İçeriğe atla

Kalem etek

Takım elbiseyle kombin edilmiş kalem etek, Almanya, 1954.
Modern bir kalem etek, 2014

Kalem etek, daha çok ince-dar bedenler için üretilen dar kesimli etek türüdür. Genellikle, diz üstü veya dizin hemen üzerindeki uzunluğa sahip olan kalem etekler; fit vücutlarda daha fazla tercih edilir. Kalem gibi uzun ve dar oluşu nedeniyle, bu tür eteklere kalem etek adı verilir.[1][2]

Tarz

Kalem etekler, hem takım elbiselerle uyumlu biçimde giyilebilirken sıklıkla ayrı kıyafetlerle birleştirilerek de giyilebilir. Bu eteğin dar kesimi, eteği giyen kişilerin hareket kabiliyetini sınırlandırabilir. Bu yüzden kalem eteklerin arkasında sıklıkla yırtmaç kullanılır. Daha nadir olarak bu yırtmaç eteğin yan tarafında da bulunabilir. Bazen, yırtmacın yerine teni daha az gösteren kıvrımdan (pili) da yararlanılabilir.

Kalem etekler, sırf çorap ya da taytın üzerine genellikle topuklu veya yüksek topuklu ayakkabılarla giyilir.[3] Arka dikişli çoraplar ise, 1950'lerin kalem etek modasını hatırlatmaktadır.[4]

Kalem etekler, resmî giyimin yanında gayriresmî birleşimlerle de giyilebilir. Bu etek tarzı 1960'lardaki moda akımlarıyla genç bir görünüm kazanmış, makosen ayakkabılarla bir bütün oluşturmuştur.

Tarihçe

İnce-dar eteklerin Batı modasındaki tarihi oldukça eskidir. Kalem eteğin öncülü I. Dünya Savaşı yıllarında Rus balesinden esinlenilerek ortaya çıkan geçici bir moda olan köstekli eteklerdir. Dar ve uzun bu etekler ciddi anlamda, kullanıcılarının yürüyüş zorluğu çekmesine neden olmuştur.

Klasik modern kalem eteği dünyaya tanıtan kişi Fransız tasarımcı Christian Dior'dur. Dior, 1954'teki güz-kış koleksiyonunda kalem eteği beğenirlerinin ilgisine sunmuştur.[5]

Kalem etek hızlı bir şekilde beğenilirlik bulmuş ve özellikle resmî kıyafetlerin önemli parçalarından biri hâline gelmiştir. Bunda Soğuk Savaş ve II. Dünya Savaşı nedeniyle, ekonomik zorlukların artması sonucunda kumaş fiyatlarının da bu durumdan etkilenmesi önemli bir etmendir. Kumaştan tasarruf edilen bu etekler, kadın zevkinin daha ekonomik ve estetik tasarımlara yönelmesini beraberinde getirmiştir.[6]

Giyilirlik

Kalem etekler gevşek eteklerden farklı olarak, kullanıcının hareketleri ve duruşunu etkilemektedir. Bu nedenle, kalem etek giyinenlerin daha çok kısa adımlar tercih ettiği; araçlara biniş veya araçlardan iniş esnasında zorluklar yaşadığı görülmektedir. Yine oturuş sırasında, ayakların birbirine yakın olması gerekmektedir.

Merdivene tırmanma ve bisiklet sürme gibi etkinliklerin kalem etekle yapılması oldukça zordur. Ancak, kalem etek hava sirkülasyonunu engellediği için diğer eteklere oranla daha sıcak olup, aynı nedenden dolayı rüzgâr etkisiyle hareketlenme olasılığı daha düşüktür.[7]

Kalem etekle yürürken yaşanan zorluğu aşmak için tasarımcılar, eteğin daha çok arka tarafında ivme pilisi veya yırtmaç yerleştirmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Givhan, Robin (18 Ağustos 2003). "Fall Fashions". The Washington Post. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  2. ^ "Glossary of Fabric & Fashion Terms". Kohl's Corporation. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010. 
  3. ^ "Draft an easy Pencil skirt DIY pattern". 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Thomas, Pam (28 Eylül 2003). "The feel of fall: Clothes are cozier, more sumptuous, and marked by a bit of polish". Providence Journal. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 
  5. ^ Matheesha Abhishek. "Christian Dior the magic of fashion". 29 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2016. 
  6. ^ "RL Glossary: An A-Z Guide to Fashion (P)". Ralph Lauren. 29 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2010. 
  7. ^ "How to Wear a Pencil Skirt". 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Naylon çorap</span>

Naylon çorap, Amerikalı şirket DuPont'un kimyageri Wallace Hume Carothers tarafından icat edilen poliamid bazlı sentetik lif. Naylon çoraplar renk, tasarım ve şeffaflık bakımından farklılık gösterir. Bugün, naylon çoraplar öncelikle moda ve estetik için, genellikle orta uzunlukta veya kısa eteklerle birlikte giyilir.

<span class="mw-page-title-main">Ayakkabı</span> ayak giyeceği

Ayakkabı; ayakların yerle doğrudan temasını keserek yabancı maddelerden ve değişik hava koşullarından koruyan, bunun yanı sıra şıklığı tamamlayan her türlü ayak giyimi'dir. Bot, çizme, sandalet, topuklu, spor ayakkabı, iskarpin gibi pek çok farklı türü vardır. Genelde "taban" adı verilen alt parça ile "saya" denen üst parçadan oluşur. Ayakkabının yer ile temasında dolayı yıprandığı için taban daha dayanıklı ve kalın bir malzeme kullanılarak yapılır. Ayağı saran saya ise deri, kumaş gibi daha ince bir malzemeden yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kimono</span> Japonların geleneksel giysisi

Kimono (Japonca: 着物 -, Japonya'nın geleneksel giysisidir. Ki ve mono sözcüklerinden türetilmiştir. Japoncada aslen tüm kıyafetler için kullanılan kimono sözcüğü, sonradan hem kadınlar hem de erkekler tarafından giyilen uzun giysiyi tanımlamak için kullanılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Külotlu çorap</span> İç giysisi

Külotlu çorap, genellikle kadınlar tarafından giyilen, belden ayak ucuna kadarki bölgeyi sıkıca kaplayan, saydam veya opak olarak iki ana ürün grubuna sahip giyecektir. Erkekler için külotlu çorap türleri de mevcuttur. Fonksiyonel nedenler ile veya görsel nedenler ile kullanılan bir giysidir. Çoraplar veya naylon çoraplar gibi, külotlu çoraplar da genellikle naylondan veya naylonla karıştırılmış diğer liflerden yapılır. Tek parçadan oluşan külotlu çoraplar 1960'larda ortaya çıkmış ve o zamana kadar kullanılan naylon çoraplara bir alternatif oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etek</span> bedenin belden aşağısına giyilen ve genellikle kadınlar için olan giysi

Etek, belden sarkan ve bacakların tamamını veya kısmen kaplayan boru veya koni şeklinde bir giysi. Kısa, uzun, deri, pileli gibi birçok çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Christian Dior</span> Fransız moda tasarımcısı (1905-1957)

Christian Dior, Fransız moda tasarımcısı. Kendisiyle aynı adı taşıyan dünyanın en ünlü moda evlerinden ve dünyanın en ünlü markalarından biri olan "Christian Dior SE"nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tayt</span> bacakları sıkı saran pantolon türü

Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Skort</span> mikro şortun cephesini kapatan etek çeşidi

Skort ya da şort etek, genellikle altta giyilen bir mikro şortun cephesini kapatan bir tür etek çeşididir. Bazı skortların altındaki şort ile skort bütünleşik olarak tasarlanmıştır. Bu tür skortlar genellikle tenis vb. efora dayalı spor dallarında tercih edilmektedir.

String, genellikle bazı ülkelerde iç çamaşırı ya da mayo olarak giyilen bir giysidir. Geleneksel törenler veya sporlar için de giyilebilir.

Christian Dior SE, Avrupa'nın en büyük lüks mallar grubu olan LVMH'ye başkanlık eden Fransız iş insanı Bernard Arnault tarafından yönetilen bir Avrupa moda şirketidir. Dior, LVMH bünyesinde %42,36 pay ve %59,01 oy hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">A-line etek</span>

A-line etek, kalçalara takılan ve yavaş yavaş etek ucuna doğru genişleyen, A büyük harf şeklinin izlenimini veren bir etekdir. Terim aynı zamanda benzer şekildeki elbiseleri ve paltoları tarif etmek için de kullanılır. Terim ilk olarak Fransız moda tasarımcısı Christian Dior tarafından 1955 baharı koleksiyonunun etiketi olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kedi topuk ayakkabı</span>

Kedi topuk ayakkabı kısa topuklu ayakkabılardır.

Robert Piguet, İsviçreli moda tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Vücut çorabı</span>

Vücut çorabı, vücuta giyilen tek parça kadın çorabı türüdür. Kullanıcının gövdesini, bacaklarını ve bazen kollarını örter. Genellikle naylon çoraplar veya külotlu çoraplara benzer şeffaf bir kumaştan veya balık ağından, dantelden veya opak bir malzemeden alınır.

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir teknoloji</span> giyilebilir teknolojik aletlerin genel adı

Giyilebilir teknoloji, insanlar tarafından giyilebilen teknolojik aletlerin genel adıdır ve vücut hareketlerini izleyen akıllı sensörlerle yüklüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gotik moda</span>

Gotik moda, gotik alt kültürü ile ilişkili olan bir moda tarzıdır. Gotik moda, genellikle karanlık, romantik ve gotik edebiyatı, müziği ve sanatını yansıtan giyim tarzlarına atıfta bulunur. Genellikle dünya genelindeki gotik alt kültürü ile ilişkilendirilir ve kendine özgü bir topluluğu temsil eder. Ancak son yıllarda, gotik moda öğeleri farklı alt kültürler ve moda akımları tarafından da benimsenmiştir.

Balenciaga SA, 1919 yılında İspanyol modacı Cristóbal Balenciaga tarafından San Sebastián, İspanya'da kurulan ve şu anda Paris'te bulunan lüks bir moda evidir. Balenciaga, hazır giyim ayakkabı, çanta ve aksesuar üretmekte ve koku için adını ve markasını, Coty'e lisanslamaktadır. Şu anda Fransız şirketi Kering'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Faroe geleneksel kıyafeti</span>

Faroe Kıyafeti Faroe Adaları'nın halk kıyafetidir.

<span class="mw-page-title-main">Kapsül Gardırop</span>

Kapsül gardırop veya kapsül koleksiyon, çeşitli kıyafetleri ve etkinlikleri kapsayacak şekilde farklı şekillerde bir araya getirilebilme kapasitesine sahip minimalist bir kıyafet koleksiyonudur. Amaç, fazla kıyafete sahip olmadan, en az sayıda kıyafet ile her duruma uygun bir kıyafete sahip olmaktır. Genellikle uyumlu renklerde "anahtar" veya "temel" ögeler" olarak kabul edilen ögeleri satın alarak elde edilir. Birçok popüler televizyon dizisine konu olmuştur ve İngiliz ve Amerikan moda medyasında geniş çapta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan milli giyimleri</span>

Azerbaycan milli giyimleri, Azerbaycan halkının maddi ve manevi kültürünün zor ve uzun bir gelişim süreci sonucunda ortaya çıkmıştır. Azerbaycan halkının etnik tarihi, halk yaratıcılığının sanatsal özellikleri, çeşitli durumlarda şekillenmeleri, sanatsal süslemeler, dokuma halk giysilerinde kendini göstermiştir. Azerbaycan'da ipekçilik ve pamuk üretimi gibi alanlar geliştikçe, milli giysilerin hazırlanmasında özel bir rol oynayan kumaş üretimi arttı ve bunun sonucunda milli giysilerde bir canlanma dönemi yaşandı. Milli giyim takımının hazırlanmasında özel bir rol oynayan, dekoratif uygulamalı sanatların diğer örneklerinde olduğu gibi, kumaşlarda Uzak Doğu kültürüne özgü birçok süsleme örnekleri kendini gösterirdi.