İçeriğe atla

Kahramanlar Günü (Namibya)

   Kahramanlar Günü
Resmî adıNamibya Günü
ÜlkeNamibya
Tarih26 Ağustos
SıklıkHer yıl

Kahramanlar Günü, Namibya'da ulusal bir resmi tatildir. Birleşmiş Milletler tarafından Namibya Günü olarak kabul edilmektedir. Her yıl 26 Ağustos'ta kutlanan gün,[1] 26 Ağustos 1966'da Omugulugwombashe'de başlayan Namibya Bağımsızlık Savaşı'nı anmaktadır.[2]

Menşei

1966'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Güney Afrika'nın Güney Batı Afrika topraklarını yönetme yetkisini kaldırdı ve burayı doğrudan BM yönetimi altına aldı. Güney Afrika bu kararı tanımayı reddetti.[3] O sırada Güney Batı Afrika Halk Örgütü (SWAPO) silahlı direnişe hazırlandı ve 1962'de silahlı kanadı Namibya Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLAN) kurdu. Eski komutanlarının çoğu sürgündeydi ancak PLAN, Namibya'nın kuzeyine sızmaya başladı. eğitim kampları kurmak. Omugulugwombashe, Haziran 1966'da PLAN komutanı John Ya Otto Nankudhu tarafından kurulan böyle bir eğitim kampıydı. Nankudhu yönetimindeki grup, savunma yapıları inşa etmeye henüz başlamış[4] ve orada yaklaşık 90 asker yetiştirmeyi planlamıştı.[5]

Günün anısına 26 Ağustos, Namibya'da resmi tatildir. Birleşmiş Milletler tarafından Namibya Günü olarak tanınır.[6] Ancak Namibyalılar bunu Kahramanlar Günü olarak adlandırır.

Kaynaklar

  1. ^ "Heroes' Day". Time and Date. 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Celebrating the Heroes of Namibia". Namibia Tourism. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Namibian War of Independence 1966–1988". Armed Conflict Events Database. 13 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2009. 
  4. ^ 1923 in Namibia 22 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. KlausDierks.com
  5. ^ "John Ya Otto Nankudhu passes on". New Era. NAMPA. 22 Haziran 2011. 31 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ United Nations Conferences and Observances 14 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Namibya</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika, batı sınırı Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınır paylaşmaktadır. Zimbabve ile sınırı olmamasına rağmen, Zambezi Nehri'nin 200 metreden daha az bir kısmı iki ülkeyi en yakın noktalarında ayırır. Namibya Kurtuluş Savaşı sonrasında, 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika Cumhuriyeti'nden bağımsızlığını kazandı. Başkenti ve en büyük şehri Windhoek'tir. Namibya Birleşmiş Milletler (BM), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Afrika Birliği (AU) ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika</span> (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyetine bağlı bir bölge iken b

Güneybatı Afrika (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağlı bir bölge iken bölgeye verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Afrika Halk Örgütü</span> Namibyada bulunan bir siyasi parti

Güneybatı Afrika Halk Örgütü (SWAPO), Namibya'da bulunan bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Cuito Cuanavale Muharebesi</span>

Cuito Cuanavale Muharebesi, 1987 yılı Kasım ayı ile 1988 yılı Mart ayı arasında Angola'daki Cuito Cuanavale bölgesinde gerçekleşen muharebe. 1975-2002 yılları arasında yaşanan Angola İç Savaşının en önemli muharebesidir. Muharebede Küba ve Angola Orduları, Güney Afrika Cumhuriyeti Orduları ile karşı karşıya gelmiştir. İki tarafın da galip geldiklerini ilan ettiği muharebe sonucunda Angola İç Savaşında dönüm noktasına gelinmiştir: Taraflar arasında yapılan antlaşmaya göre Angola ve Namibya'da bulunan yabancı ordular çekilmiş ve Namibya bağımsız olmuştur. Ayrıca bu muharebenin Güney Afrika Cumhuriyetindeki ırkçı rejimin 1992 yılından itibaren başlayarak çökmesine de katkısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nahas Angula</span>

Nahas Gideon Angula, Namibyalı siyasetçi. Angula, Afrika ülkesi Namibya'da 2005 ile 2012 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Namibya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Namibya bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile ülkenin bağımsızlığını kazandığı 21 Mart 1990 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Namibia, Land of the Brave</span> Namibya Cumhuriyetinin ulusal marşı

Namibia, Land of the Brave, Afrika ülkesi Namibya Cumhuriyeti'nin ulusal marşıdır. Ülkenin 1990 tarihinde bağımsızlığını kazanmasından bir yıl sonra kullanılmaya başlanmıştır.

Afrika kıtasının güneyinde bulunan Namibya devleti kendi içerisinde 14 idarî bölgeye ayrılmış durumdadır. Her bölgenin kısıtlı yetkilere sahip olsa da bölgesel yönetimleri mevcuttur. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra 3 Mart 1992 tarihinde bölgeler yasal olarak belirlenerek sistem hayata geçirilmiştir. Bölgelerin sayısı, büyüklüğü ya da bölünümü konusunda ülkede tek yetkili olan kurum Delimitation Commission of Namibia dır. Kasım 2012'de Oshikoto ve Kavango bölgelerinin bölünerek iki yeni bölgenin oluşturulmasının planlandığı açıklanmış, bu açıklanan plan dahilinde de 8 Ağustos 2013 tarihinde gerçekleştirilen yeni düzenleme ile Kavango bölgesi ortadan kaldırılıp ikiye bölünerek Kavango Doğu ve Kavango Batı bölgeleri oluşturulmuş, bunun haricinde Karas bölgesinin adı ǁKaras, Caprivi bölgesinin de adı Zambezi olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sam Nujoma</span>

Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma ya da çoğu zaman sadece Sam Nujoma, Namibyalı siyasetçidir. Nujoma, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazanması sonrasında ülkenin ilk devlet başkanı olarak 1990 ile 2005 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Nujoma Namibya ulusunun atası olarak görüldüğünden kendisine resmi olarak Founding Father of the Namibian Nation unvanı verilmiştir.

Namibya başbakanı, Afrika ülkesi Namibya'nın bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Ülkenin başbakanı seçimlerden galibiyetle ayrılan siyasi partinin üyesi olarak görevdeki devlet başkanı tarafından atanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theo-Ben Gurirab</span>

Theo-Ben Gurirab, Namibyalı siyasetçi. Gurirab, Afrika ülkesi Namibya'da 2002 ile 2005 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Twyfelfontein</span>

Twyfelfontein,, resmi adı ile | /Ui-//Ais, kuzey-batı Namibya'da yer alan Kuene Bölgesi'nde bulunan antik kaya gravürleri sit alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmad Tejan Kabbah</span> Sierra Leonenin 1996-2007 tarihlerinde başkanlığını yapmış Afrikalı siyasetçi

Ahmad Tejan Kabbah, Sierra Leoneli siyasetçi. Kabbah, Afrika ülkesi Sierra Leone'de 1996-1997 ile 1998-2007 yılları arasında olmak üzere devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Birleşmiş Milletler vesayet bölgeleri, 1946'da Milletler Cemiyeti'nin yerini Birleşmiş Milletler'e bırakması ile Milletler Cemiyeti mandalarının halefidir. Tüm vesayet bölgeleri Birleşmiş Milletler Vesayet Konseyi aracılığıyla idare edilmekteydi.

Dirk Frederik Mudge Namibyalı politikacı. Güney Batı Afrika'nın Güney Afrika yönetiminde çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Günü</span>

Birleşmiş Milletler Günü, 24 Ekim 1945 gününün Birleşmiş Milletler'in resmi olarak başlangıç olarak kabul ettiği anma ve kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Sınır Savaşı</span> Güney Batı Afrika/Namibya ve Angola sınırındaki savaş

Namibya Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinen ve bazen Güney Afrika'da Angola Bush Savaşı olarak da adlandırılan Güney Afrika Sınır Savaşı, 26 Ağustos 1966'dan 21 Mart 1990'a kadar Namibya, Zambiya ve Angola'da meydana gelen büyük ölçüde asimetrik bir çatışmaydı. Savaş, Güney Afrika Savunma Kuvvetleri (SADF) ile Güney Batı Afrika Halk Örgütü'nün (SWAPO) silahlı kanadı olan Namibya Halk Kurtuluş Ordusu (PLAN) arasında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mishake Muyongo</span>

Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.