İçeriğe atla

Kahraman Anne Madalyası

Kahraman Anne Madalyası
Мать-героиня, Mat'-geroinya
Kahraman Anne Madalyası
 Sovyetler Birliği tarafından verilir
TürKahramanlık Madalyası
Gerekçe10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilirdi.
DurumVerilmemektedir.
İstatistikler
İlk Verilişi8 Temmuz 1944
Toplam VerilişiYaklaşık 430.000
Öncelik
ÜstYok
EşitYok
AstYok

"Алтын алка" ("Kazak Altın Kolye Nişanı")

Kahraman Anne Madalyası (RusçaМать-героиня, Mat'-geroinya) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinde 10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilen bir unvan ve madalyadır. Bu madalyanın maksadı yalnızca anneleri onurlandırmak olmayıp aynı zamanda anne-çocuk sağlığı konusunda kalkınmak ve hamileler, büyük aileler veya tek yaşayan kadınlara mali destek sağlamaktı.[1] Bu madalyadan küçük olan Anneler Nişanı beş ya da altı çocuklu annelere verilirken, bunlardan fazla, yani 7, 8 ve 9 çocuklara sahip annelere Analık Şanı Nişanı nişanı verilirdi.

Tarihi

Kahraman Anne Madalyası 8 Temmuz 1944 tarihli Sovyet Yüksek Başkanlık Kararnamesi ile resmîleşmiştir.[1] Bu kararnamenin devam eden tarihlerde kapsamı genişletilmiş ve toplamda 15 defa değişikliğe uğramıştır.

Kural ve Takdimi

Sovyetler Birliği'nin "Kahraman Anne" madalyasıyla Hanbike Aslan kızı Caferova (1930-1997)

Bu onursal unvan 10 ve daha fazla çocuk yetiştiren annelere verilmiştir. Önceki öz veya üvey 9 çocuğun hayatta olması koşuluyla 10.çocuğun doğum günü itibarıyla bu ödül takdim edilirdi. Kahramanca, meslek rahatsızlıkları yüzünden veya kabul edilebilir sebeplerden ölen çocuklar da bu sayıya dahildi.

Madalyaya sahip anneler emeklilik, gıda ve benzeri temel ihtiyaçların tedariki ve kamu hizmetlerine ödenen ücretler konularında bazı ayrıcalıklara sahiptiler.

Yaklaşık 430.000 kadına bu madalya ve unvan verilmiştir.

Şekil

Kahraman Anne Madalyası ters beşgen gümüş altlık üzerinde altın bir yıldızdan oluşmaktadır. Beşgenin köşelerinden yıldıza gümüş düz ışınlar gider. Gümüş kaplama bir halka ile üzerinde Rusça "Kahraman Anne" yazan kırmızı emayeden üretilmiş eğimli bir plakaya bağlanır.

SSCB Sonrası Ödül

1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinin dağılmasıyla madalya eski Sovyet cumhuriyetlerinde kaldırılmıştır.

  • Rusya'da 1991 yılında kaldırılarak yerine Ebeveyn Zafer Nişanı verilmeye devam edildi.
  • Tacikistan madalyayı 1996 yılında vermekten vazgeçti.
  • Ukrayna bağımsızlığını kazanması üzerine madalyayı vermekten vazgeçti.
  • Kazakistan 1995 yılından itibaren bu madalya yerine; 10 ve daha fazla çocuk sahibi olan anneleri Altın Kolye, 8 veya 9 çocuk sahibi olan anneleri Gümüş Kolye nişanı ile taltif etmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Decree of the Presidium of the Supreme Soviet of the Soviet Union of July 8, 1944" (Rusça). Legal Library of the Soviet Union. 8 Temmuz 1944. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kahramanı</span>

"Sovyetler Birliği Kahramanı", Sovyetler Birliği'nin en yüksek dereceli onur madalyası.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Zaytsev</span> Sovyet Keskin Nişancı

Vasili Grigoryeviç Zaytsev, Sovyet keskin nişancısı. Sovyetler Birliği Kahramanlık Madalyası sahibidir.

Samand Aliyeviç Siyabendov, Belarus Cephesi 48. Ordu 217. Piyade Tümeni 755. Piyade Alay komutan yardımcısı yarbay, Sovyet Kürdü Sovyetler Birliği Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı</span>

SSCB Halk Sanatçısı veya SSCB Ulusal Sanatçısı, tiyatro, müzik, sinema, resim, heykel, radyo ve televizyon yayıncılığı gibi sanat dallarında başarı gösteren kişilere verilen onur unvanı. Sovyetler Birliği'ni oluşturan her birlik cumhuriyeti ve özerk cumhuriyetlerde bu ödülün benzeri bir yerel ödül de bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Emek Kahramanı</span> Madalya

Sosyalist Emek Kahramanı, Sovyetler Birliği'nde ve diğer Varşova Paktı ülkelerinde verilen kahraman unvanlı madalyadır. Ülke ekonomisi ve kültürüne yapılan katkılar dolayısıyla verilen en üst dereceli madalya ve unvandır. Sahiplerine Sovyetler Birliği Kahramanı unvanıyla aynı statüyü sağlamakla beraber; bu madalya yabancılara verilmemiştir. 1927 - 1938 yılları arasında verilen "Emek Kahramanı" madalyasının yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Nişanı (Sovyetler Birliği)</span>

Şeref Nişanı Yüksek Sovyet Prezidyumu'nun 8 Kasım 1943 tarihli kararıyla ihdas olunan, SSCB tarafından verilen askeri madalya. Kızıl Ordu astsabuyları ve Havacı teğmenlerine, düşman karşısında gösterdikleri cesaret sebebiyle verilmekteydi. SSCB'nin dağılmasıyla, madalya artık verilmemektedir. Bu nişan yerine, 1992 yılından bu yana, astsubaylara ve diğer ordu mensuplarına verilmek üzere Aziz Yorgi Haçı ihdas olundu.

<span class="mw-page-title-main">Annelik Nişanı</span>

Annelik Nişanı 8 Temmuz 1944 yılında yaratılmış ve annelere verilen madalyadır. İki derecesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Analık Şanı Nişanı</span>

Analık Şanı Nişanı 8 Temmuz 1944 yılında yaratılmış ve annelere verilen madalyadır. Statüsü, Sovyet'in 18 Ağustos 1944 kararıyla ve daha sonra 16 Eylül 1947, 28 Mayıs 1973 ve 28 Mayıs 1980 kararlarıyla değiştirildi. Yerel Sovyet başkanlık kararlarıyla SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı adına ödüllendirildi. Madalya üç sınıfa ayrıldı: 1., 2. ve 3. sınıf.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Kahramanlık Madalyası (Sovyetler Birliği)</span>

Askerî Kahramanlık Madalyası SSCB'nin dağılmasını takiben Sovyet ödül sisteminden alıkoyulan Rusya Federasyonu devlet dekorasyonudur. Cesaret Madalyası, 17 Ekim 1938'de SSCB Yüksek Sovyetinin Başkanlığı kararı ile yaratılmıştır. Sosyalist düşmanlara karşı savaşlarda sergilenen kişisel cesaret ve cesaret için Sovyet Ordusu, donanma, sınır ve iç birliklerinde SSCB devlet sınırını korurken, yaşamı tehdit eden koşullarda askerî görevlerin icrası sırasında SSCB vatandaşları ve SSCB vatandaşları olmayan kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kusursuz Hizmet Madalyası</span>

Kusursuz Hizmet Madalyası, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Biriliği'nde Silahlı Kuvvetler, İçişleri Bakanlığı ve Komunist Parti Genel Sekreterliği personeline 10, 15 ve 20 yıllık hizmet karşılığı verilen bir madalya idi.

<span class="mw-page-title-main">Nahimov Madalyası</span>

Nahimov Madalyası, SSCB ve Rusya vatandaşlarına verilen askeri bir madalyadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiev'in 1500. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası</span>

Kiev'in 1500. Yıldönümünü Kutlama Jübile Madalyası, SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı'nın 10 Mayıs 1982 tarihli Kararname ile kurulan Sovyetler Birliği Devlet Hatıra Madalyasıydı, Kiev Kahraman şehirinin 1500. yıldönümünü kutladı.

<span class="mw-page-title-main">Altın Yıldız Madalyası</span>

Altın Yıldız Madalyası Sovyetler Birliği'nde ve bazı müttefiklerinde "Kahraman" unvanını alan alıcıları ve Eski Sovyet ülkelerini tanımlayan özel bir işarettir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yegorov</span>

Boris Borisovich Yegorov, uzay uçuşu yapan ilk doktor olan Sovyet hekim, kozmonot.

Anatoli Vasilieviç Filipçenko, Ukrayna kökenli Sovyet komzonottur. Soyuz 7 ve Soyuz 16 görevlerinde uçmuştur. Uzaya olan ilk yolculuğu, Viktor Gorbatko ve Vladislav Volkov'la birlikte, Ekim 1969'da Soyuz 7 görevinin komutanlığını yaparak gerçekleştirdi. Soyuz 8'e binme ve mürettebatı bir gemiden diğerine aktarma görevi başarısızlığa uğradı. Soyuz 6, yakın mesafeden bu geçişi filme çekmekle görevliydi. Ekipman arızaları nedeniyle, kuplaj ve aktarım yapılamadı. İkinci görevi olan Soyuz 16, SSCB ve ABD arasındaki ortak Apollo-Soyuz programının sınama göreviydi.

<span class="mw-page-title-main">Yekaterina İllarionovna Dyomina</span> Sovyetler Birliği Kahramanı ve İkinci Dünya Savaşı gazisi

Yekaterina İllarionova Dyomina, bir Rus askeri doktordur. 369. Deniz Taburu'nın eski tıbbi subayı ve Kıyı Filosu kıdemli tıbbi subayıdır ve deniz birlikleri istihbaratında görev yapan az sayıdaki kadından biridir. Sovyetler Birliği Kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Olga Sanfirova</span>

Olga Aleksandrovna Sanfirova, II. Dünya Savaşı sırasında 46. Taman Muhafızları Gece Bombardıman Uçak Hava Alayında kaptan ve filo komutanı. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı verildi. Bu unvanı alan ilk Tatar kadın oldu.

Ukrayna Kahramanı, Ukrayna devlet başkanı tarafından bir vatandaşa verilebilecek en yüksek ulusal unvandır. Unvan 1998 yılında devlet başkanı Leonid Kuchma tarafından oluşturulmuştur ve 16 Mayıs 2022 itibarıyla toplam ödül sayısı 642'dir. Unvan, iki farklı alıcısına verilir: Devletin Sivil Düzeni ve Altın Yıldızın askeri Düzeni. Ödüle layık görülen ilk yabancı, Haziran 2017'de Belaruslu Mikhail Zhyzneuski'ydi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Artobolevski</span>

Ivan Ivanovich Artobolevsky, SSCB Bilimler Akademisi ​​ve Sosyalist Emek Kahramanı akademisyeni olan Sovyet bilim adamı ve mühendisiydi.