İçeriğe atla

Kaim (Fâtımî halifesi)

El-Ka'im bi-Emrillah
El-Ka'im dönemine ait altın dinar
Fâtımî Hanedanı'nın İmam-Halifesi
Hüküm süresi3 Nisan 934 – 17 Mayıs 946
Önce gelenMehdî (Fâtımî halifesi)
Sonra gelenMansûr (Fâtımî halifesi)
DoğumNisan 893
Ölüm17 Mayıs 946 (53 yaşında)
Çocuk(lar)ıMansûr (Fâtımî halifesi)
Tam adı
Künyesi: Ebu'l-Kasim
Doğum adı: Muhammed
Lakabı: el-Ka'im bi-Emrillah
BabasıMehdî (Fâtımî halifesi)
DiniŞii İslam

Ebu'l-Kasım Muhammed ibn Abdullah (Arapça أبو القاسم محمد بن المهدي القائم بأمر الله; Nisan 893 - 17 Mayıs 946) veya daha çok bilinen saltanat ismiyle el-Ka'im bi-Emrillah veya bi-Emri'llah (Arapçaالقائم بأمر الله "Allah'ın emirlerini yerine getiren"), Fatımi hanedanının Ifrıkiyye'deki ikinci halifesiydi ve 934'ten 946'ya kadar hüküm sürdü.İsmaili mezhebine göre 12. İmamdı.

Tarihi

El-Ka'im 895 yılında Suriye'nin Selemiye şehrinde Muhammed adıyla doğdu. Babası Abdullah el-Mehdi Billah (910-934) Ifrikiyye'da iktidarı ele geçirdikten sonra 912'de tahtın varisi seçildi ve birkaç isyanın bastırılmasına yardımcı oldu. Bununla birlikte, Mısır'a yapılan seferlerde (914-915 ve 919-921'de) Abbasi Halifeliği'nin direnişi karşısında ağır kayıplar vererek bocaladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

Kâ'im kelimesi aşağıdaki şu anlamları ifade edebilir:

II. Hakim (الحاکم) Tam Adı: Ebû'l-`Abbâs ʿAhmed "el-Hâkim biʿEmr i’l-Lâh es-Sânî" ; Altmışikinci İslam Halifesi.

Mustasım Billâh, 1242 - Şubat 1258 döneminde Abbasi Devleti'nin son hükümdarı ve Irak Abbasileri'nin 37. ve son halifesi.

Kâim Bi-Emrillah, yirmi altıncı Abbasi halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Hamdânîler</span> 890dan 1004e kadar Kuzey Mezopotamya ve Suriyedeki bir Şii İslam devleti

Hamdânîler, Kuzey Irak ve Suriye'de hüküm sürmüş bir Şii Arap hanedanıdır. Hanedan Arapların Tağlib kabilesine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Hâkim (Fâtımî halifesi)</span>

Hakim ya El-Hakim Bi-Emrillah ya da tam adı El-ḥākim Bi-Emrullah El-Manṣūr Ismāil bin El-Azīz Bin El-Mu'izz Li-Dīnallah Ma'd al-Fāṭimīye, 6. Fatımi halifesi. Dürzilerce "El-Hâkim Ki-Emrillâh" olarak bilinir. Asıl adı Ebû ʿAlî el-Mansûr, lakabı ise "Târik’ûl-Hâkim Bi-Emrillâh"tır.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Revaha</span> sahabe

Abdullah b. Revâha el-Hazrecî, Sadru'l-İslam döneminin en meşhur şairlerinden birisidir. İslam peygamberi Muhammed'in sahabilerindendir ve İslam'ın müdafaası için şiirler söylemiştir. Döneminde özellikle bu bağlamda söylediği hiciv şiirleriyle tanınmıştır.

Zahir veya Muhammed "ez-Zâhir biʿEmrillâh Tam Adı: Ebû’n-Nâsır "ez-Zâhir biʿEmrillâh" Muhammed bin ʿAhmed en-Nâsır Abbasi halifelerinin otuzbeşincisidir.

Mûstezî veya El-Hasan "el-Mûstezî biʿEmr i’l-Lâh" Tam Adı: Ebû Muhammed "el-Mûstezî biʿEmr i’l-Lâh" el-Hasan bin Yûsuf el-Mûstencid Otuz üçüncü Abbâsî Hâlifesi.

<span class="mw-page-title-main">Kahir</span> Abbasi halifesi

Kahir veya Muhammed "el-Kahir Billâh". Tam adi: Ebû’l-Mansûr "el-Kahir bi’l-Lâh" Muhammed bin ʿAhmed el-Mu`tedhid. 929'da ve 932-934 döneminde iki kez halifelik yapmış ondokuzuncu Abbasi halifesi ve halifelerin otuzyedincisidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Hasan (Haşhaşi)</span>

El-Kahir bin el-Môhtadî bi-Kuvvet'ûl-Lâh / bi-Ahkâmî'l-Lâh "Elemût Üçüncü Gizlenen imamı". Hicrî: 552-557 / M: 1157-1162 yılları arasında Elemûtlar-Nizârî Devleti hükümdârı ve Nizârî Bâtınî-İsmâ‘îl’îyye Mezhebi'nin Yirmi İkinci İmâm-ı Zamânı. Elemût kayıtlarındaki asıl adı "I. Hasan" ya da "Hasan-ı Evvel bin el-Muhammed bin Ali".

Mürre bin Kâ'b, 4. yüzyılda yaşamış Kureyş kabilesine mensup, hem Muhammed'in babası Abdullah bin Abdulmuttalib tarafından, hem de babaannesi Fatımah bint Amr'nın kendisinin altıncı dedesidir. Muhammed'in babası Abdullah bin Abdulmuttalib'in dedesi Haşim bin Abdimenaf'ın dedesi Kusay bin Kilab'ın dedesidir. Muhammed'in hem annesi hem de babasının ecdâdı tarafından hesaplandığında Mûrrah ibn-i Kâ'b'ın "Muhammed'in en son ortak atası" olduğu anlaşılmıştır. "Mûrrah ibn-i Kâ’b", Muhammed'in dedesi Abdûlmuttâlib'in dedesi Abd Menâf bin Kusayy'ın büyük dedesidir. Kâ’b bin Lüey’'in oğludur.

Mustekfî veya Mustekfî "Billâh" veya Abdullāh Mûstekfî Tam Adı: Ebū Kāsım Mustekfī Billāh Abdullāh bin Alī Muktafī 943-946 döneminde Bağdad merkezli Abbâsî Hâlifelerinin yirmiikincisidir.

Abdullah Muhammed H. el-Buluşi, Kuveytli eski futbolcudur. Forvet pozisyonunda görev almaktaydı.

Ka'im ilçesi, Irak'ın Enbar Vilayeti'nin 7 ilçesinden birisidir.

Gâlib bin Abdullah, Muhammed'in Mekke'nin fethinde yol güvenliğini sağlamakla görevlendirilmiştir. Halife Ömer devrinde Kâdisiye Savaşı'nda önemli yararlıklar göstermiş ve Hürmüz'ü öldürmüştür. Muâviye döneminde ise Ziyâd b. Ebîh tarafından H. 48 yılında Horasan'a vali tayin edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin bin Abdullah</span>

Hüseyin bin Abdullah, Ürdün Haşimi Krallığı'nın veliahdı, Ürdün kralı II. Abdullah ve kraliçe Rania el Abdullah'ın en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah el-Hayberi</span>

Abdullah Muhammed el-Hayberi, Eş-Şebab takımında orta saha pozisyonunda görev yapan Suudi millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah bin Selam</span>

Abdullah bin Selam, Yahudi alimiyken Müslüman olan sahabe. Asıl adı Husayn olup Müslüman olduktan sonra Muhammed kendisine "Abdullah" ismini vermiştir.

Abdullah bin Üneys el-Cühenî, İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerinden biridir. Doğumu ve gençlik yılları hakkında bilgi bulunmayan Abdullah bin Üneys Sellâm b. Ebî’l-Hukayk'nin öldürülmesi için görevlendirilen 4-5 kişilik grup içerisinde yer almıştı. Useyr bin Zârem üzerine gönderilen otuz kişilik askerî birlikte bulundu. Muhammed tarafından Halid bin Süfyan'ı öldürmek üzere tek başına görevlendirildi. Urene bölgesinde Halid'e rastlayan Abdullah, Muhammed aleyhinde konuşarak onu kandırdı. Daha sonra adamlarının etrafta olmadığı bir zamanda onu öldürüp Medine'ye geri döndü. Bunun üzerine Muhammed ona bir asa verip şöyle dedi "Bu kıyamet günü aramızda bir işaret olacak, sen cennette de bu asaya dayanacaksın". Abdullah bu hatırayı ölünceye kadar kılıcıyla birlikte taşıdı. Ölümünde vasiyeti üzerine kefeni içine kondu. Yakalandığı humma nedeniyle Bedir Muharebesi'ne katılamamıştı ancak başka muharebelerde görev aldı. 674 veya 699 yılında Şam'da öldü.