İçeriğe atla

Kaiserdamm

Theodor-Heuss-Platz'dan Kaiserdamm'a doğudan bakış

Kaiserdamm (Türkçe anlamı: İmparator caddesi) Berlin'in Charlottenburg ve Westend semtlerinden geçen ve Almanya İmparatoru II. Wilhelm'ın isteğiyle kurulan büyük ve görkemli cadde. 1 Kasım 2006'da cadde yüz yaşına girdi.

Tarihi

Kaiserdamm üzerinde bulunan tarihi bir bina

1904'e kadar bugünkü Kaiserdamm'ın bulunduğu yerde kumdan bir yol vardı, bunun üzerine İmparator II. Wilhelm'ın isteği doğrultusunda 50 metre genişliğinde Bismarck sokağına kadar büyük bir cadde yapıldı. 8 Aralık 1906 tarihinde cadde'nin adı II. Wilhelm şerefi adına Kaiserdamm oldu.

III. Reich zamanında Berlin'in dünya başkenti olması planlanması üzerine konulan sokak lambaları. Brandenburg kapısından Theodor-Heuss-Platz'a kadar bu lambaları bugünde görmek mümkün.

Drittes Reich zamanında Kaiserdamm planlan dünya başkenti Berlin'in önemli sokaklarından biri olmasıydı. Ost-West-Achse yani Doğu-Batı hattı olarak planlanan sokak 1939'da tekrar büyütüldü ve genişletildi. Cadde'nin bugünkü form'u 1939'daki inşatdan sonra oluştu. Albert Speer tarafından hazırlanan sokak lambalarıda Ost-West-Achse için hazırlanmışdı. Bugün cadde'de Nazi döneminden kalma binaları görmek hala mümkün.

26 Nisan 1967'de cadde'nin adı o zamanları ölen şansölye Konrad Adenauer adına "Adenauerdamm"'a değiştirildi ama halkın yoğun protestosu üzerine bu değişiklik 15 Ocak 1968'de geri alındı.

Cadde'nin seyiri

Kaiserdamm bugün doğu'da Sophie-Charlotte-Platz'dan başlıyor ve Unter den Linden, Straße des 17. Juni ve Bismarckstraße'yi içine alıyor. Batıda eskiden Kaiserdamm Preußenallee'yide içine alıp Heerstraße'de bittiyordu ama 30 Mart 1950'de Theodor-Heuss-Platz cadde'nin batıdaki sonu olarak belirlendi.

Cadde'nin anlamı

Bugünlerde cadde'ye pek görmekli denmez ama ulaşım yönünde cadde Berlin traffiğini hafifletiyor. Kaiserdamm caddesi üzerinde genelde daireler ve çalışma büroları bulunuyor.

Kaiserdamm'dan Berlin yöresindeki çeşitli otoyol'lara geçiş mümkün, bunlar arasında AVUS ve Bundesautobahn 100 bulunuyor.

Cadde'nin altından ayrıca Berlin'in bir metro hattı'da geçiyor.

Galeri

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Caddesi</span> Beyoğlunda bir cadde

İstiklal Caddesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan popüler bir caddedir. 19. yüzyılın sonlarından günümüze dek Türkiye'nin en popüler caddesi olma ünvanını koruyan cadde, 1,4 km uzunluğundadır. Orta noktası Galatasaray Lisesi'nin yanından geçen Yeniçarşı Caddesi'nin caddeyi kestiği ve 50. Yıl Anıtı'nın bulunduğu yer kabul edilir. Ortalama olarak 74 metre yükseklikte yer alan İstiklal Caddesi idari olarak 9 ayrı mahalleyi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Mannheim</span> Baden-Württembergde büyük üniversite şehri (Almanya)

Mannheim, yaklaşık 309.000'lik nüfusu ile Stuttgart'tan sonra ve Karlsruhe'den önce Baden-Württemberg eyaletinin ikinci büyük şehridir. Hessen, Rheinland-Pfalz ve Baden-Württemberg eyaletlerinin kesiştiği noktadadır.

<span class="mw-page-title-main">Nişantaşı</span> İstanbulun Şişli ilçesindeki bir semt

Nişantaşı, İstanbul ilinin Şişli ilçesinde, merkezi, Valikonağı Caddesi ile Teşvikiye Caddesi-Rumeli Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan anıt taş olan, Meşrutiyet ve Teşvikiye mahallelerinin Vali Konağı çevresindeki bölümlerini kapsayan, ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü markaların mağazaları, kafeler ve eğlence mekanlarıyla tanınan semt. Gerek kuruluşu ve tarihi, gerekse coğrafi ve idari sınırları Teşvikiye ile büyük ölçüde iç içe geçmiş olan Nişantaşı, güneydoğusundan Maçka, güneybatısından Harbiye, batısından ve kuzeybatısından Osmanbey ve doğusundan Teşvikiye semtleriyle sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Duvarı</span> 1961–1989 yılları arasında Doğu Almanya ile Batı Almanyayı ayıran bariyer

Berlin Duvarı, Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 tarihinde Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar. Demokratik Almanya Cumhuriyeti açısından resmî adı Antifaschistischer Schutzwall şeklindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde, Üsküdar ilçesine bağlı Acıbadem Mahallesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Charlottenburg-Wilmersdorf</span>

Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin'in dördüncü ilçesidir. 2001'de eski ilçeler Charlottenburg ve Wilmersdorf'un birleşmesi sonucu oluşan ilçenin yedi semti bulunmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin Duvarı yıkılmadan önce Batı Berlin'in merkeziydi ve bu yüzden City-West olarak da adlandırılır. Önemli fuarlar bu ilçedeki Internationales Congress Centrum Berlin'de gerçekleştirilir, ayrıca Kurfürstendamm (Kudamm), Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis kilisesi, Berliner Funkturm ve Charlottenburg Sarayı gibi önemli yerler ve yapılar da buradadır. İlçede kolay alışveriş imkânları da sunulmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf bu nedenlerle Berlin'in en önemli ilçe ve merkezlerinden biri olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhüsrev</span>

Hacıhüsrev, İstanbul, Beyoğlu İlçesi'nde semt. İstiklal Mahallesi'nin Hacı Ahmet Mahallesi'ne komşu olduğu batı kesiminde yer alır. Semt adını buradaki Hacı Hüsrev Caddesi'nden alır. Bu cadde Ali Kabuli Caddesi Feriköy'e çıkan Yay Meydanı Caddesi'ne bağlanır. Doğudaki Hacı Ahmet Bostanı Sokağı ile batıdaki Piyale Paşa Bulvarı arasında yükselen sırtta bulunan yerleşme alanı günümüzde Hacıhüsrev olarak adlandırılır. Hacıhüsrev kuzeyde Feriköy Mezarlığı ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reinickendorf</span>

Reinickendorf, Almanya'nın başkenti Berlin'in bir ilçesi ve on ikinci idari bölgesidir. 31 Aralık 2020 itibarıyla nüfusu 266.123'tür. Berlin'in kuzeyinde yer alan ilçe, 1920 yılında gerçekleşen idari değişiklik ile çok sayıda semtin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Havel nehrinin bir kolu olan Tegeler See Reinickendorf ilçesinin sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa</span>

Gedikpaşa, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Emin Sinan, Küçük Ayasofya, Kadırga, Şahsuvar, Muhsine Hatun, Nişanca, Mimar Kemalettin ve Beyazıt mahalleleri ile çevrili olup, Mimar Hayrettin Mahallesi sınırları içinde kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Laodikya</span> Türkiyede bir antik kent

Laodikeia, veya Lykos'un kıyısındaki Laodikeia, Lycus nehri kenarında (Çürüksu) kurulmuş bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kurfürstendamm</span>

Kurfürstendamm ya da diğer adıyla Ku'damm Berlin'de 3.5 kilometre uzunluğunda bir cadde. Cadde bugün City-West olarak adlandırılan Berlin Charlottenburg-Wilmersdorf'un merkezi olarak görülebillir. Cadde'nin yöresinde özellikle konaklama ve alişveriş imkânları çok uygundur. Ayrıca cadde Berlin Zoolojik Bahçesine, Gedächtnis kilisesine, Theater des Westens ve Europa-Center'e çok yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser Wilhelm Anıt Kilisesi</span>

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinin Charlottenburg semtinde bulunan protestan kilisesidir. Kilise bugün Batı Berlin'in bir simgesi olarak görülüyor. Gedächtniskirche 1 Eylül 1895 senesinde büyük bir seremoni ile halka açıldı. Kilise Almanya imparatoru I. Wilhelm adına bir anıt olarak yapıldı. Kasım ayının 1943 senesinde Kilise bir bombardıman sırasında büyük hasar gördü ve bu hali ile bugünde duruyor. Kilise'nin bulunduğu yer Breitscheidplatz.

<span class="mw-page-title-main">Charlottenburg-Nord</span> Berlindeki bir semt

Charlottenburg-Nord Berlin'in Charlottenburg-Wilmersdorf ilçesinde bir semt. Semt daha çok bir mesken bölgesi ve küçük bahçeli evlerden oluşuyor. Mahalle'de ayrıca Siemensstadt yerleşim yeri, Jungferheide Halk Parkı ve Plötzensee Hapishaneside bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Pariser Platz</span>

Pariser Platz, Almanya'nın başkenti Berlin'de Unter den Linden caddesi sonunda Brandenburg Kapısı yanında yer alan meydan. Şehrin odak noktalarından biri olan meydan, Prusya kuvvetlerinin 1814 yılında Fransız başkenti Paris'i işgalinin anısına bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Unter den Linden</span>

Unter den Linden Almanya başkenti Berlin'in Mitte ilçesinde bir bulvar. Adını, caddenin ortasından geçen yaya yolunun iki yanında bulunan ıhlamur ağaçlarından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrichstraße</span> Berlinde bir cadde

Friedrichstraße, Berlin'in merkezindeki başlıca kültür ve alışveriş caddelerinden biridir. Eski Mitte'nin kuzey bölgesinden Kreuzberg'deki Hallesches Tor'a doğru uzanır. Kuzey-güney eksenindeki cadde, doğu-batı eksenindeki Leipziger Straße ve Unter den Linden gibi önemli caddelerle kesişerek kavşaklar oluşturmaktadır. Adını, Prusya kralı I. Friedrich'den almıştır. U6 U-Bahn metro hattı caddenin altından geçmektedir. Soğuk Savaş döneminde cadde, Berlin Duvarı tarafından ikiye bölünmüş ve geçiş noktası Checkpoint Charlie de cadde üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Metrosu</span>

Berlin U-Bahn, Almanya'nın başkenti Berlin'deki hızlı bir metrodur ve şehrin toplu ulaşım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir banliyö tren hatları ağı ve daha çok şehrin doğu kesimlerinde çalışan bir tramvay ağı olan S-Bahn ile birlikte, başkentin ana ulaşım aracı olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in adını taşıyan sokakların listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Nazi Almanyası döneminde Adolf Hitler'in adını taşıyan cadde ve meydanların kısmi bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Marx-Allee</span>

Karl-Marx-Allee Doğu Almanya tarafından 1952 ile 1960 yılları arasında Berlin Friedrichshain ve Mitte'de inşa edilen anıtsal bir sosyalist gerçekçi akımına uygun inşa edilen bir bulvardır.