İçeriğe atla

Kahovka Baraj Gölü

Kahovka Baraj Gölü
Kahovka Rezervuarı haritası
Harita
Havza
KonumHerson, Zaporijya ve Dnipropetrovsk Oblastı, Ukrayna
Koordinatlar47°30′K 34°15′D / 47.500°K 34.250°D / 47.500; 34.250
Genel bilgiler
Akarsu (gelen)Dinyeper nehri
Akarsu (giden)Dinyeper nehri
Göl türüBaraj gölü
Uzunluk240 km (150 mi)
Genişlik23 km (14 mi)
Yüzölçümü2.155 km2 (832 sq mi)
Ortalama derinlik8,4 m (28 ft)
Su hacmi18,2 km3 (4,4 cu mi)
Yüzey rakımı44 m (144 ft)
Wikimedia Commons
Avrupa üzerinde Kahovka Baraj Gölü
Kahovka Baraj Gölü
Kahovka Baraj Gölü (Avrupa)
Ukrayna üzerinde Kahovka Baraj Gölü
Kahovka Baraj Gölü
Kahovka Baraj Gölü (Ukrayna)

Kahovka Rezervuarı (UkraynacaКаховське водосховище, Kakhovs’ke vodoskhovyshche) Ukrayna'da Dinyeper nehri üzerinde bir baraj gölüdür. 1956 yılında Kahovka Hidroelektrik Santrali inşa edildiğinde kurulmuştur.

Coğrafya

Rezervuar, Ukrayna'nın Herson, Zaporijya ve Dnipropetrovsk obstlarında toplam 2.155 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.[1] 240 km uzunluğunda ve 23 km genişliğindedir. Derinlik 3 ila 26 metre arasında değişmekte olup, ortalaması 8,4 metredir. Toplam su hacmi 18 milyar 200 milyon metreküptür.

Esas olarak hidroelektrik santrallerini, Krasnoznamianka Sulama Sistemini, Kahovka Sulama Sistemini, endüstriyel tesisleri, tatlı su balık çiftliklerini, Kuzey Kırım Kanalı'nı ve Dinyeper-Kryvyi Rih Kanalı'nı beslemek için kullanılır.[2] Oluşması ile gemilerin Dinyeper'de yol almaları için bir derin su rotası oluşturdu.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "КАХОВСЬКЕ ВОДОСХОВИЩЕ". leksika.com.ua. 18 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 
  2. ^ "Каховське водосховище | Енциклопедія Сучасної України". esu.com.ua. 12 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Elazığda bir baraj

Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km²'dir. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olan Keban Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Konya Ovası Projesi</span>

Konya Ovası Sulama Projesi (KOP), birkaç değişik kaynaktan Konya Ovası'nın sulanmasını sağlayacak büyük sulama projesidir.

Demirköprü Barajı, Manisa'da, Gediz Nehri üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954 - 1960 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 4.300.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 74,00 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 1.320,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 47,66 km²'dir. 69 MW güç kapasitesindeki HES yılda 193 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamakta, baraj 99.220 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

Berdan Barajı, Mersin'de, Berdan Çayı'nın üzerinde, sulama ve içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacı ile 1975-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Türkiyede Kayseri İlinin 25 km kuzeybatısında Kızılırmak Nehri üzerinde bir baraj ve hidroelektrik santrali

Yamula Barajı, Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri'nin 25 km kuzeybatısında, Yemliha kasabası yakınlarında kuruludur. Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi, Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, enerji ve sulama amaçlı Türkiye’nin önemli projelerinden birisidir. 27 Aralık 2003 tarihinde su tutulmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adıgüzel Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Adıgüzel Barajı, Denizli'de, Büyük Menderes Nehri üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1976-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Tercan Barajı, Erzincan'da Tuzla Çayı üzerinde, sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1969-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Obruk Barajı, Çorum'da, Kızılırmak üzerinde, sulama, içme suyu ve enerji üretmek amacıyla 1996-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 50 km mesafede, Maden Çayı ve Dibni Çayı'nın birleşerek Dicle Nehri'ni meydana getirdiği mevkiiden 800 m mesafede ve Kralkızı Barajı aksının 22 km mansabında yer almaktadır. Proje çalışmalarına 1986 yılında başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Muğla da baraj

Akköprü Barajı, Muğla'da, Dalaman Çayı üzerinde, sulama, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla yapımına 1995 yılında başlanan ve Mart 2011 tarihinde su tutulmaya başlanan, Türkiye'nin 6. büyük barajıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dim Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Antalyada baraj

Dim Barajı, Antalya'da, Dim Çayı üzerinde, sulama, enerji ve içme suyu temini amacıyla 1998-2004 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES, Ardahan ili sınırları içinde Kura nehri üzerinde olup, enerji ve sulama amaçlı bir projedir. 6446 sayılı kanun çerçevesinde yapılmıştır. 159m yüksekliği ile Türkiye’nin ikinci en yüksek RCC barajı olma özelliğini taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Eşen-1 Barajı ve Hidroelektrik_Santralı (HES), Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ilçe merkezine 58 km uzaklıkta Yayla Ceylan mahallesi sınırları içerisinde Eşen Çayı üzerinde kurulmuştur. Göltaş Enerji Şirketi tarafından Göltaş şirketinin özkaynakları ile ve 29.01.2010 tarihinde imzalanan sözleşme ile Akbank'tan temin edilen 40.000.000 EUR finansman ile projenin yapımına Temmuz 2009 yılında başlanmış Mart 2011 yılında baraj ve hidroelektrik santral işletmeye alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pompa depolama hidroelektrik</span> Elektrik enerjisi depolama sistemi

Pompaj Depolamalı Hidroelektrik (PDH) yük dengesi oluşturmak amacıyla yapılan hidroelektrik enerji depolama sisteminin bir türüdür.

Yenikent Baraj Gölü, kuzeybatı Azerbaycan'daki Şemkir Rayonu'nda yer alan büyük bir baraj gölüdür. Mingeçevir ve Şemkir baraj göllerinden sonra Kafkasya'nın üçüncü büyük baraj gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Zaporijya Nükleer Santrali</span> Ukraynada nükleer santral

Zaporijya Nükleer Santrali, güneydoğu Ukrayna'daki, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biridir. 2022 yılından bu yana Rusya'nın kontrolündedir. Sovyetler Birliği tarafından Dinyeper nehri üzerindeki Kahovka Baraj Gölü'nün güney kıyısındaki Enerhodar şehrinin yakınında inşa edilmiştir. Ukrayna'nın diğer üç nükleer santralini işleten Energoatom tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrpin Nehri</span> Ukraynada bir nehir

İrpin ya da İrpen Nehri Ukrayna'da Dinyeper'in sağında yer alan bir koludur. 162 kilometre (101 mi) uzunluğundadır ve 3.340 kilometrekare (1.290 sq mi) sulama havzasına sahiptir. İrpin şehrinin içinden akar.

<span class="mw-page-title-main">Kahovka Barajı</span>

Kahovka Hidroelektrik Santrali veya Kahovka Barajı, Ukrayna'nın Nova Kahovka kentinde bulunan bir nehir tipi hidroelektrik santralidir. Baraj, 1950-1956 yılları arasında inşa edilmiş olup Dinyeper rezervuarındaki altıncı ve son barajdır. Barajın birincil amaçları hidroelektrik enerji üretimi, sulama ve gemi ulaşımıdır.