İçeriğe atla

Kahveci Güzeli (film, 1941)

Kahveci Güzeli
YönetmenMuhsin Ertuğrul
SenaristNâzım Hikmet
OyuncularMünir Nurettin Selçuk
Nezihe Becerikli
Hazım Körmükçü
Behzat Butak
Nevin Seval
MüzikSadettin Kaynak
Görüntü yönetmeniCezmi Ar
KurguMuhsin Ertuğrul
Dağıtıcıİpek Film
TürüDram
Müzikâl
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1941
Çıkış tarih(ler)i19 Temmuz, 1941
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Kahveci Güzeli 1941 yılında çekilen, Nâzım Hikmet'in senaryosunu yazdığı Türk filmi. Muhsin Ertuğrul'un yönettiği filmde Münir Nurettin Selçuk, Nezihe Becerikli, Hazım Körmükçü, Behzat Butak ve Nevin Seval gibi oyuncular oynamıştır. İpek Film stüdyolarında çekilen filmin müzik direktörü Sâdeddin Kaynak olup filmde yer alan eserleri Münir Nurettin Selçuk ve Müzeyyen Senar birlikte seslendirmiştir.

Konusu

Müşterisizlikten kapanma noktasına gelmiş bir kahvehanenin, Tekin ile Keloğlan'ın işe girmelerinden sonra işleri açılır, müşterisi artar. Tekin, güzel sesi ve yakışıklılığıyla da dillere destan olur, Kahveci Güzeli diye nam salar. Kafdağı Sultanı bile kızını ona vermek ister, lakin onun gözü Zeynep'tedir.[1][2]

Oyuncular

Dağıtım

Filmin dağıtımcılığı dönemin ünlü film şirketi İpek Film tarafından yapılmıştır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Kahveci Güzeli". SinemaTürk. 18 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Kahveci Güzeli". TSA. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

10 Şubat, Miladi takvime göre yılın 41. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 324 gün vardır.

1 Nisan, Miladi takvime göre yılın 91. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 274 gün vardır.

16 Ekim, Miladi takvime göre yılın 289. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 76 gün vardır.

26 Ekim, Miladi takvime göre yılın 299. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 66 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bektaşîlik</span> Sufi/tasavvufî tarikat

Bektâşîlik, adını 13. yüzyıl Anadolu'sunun İslâmlaştırılması sürecinde etkin faaliyet gösteren ve Hoca Ahmed Yesevî'nin öğretilerinin Anadolu'daki uygulayıcısı konumunda olan Hacı Bektaş-ı Veli'den alan, daha sonra ise 14. ilâ 15. yüzyıllarda Azerbaycan ve Anadolu'da yaygınlaşan Hurûfilik akımının etkisiyle ibahilik, teslis (üçleme), tenasüh ve hulul anlayışlarının da bünyesine katılmasıyla 16. yüzyılın başlarında Balım Sultan tarafından kurumsallaştırılan, On İki İmam esasına yönelik sufi/tasavvufî tarikat.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi</span> 2. Osmanlı padişahı (1324–1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahıdır. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² ila 100.000 km² arsa bıraktığı biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Nasreddin Hoca</span> efsanevi kişi ve mizah kahramanı

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pargalı İbrahim Paşa</span> 29. Osmanlı sadrazamı

Pargalı İbrahim Paşa, Makbul İbrahim Paşa, Frenk İbrahim Paşa, Damat İbrahim Paşa ya da öldürüldükten sonraki ünvanıyla Maktul İbrahim Paşa, I. Süleyman saltanatı döneminde 27 Haziran 1523 - 15 Mart 1536 tarihleri arasında sadrazamlık yapan, önemli siyasal ve askerî olaylarda rol oynayan Osmanlı devlet adamı. Sahip olduğu yetkiler sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu dış siyasetinin beyni olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">II. Mehmed</span> 7. Osmanlı padişahı (1444–1446; 1451–1481)

II. Mehmed veya bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed ya da kısaca Fatih, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır. İlk olarak 1444–1446 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılındaki ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti ve yaklaşık bin yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'na son verdi. Fetihten sonra "Fâtih" ünvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir. Ayrıca bu vesileyle İslam peygamberi Muhammed'in konuyla ilgili "Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur." hadisine nâil olduğu için günümüzde Müslüman dünyasının bir kesiminde "kahraman" olarak görülmektedir.

Show TV'de daha önce yayınlanmış ve günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu</span> Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1299–1922)

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, resmî olarak Devlet-i Aliyye ve yine resmî olarak antlaşmalarda ve uluslararası kullanımlarda Türkiye, Batı kroniklerindeki kullanımlarda ise Türk İmparatorluğu, 1299 yılında Oğuz Türklerinden Osman Gazi'nin kurduğu Osmanoğlu Hanedanı'nın hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluktur.

<i>Harman Sonu</i> (film, 1946) 1946 filmi

Harman Sonu, Hadi Hün'ün senaryosunu yazıp, yönettiği 1946 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Yapımcısı Fuat Rutkay'dır. 1950 yılında Vedat Örfi Bengü'nün yönettiği devam filmi olan Harman Sonu Dönüşü çekilmiştir.

<i>Kızılırmak</i> (film, 1946) 1946 filmi

Kızılırmak, Nâzım Hikmet'in senaryosunu yazdığı, Muhsin Ertuğrul'un yönettiği 1946 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Yapımcısı Fuat Rutkay'dır.

Şiîliğin kronolojik tarihi Nüfuslarına göre bir tahmin yapılacak olunursa, yaklaşık olarak Dünya'daki toplam Müslüman nüfusun %87-88'i Sünni ve yaklaşık %11-12'si de büyük bir ekseriyeti Onikiciler i'tikadına mensup olan Şiîler'den müteşekkildir. 12-15 Milyon arasında olan İsmaili nüfusu da Şiîliğin içerisinde yaklaşık olarak %10'nun üzerinde, tüm İslâm Dîni içerisinde ise %1'in hemen üzerindedir.

<i>Lale Devri</i> (film)

Lale Devri, Nezihe Muhiddin eserinden uyarlanmış 1951 yapımı Vedat Ar filmi.

Kültür Haftası, Peyami Safa'nın ağabeyi İlhami Safa ile beraber 5 Ocak 1936'da yayımlamaya başladığı düşünce, kültür ve edebiyat dergisidir. Dergiyi çıkaran kişi Peyami Safa olmasına rağmen derginin mülkiyetini ve genel yayın müdürlüğünü Hafta dergisinde olduğu gibi İlhami Safa üstlenmiştir. Derginin ilk sayısı çok sayıda entelektüeli bir araya getirmiştir ve toplamda 21 sayı çıkmıştır. Toplamda dört yüksek lisans tezine de konu olmuştur.

Bu madde, kayda değer Türk oyuncuların bir listesini içermektedir.

<i>Allahın Cenneti</i>

Allah'ın Cenneti, Ziya Şakir'in aynı adlı eserinin senaryolaştırılıp Muhsin Ertuğrul'un yönetmeliğinde çekilmiş 1939 yapımı Türk filmidir.

Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü, Türk yazınına, sanatına, toplum ve insan bilimlerine üstün düzeydeki yapıtları, yaratıcı ve yapıcı etkinlikleriyle önemli katkılarda bulunmuş T.C. uyruklu kişileri değerlendirmek, desteklemek, onurlandırmak ve özendirmek üzere, 1980-1998 yılları arasında Türkiye İş Bankası tarafından çok sayıda sanatçı ve iş insanına verilen ödüllerdir.