İçeriğe atla

Kaifūsō

Kaifūsō (Japonca懐風藻), Japon şairler tarafından yazılmış edebi kanshinin en eski şiir antolojisidir.

Kaifūsō, MS 751'de Nara Dönemi'nde derlenmiştir. Şairlerin kısa tanıtımında, bilinmeyen yazar, saltanattan sadece sekiz ay sonra İmparator Tenmu tarafından MS 672'de devrilen İmparator Kōbun ve naiplerine sempati duymaktadır. Bu nedenle, geleneksel olarak İmparator Kōbun'un büyük bir torunu olan Ōmi no Mifune'ye yatırılmıştır. Fujii no Hironari ve Isonokami no Yakatsugu'nun derleyici olabileceği de söylenmektedir.

Başlıktaki kanji, zarif stil için bir metafor olan bir su bitkisi anlamına gelir. Sekizinci yüzyılda Tang modelleri üzerine inşa edilmiş zarif şiir tarzında yazılmış 64 şairin 120 eserinden oluşan bir koleksiyondur. Şairlerin çoğu imparatorluk ailesi üyeleri, saray görevlileri ve Prens Ōtsu gibi keşişlerdir. Prens Ōtsu da dahil olmak üzere Kaifūsō şairlerinin on sekizinde, daha sonraki bir Japon şiiri antolojisi olan Man'yōshū'da seçilen şiirler vardır. Şiirlerin çoğu mevsimlik festivaller, imparatorluk gezileri veya Silla elçileri için düzenlenen ziyafetler için verilen şiir ziyafetlerinden gelmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Denecke, Wiebke (2017). "Early Sino-Japanese Literature," in The Oxford Handbook of Classical Chinese Literature (1000 BCE – 900 CE). New York: Oxford University Press. s. 558. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hirohito</span> 124. Japonya imparatoru (1926–1989)

Hirohito, 1926'dan 1989'a kadar 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon imparatorudur. En uzun süre tahtta kalan imparatordur. Ayrıca kendisi Japonya'nın yabancı topraklara ayak basan ilk imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">Ovidius</span> Romalı şair (MÖ 43 - MS 17)

Publius Ovidius Naso, Augustus döneminde yaşamış Romalı şair. Genelde aşk, terkedilmiş kadınlar ve mitolojik temalı şiirler yazan Naso, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile beraber, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi. Genelde hüzün beyitlerinin en büyük hocası olarak kabul ediliyordu. Şiirleri, orta çağ'ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını önemli ölçüde etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amaterasu</span> Şinto inancında Güneş tanrıçası

Amaterasu (天照), Amaterasu-Ōmikami (天照大神/天照大御神) veya Ōhirume-no-Muchi-no-Kami (大日孁貴神),, önemli Shintō kamisi. Japon imparatorluk ailesi bu güneş tanrıçasının soyundan geldiğini öne sürer. Amaterasu, babası Izanagi'nin sol gözünden doğmuştur. Mitolojide, erkek kardeşi Susanoo'ya kızıp bir mağaraya saklandığı ve dünyayı karanlığa boğduğu anlatılır. Japonya'nın en önemli Shintō tapınağı olan Ise Jingu'da bu tanrıçaya ibadet edilir.

Latin edebiyatı ya da Roma edebiyatı, Antik Roma yazılı kültürünün oluşturduğu edebî birikim. Yunan edebiyatının etkisinde olan bu edebiyat Yunan edebiyatının devamı niteliğindedir. En verimli ve parlak dönemini MÖ 78 ile MS 14 yılları arasında Altın Çağ adı verilen dönemde yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Murasaki Shikibu</span> Japon şair ve romancı (973-1025)

Murasaki Şikibu, 10-11. yüzyıllarda yaşamış Japon şair ve romancı. Heian dönemi Japonya'sında imparatorluk sarayındaki nedimelerden biriydi. Gerçek adı bilinmez. Ancak 1007 tarihli bir saray günlüğünde bahsi geçen başnedime Fujiwara no Kaoruko 'nun Murasaki olabileceği düşünülür. En ünlü eseri, çeşitli otoritelerce dünyanın ilk romanı kabul edilen Genji'nin Hikâyesi'dir. Diğer bir önemli eseri Murasaki Hanım'ın Günlüğü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

Taihō Kanunu, Japonya'da MS 703 yılında Asuka dönemi sonunda yürürlüğe giren yönetim düzenlemesidir. Kanun Prens Osakabe, Fujiwara no Fuhito ve Awata no Mahito'nun talimatları doğrultusunda derlenmiştir Hazırlanması İmparator Mommu'nun isteği ile başlanmıştır ve ülkede birçok diğer gelişmeler gibi büyük ölçüde Çin'in Tang Hanedanı hükûmet sisteminden uyarlanmıştır.

İmparator Junnin, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 47. imparatorudur. Junnin İmparator Temmu'nun torunu ve Prens Toneri'nin yedinci oğlu olup saltanatı MS 758'den 764 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Tenji (imparator)</span>

İmparator Tenji, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 38. imparatorudur. Saltanatı MS 661'den 672 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kōbun (imparator)</span>

İmparator Kōbun, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 39. imparatorudur. Saltanatı MS 671'den 672 yılında ölümüne kadar yalnızca birkaç ay sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Saga (imparator)</span>

İmparator Saga, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 52. imparatorudur. Saltanatı MS 809'dan 823 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Suzaku (imparator)</span> Japonyanın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatoru

İmparator Suzaku, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 61. imparatorudur. Saltanatı MS 930'dan 946 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kokin Wakashū</span> Heian döneminden kalma Japon şiirinin waka formunun erken bir antolojisi

Kokin Wakashū veya Kokinshū (古今集), Heian döneminden kalma Japon şiirinin waka formunun erken bir antolojisidir. İmparator Uda tarafından hazırlanmış ve oğlu İmparator Daigo'nun emriyle MS 905 yılında yayınlanan bir imparatorluk antolojisi olup yaklaşık MS 920'lerde tamamlandı. Antolojinin derleyicileri, Ki no Tsurayuki liderliğinde ve Ki no Tomonori, Ōshikōchi no Mitsune ve Mibu no Tadamine'nin de dahil olduğu dört imparatorluk sarayı şairi idi.

Man'yōshū, Nara döneminde MS 759'dan bir süre sonra derlenen Japon şiirlerinin en eski koleksiyonudur. Antolojisi, Japonya'nın şiirsel derlemelerinin en saygınlarından biridir. Derleyicinin veya son dizi derleyicinin başka teorilere karşın günümüzde Ōtomo no Yakamochi olduğuna inanılmaktadır. Koleksiyondaki son tarihli şiir MS 759'dan kalmadır. Çok eskiden çoğu anonim veya yanlış yazılmış pek çok şiir içermekteydi, ancak koleksiyonun büyük kısmı MS 600 ile 759 arasındaki süreyi temsil eder. Başlığın kesin önemi kesin olarak bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kakinomoto no Hitomaro</span> Japon şair (662 – 710)

Kakinomoto no Hitomaro, geç Asuka döneminde yaşamış bir Japon aristokrat ve şair. En eski waka antolojisi olan Man'yōshū'da yer alan şairlerin en önde gelenlerinden biriydi, ancak Man'yōshū'daki ipuçlarından toplanabileceklerin dışında, hayatının ayrıntıları büyük ölçüde belirsizdir. Muhtemelen MS 650'lerde, Yamato vilayeti merkezli Kakinomoto boyunda doğdu ve muhtemelen MS 709 civarında Iwami vilayetinde öldü.

<span class="mw-page-title-main">Ōshikōchi no Mitsune</span> Japon yazar (9.. – 9..)

Ōshikōchi no Mitsune, Heian döneminde yaşamış bir Japon devlet adamı ve şair. Japon imparatorluk sarayında waka şairi ve Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nün bir üyesidir. Kai, Izumi ve Awaji vilayetlerinin valisi olarak gönderildi ve Kyoto'ya dönüşünde Kokin Wakashū'nun derlenmesine katılması istendi. Şiirsel maçların ustasıydı ve paravanlardaki resimlere eşlik eden şiirleri, kalitelerinden dolayı büyük beğeni topladı. O dönemdeki etkisi Ki no Tsurayuki ile orantılıydı ve resmi şiir koleksiyonlarında alışılmadık derecede fazla sayıda şiiri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yamabe no Akahito</span> Japon şair

Yamabe no Akahito, Nara döneminde yaşamış bir Japon şair. Eski bir antoloji olan Man'yōshū, 13 chōka ve 37 tanka içermektedir. Şiirlerinin çoğu, 724 ve 736 yılları arasında İmparator Shōmu ile yaptığı yolculuklar sırasında bestelenmiştir. Yamabe, şiirin kamilerinden ve Otuz Altı Şiir Ölümsüzü'nden biri olarak kabul edilir ve Kakinomoto no Hitomaro ile birlikte Waka Nisei olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Sakanoue no Korenori</span> Japon şair

Sakanoue no Korenori, erken Heian döneminde yaşamış bir Japon şair ve devlet adamı. Doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmemekle birlikte Sakanoue no Tamuramaro'nun dördüncü kuşak soyundan gelmekteydi ve şair Mochiki'nin babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jakuren</span> Japon şair (1139 – 1202)

Jakuren ve Fujiwara no Sadanaga (藤原定長), geç Heian ve Kamakura dönemlerinde yaşamış bir Japon şair ve keşiş. Shunzei'nin küçük kardeşinin ölümü üzerine ünlü şair Fujiwara no Shunzei tarafından evlat edinildi. Shunzei başlangıçta Sadanaga'nın varisi olmasını amaçlamıştı, ancak daha sonra iki erkek çocuğu olması nedeniyle Sadanaga, Fujiwara no Sadaie lehine bir adım atmak zorunda kaldı. O zamanlar yaygın bir uygulama olduğu gibi, bir keşiş oldu ve Jakuren adını aldı. Saigyō'yu örnek alarak ülkeyi dolaştı, seyahatlerinden şiirler yazdı. Zamanında iyi sayılırdı ve sıklıkla Fujiwara no Teika ile ilişkilendirilirdi. Sekizinci imparatorluk waka antolojisi olan ünlü Shin Kokin Wakashū'nun altı derleyicisinden biriydi ve eser için otuz beş şiiri seçildi. Ölmeden önce, Shunzei'nin öğrencisi olan Fujiwara no Ietaka'yı evlat edindi. Şiirlerinden biri ünlü şiir antolojisi Hyakunin Isshu'ya dahil edildi.