İçeriğe atla

Kahon

Kahon veya İspanyolcadaki adıyla cajón, bir perküsyon estrümanıdır. Kahon kelimesi İspanyolcada kutu (Caja) veya çekmece (Cajon) anlamına gelmektedir. Kahonun biraz karanlık bir geçmişi vardır. Efsaneye göre ilk kahonu 18. yüzyılda Peru'daki Afrikalı köleler yaratmıştır. O dönemde kölelerin müzik enstrümanlarına sahip olma şansı olmadığı için kutuların üzerine oturmuş ve bu kutuları müzik aleti gibi kullanmışlardır.

Kahon Tasarımı ve Tekniği

Bir kahonun temel tasarımı basit ve zariftir. Geleneksel kahonlar kutu şeklindedir ve üzerine oturup eğilerek çalmanızı gerektirir. Bir kahon tipik olarak 12 inç x 12 inç x 18 inç boyutlarında dikdörtgen bir kutu şeklindedir. Ancak kesin ölçüler kahon yapımcıları arasında değişir. Enstrümanın gövdesi ahşaptan yapılır ve altı kenarı vardır. Kutunun çalınmayan beş tarafı için 3/4 inç (2 cm) kalınlığında sert ağaç levhalar kullanılır. Kutunun vurucu tarafına 'üst' anlamına gelen "tapa" denir. Tapa, 1/8 inç (3 mm) ile diğer kenarlardan bile daha incedir. Kahon ayrıca kahon tarafından üretilen tonlar için bir amplifikatör görevi gören bir ses deliğine sahiptir.[1] Ancak zamanla farklı tip kahonlar ortaya çıkmıştır. Bunlar, kucağınızı alıp çalmanızı sağlayan daha küçük enstrümanlardır.

Kahonun içinde genellikle farklı tiplerde ziller vardır. Kutunun kenarına yakın çalmak, geleneksel bir davul setindeki trampete benzer bir arka vuruş olarak kullanım için mükemmel olan daha yüksek perdeli daha keskin bir ton üretir. Ön tarafın merkezine yaklaştıkça tonun perdesi alçalır ve odunsu bir vuruş ortaya çıkararak çalan kişinin bunu daha çok bas davul gibi kullanmasını sağlar.[2]

Kahon çalarken farklı vuruş tekniklerinden bahsetmemiz mümkündür. Bunlardan ilki parmakların açık bir şekilde vurulduğu "slap" vuruşudur. Bu vuruş sesin yayılmasını ve daha tiz bir ses çıkmasını mümkün kılar. Bir diğer parmakların kapalı ve elin çukur şekilde oluşturulup çalınmasıdır. Bu daha tok bir ses çıkmasını sağlar.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Zurna</span>

Zurna, Türkiye'nin birçok yerinde kullanılır. Tahta, metal ve kamış kullanılarak yapılan, yüksek sesli, bu yüzden büyük davul ile birlikte çalınan, yine bu yüzden açık havada kullanıma uygun, nefesli saz çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Davul</span> vurmalı çalgı

Davul, bilinen en eski vurmalı çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tambur</span>

Tambur, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan telli bir sazdır.

<span class="mw-page-title-main">Bas gitar</span> enstrüman

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

Perküsyon veya vurmalı çalgı; bagetle, elle veya benzer başka bir çalgıyla vurma, sürtme veya ovma yoluyla ses çıkaran çalgı türüdür. Vurmalı çalgıların insan sesinden sonra en eski çalgı türü olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Masa tenisi</span> iki veya dört oyuncunun raket ile birbirlerine topu atarak oynadığı masa oyunu

Masa tenisi (pinpon), iki veya dört oyuncunun birbirlerine topu karşılıklı olarak attığı ortasında ağ bulunan masanın üstünde oynanan bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Klavikord</span> müzik enstrümanı

Klavikord genellikle dikdörtgen biçiminde, metal telleri ve ses sayısı kadar tuşu olan klavyeli bir çalgıdır. Piyanonun atası sayılan klavikord, en güzel sesli çalgılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik gitar</span>

Klasik gitar, klasik müzikte kullanılan gitar ailesinin bir üyesidir. Bağırsak veya naylondan yapılmış telleri olan bu akustik ahşap telli çalgı, metal telleri kullanan akustik ve elektro gitarın öncüsüdür. Klasik gitar on beşinci ve on altıncı yüzyılda İspanyol vihuela ve gittern'den türetilmiştir, daha sonra on yedinci ve on sekizinci yüzyıl Barok gitarına ve daha sonra on dokuzuncu yüzyılın ortalarında modern klasik gitara dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Deneysel rock</span>

Deneysel rock ya da avangart rock, rock'ın tipik elemanları üzerinde deneyselliğe gidilen bir müzik türüdür. Deneysel rock, aynı zamanda genel kompozisyon ve performans tekniklerinin sınırlarını zorlayan bir özelliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Mighty Mouse</span> İlk çok kontrollü fare (Apple)

Apple Mighty Mouse Mitsumi Electric tarafından üretilen ve Apple tarafından satılan çok kontrollü bir USB fare. 2 Ağustos 2005'te ilk kez duyuruldu ve satıldı. 2006'dan 2009'a kadar bir Bluetooth sürümü mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">VoiceOver</span>

VoiceOver Apple şirketi tarafından sunulan macOS, iOS, tvOS, watchOS ve iPod işletim sistemlerinde yerleşik bir ekran okuyucudur. VoiceOver'ı kullanarak, kullanıcı konuşma yapılan açıklamalara ve Mac durumunda klavyeye dayanarak Macintosh'larına veya iOS cihazlarına erişebilir. Bu özellik, kör ve görme engelli kullanıcılar için erişilebilirliği artırmak ve disleksi olan kullanıcılar için tasarlanmıştır.

TouchFLO HTC tarafından tasarlanan bir kullanıcı arabirimidir. Bir parmağı ekranın üstünde sürükleyerek ve ortak görevlere erişmek için parmağı sola ve sağa hareket ettirerek kullanılır. TouchFLO, HTC Touch ailesi Pocket pc'lerde kullanıldı ve TouchFLO 3D'nin ardından HTC Sense tarafından başarıya ulaştı. TouchFLO bu telefonlarda bulunabilir:

Tatar halk müziği, Tataristan'ın ulusal folklorunu temsil eden müzik türü.

Sakara müziği, Nijerya'nın Yoruba müziği geleneklerine dayanan bir popüler müzik türüdür. Çoğunlukla geleneksel Yoruba enstrümanlarını kullanan güzelleme şarkıları şeklindedir. Bu enstrümanlar arasında kolayca fark edilebilir ve ayrıştırılabilir bir sese sahip olan goje kemanı ve bir baget ile çalınan, tamburine benzeyen küçük yuvarlak sakara davulu bulunur. Sakara müziği, Doğu Afrika ve Arap tarzı nazalize ve melizmatik vokalleri geleneksel perküsyon enstrümanları ile birlikte kullanır. Müziğin oluşturduğu ortam, insanı genellikle düşünceli ve felsefi bir ruh haline yönlendirir.