İçeriğe atla

Kajun

Kajun
TürüBaharat

Kajun veya Cajun bir çeşit baharattır. İsmini Amerika'nın genelde Louisiana bölgesinde yaşayan bir etnik grubun isminden alır. Kajun baharatı, köriye çok benzer. İçinde bulunan baharatlar, kırmızı biber (acı olmayan), sarımsak tozu, kırmızı biber (acı), soğan tozu, beyaz biber, karabiber, mercanköşk, zerdeçal, kekiktir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hardal</span>

Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Baharat</span>

Baharat, bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarının bazen olduğu gibi tazeyken, bazen de kurutulup, toz haline getirilip, ufalanıp veya benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza edilip kullanılan ve yemeklere, içkilere başka koku ve tatlar eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hint mutfağı</span>

Hint mutfağı, genellikle bol baharatlı yemeklerden oluşan bir mutfaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kimçi</span> Fermente edilmiş sebzelerden yapılan geleneksel Kore yemeği

Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinen, mayalanmış kırmızı biber ve sebzelerden özellikle Çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Kelimenin eski telaffuzu çim-çae (chim-chae) şeklindedir ve "sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze" anlamına gelir. Ancak, telaffuzdaki büyük değişiklikle, kimçinin artık aslı Hanja ile bir ilgisi kalmamıştır.

Çemen; çemen tozu, toz kırmızıbiber, sarımsak, tuz ve sudan oluşan macun kıvamında bir karışımdır. Pastırma üretiminde kullanıldığı gibi kahvaltılık olarak da tüketilir.

<i>Zerdeçal</i> Asyaya özgü otsu bitki

Zerdeçal ; zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir. Hint safranı olarak da bilinir. Ana vatanı Güney Asya'dır.

Hibeş. Antalya'ya özgü, tahin, limon, sarımsak ve kimyon ile yapılan bir meze.

Filistin mutfağı, Filistin bölgesindeki Araplara özgün olan ya da Araplar tarafından sıkça yenilen yemeklerden oluşur. Filistin mutfağı, özellikle Arap Emevi fethiyle başlayan, sonra Farslar'dan etkilenmiş olan Abbasiler ve onun ardından Osmanlı Türklerin varışıyla gelen Türk mutfağının bıraktığı derin etkileriyle biten İslam döneminde Filistin'e yerleşen uygarlıkların kültürlerinin yayılmasıdır. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfakları dahil olmak üzere diğer Levant mutfaklarına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

<span class="mw-page-title-main">Köri</span>

Köri, başlıca Pakistan ve Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharat karışımı. İçinde, başlıca zerdeçal ve sumak olmak üzere birçok baharat yer almaktadır. Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 1960'lı yılların sonunda ve 1970'li yılların başında bütün dünyaya yayılmıştır.

Edviye, Advieh veya Adwiya Mezopotamya ve İran mutfağında kullanılan bir baharat karışımıdır. Tavuk ve fasulye yemeklerinde kullanıldığı gibi, pirinç yemeklerinde de kullanılır. Kendine özgü kompozisyon Basra Körfezi'nden Hazar Denizi'ne farklılık gösterse de, ortak maddeler zerdeçal, tarçın, kakule, karanfil, gül yaprakları veya gül tomurcukları, kimyon ve zencefildir. Ayrıca safran, hindistan cevizi, karabiber,kişniş ya da susam içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammara</span> biberli geleneksel bir yiyecek

Muhammara, Suriye'nin Halep şehrine özgü, kahvaltılık ve yemeklik olarak iki çeşidi olan, biber, ceviz ve çeşitli baharatların karışımından yapılan tuzlu meze.

<span class="mw-page-title-main">Enchilada</span>

Enchilada, mısırdan üretilen tortilla'ya, farklı ve çeşitli iç malzemeler konulması ve rulo şeklinde sarılan tortilla'nın üzerine acı biber sosu gezdirilmesiyle yapılan, Meksika mutfağından çıkan ve Amerikan mutfağında da yer alan yemek. İç malzemeler et, deniz ürünleri peynir, fasulye, patates, çeşitli sebzeler veya bunların kombinasyonları olabilir.

Köfte baharı, köfte harcı kararken kıyma et, soğan ve tahıl yanı sıra köfteye özel bir koku ve tat vermek için kullanılan bir baharat karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paprika</span> Capsicum annuumun kurutulmuş meyvelerinden yapılan baharat

Paprika, Capsicum annuum bitkisinin daha tatlı çeşitlerinin kırmızı meyvelerinin kurutulmasıyla yapılan öğütülmüş bir baharattır. Geleneksel olarak acı biberi de içeren Longum grubundaki Capiscum annuum bitkisinin çeşitlerinden yapılır. Paprika yapımında kullanılan biberler, klasik acı biberlere göre daha tatlıdır ve eti daha incedir.

<span class="mw-page-title-main">Pico de gallo</span>

Pico de gallo, salsa fresca ve salsa cruda olarak da adlandırılır, Meksika mutfağında yaygın olarak kullanılan bir salsa türüdür. Geleneksel olarak doğranmış domates, soğan, serrano biberlerinden, tuz, limon suyu ve kişniş ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Adobada</span> Et ile yapılan Meksika mutfağındaki bir yemek

Adobada, adovada adı da kullanılır, Meksika mutfağında tacolara benzer şekilde yaygın olan birçok yemek için bir hazırlıktır. Adobada, genellikle sirke ve kekik ile kırmızı acı sosuyla marine edilmiş domuz etidir, ancak farklı et türlerini ve al pastor'a daha yakın marine edilmiş sosları ifade edebilir. Genellikle küçük, esnek mısır tortillasında sotelenmiş sebzeler ve peynirle birlikte servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Barbados mutfağı</span>

Barbados mutfağı, Barbados ile alakalı yemek kültürünü ve çeşitlerini belirtir ve açıklar. Barbados mutfağı, çevre ülkelerden birtakım farklılıklara sahiptir ve dünya mutfağı ile ilgilenenler tarafından rağbet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Manado mutfağı</span>

Manado, Endonezya'nın 'Kuzey Sulawesi' eyaletinin başkentidir ve Sulawesi'nin, Makassar'dan sonra ikinci büyük şehridir. Şehir, Manado Körfezi'nin bitişiğinde yer alır ve dağlık bir alanla çevrilidir ve zengin bir mutfağı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Garam masala</span> öğütülmüş baharat karışımı

Garam masala (Hint baharatı) başta Hint mutfağı olmak üzere Pakistan, Nepal, Bangladeş, Sri Lanka ve Karayip mutfaklarında yaygın bir şekilde kullanılan bir çeşit baharat karışımıdır. Genellikle kişniş tohumu, kimyon, tane karabiber, kakule, kişniş, karanfil ve tarçın gibi baharat tohumlarının bir tavada ısıtılarak karıştırılması ardından toz haline getirilmesiyle elde edilir. Garam Masala özellikle Hint mutfağında et yemeklerinden, köri ve mercimek yerlerine ve çorbalara kadar çeşitli alanlarda yaygın bir şekilde kullanılır.