Çarşamba, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünde bulunan Samsun iline bağlıdır. Nüfus açısından Samsun'un 4. büyük ilçesidir. Samsun ilinin doğusunda yer alır. Batıda Tekkeköy, doğuda Terme, güneyde Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleriyle çevrilidir. İlçe merkezi Samsun'a 36 km uzaklıktadır. Yeşilırmak'ın Çarşamba Ovası'na çıktığı yer yakınında, ırmağın iki yakasında kurulmuş olan ilçe merkezinin adıdır.
Vezirköprü ya da eski adıyla Kedegara, Samsun ilinin bir ilçesi.
Havza, Samsun'un Amasya'ya komşu olan bir ilçesidir. İlçe merkezi Samsun'a 84 km uzaklıktadır. Ayrıca ilçe 1925 yılında Amasya'dan ayrılarak Samsun'a bağlanmıştır.
Adatepe, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Çamlıca, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
İmircik, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Güldere, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kavakpınarı, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir Çerkes mahalledir.
Yeşiltepe, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Samsun Kalesi, bugünkü Samsun kentinin kökenini oluşturan ve 1092 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılan kermen. Kalenin sınırları günümüzde Saathane Meydanı'ndan bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi'nin bulunduğu alandan Büyük Camii'nin bulunduğu alana kadar uzanmaktaydı.
Saathane Meydanı, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan ve ismini meydanın ortasında bulunan saat kulesinden alan meydan. Samsun Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Samsun'da bulunan iki önemli meydandan birisidir. Saathane Meydanı’nda yer alan tarihi binalar; Taşhan, Şifa Hamamı, Süleyman Paşa Medrese ve Camisi’dir. Meydan, 2016 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları başlamıştır.
Özyörük, Samsun ilinin Vezirköprü ilçesine bağlı bir mahalledir.
Vezirköprü Ovası, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde yer alan ova. Büyük bölümü İncesu, İnkaya, Örencik, Avdan, Adatepe, Yağınözü köy arazilerinin içerisinde bulunan ova toplamda 29 köyü kapsamaktadır. Güney-kuzey doğrultusunda uzanmakta olup Çayözü Deresi ile Çorakdere ve kollarının oluşturduğu bir alüvyal sahadır.
Kale Camii ya da Kaleiçi Camii, Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan tarihî cami. Günümüzde Kuyumcular Çarşısı olarak anılan yerde bulunduğundan Kuyumcular Camii olarak da anılmaktadır. 1323 yılında Ebû Said Bahadır saltanatı sürerken İlhanlıların Anadolu'dan sorumlu idari görevlisi Timurtaş adına Mevlevi Mahmut oğlu Evhat tarafından yaptırılan cami çok sayıda tamirat görmüş ve orijinalliğini tamamen kaybetmiştir.
"Tavşan Tepesi Tabiat Parkı", Türkiye'nin Artvin ilinin Şavşat ilçesinin sınırları içerisinde yer alan bir tabiat parkıdır. Park, Tavşantepe olarak da adlandırılmaktadır ve Şavşat ilçe merkezine 2 km'lik mesafede bulunmaktadır. Park, 24 saat açıktır.
Taşhan, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde, geç Osmanlı döneminde inşa edilmiş bir ticaret yapısı.
Samsun Büyük Camii, Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.
Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, Samsun'un Vezirköprü ilçesinin Fazıl Ahmet Paşa Mahallesi'nde bulunan, Osmanlı dönemine ait bir medresedir. Medresenin yapım tarihine ilişkin bir kitâbe bulunmasa da; Fazıl Ahmet Paşa'nın, sadrazamlık yaptığı 1661-1676 tarihleri arasında medreseyi inşa ettirdiği düşünülmektedir. Kurşunla kaplı çatısı; 93 Harbi esnasında, mermi yapımında kullanmak amacıyla sökülerek kiremitle kaplanmıştır. 1974'te ise, bu kısımdaki kiremitler sökülerek bakırla kaplanmıştır. 1943 Tosya-Ladik depremi sonucu, medresede küçük çatlaklar oluşmuştur. Bu çatlaklar daha sonrasında giderilmiştir. 1970'li, 2000'li ve 2010'lu yıllarda; medrese, restorasyon işlemlerinden geçmiştir. 1964'ten beridir kütüphane olarak kullanılan medrese; Köprülü, Kurşunlu ve Taş sıfatlarıyla da anılmaktadır.
Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.
Aslanağzı Kızgözü Kaplıcası, 1297 yılında Sultan II. Mesud tarafından Samsun'un Havza ilçesinde yaptırılan bir hamamdır. Hamam 1870 ve 1890 yıllarında tadilat yapılmıştır. Halen kaplıca olarak kulanılmaya devam etmektedir. Hamamın en büyük kurnasının adı Aslanağzı'dır. Hamam Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aittir ve 12 Temmuz 1980 tarihinde A-2371 sayılı kararı ile Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından korumaya alınmıştır.