İçeriğe atla

Kakuli Kardeşler

Kalepark, Rum Katolik Kilisesi ve Rum Koleji'nin yer aldığı kartpostal, Kakuli kardeşler
Sümela ve Aziz Yorgi Manastırlarının yer aldığı kartpostal, Kakuli kardeşler

Kakuli Kardeşler veya Kakuli Biraderler (Fransızca: Cacouli Frères,[1] İngilizce: Cacouli Brothers), Trabzon'daki ikinci ve en büyük fotoğraf stüdyosu açan Kyriakos, Miltiadis ve Trasyvulos (Κυριάκος, Μιλτιάδης, Θρασύβουλος)[2] adlı Rum fotoğrafçılardır.[3] Trabzon'daki fotoğrafçılık alanında öncü olan Kakuli kardeşler,[4] II. Abdülhamid'in talebiyle oluşturdukları ve Trabzon'daki genel şehir görüntülerinden oluşan "Yıldız Sarayı Albümü" ile tanınmaktadır. 1895-1890 yılları arasında şehirde çekilen fotoğraflardan oluşan albümün bazı kaynaklarda 57,[5] bazı kaynaklarda 67[6] fotoğraftan oluştuğu söylendiyse de, albümde günümüzde 61 fotoğraf mevcuttur. Albümde Trabzon'daki devlet yapılarının, camilerin, mezarların, devlet yapılarının, kiliselerin, tekkelerin, manastırların, okulların, limanların ve deniz fenerlerinin ilk defa çekilmiş fotoğraflarının yanında şehrin panoramik fotoğrafları da yer almaktadır.[7] Kakuli kardeşlerin fotoğraflarının birçoğu Osman Nuri tarafından kartpostal olarak yayımlanmıştır. Kakuli Kardeşlerin Yıldız Sarayı Albümü'ndeki fotoğraflarına ek olarak Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilenen 37 fotoğrafı bulunmaktadır.

Kakuli kardeşler Rize'deki ilk fotoğrafı çekmiştir.[8] Bir kartpostalda yer alan fotoğraf, 1900'e tarihlenmektedir.[9]

Kakuli Kardeşler Fotoğrafhanesi

Karadeniz Fotoğrafhanesi olarak da bilinen Kakuli Kardeşler Fotoğrafhanesi'nin 1880'li yıllar ve 1921 yılları arasında faaliyet gösterdiği düşünülmektedir. Yermakov'un 1868'de Semerciler başında açtığı fotoğrafhaneden sonra Trabzon'da açılmış ilk fotoğrafhanedir.[10] Anthony Bryer, Kakuli Kardeşlerin çektiği tarihi belirsiz bir fotoğrafın tarihini 1893 yılına tarihlendirse de, yapım tarihi bilinen bazı yapılar fotoğrafta olmamasından dolayı fotoğrafhanenin daha eski bir zamanda yapıldığı sanılmaktadır. O dönemde yaşamış ressam ve fotoğrafçı Burhan Agah Özak'a göre, fotoğrafhane iki katlıydı. Özak, gün ışığı alabilmesi için cam tavanlı inşa edilen yapının birinci katında stüdyo bulunduğunu söylemiştir. Ayrıca Kakuli Biraderlerin ülkeden ayrılmadan önce fotoğrafhaneyi emekli yüzbaşı Mümtaz Bey'e devrettiğini belirtmiştir. İlk başta Uzun Sokakta kurulduğu düşünülen fotoğrafhanenin bilinen son konumu Kunducular Caddesi, Neşe Sokak üzerindeydi.[11]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Bölükbaşı, Atilla (2006). Anılarda Trabzon. Serander. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Αδέλφια Κακούλη - Kakuli Kardeşler". 20 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2024. 
  3. ^ Haşim Karpuz (2015). "Trabzon'un İlk Anıt Fotoğraflarının Değeri". dergipark.org.tr. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  4. ^ Bakırezer, Demirer, Güven, Yücel (2009). Trabzon'u anlamak. İletişim Yayınları. s. 303. ISBN 9750506480. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Şehir Fotoğrafları ve Trabzon". fotoforum.org.tr. 16 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  6. ^ Heath W. Lowry (2009). "The Islamization & Turkification Of The City Of Trabzon (Trebizond), 1461-1583". academia.edu. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  7. ^ Mehmet Fahri Furat, İshak Keskin. "A(nother) Quest For Power: Pfotographic Documentation In The Ottoman Empire" (PDF). girona.cat. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  8. ^ "Rize'nin Fotoğrafçılık Tarihi". rizehaberleri.com. 8 Eylül 2019. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  9. ^ "1900'den, 2000'e Karadeniz". hurriyet.com.tr. 19 Mart 2000. 16 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  10. ^ Yusuf Günaçtı (2017). "Osmanlı'dan Cumhuriyete Trabzon'a Göçler: Göç, Demografik Hareketlilik Ve Değişim Üzerine Bir Kent Örneği (1877 – 1930)" (PDF). openaccess.hacettepe.edu.tr. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 
  11. ^ M. Reşat Sümerkan (1993). "Trabzon'da fotoğrafçılık" (PDF). fotoforum.org.tr. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Biraderler</span>

Abdullah Biraderler veya "Abdullah Frères" Osmanlı İmparatorluğu'nda fotoğrafçılık sanatının kurucuları olarak tanınan ve her üçü de Ermeni asıllı olan Viçen (1820-1902), Hovsep Abdullahyan (1830-1908) ve Kevork (1839-1918) kardeşlerin ticari adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahaettin Rahmi Bediz</span> İlk Müslüman Türk fotoğrafçı

Rahmizade Bâhâeddin, fotoğraf tarihçilerinin pek çoğuna göre ilk Türk Müslüman fotoğrafçıdır. Çektiği fotoğrafların, özellikle portrelerin, dönemi için belge oluşturan nitelikleri ve kalitelerinin sanatsal derinliği de göz önüne alındığında, Türkiye'de fotoğrafçılık sanatının da öncüleri arasındadır. Fotoğrafları günümüzde, sadece Türkiye'de değil, Girit'te de çağına ait referanslar olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi</span>

Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi, Türkiye'nin ilk fotoğraf müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçı</span> fotoğraf çeken kimse

Bir fotoğrafçı, bir kamera ile fotoğraf çekimi konusunda yetenekli birisidir. Bir amatör fotoğrafçı kendi kullanımı için fotoğraf çekerken, bir profesyonel fotoğrafçı bir iş olarak fotoğraf çeker. Birçok insan evliliklerini, patilerini ya da diğer özel organizasyonları için fotoğrafçı kiralar. Fotoğrafçılar pek çok alanda çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Othmar Pferschy</span>

Othmar Pferschy Cumhuriyet Türkiyesi'ni fotoğraflarıyla ilk kez çok yönlü olarak belgeleyen ve tanıtan Avusturyalı fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Doğulu</span> Türk fotoğrafçı

Kemal Doğulu, Türk fotoğrafçı, kuaför ve şarkıcı. Oyuncu Kadir Doğulu'nun ağabeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Weston</span> Amerikalı fotoğrafçı (1886 – 1958)

Edward Henry Weston bir 20. yüzyıl Amerikan fotoğrafçısı. Weston, Amerika'nın en etkili ve yenilikçi fotoğrafçılarından biri ve 20. Yuzyilin fotograf ustalarindan biri olarak anılmaktadır. Kırk yıllık kariyeri boyunca Weston; manzara, natürmort, portre, tarz sahnelerini fotoğraflandı. Söylenir ki onun kadrajinda Batı Amerika'nın insanları ve mekanlarinin bulunmasiyla o modern fotoğrafçılığa özünde Amerikan hatta Kaliforniyalı bir yaklaşım getirmiştir. 1937 yılında Weston, Guggenheim Bursunu alan ilk fotoğrafçı oldu ve iki yıl içinde 8x10 görüşlü fotograf makinesiyle 1,400 civarında negatif uretmistir. Onun en ünlü fotoğraflarından bazıları uzun yıllar yaşadığı yere yakın olan Point Lobos, Kaliforniya'daki, ağaçlar ve kayaların fotoğraflaridir.

Naciye Suman , Türk fotoğrafçı. İlk profesyonel Müslüman Türk kadın fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Rossier</span>

Pierre Joseph Rossier öne çıkan bir İsviçre fotoğraf sanatçısıydı. Albüm resimleri portre, şehir manzarası ve manzara içeriyordu. Negretti ve Zambra Londra firması tarafından Asya'ya seyahat etmesi ve Anglo-Fransız birliklerinin İkinci Afyon Savaşı'ndaki ilerlemesini belgelemesi için görevlendirildi ve bu askeri seferde başarısız olmasına rağmen birkaç yıl boyunca Asya'da kalarak Çin, Filipinler, Japonya ve Siam'ın ilk ticari fotoğraflarını çekti. Japonya'nın ilk profesyonel fotoğrafçıları olan Ueno Hikoma, Maeda Genzō, Horie Kuwajirō ve daha az bilinen birinci nesil Japon fotoğraf sanatçılarını eğitti. İsviçre'de Fribourg ve Einsiedeln'de fotoğraf stüdyolarını kurdu ve ülkenin başka yerlerinde görüntüler de üretti. Rossier, yalnızca kendi fotoğrafları nedeniyle değil, aynı zamanda öğretilerinin Japon fotoğrafçılığına kritik etkisi nedeniyle fotoğrafçılık tarihinde önemli bir şahsiyettir.

Hava fotoğrafçılığı bir uçaktan veya uçan bir nesneden fotoğraf çekilmesidir. Hava fotoğrafçılığı için platformlar arasında sabit kanatlı uçaklar, hava taşıtı, helikopterler, insansız hava araçları, balonlar, keşif balonu ve zeplinler, roketler, güvercinler, uçurtmalar, paraşütler, bağımsız teleskoplar ve araca monteli direkler bulunur. Takılı kameralar uzaktan veya otomatik olarak tetiklenebilir; elde tutulan fotoğraflar bir fotoğrafçı tarafından çekilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Nuri Eyüboğlu</span> Türk fotoğrafçı

Osman Nuri Eyüboğlu, Türk fotoğrafçı, gazeteci, matbaacı, kartpostal editörü ve yazar. Trabzon'daki İkbâl Matbaası'nın ve aynı isimli derginin kurucusu olmasıyla ve Karadeniz bölgesindeki birçok yerleşim biriminin fotoğrafını çekmesiyle bilinir. Hayatı boyunca kartpostal editörlüğüyle de uğraşan Eyüboğlu, Trabzon ve çevresine ilişkin 500'den fazla kartpostal basmış ve 50 kitap çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kitabi Hamdi Efendi</span>

Kitabi Hamdi Efendi, Trabzon'un ilk kitapçısı olarak bilinen Türk yayımcı, kitapçı, kartpostal editörü ve kırtasiyeci. Trabzon'da okuma kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadığı kabul edilir.

Haçik Çolakyan veya fotoğraflarda kullandığı şekliyle Hatchik Tcholakian, Osmanlı Ermenisi fotoğrafçı ve kartpostal editörü.

<span class="mw-page-title-main">Josef Sudek</span>

Josef Sudek, Çek fotoğrafçı ve yazar.

Theodore Vafiadis, Osmanlı Rumu fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Nimet Azaklı</span>

Nimet Azaklı veya yaygın olarak bilinen adıyla Fotoğrafçı Nimet Abla, Türk fotoğrafçı. Trabzon'un ilk kadın fotoğrafçısı olan Azaklı, belindeki silahı, ceket-pantolon giyip kravat takması, başındaki kasketi, deniz motoru kullanabilmesi, altın çapa rozeti ve hayvanseverliği ile biliniyordu.

Etem Hamdi Tem, Türk fotoğrafçı.

Resul Çelik, Türk fotoğraf sanatçısı. Üzerinde 11 yıl çalıştığı ve İsviçre, Fransa, ve ABD gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde açtığı Gizem Dolu Anadolu: 81 il 81 Fotoğraf adlı sergisi ile tanınmaktadır. Fotoğrafları manzara ve portre ağırlıklıdır.