İçeriğe atla

Kakigōri

Kakigōri
Ülke(ler)Japonya
TürüKar helvası
TipiTatlı
Ana malzemelerBuz, şurup, yoğunlaştırılmış
veya buharlaştırılmış süt
ÇeşitleriShirokuma

Kakigōri (Japoncaかき氷), şurup, tatlandırıcı ve genellikle buharlaştırılmış süt veya yoğunlaştırılmış sütle tatlandırılan bir Japon buz tatlısıdır.[1] Kōrikoppu ismindeki cam bardağın içinde servis edilir.

Sokaklarda satılan kakigōri, ayrıca festivallerde, marketlerde, kafelerde ve restoranlarda da satılır. Sıcak yaz aylarında, Japonya'nın hemen hemen her yerinde kakigōri satılır. Özellikle yaz festivallerinde ve fuarlarında yakisoba, takoyaki ve pamuk şeker kadar popülerdir.[2] Bazı dükkanlar dondurma ve şekerli kırmızı fasulye ezmesi veya tapyoka incilerle servis yapmaktadır.

Popüler aromalardan bazıları çilek, kiraz, limon, yeşil çay, üzüm, kavun, "Blue Hawaii", tatlı erik ve renksiz şuruptur. Bazı dükkanlar iki veya daha fazla şurubu birlikte kullanır. Kakigōri'yi tatlandırmak için yoğunlaştırılmış veya buharlaştırılmış süt üzerine dökülür.

Shirokuma

Shirokuma

Shirokuma (白熊 veya しろくま), yoğunlaştırılmış süt, küçük renkli mochi, meyveler ve tatlı fasulye ezmesi (genellikle Azuki fasulyesi) ile tatlandırılmış buzdan yapılmış bir kakigōri türüdür.[3] Mandalina, kiraz, ananas ve kuru üzüm shirokuma yapımında sıklıkla kullanılır.

Ayrıca bakınız

  • Ais kacang
  • Baobing
  • Es campur
  • Halo-halo
  • Namkhaeng sai
  • Patbingsu
  • Piragua

Kaynakça

  1. ^ 新明解国語辞典(第6版)、三省堂
  2. ^ "Kakigōri childs treat now luxury dessert". The Japan Times. 4 Ağustos 2018. 17 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  3. ^ "Shirokuma shave ice". www.ana-cooljapan.com. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dondurma</span> dondurulmuş tatlı

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten soğutmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır. Eş anlamlısı buzkaymak sözcüğüdür. Ayrıca meyveli buz ve freezie türleri de vardır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. 100 g dondurma 100-200 kalori verir. A, B, D vitaminleriyle, kalsiyum, yağ, protein ve fosfor yönünden zengin bir gıdadır. Artık piyasada hemen her çeşidi olan dondurmaları servise hazır paket şeklinde her mevsimde bulmak oldukça kolaydır. Yaz kış yenilmesi tavsiye edilir. Her çeşit kuru ve yaş meyve ile hazırlandığı gibi cevizli, fıstıklı, çikolatalı, karamelli vb. olan çeşitleri piyasada sıklıkla tüketilmektedir. Dondurmalar elle, makine yardımıyla ya da döverek yapılabilir. Bazı yörelere has dondurmalar vardır örneğin Kahramanmaraş Dondurması. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karsambaç</span> kar ve pekmez veya meyve şuruplarıyla (ya da balla) yapılan tatlı

Karsambaç veya karlamaç, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır. Türkiye'nin güney illerinde daha çok rastlanan bir tatlıdır. Yayla kültürü olan bölgelerde tüketilir. Osmanlı Devleti'nde kullanılan geleneksel yiyecektir.

<span class="mw-page-title-main">Künefe</span> bir çeşit tatlı

Künefe, kıyılmış filo hamuru, veya alternatif olarak ince irmik hamuruyla yapılan, şeker bazlı şurupla beslenen ve tipik olarak peynir veya pıhtılaşmış krema, fıstık veya fındık gibi diğer malzemelerin dahil edilmesiyle yapılan, geleneksel bir Ortadoğu tatlısı. Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.

<i>Waffle</i> iki desenli, şekilli tabak arasında pişirilen hamur veya hamur bazlı yiyecekler

Waffle, Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Üzerinde erimiş çikolata (pralin), krem şanti ve taze meyveler ile servis yapılan waffle, Belçika'da "Brüksel usulü" olarak adlandırılır. Yine Belçika'nın bir kenti olan Liège ise waffle hamurunun tek başına fırından çıktığı haliyle yenmesine verilen addır. Hamuru biraz daha altın sarısındadır, kremalize olan şekerin gevrekliği hamurun üstünde tadılabilir. Belçika usulü waffle hamuru dikdörtgen, Liège usulü ise uçları erimiş dikdörtgen görünümündedir. Her ikisi de kare şeklindeki derin çukur gözenekleri ile meşhurdur. Bu gözeneklerin derinlikleri 1 cm'yi bulur.

<span class="mw-page-title-main">Milkshake</span>

Milkshake, süt, ezilmiş buz, çeşitli meyveler, çikolata, serpinti, çırpılmış krema, krem şanti, yoğunlaştırılmış süt, buharlaştırılmış süt veya vanilya gibi aromaların mikser yardımı ile karıştırılması ile yapılan soğuk bir içecek. Smoothie ve kokteyl ile benzerdir. İngilizce milk (süt) ve shake (sallamak) sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşturulan isim, bazı ülkelerde de "frappé" adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

<span class="mw-page-title-main">Castella</span>

Castella, şeker, un, yumurta ve nişasta şurubu ile yapılan popüler bir Japon sünger kekidir.

<span class="mw-page-title-main">Yoğunlaştırılmış süt</span> yoğunlaştırılmış süt, genellikle şekerli olur ve tatlı yapımında ya da kahve yumuşatıcısı olarak kullanılır

Konsantre süt yahut yoğunlaştırılmış süt; suyu uçurularak hacmi küçültülmüş, şeker ilavesiyle veya şekersiz olarak yoğunlaştırılmış süt'tür. Şekerli yoğunlaştırılmış süt kalın ve yumuşak kıvamda, tatlı bir üründür ve konserve edildiğinde açılmadığı takdirde buzdolabına girmeden yıllarca dayanabilir. Yoğunlaştırılmış sütün yağ içeriği% 4 ile% 15 arasında değişmekte olup besin değeri 100 g'da 320 kcal'dir. Renkleri beyaz, kremsi, açık sarı, sarı, koyu sarı olabilir. Başka türü olan kaynatılmış yoğunlaştırılmış süt, yoğunlaştırılmış sütün ısıl işlemiyle elde edilen, karamel aromalı koyu kahverengi-sarı bir üründür. Bu ürün daha konsantredir, çünkü daha az sıvı ve daha fazla toz şeker içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı krema</span>

Çikolatalı krema çoğunlukla ekmek, tost veya waffle, krep, muffin ve pita gibi benzer tahıl ürünlerine yayılan tatlı bir çikolata aromalı pastadır. Fındıklı çikolata pastasına gianduya denir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaii meyveli buz tatlısı</span>

Hawaii meyveli buz tatlısı, rendelenmiş buz ile yapılan bir dondurulmuş meyveli buz tatlısıdır. Ürün bir kar konisine benzeyebilse de, kar konileri rendelenmiş buz yerine ezilmiş olarak üretilir. Hawaii'nin Büyük Adası'nda “ice shave” olarak da adlandırılır. Her ne kadar geleneksel Amerikan aromaları yaygın olsa da, Hawaii'de yapılanları genellikle guava, ananas, hindistancevizi kreması, passiflora edulis, li hing mui, liçi, kivi ve mango gibi yerel malzemelerle tatlandırılır. Hawaii buzu geleneksel olarak birden fazla tadı olan konik bir kağıt veya plastik kapta ve kepçe altında vanilyalı dondurma veya azuki fasulyesi ezmesi ile servis edilir. Üstüne sürülmüş şekerli kondanse süt bazen "snow cap" olarak adlandırılır. Bu rendelenmiş buz tarzı, O'ahu'nun kuzey kıyısında, ayrıca Maui ve Büyük Hawaii Adası'nda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">İrmik lapası</span>

İrmik pudingi veya irmik lapası, irmikten yapılmış, sütle veya süt ve su karışımıyla yapılan sütlaç tipli yulaf lapası ve puding türüdür. Genellikle şeker, kakao tozu, tarçın, kuru üzüm, meyve veya şurup ile servis edilir. Pirinç pudingine benzer bir tutarlılık, daha fazla irmik kullanılarak ve kaynatılmak yerine, pişirilerek de yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

Türkiye'deki Japon halkı, çoğunlukla Japonya'dan gelen son göçmenler ve Türkiye'de doğan torunları var. Eylül 2010 itibarıyla sayıları Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından 1.430 olarak kaydedildi. Türkiye'de yaşayan Japonların çoğu Ankara ve İstanbul'da yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Bingsu</span>

Patbingsu, doğranmış meyve, yoğunlaştırılmış süt, meyve şurubu ve kırmızı fasulye içerebilen tatlı soslar içeren popüler bir Kore buz tatlısıdır. Kuru fasulye dışındaki içerikli çeşitlere bingsu denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<i>Umudun Tarifi</i> Naomi Kawasenin yönettiği 2015 yapımı Japon filmi

Umudun Tarifi yönetmenliğini Naomi Kawase'nin yaptığı 2015 yapımı film. Filmde yer alan iki oyuncu Kirin Kiki ve Kyara Uchida gerçek hayatta büyükanne ve torundur. Film 2015 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak seçildi. Ayrıca 2015 yılında Toronto Uluslararası Film Festivali'nde de gösterildi.

Melceü’t-Tabbâhîn (Aşçıların Sığınağı)(ملجأ الطباخين), Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayımlanan ilk yemek kitabıdır. Çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kore mutfağından yemeklerin listesi aşağıda sıralanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moritanya mutfağı</span>

Moritanya mutfağı, Moritanya İslam Cumhuriyeti'nin ulusal mutfağıdır. Sahra'da yaşayan veya kervanlarla çölü geçen Afrika ve Arap halklarının mutfaklarından etkilenmiştir. Benzer kökenleri nedeniyle kuzeyde Fas, güneyde Senegal mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Kulfi</span>

Kulfi veya Qulfi 16. yüzyılda Hint Yarımadası'nda ortaya çıkmış bir dondurulmuş sütlü tatlıdır. Genellikle "geleneksel Hint dondurması " olarak tanımlanır. Günümüz Hindistan, Sri Lanka, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Nepal, Burma (Myanmar) ve Orta Doğu'da popülerdir ve dünya çapında Hint mutfakları sunan restoranlarda yaygın olarak bulunur.