İçeriğe atla

Kahverengi ale

Newcastle tarafından üretilen Brown Ale

Kahverengi ale, koyu kehribar rengi ve kahverengi arasında bir bira türüdür. Terim ilk kez Londralı bira üreticileri tarafından 17. yüzyılın sonlarına doğru, günümüzdeki anlamından farklı olarak mild ale türü biraları tanımlamak için kullanılmıştır.[1] 18. yüzyıldaki kahverengi ale, az miktarda şerbetçi otu ve %100 oranda kahverengi malt kullanılarak üretilmekteydi.[2]

Bugün kahverengi ale türü biralar başta İngiltere, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere pek çok bölgede üretilmektedir. Kahverengi ale olarak tanımlanan biralar Manns Original Brown Ale gibi düşük alkollü ve tatlı, Newcastle Brown Ale gibi orta sertlikte ve acılıkta kehribar rengi, Sierra Nevada Brown Ale gibi malt tadı yoğun ancak şerbetçi otu oranı yüksek olabilmektedir.

Tarihçe

18. yüzyılda İngiltere'deki kahverengi ale biralar, 1060 ile 1090 arasında değişen orijinal graviteleriyle çeşitli sertliklerde üretilmekteydi.[2] 1800 yılı civarında bira üreticilerinin kahverengi maltı baz almaktan vazgeçmeleriyle bu biralar yok olmuştur. Açık renkli malt daha yüksek verime sahip olduğu için daha ucuza mal edilmiş, porter ve stoutlar da dahil olmak üzere bütün bira türlerinde ana malt olarak kullanmaya başlanmıştır.

Terim olarak "kahverengi ale", 19. yüzyılın sonlarında Londralı biracı Mann'ın bu adda bir bira üretmesiyle tekrar hayata döndürüldü. Ancak bu tür, yalnızca 1920'li yıllarda geniş çaplı üretildi. O dönemde üretilen kahverengi ale biraların pek çoğu, bugünkü modern İngiliz versiyonlarından önemli ölçüde sertti. 1926'da Manns Brown Ale 1043 orijinal graviteye ve %4,00 civarinda alkol oranına sahipti.[3] Whitbread Double Brown adındaki kahverengi ale ise 1054 orijinal graviteye ve%5,00'den daha yüksek bir alkol oranına sahipti.[4]

1930'lu yıllarda Whitbread gibi bazı üreticiler daha hafif ve ucuz olmak üzere ikinci bir kahverengi ale ürettiler. Ancak bu biralar, koyu renkli mild ale biraların yalnızca tatlandırılmış birer versiyonları gibiydi. Düşük bir alkol oranına ve 1037 civarında orijinal graviteye sahiptiler.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Kuzeydoğu İngiltere'deki birkaç örnek dışında sert kahverengi ale biraların büyük bir kısmı tarihe karıştı. Günümüzdeki kahverengi ale türü biraların pek çoğu Manns Brown Ale gibi 1030 - 1035 arası bir orijinal graviteye ve %3,00 civarında bir alkol oranına sahiptir.[5]

Özellikler

İngiliz-tarzı kahverengi ale

İngiliz kahverengi ale biraları, Manns Original Brown Ale gibi tatlı ve düşük alkollü biralarla, Newcastle Brown Ale, Double Maxim ve Samuel Smith's Nut Brown Ale gibi Kuzeydoğu İngiltere biraları arasında bir karaktere sahiptir.[6] Kuzey Amerika örnekleri ise Sam Adams Brown Ale ve Brooklyn Brown Ale gibi biraları içermektedir.

Bu tür biralar koyu kehribar rengi ile kahverengi arasında bir renk skalasında bulunmaktadır. Çikolata ve karamel tatları oldukça belirgindir. Kuzeydoğu İngiltere tarzı kahverengi ale biralar sert, malt tadı yoğun ve sıklıkla kabuklu yemiş rayihalarına sahipken, Güney İngiltere tarzı kahverengi ale biraları genellikle daha koyu, daha tatlı ve daha düşük alkol oranına sahiptir.

Amerika-tarzı kahverengi ale

Kuzey Amerika kahverengi ale'leri, İngiltere'deki türdeşlerinden daha sek olup, Amerikan şerbetçi otu çeşitliliğinden ötürü hafif bir narenciye aksanı içindedir. Esterlerden gelen meyvemsilik bastırılmıştır. Soğuk sıcaklıklarda bekletildiğinde hafif puslu bir görünüm belirebilir.[7]

Amerikan-tarzı kahverengi ale ile İngiliz-tarzı kahverengi ale arasındaki bazı benzerlikler ve farklılıklar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:[8][9]

SRM (Renk Değeri)BerraklıkTatFermentasyonOrtalama Alkol OranıIBU (Bira Acılık Değeri)Gravite
OrijinalFinal
Amerikan-tarzı Kahverengi Ale15 - 26BerrakŞerbetçi OtluÜst (Ale)%4,20 - %6,3025 - 451045 - 10601010 - 1016
İngiliz-tarzı Kahverengi Ale12 - 17BerrakMaltlıÜst (Ale)%4,00 - %5,0015 - 251040 - 10521008 - 1013

Servis

Kahverengi ale biralar genellikle yaklaşık yarım litre hacmindeki pint bardaklarla 10-13 °C arasındaki bir sıcaklıkta servis edilirler.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Sutla, David (1999). Mild Ale. Brewers Publications. s. 26. 
  2. ^ a b Anonim (1736). London and Country Brewer. s. 38-43. 
  3. ^ Truman "Gravity Book" document number B/THB/C/252. London Metropolitan Archives. 
  4. ^ Whitbread brewing records. London Metropolitan Archives. 
  5. ^ Whitbread Gravity Book, Document number LMA/4453/D/02/002. London Metropolitan Archives. 
  6. ^ "Manns Brown Ale - a bottle with real character". Wayback Magazine. 21 Aralık 2007. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. []
  7. ^ "Brown ale". en.wikipedia.org. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  8. ^ "English-Style Brown Ale". CraftBeer.org. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 
  9. ^ "American Brown Ale". CraftBeer.org. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 
  10. ^ "American Brown Ale". CraftBeer.com. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Buğday birası</span>

Buğday birası, genellikle üst fermentasyon yoluyla üretilen ve önemli oranda buğday maltı içeren biraları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Genel olarak Alman stili weizenbier, Belçika stili witbier ve Amerikan stili wheat ale olmak üzere üç türde üretilir. Berliner Weisse, lambik ya da gose gibi ekşi biraların yapımında da önemli oranda buğday maltı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bock</span>

Bock, Almanya kökenli sert bir lager çeşididir. Adını Almanya'nın Einbeck kentinden aldığı bilinmektedir. "Bock" sözcüğü ayrıca Almancada teke anlamına gelmektedir. Yapım aşamasında kullanılan şerbetçiotu miktarı diğer biralara oranla daha azdır. Dolayısıyla şerbetçiotundan gelen acılık diğer biralara göre oldukça düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Çavdar birası</span>

Çavdar birası, arpa maltının yanı sıra kayda değer oranda çavdar maltı ya da sek çavdar kullanılarak üretilen özel tahıl biralarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çavdar biralarında şerbetçi otundan gelen acılık, çavdarın kendisinden gelen acılığı ve ekşimsiliği daha da artırmamak amacıyla genelde orta düzeyde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Bitter</span>

Bitter, 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan, İngilizce bazı pale ale tipi biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Adı bitter olmasına karşın pek çok bira türünden daha düşük bir şerbetçi otu acılığa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Oud bruin</span>

Oud Bruin ya da Flandre kahverengi ale Felemenkçede eski kahverengi anlamına gelen, ekşi bir bira türüdür. "Eski" olarak betimlenmesinin nedeni bira için uzun sayılabilecek, bir yıla varan yaşlandırma işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Flanders kırmızı ale</span>

Flanders red ale ya da Flandre kırmızı ale, kökeni Belçika'nın Flandre bölgesine dayanan meyvemsiliği yüksek, ekşi bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan lager</span>

Amerikan lager, adından da anlaşılacağı üzere Kuzey Amerika'da üretilen bir pale lager türüdür. Amerikan tarzı light lager, Amerikan tarzı düşük karbonhidratlı light lager, Amerikan tarzı premium lager ve Kuzey Amerikan tarzı premium lager gibi alt türlere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Amber ale</span> standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale bira

Amber ale, yaygın olarak Avustralya, Fransa ve Kuzey Amerika'da, standart arpa maltına kristal ya da amber malt eklenerek üretilen pale ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan pale ale</span>

Amerikan Pale Ale, 1980 civarında Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilen bir pale ale türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arpa şarabı</span>

Arpa şarabı, ekstra sert ale biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle %6 ile %11 civarında alkol oranına sahiptir. Açık ve koyu versiyonları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mild ale</span>

Mild ale, 17. yüzyılda gelişen Büyük Britanya kökenli yumuşak içimli bir bira türüdür. "Mild" olarak adlandırılmasının başlıca nedeni sınırlı şerbetçi otu kullanımı ve standart biralara oranla düşük alkol içeriğidir.

<span class="mw-page-title-main">Saison</span> Belçika kökenli bir bira türü

Saison, genel olarak %7,00 dolayında alkol içeren, yüksek karbonasyonlu, meyvemsi ve baharatımsı aromaların egemen olduğu, sıklıkla çiftlik evlerinde üretilip şişelenerek piyasaya sürülen Belçika kökenli bir bira türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Helles</span>

Helles, geleneksel olarak Almanya'da üretilen, açık renkli bir lager bira türüdür. Üretim başta Münih olmak üzere Güney Almanya'da yoğunlaşmıştır. Ortalama bir alkol içeriğine sahip olmasına karşın şerbetçi otu acılık değeri ortalamanın altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dortmunder Export</span>

Dortmunder Export ya da Dortmunder, ilk olarak 1873 yılında Dortmunder Union tarafından Almanya'nın Dortmund kentinde üretilen bir pale lager çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Dunkel</span>

Dunkel ya da Dunkles, koyu renkli Alman lager biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. "Dunkel" Almancada koyu ve karanlık gibi anlamlara gelmektedir. Dolayısıyla dunkel biralar kehribar rengiyle kızılımsı kahverengi arasında koyu bir görünüme sahiptir. Dunkel biralar pürüzsüz malt tatlarıyla bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Pilsner</span>

Pilsner, tüm dünyada üretilen biraların üçte ikisinden fazlasının dahil olduğu açık renkli lager tipi bir bira türüdür. İlk olarak 1842 yılında Avusturya İmparatorluğu topraklarında bulunan Bohemya bölgesindeki Pilsen kentinde Pilsner Urquell adıyla üretilmiştir. Bu kent günümüzde Çekya sınırları arasındadır. Dünyanın ilk sarı renkli lager birası olan ve tüm pilsner türü biraların ilk örneği sayılan Pilsner Urquell günümüzde de üretimine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Premium lager</span>

Premium lager, bazı bira üreticilerinin ürünlerine verdikleri yüksek değeri göstermek için kullandıkları bir pazarlama terimidir. Herhangi bir resmi dayanağı olmamasına karşın Anheuser-Busch InBev gibi bazı biracılık şirketleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Old ale</span>

Old ale, malt tadı yüksek, koyu renkli, yaklaşık %5,00 oranında alkol içeren İngiliz biralarını nitelendirmek için kullanılan bir terimdir. Avustralya'da, İngiltere'dekinden farklı olarak, alkol oranı farketmeksizin bütün koyu siyah ale biraları nitelendirmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malt bira</span> üretim aşamasındaki farklılığından dolayı yumuşak içimli dir

Malt bira, standart biralar gibi üretilen ancak fermentasyon süresi kısa tutulan tatlı, düşük oranda alkol içeren bir bira türüdür. Malta ya da malzbier olarak da bilinirler.