İçeriğe atla

Kahramanmaraş Hartlap bıçağı

Kahramanmaraş'taki kazılarda çıkmasıyla bıçakçılık mesleğinin çok eski olduğu kanıtlanmıştır. Günümüzde üretilmeye devam eden Hartlap bıçağı, adını Hartlap köyünden almaktadır. Bıçak ustalarının kendilerine özgün metodlarla yaptıkları bıçakların saplarında manda boynuzu, koçboynuzu, keçiboynuzu, şimşir ağacı kullanılmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı". 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş</span> Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehir

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Menzelet Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Menzelet Barajı, Kahramanmaraş'ta, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretimi amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Performans sanatı</span>

Performans sanatı, 1960'lı yıllarda ortaya çıkan, izleyicinin önünde canlı olarak icra edilen bir sanat biçimidir. Performans sanatı etkinlikleri bazen happening olarak da adlandırılır. Performans sanatı metinden bağımsızdır ve o an olur. Tekrarı yoktur. Bunun yanı sıra Fluxus, beden sanatı, süreç sanatı ile yakından ilgilidir. Sahne ve gösteri sanatları ile ortak yönler taşısa da, dans, müzik, tiyatro, sirk, jimnastik gibi etkinliklerden farklı olarak görsel sanatların içinden çıkmış öncü bir akım olarak kabul edilir; tiyatro performanslarından farklı olarak olayların illüzyonu değil olduğu şekliyle olayın kendisi sergilenir. Marina Abramoviç aralarındaki farkı şu cümleleriyle açıklar:

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çevrepınar, Onikişubat</span>

Çevrepınar, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Çobanlı, Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Dereboğazı, Onikişubat</span>

Dereboğazı, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Döngel, Onikişubat</span>

Döngel, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Hartlap, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalle. Adını; Sandal ağacı olarak bilinen, yöresel adıyla Hartlap ağacından almıştır. Bıçakları ve Güreş Festivalleri ile meşhurdur. Rakım olarak Kahramanmaraş Merkez'den yüksekte olduğu için yazları gayet serindir.

<span class="mw-page-title-main">Gaffarlı, Dulkadiroğlu</span>

Gaffarlı, Kahramanmaraş ilinin Dulkadiroğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde Ahırdağı olup 1100-1250 metre rakıma sahiptir. Coğrafi yapısı kuzeyden güneye doğru eğimli yamaç arazi şeklindedir. Kahramanmaraş şehrinde yaşayanların yaz mevsiminde, bağevleri diye adlandırılan bağ ve bahçelerin içindeki hanelerden oluşur. Obalar olarak Eskiağyar ve Taşlıalan'dan oluşur. Kızıkuyu, Piskuyu, Eğrigöl isimli yaylaları Ahırdağı üzerinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gölpınar, Onikişubat</span>

Gölpınar, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hacımustafa, Onikişubat</span>

Hacımustafa, Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş Ulu Camii</span>

Kahramanmaraş Ulu Cami, Kahramanmaraş'ta bulunan Dulkadiroğulları döneminde inşa edilmiş bir camidir. Yanında Taş Medrese ve Kapalıçarşı bulunur. Kahramanmaraş Kalesi'ne yakın bir konumdadır. Taçkapı üstündeki yazıttan Dulkadiroğulları'ndan Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey'in 1496'da yaptırdığı anlaşılmaktadır. Üst kısmı onarılarak sürekli değiştirilmektedir. Ana mekanı dikdörtgen şeklindedir. Üçgen şeklindeki mihrap; mukarnas, palmet ve lotüs motiflerinden oluşmuştur. Minaresi camiden bağımsız şekildedir. Taban kısmı karedir.

<span class="mw-page-title-main">Dulkadiroğlu</span> Kahramanmaraşın ilçesi

Dulkadiroğlu, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Kahramanmaraş merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. 223.277 kişilik nüfusuyla Kahramanmaraş'ın en kalabalık ikinci ilçesidir. Kaymakamlık binası Dulkadiroğlu Kamu Külliyesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aba (giysi)</span>

Aba bir tür yünlü giysi. Aba giysilerde eskiden Bulgaristan şayağı kullanılırken, sonraları Feshane abası denen kalınca bir kumaş kullanılmıştır. Abalar baldır uzunluğunda, bol kesimli, iki parmak yüksekliğinde dik yakalı olup cübbeye benzer, bazısının yakasında kürk bulunurdu. Şayaktan yapılan cübbe, kukuleta, maşlah ve dikişli libadeye de aba denirdi. Kısa salta Aydın abası, daha uzun biçimi Balıkesir abası, kalınca softan yapılanı Bağdat abası olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş ilindeki yerleşim yerleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde ilçelere göre Kahramanmaraş ilindeki yerleşim yerleri listesidir. Kahramanmaraş'a bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 52 belde ve 474 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Onikişubat</span> Kahramanmaraşın ilçesi

Onikişubat, Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçedir.

Köprüağzı Tren İstasyonu, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi Yeniköy Mahallesi yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Et tavası</span>

Et tavası,etin kızartılması ile hazırlanan bir tava türüdür.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Acem pilavı</span>

Acem pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Koyun eti veya dana eti ile hazırlanır. Çam fıstığı, üzüm, tarçın, karanfil ve kakule eklenerek hazırlanır.