İçeriğe atla

Kale Bolu Fındığı

Kale Bolu Fındığı bölgesi, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, Bolu’ya 35 kilometre uzaklıkta yer alır.[1]

Kale Bolu Fındığı, 5 Ekim 1988 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edilmiştir.[2] Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, yaklaşık olarak 470 hektar büyüklüğünde bir bölgeyi kapsamaktadır.[2]

Bölgede yer alan ve varlığı giderek azalan başlıca ağaç türü Bolu Fındığıdır. Bu ağaç türü ile beraber ıhlamur, karaçam, sarıçam ve kayın gibi de birçok ağaç çeşidi yer alır.[3] Kale Bolu Fındığı bölgesinde yer alan hayvanlar ise karaca, domuz, tilki ve geyik gibi yabani hayvanlardır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Tabiatı Koruma Alanları". www.bolu.gov.tr. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 
  2. ^ a b "Bolu Tabiat Koruma Alanları". T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı. 8 Mayıs 2023. 5 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b "▼ Tabiatı Koruma Alanları". bolu.ktb.gov.tr. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk fındığı</span> bitki türü

Türk fındığı, huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır. 16. yüzyılda Anadolu'dan Avusturya'ya mobilya üretimi amacıyla götürülmesinin ardından Türk fındığı adını almıştır. Ağacının bu özelliğinden dolayı değerli olması sebebiyle doğal habitatındaki dağılım bölgesinin küçük alanlarında korunma altına alınmış ve IUCN listesinde koruma altındaki türlere dahil edilmiştir.

Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı, Düzce ili Akçakoca ilçesi sınırları içerisinde 12 Nisan 1994 yılında doğal koruma alanı ilan edilen bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Sataplia Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sataplia Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Imereti bölgesinde, Kutaisi kasabasına 10 km mesafede yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi, Aşağı Alkani ile Ahmeta Belediyesi sınırları içinde, sönmüş yanardağ - Sataplia Dağı eteklerinde yer almaktadır. Sataplia "bal alanı" olarak tercüme edilebilir. Temel olarak arılar küçük delikler ve mağaraları doğal yaşam alanı için kullanılıyordu ve yerel halk tarafından arıların ürettiği bal hasat ediliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'da Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının orta kesiminde, Zagatala ve Balakan ilçeleri sınırları içinde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. 252 kilometrekarelik üzerine kurulmuştur. Koruma alanı, Kafkasya karma ormanları ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Koruma alanının sınırları birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Eldar Çamı Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Eldar Çamı Devlet Tabiatı Koruma Alanı Azerbaycan'ın kuzeybatısında, Samuh Rayonu içerisinde yer alan bir tabiat koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ormanya</span> Kocaelide bulunan park

Ormanya ya da tam adıyla Ormanya doğal yaşam parkı Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir Doğal Yaşam Parkı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Tabiat Parkı</span> Kütahyada tabiat parkı

Çamlıca Tabiat Parkı, Kütahya ilinin Merkez ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bentler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0053)

Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Dağları</span> Bolu ve Düzce ili topraklarında bulunan sıra dağdır

Bolu Dağları, Batı Karadeniz'de, Bolu ve Düzce ili topraklarında bulunan sıradağdır.

Vakıf Çamlığı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alır. Bölge Kütahya iline 45 kilometre, Tavşanlı ilçesine 30 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Akdoğan ve Rüzgarlar Ebe Çamı, Bolu ilinin Yenigüney köyünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiati Koruma Alani (01a.02.0032)

Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı Artvin'in Borçka ilçesine 45 kilometre uzaklıkta olan 490 hektarlık bu orman 24.03.1998 tarihinde koruma altına alınmıştır. Avrupa ve Asya sınırları içerisinde bulunan en büyük doğal yaşlı ormandır ve Türkiye'de bulunan el değmemiş ormanlardan biridir.

Göknarlık Tabiatı Koruma Alanı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Tabiat Koruma Alanı.

Kazdağı Göknarı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kazdağı Göknarı tabiat koruma alanı, Balıkesir ilinin Edremit ilçesinde bulunur.

Sırtlandağı Halep Çamı, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Sırtlandağı Halep Çamı, Muğla ilinin Milas ilçesinde yer alır.

Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.

Denizli - Örümcek Ormanları 1998 yılında koruma alanı ilan edile, 2630 dekarlık bir alanı kaplıyor. Kürtün'e 17 km uzaklıkta olan bu alanda Avrupa ve Kafkaslar'ın en boylu ve çaplı ladin ve göknarları bulunuyor. Ortalama 417 yaşına varan ağaçlar 4 asra şahitlik etmenin verdiği gururla dimdik yükseliyor.Doğal kaynak değerleri yüksek ağaçların belirlenmesi, benzerleri ile karşılaştırılması ve bu tür ormanların kendilerini yenileyebilmesi, güçlerinin dış etmenler ile bozulmamasına bağlı. Bu nedenle benzersiz ve olağan üstü doğal güzelliğe sahip olduğu bilimsel verilerle kanıtlanan bu alan, Tabiatı Koruma Alanı statüsü ile yasal koruma altına alınmış. Kendi türünün sınırları içinde eşine ender rastlanır ladin ve göknar ağaçlarından dörder adedi Tabiat Anıtı olarak tescillenmiş.

Dandidere Afyon ilinin, Emirdağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat koruma alanıdır.

Dibek, Antalya'nın Kumluca ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat koruma alanı.