İçeriğe atla

Kale (anlam ayrımı)

Kale, askerî açıdan önem taşıyan bölgelerin güvenliği için yapı. Şu anlamlara da gelebilir:

Yerleşim yerleri

Diğer

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Denizli</span> Denizli ilinin merkezi olan şehir

Denizli, Türkiye'nin Ege Bölgesindeki aynı adlı ilin merkezi olan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Merkezefendi</span> Denizlinin ilçesi

Merkezefendi, Türkiye'nin Denizli ilinin bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Malatya</span> Malatya ilinin merkezi olan şehir

Malatya, Türkiye'nin Malatya ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

Gölbaşı ile şunlar kastedilmiş olabilir:

Ortaköy, aşağıdaki anlamlara gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kâhta</span> Adıyaman ilinin bir ilçesi

Kâhta, Adıyaman’ın il merkezinden sonra en büyük 2. ilçesidir. Nüfusu 195.534 kişidir. İlçenin 41 km kuzeyinde bulunan Nemrut Dağı tarihi ve kültürel eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Kale, satranç oyununda kullanılan vezirden sonra en güçlü satranç taşıdır. Bu taş satranç tahtası üzerinde uygun dizilişte en sağ ve en solda yer almak üzere bir oyuncuda iki tanedir. Maddi değeri 5 piyon birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Malatya</span> Malatyanın ilçesi

Kale, Malatya ilinin bir ilçesidir

Güzelyurt, yerleşim adları:

Babadağ, şu anlamlara gelebilir;

<span class="mw-page-title-main">Büyük Menderes</span>

Büyük Menderes, Batı Anadolu'nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası'nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 548 km'dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye'nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.

Yaşar Kımıl Fen Lisesi, 26 Eylül 1983'te Anafartalar Lisesi’nin binasında 108 öğrenci ve 5 öğretmenle eğitim ve öğretime başlamıştır. 25 şubede 668 öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü ve 59 öğretmenin görev yaptığı okulun temeli 1985'te atılmıştır. 2 Ekim 1989 tarihinde bugünkü binasına taşınmıştır. Okul, o dönemde Denizli Valisi Sami Sönmez’in himaye ve desteği ile Anadolu Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği başkan ve üyelerinin özverileri ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam’ın onayı ile açılmıştır.

Körteke, Aydın ilinin Bozdoğan ilçesine bağlı bir mahalledir. Bozdoğan ilçesine 46 km uzaklıkta, Aydın, Muğla, Denizli il sınırlarının kesişiminde bulunan bir köydür. Karagedik, Gölcük, Başpınar, Asar, Sarnıç ve Aşağıköy gibi mahalleleri bulunur.

Şah, satranç oyunundaki en önemli taştır. Şah taşının rakip tarafından kıpırdayamayacak şekilde tehdit edilmesine şah mat denir ve oyunun sona erdiği anlamına gelir. Fakat eğer şah tehdit altında değilse, başka bir yere oynayamıyorsa ve oyuncunun oynatacak başka taşı yoksa bu duruma da Pat denir. Satranç tahtasında kendi rengi dışındaki diğer renkteki karede, yani esas kurallara göre beyaz şah e1, siyah şah e8 karesinde oyuna başlar. Şah ayrıca, bir piyonun rakibin son karesine geldiğinde terfi edemeyeceği tek taştır.

Piyon, satranç oyunundaki en zayıf ve sayıca en fazla olan taştır. Satranç bir savaş oyunu olarak düşünülürse piyonlar bu savaştaki en yalın asker olan piyadeyi temsil eder. Satranç oyununda her oyuncu oyuna sekiz piyonla başlar. Bu piyonlar oyuncunun gördüğü taraftan bakıldığında satranç tahtasının ikinci sırasını kaplar. Piyonların başlangıç konumu beyaz taşlarla oynayan oyuncu için a2, b2, c2, d2, e2, f2, g2 ve h2, siyah taşlarla oynayan oyuncu için a7, b7, c7, d7, e7, f7, g7 ve h7 kareleridir. Piyonlar karşı takımın son yatayına ulaştığında at, fil, kale veya vezire terfi edebilir.

<span class="mw-page-title-main">D 330</span> Bodrum ile Akçadağ, Malatya arasında devlet yolu

D.330, Türkiye'de bulunan bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Denizli Erbakır Fen Lisesi</span>

Denizli Erbakır Fen Lisesi, 1996 yılında Denizli'de açılan fen lisesidir.

Kaleiçi, Denizli'nin Merkezefendi ilçesi sınırları içerisinde yer alan kara surları tarafından kuşatılan günümüzde çarşı olarak kullanılan semte verilen isimdir. Denizli'nin Anadolu Selçukluları zamanındaki ilk yerleşim yeri, bugünkü Kaleiçi ve çevresi olduğu ve burada iç kale ve dış kaleden oluşan surun varlığı bilinmektedir. Ancak zamanla dış surlar tamamen yok olmuş ve iç surların bazı bölgelerde izleri mevcuttur. Kaleiçi'ndeki yerleşimin 11. yüzyıl'da başladığı bilinmektedir. Kaleiçi ilk kez Selçuklular zamanından başlayarak, Ladik Beyliği daha sonra Germiyan Beyliği, İnançoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmıştır. Denizli ilinin en eski ve günümüzde de hâlen önemli tarihi ve turistik bir arastasıdır. Tarihi Kaleiçi Çarşısı'nda yok olmaya yüz tutmuş kuyumculuk, bakırcılık, demircilik gibi geleneksel el sanatları ürünlerinin üretim ve satışı yapılmaktadır. Ayrıca çarşı ve yakın çevresinde Denizli'de üretilen her türlü tekstil ürününü bulmak mümkündür.