İçeriğe atla

Kagi (arama motoru)

Kagi
SahipKagi Inc.
CEOVladimir Prelovac
URLkagi.com
Ticari?Evet
Site türüArama motoru
KayıtGerekli
Üye sayısı20.515 (29 Ocak 2024)
Kuruluş tarihi2018
Geçerli durumAktif

Kagi, Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan Kagi Inc. tarafından geliştirilen ücretli ve reklamsız bir arama motorudur.[1] Aylık aboneliğe dayanır ve kullanıcıların arama yapmak için bir hesapta oturum açmasını gerektirir. Bir meta arama motoru olarak işlev görür, ancak web siteleri ve haberler için kendi dizinlerine de sahiptir.[2] “Kagi” adı Japonca “kah-gee” olarak telaffuz edilen “anahtar” teriminden türetilmiştir.[3] Kagi'nin 29 Ocak 2024 itibarıyla yaklaşık 20.515 abonesi bulunmaktadır ve o gün toplam 347.000 arama yapılmıştır.[4]

Özellikler

Arama motoru, "lens" adı verilen bir özellik ile sonuçların kategoriye göre filtrelenmesine ve kullanıcılar da kendi lenslerini oluşturabilmektedir. Bazı lensler; tartışmaları, podcastleri bulmak için filtreleme, PDF dosyalarını doğrudan arama gibi özellikleri içerir.[5][6] Arama sonuçları kullanıcı tarafından; derecelendirilebilir, web sitelerini yukarı oylama, aşağı oylama veya engelleme seçeneği vardır.[7] Arama sonuçları, web siteleri hakkında oluşturulma tarihi ve reklam ve izleme öğelerinin sayısı gibi ayrıntıları da gösterir. Aramaları farklı web sitelerine yönlendirmek için “patlama” olarak adlandırılan kısayollar oluşturulabilir.[8] Arama sorgusunu özetleyen ve kaynaklar veren bir AI hızlı yanıt özelliği de vardır.[4] Ayrıca, özel bir CSS editörü dahil olmak üzere kullanıcı arayüzünün özelleştirilmesine olanak tanır.

Orion Browser

Orion Browser, Kagi Inc. tarafından geliştirilen, WebKit motorunu temel alan ve Safari'ye benzeyen bir tarayıcıdır, ancak tarayıcı uzantılarını destekleme gibi farklı özelliklere sahiptir. Tarayıcı şu anda yalnızca macOS ve iOS cihazlarda kullanılabiliyor ve henüz beta aşamasında. Orion Browser, Kagi ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır ancak kullanıcılar herhangi bir arama motorunu kullanma seçeneğine sahiptir.[9][10]

İş modeli

Kagi, abonelik tabanlı bir hizmet olduğu için reklam veya sponsorlu arama sonuçları kullanmaz ve site arama gibi kullanıcı eylemlerini toplamaz. Kagi'deki arama işlevini kullanabilmek için kullanıcıların bir hesaba sahip olmaları gerekmektedir.[11] Kagi, kullanıcılara aylık abonelik planına abone olmalarını gerektirmeden önce ücretsiz 100 arama sunuyor.[12]

Fiyatlandırma

Kagi'de ücretsiz üyelik dışında 3 plan bulunmaktadır ve sırayla şunlardır;

  • ayda 300 aramaya izin veren 5 dolarlık plan (eskiden 500'dü)
  • aylık sınırsız aramaya izin veren 10 dolarlık plan
  • sınırsız arama ve yeni özelliklere erken erişim sağlayan 25 dolarlık plan

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "About | Kagi's Docs". help.kagi.com. 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  2. ^ "Search Sources | Kagi's Docs". help.kagi.com. 5 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  3. ^ "About | Kagi's Docs". help.kagi.com. 25 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  4. ^ a b Claburn, Thomas. "AI is changing search, for better or worse". www.theregister.com (İngilizce). 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  5. ^ Currie, Jason (10 Ağustos 2022). "What Is Kagi Search and What Can You Do With It?". MUO (İngilizce). 5 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  6. ^ Pierce, David (1 Ekim 2023). "The best Google alternative I've tried yet". The Verge (İngilizce). 24 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  7. ^ greyone (12 Mayıs 2023). "Kagi Search Gets Major Upgrade". GreyCoder (İngilizce). 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  8. ^ Ivanovs, Alex (24 Eylül 2023). "Google Search vs. Kagi - Is paying for a search engine the future?". Stack Diary (İngilizce). 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  9. ^ Ashwin (3 Haziran 2022). "Orion is a browser for macOS that supports Firefox and Chrome extensions - gHacks Tech News". gHacks Technology News (İngilizce). 28 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  10. ^ "Orion Browser: A Future Best Web Browser for the Mac?". Tedium: The Dull Side of the Internet. (İngilizce). 21 Ocak 2022. 30 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  11. ^ Ashworth, Boone. "How to Make Your Web Searches More Secure and Private". Wired (İngilizce). ISSN 1059-1028. 14 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 
  12. ^ Parab, Pranay (18 Ekim 2023). "Kagi Lets You Search the Internet Without Ads (but It Will Cost You)". Lifehacker (İngilizce). 19 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Web tarayıcısı</span> World Wide Webdeki bilgi kaynaklarını almak, sunmak ve dolaşmak için yazılım uygulaması

Web tarayıcısı veya ağ tarayıcısı, kullanıcıların World Wide Web (WWW) üzerinde bulunan bilgi kaynaklarını edinmeye ve görüntülemeye yarayan yazılımların genel adıdır. WWW üzerindeki bilgi kaynakları web sayfası, resim, video veya başka içerik türü olabilir. Bu kaynaklarda yer alan hiperlinkler aracılığıyla kullanıcılar, web tarayıcılarını kullanarak ilgili kaynaklar arasında dolaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mozilla Firefox</span> yazılım

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır. Firefox; Windows, macOS, Linux, Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabilir. Yazılımın Windows, macOS, Linux, Android sürümlerinde web sayfalarının oluşturulması için Gecko motoru kullanılır. Mozilla tarafından geliştirilen Gecko, mevcut ve planlanmış web standartlarıyla uyumludur. 2015'te çıkan iOS için Firefox uygulamasında ise Apple'ın getirdiği kısıtlamalar nedeniyle iOS'in bütünleşik WebKit motoru kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arama motoru</span>

Web arama motoru veya internet arama motoru, web'de sistematik bir şekilde internet kullanıcılarının istedikleri bilgilere anında erişebilmek için sıkça kullandıkları bir yazılım türüdür. Birincil işlevi internette veya internetin bir kısmında bulunmuş olan verileri bir araya getirmek ve raporlamaktır. Arama sonuçları genellikle satırlara ayrılmış sonuç sayfaları şeklinde sunulur. Bulunan bilgiler arasında web sayfası bağlantıları, görseller, videolar, infografikler, yazılar, akademik makaleler ve diğer dosya türleri yer alabilir. Arama motoru, çıktı olarak elde edilmiş kayıtlar ve bilgilerin hepsini birbiriyle karşılaştırarak sorgulayan, bir sorgunun kabul edilebilmesi için gerekli faaliyetleri gerçekleştiren, elde edilen verilerin performanslarının en yüksek olmasını amaçlayan bir sorgulama ve bulma mekanizmasıdır. Bazı arama motorları, veri tabanlarında ve kamuya açık dizinlerde bulunan bilgileri de indeksler. Bu noktada toplanan veriler, web sitesi URL’sini, web sitesinin içeriğini açıklayan bazı anahtar kelimeleri veya anahtar kelime gruplarını, web sayfasını oluşturan kod yapısını ve web sitesinde verilen bağlantıları içerir. Arama motorları, insanlar tarafından derlenen web dizinlerinin aksine, "örümcek" denilen botlar tarafından toplanan bilgileri belirli bir algoritma yardımıyla gerçek zamanlı olarak yansıtabilirler. Ve de günümüzde World Wide Web ile çok iyi bir hale gelen arama motorları, giderek profesyonelleşmeye devam etmektedir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Drive</span> Dosya depolama ve senkronizasyon hizmeti

Google Drive, Google tarafından oluşturulmuş ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon hizmetidir. Bu hizmet; kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlar. Google Drive; dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasını iş birliği halinde düzenlenebilmesini sağlayan; Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'dan oluşan bir ofis paketidir. Google Drive'da genele açık olarak paylaşılan dosyalar İnternet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account hesabı ile kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Google Chrome</span> Google tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ücretsiz bir web tarayıcısıdır. Eylül 2008'de Microsoft Windows sürümü yayımlanmış; daha sonra Linux, macOS, iOS ve Android sürümleri de geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maxthon</span> Çinde Microsoft Windows ve MacOSX için geliştirilmiş ücretsiz web tarayıcısı

Eski adı MyIE2 olan Maxthon web tarayıcı yazılımı, yüksek derecede özelleştirilebilir arabirime sahip, güçlü sekmeli bir tarayıcıdır. Kendi sayfa işleme motoruna sahiptir; özgün yapılandırılmış WebKit ve Trident çekirdeği kullanır. Kullanıcılar, istedikleri tarama motoru ile internette gezinebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yandex Browser</span> İnternet tarayıcısı

Yandex Browser, Yandex tarafından Chromium açık kaynak kod projesi kullanılarak programlanmış ücretsiz kullanıma açık bir arama motorudur. Yandex tarafından 1 Ekim 2012 tarihinde yayınlanmıştır. Windows ve Mac OS X İşletim sistemlerini desteklemektedir. Tarayıcı indirilen dosyaları Kaspersky Antivirüs kullanarak denetler.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Edge</span> Microsoftun geliştirdiği bir ağ tarayıcısı

Microsoft Edge, Windows 10, Windows 11, Windows 10 Mobile ve Xbox One'da kullanılmak üzere Microsoft tarafından geliştirilen web tarayıcısıdır. Tüm cihaz türlerinde Internet Explorer'ın yerini alarak varsayılan web tarayıcısı olmak üzere tasarlandı. Microsoft, Edge'in web standartlarıyla uyumlu bir motora sahip, hafif bir tarayıcı olduğunu belirtmektedir. Cortana ile bütünleşme, not alma araçları ve okuma görünümü gibi bazı yenilikçi özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Brave (yazılım)</span> Web Tarayıcısı

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

Ecosia, Almanya'nın Berlin kentinde kurulmuş olan ve elde ettiği kârın % 80'ini veya daha fazlasını ağaçlandırmaya odaklanan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlayan bir arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Firefox Focus</span> Mobil cihazlara özgü, gizlilik odaklı web tarayıcısı

Firefox Focus, Mozilla tarafından Android ve iOS cihazlar için geliştirilen özgür bir gizlilik odaklı tarayıcıdır. Firefox Focus, başlangıçta iOS için bir takipçi engelleme uygulamasıydı. Kısa bir süre sonra, minimalist bir web tarayıcısı haline getirildi.

Puffin Browser, CloudMosa tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adres çubuğu</span>

Bir web tarayıcısında, adres çubuğu, geçerli URL'yi gösteren bir GUI parçacığıdır. Kullanıcı, seçilen bir web sitesine gitmek için çubuğa bir URL yazabilir; çoğu modern tarayıcıda, URL olmayanlar otomatik olarak bir arama motoruna gönderilir. Bir dosya tarayıcısında, aynı gezinme amacına hizmet eder, ancak dosya sistemi hiyerarşisi aracılığıyla.

Startpage, Hollanda merkezli, gizlilik odaklı bir arama motoru şirketidir. Web sitesi, kullanıcıların verilerinin depolanmadan ve izleyiciler tarafından takip edilmeden Google Arama sonuçlarına erişmesine olanak sağlar. Startpage.com ayrıca, kullanıcıların daha fazla anonimlik için proxy aracılığıyla arama sonuçlarını açmasına olanak tanıyan bir Anonim Görünüm tarama özelliği içerir. Şirketin merkezi Hollanda'da olduğundan, Hollanda ve Avrupa Birliği gizlilik yasaları tarafından korunmaktadır ve bu nedenle PRISM gibi Amerika Birleşik Devletleri gözetim programlarına tabi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Falkon</span>

Falkon, ücretsiz ve açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. Chromium tarayıcı çekirdeği için bir sarıcı olan Qt WebEngine üzerine inşa edilmiştir.

Dolphin Browser, MoboTap Inc. tarafından Android ve iOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir web tarayıcısıdır. Çoklu dokunma hareketlerini destekleyen Android platformu için ilk alternatif tarayıcılardan biriydi. Dolphin Browser, yerel platformunun varsayılan tarayıcı motorunu kullanır.

Chomp, 2009 yılında Cathy Edwards ve Ben Keighran tarafından kurulan bir uygulama arama motoru şirketidir. Şirketin merkezi San Francisco'daydı ve 2,5 milyon dolar fon almıştı. Kullanıcılar, iOS ve Android dahil pek çok platformda uygulamaları sorgulayabilirdi; her iki platform için Chomp uygulamalası da vardı.

<span class="mw-page-title-main">Web geliştirme araçları</span>

Web geliştirme araçları, web geliştiricilerinin kaynak kodlarını test etmelerine ve hata ayıklamalarına olanak tanır. Bir web sayfasının doğrudan oluşturulmasına yardımcı olmamaları, bunun yerine bir web sitesinin veya web uygulamasının kullanıcı arayüzünü test etmek için kullanılan araçlar olmaları bakımından web sitesi oluşturuculardan ve entegre geliştirme ortamlarından (IDE'ler) farklıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Arc (internet tarayıcısı)</span> freeware web tarayıcısı

Arc, The Browser Company tarafından geliştirilen freeware bir web tarayıcısıdır. The Browser Company, Josh Miller ve Hursh Agrawal tarafından kurulan bir startup şirketidir. Tarayıcı, kapalı beta testinden geçtikten sonra 19 Nisan 2022 tarihinde piyasaya sürüldü. Arc, macOS, Microsoft Windows ve iOS üzerinde kullanılabilir durumdadır.