İçeriğe atla

Kalef Alaton

Kalef Alaton
Doğum14 Mayıs 1940(1940-05-14)
İstanbul, Türkiye
Ölüm15 Mayıs 1989 (49 yaşında)
Los Angeles, ABD
MilliyetAmerikalı
Meslekİç mimar

Kalef Alaton (14 Mayıs 1940-15 Mayıs 1989), Türk asıllı Amerikalı iç mimar. Alaton, 1980'lerde Kaliforniya konut iç mekanları üzerindeki en büyük etkilerden biri olarak bilinmektedir.[1][2]

Biyografi

Kalef Alaton, 14 Mayıs 1940'ta İstanbul'da doğdu. Aslen ressam olmayı hedefliyordu ve 16 yaşında Paris'te sanat okurken odağını iç mimarlığa çevirdi. Tasarım okurken Rus tasarımcı Oscar Mourinsky ile çalıştı. Alaton daha sonra Los Angeles'a taşındı ve burada hızla tasarımcı oldu. Antika parçalara, modern tasarımlarına dahil ederek yeni bir hayat vermesiyle biliniyordu. Alaton en iyi şekilde 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar süren Modernizm tasarım hareketiyle ilişkilendirilmektedir.[3] Alaton, West Hollywood'da Marilyn Monroe ve Frank Sinatra'nın evi olan bir tripleks gibi iç mekanlar ve Simon ve Serlee Beriro'nun evi gibi Beverly Hills'de evler tasarladı. Uzmanlık alanı konut tasarımıydı ve müşterinin ihtiyaçlarına odaklanıyordu. İlham kaynağı müşteriydi ve onları tasarım sürecine tamamen dahil etti. Alaton aynı zamanda, onu "hayatımı değiştiren tasarımcı. Bana meraklı olmayı ve her zaman yeni fikirlere açık olmayı öğretti" diyen iç mimar Marjorie Shushan'ın da akıl hocasıydı. New York'ta kendi firmasını açmadan önce 10 yıl onun altında çalıştı. Alaton, Architectural Digest tarafından 2010 yılında tüm zamanların en iyi 20 tasarımcısından biri seçildi ve 2014 yılında Interior Hall of Fame listesinde yer aldı.[4]

Alaton, 15 Mayıs 1989'da AIDS komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybetti.

Kaynakça

  1. ^ Martin, Michael. "A Tribute to Creative Pioneers Lost to AIDS in the '80s and '90s". Architectural Digest (İngilizce). 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  2. ^ Owens, Mitchell. "The 25 Most Influential Interior Designers of the 20th Century". Architectural Digest (İngilizce). 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  3. ^ "San Francisco Interior Designer | Geoffrey de Sousa Interior Design" (PDF). 23 Mart 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  4. ^ "2010 AD100: Marjorie Shushan". Architectural Digest. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Frank Lloyd Wright</span> Amerikalı mimar (1867 – 1959)

Frank Lloyd Wright, Amerikalı mimar, yazar, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

Mekân veya yer, çeşitli yaklaşımlarca farklı ele alınmakla beraber geniş bir çerçeve ile 'insanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk' ve 'sınırları gözlemci(ler) tarafından algılanabilen uzay parçası' olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Opera Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Büyük Tiyatro veya diğer adıyla Opera Sahnesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Türk mimar Şevki Balmumcu tarafından bir sergi evi olarak tasarlanan ve 1933 yılında inşası tamamlanan yapı, 1948'de gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sonrasında opera binası olarak kullanılmaya başlamıştır. Küçük Tiyatro'dan sonra şehirdeki en eski tiyatro sahnesine sahip salondur. Günümüzde, Ankara Devlet Opera ve Balesi ile Ankara Devlet Tiyatrosu'nun ortak kullanımındadır.

Abdurrahman Seyfettin Arkan ya da bilinen adıyla Seyfi Nasih, Türk mimar ve şehircilik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

Jørn Oberg Utzon, dünyaca ünlü Sydney Opera Binası’nı tasarlamış Danimarkalı bir mimar. Sydney Opera Binası 28 Haziran 2007 tarihinde Dünya mirası seçildiğinde, hayattayken eseri bu unvanı alan ikinci tasarımcı oldu.

Pembe Köşk, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin bir parçası olan bir yapıdır.

Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu, Türk mimar, akademisyen.

Camlı Köşk Ankara'da Çankaya Köşkü arazisinde bulunan, tek katlı tarihi bir köşktür.

<i>Parazit</i> (film, 2019) Bong Joon Ho’nun yönettiği Güney Kore filmi

Parazit, yönetmenliği ve senaristliği Bong Joon-ho tarafından yapılan 2019 çıkışlı Güney Kore kara komedi, gerilim filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzyıl Ortası Modern</span>

Yüzyıl ortası modern kabaca 1945'ten 1969'a kadar popüler olan iç mekan, ürün, grafik tasarım, mimari ve kentsel gelişim alanlarında bir Amerikan tasarım hareketidir ve Amerika'nın 2. Dünya Savaşı sonrası dönemini kapsar. 1950'lerin ortalarında bir stil tanımlayıcı olarak kullanılan terim, 1983 yılında Cara Greenberg tarafından Mid-Century Modern: 1950'lerin Mobilyaları adlı kitabının başlığında yeniden onaylandı ve şu anda dünya çapında akademisyenler ve müzeler tarafından önemli bir tasarım hareketi olarak tanınmaktadır. Yüzyıl ortası modern tasarım estetiği, dönemin Modernizm hareketi ile uyumlu, stil ve yapı bakımından moderndir. Tipik olarak temiz, basit çizgiler, malzemelerin dürüst kullanımı ile karakterize edilir ve genellikle dekoratif süslemeler içermez.

<span class="mw-page-title-main">Yöresel mimari</span>

Yöresel mimari, genellikle profesyonel mimarların gözetimi olmadan yerel malzemelerin ve bilginin kullanımı ile karakterize edilen mimaridir. Yöresel mimari, endüstriyel toplumlarda yaratılan binaların ve yerleşimlerin çoğunluğunu temsil etmektedir. Çok çeşitli binaların, inşaat geleneklerini ve inşaat yöntemlerini içermektedir. Yerel bölgede inşa edilen binalar, konut evleri veya başka amaçlar için inşa edilmiş olsun, genellikle basit ve pratiktir.

<span class="mw-page-title-main">Bina tasarımı</span>

Bina tasarımı, binaların tasarımına yönelik geniş tabanlı mimari, mühendislik ve teknik uygulamaları ifade etmektedir. Tüm bina projeleri, genellikle lisanslı bir mimar olan bir yapı tasarımcısının hizmetlerini gerektirmektedir. Daha küçük, daha az karmaşık projeler genellikle lisanslı bir profesyonel gerektirmez ve bu tür projelerin tasarımı genellikle bina tasarımcıları, taslakçılar, iç mimarlar veya yükleniciler tarafından üstlenilmektedir. Daha büyük, daha karmaşık bina projeleri, genellikle bir mimar tarafından koordine edilen uzman disiplinlerde eğitilmiş birçok profesyonelin hizmetlerini gerektirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">900 Stewart Avenue (Ithaca, New York)</span>

900 Stewart Avenue, Ithaca, New York'ta benzersiz Mısır Uyanış mimarisi ile, bir uçurumun aşağısında dramatik yerleşimi ve gök bilimci Carl Sagan'ın ikametgâhı olmasıyla dikkat çeken bir binadır. Bina, Fall Creek ve Ithaca Şelaleleri'ne bakan, sokak seviyesinden yaklaşık 15 metre (49 ft) aşağıda bir çıkıntı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liane Zimbler</span>

Liane Zimbler,, , Signe Hornborg da dahil olmak üzere birçok Finnin çok daha önce mezun olmasına rağmen mimarlık diploması alan ilk Avrupalı kadın. Zimbler, Viyana'da oldukça başarılı işlerden sonra 1938'de Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve burada iç tasarım konusunda uzmanlaştı.

Mimari animasyon, bilgisayar ortamında oluşturulan kısa bir mimari filmidir. Bu animasyon, bilgisayar tarafından üretilmiş bir bina, peyzaj düzenlemesi ve zaman zaman hareket eden insanlar ve araçları içerir.