İçeriğe atla

Kafkasya Emirliği

Kafkasya Emirliği
Имарат Кавказ
Кавказский Эмират
Kuruluş2007-günümüze
Lider(ler)Dokka Umarov (2007–2013)
Aliashab Kebekov (2014–2015)
Magomed Süleymanov (2015)
Zalim Şebzuhov (2015–2016)[1]
Etkin bölgelerKuzey Kafkasya
İdeoloji
Siyasi yelpazeAşırı sağ
Müttefikler El-Kaide
Rakip(ler) Rusya

Kafkasya Emirliği veya Kafkas Emirliği (Çeçence: Имарат Кавказ) veya Kafkasya İslam Emirliği,[3] İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'nin ardılı kabul edilen, 31 Ekim 2007 tarihinde eski Çeçenistan lideri Dokka Umarov tarafından ilan edilen devlettir. Devlete bağlı askeri birlik Kafkasya Cephesi'dir. Kafkasya Emirliği'nin toprakları Çeçenistan, İnguşetya, Dağıstan, Karaçay-Çerkez, Kabardin-Balkar, Doğu Osetya (İriston) ve Stavropol eyaletidir.

Tarihçe

Eskiden etnik bir bölünme yaşayan Kafkasya, etnik direnişçilerin İslam çatısı altında birleşmesiyle kendisini dinî bir sorunun içerisinde buldu. Osmanlıların Kafkasya'yı terk etmesiyle başlayan sorunlar bugüne dek hiç son bulmamıştır. Rusların Kafkas halklarına uyguladığı göç politikası, Ermeni çetelerinin yaptığı zulüm, Çeçen direnişi sürekli bu yöreden kan ve bitmeyen ağıtlara neden olmuştur. Direnişçiler Ruslara ağır bir yük olmaya başlamıştır. Hem siyasi boyutu, gittikçe artan asker kaybı ve Rusların enerji politikalarının bir parçası olan Kafkas petrolü ve diğer kaynakları, Rusya'nın bu sorunu Rusların dış politikası ve siyasi kararlarda çok etkilidir. Sorunun bir temel nedeni de Rusların Müslüman Kafkas halkı üzerindeki baskısından kaynaklanır. Rusya İmparatorluğu'nun bu halkları sürmesi kalanları katletmeleri, Rusya Federasyonu'nun katliamlarıyla kamçılanan direniş hareketleri, yalnızca Kafkasya'dan değil birçok Müslüman ülkeden gelen insanlarla sağlanmaktadır. Hatta sonradan Müslüman olan insanların da –başta İngilizler olmak üzere– o bölgedeki direnişe yardım amaçlı gittiği bilinmektedir. Ruslarla yapılan barış görüşmelerinin fayda etmemesi direnişi tüm Kafkasya'ya yaydı ve sonunda birbirinden ayrı yönetilen direnişçilerin bir çatı altında toplanmasıyla Kafkasya Emirliği ilan edildi.

Emirliğin Vilayetleri (Eyaletleri)

Kafkasya Emirliği Haritası
  1. Nohçi Vilayeti (Çeçenistan)
  2. Kalkay Vilayeti (İnguşetya ve Doğu Osetya)
  3. Noğay Eli Vilayeti (Stavropol eyaleti)
  4. Çerkesya Vilayeti(Not: Soçi olimpiyatından sonra ilga edilmiştir)
  5. Kabardin Balkar ve Karaçay birleşmiş Vilayetleri
  6. Dağıstan Vilayeti

Kaynakça

  1. ^ "Kabardey-Balkar'daki Kafkasya Emirliği Güç Kaybetti (ANALİZ HABER)". 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2019. 
  2. ^ "The Caucasus Emirate: From Anti-Colonialist Roots to Salafi-Jihad". CTC Sentinel. 26 Mart 2014. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  3. ^ Hahn, Gordon M. (2011). Getting the Caucasus Emirate Right: A Report of the CSIS Russia and Eurasia Program. Center for Strategic and International Studies, 2011. s. 8. ISBN 9780892066650. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kabardino-Balkarya</span> Rusya Federasyonundaki özerk cumhuriyet

Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti ya da Kabardino-Balkarya, Rusya'nın 8 bölgesinden (okrug), 7 bölgeyi (region) içeren Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'nde (okrug), "etnik adlar taşıyan" çokuluslu cumhuriyetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Şamil Basayev</span> Çeçen komutan

Şamil Salmanoviç Basayev, Çeçen direniş lideri ve Çeçen İçkerya Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan</span> Rusya Federasyonunda idari bir bölge

Çeçenistan, resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti, yaygın olarak bilinen şekliyle Çeçenya, Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden (cumhuriyet) birisidir.

Çeçenler, Kafkasya’nın kuzeydoğu kesiminde, Sunja ve Argun ırmakları civarında yaşayan yerli Kafkasya halkı. Kendilerini Nohçi olarak adlandırırlar. Bu ad, Çeçenlerin Nohçmekhahoi adlı kabilesinden ve bu kabilenin topraklarından gelir.

Rusya Federasyonu, 85 federe yapıya, birliğe dahil birime, bölünmüştür. Bu yapılanmanın 22 tanesi cumhuriyetlerden oluşur. Cumhuriyetlerde, toplumun çoğunluğunu etnik kökeni Rus olmayan halk oluşturur, fiziki sınırlar bu şekilde belirlenmiştir. Bir cumhuriyette yerel halkın etnik kökeni cumhuriyete isim veren milliyet olarak bilinir. On yıllarca süren Rusya içi göçler nedeniyle artık bu milliyet o cumhuriyetin nüfusunda çoğunluğu temsil etmeyebilir ama yine de o belirli etnik milliyetin cumhuriyeti olarak kabul görür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">İnguşetya</span> Rusyaya bağlı federe cumhuriyet

İnguşetya, İnguşya ya da resmî adıyla İnguşetya Cumhuriyeti Kuzey Kafkasya’da, Rusya Federasyonu’na bağlı federe cumhuriyet. Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’ne dâhil olan İnguşetya’nın güney sınırı; Rusya Federasyonu’nun Gürcistan sınırının parçasıdır. Doğusunda Rusya’nın özerk cumhuriyetlerinden Çeçenya; batısında ise yine aynı statüdeki cumhuriyetlerden Kuzey Osetya-Alanya bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya</span>

Kuzey Kafkasya, Avrupa kıtasında olup Asya ile sınırı olan bir bölgedir. Bölgenin tamamı, Rusya sınırları içindedir.

Doku (Dokka) Umarov, 2006-2007 yılları arasında İçkerya Çeçen Cumhuriyeti başkanıydı. İçkerya Çeçen Cumhuriyeti'ni lağvederek yerine Kafkasya Emirliği'ni kurdu ve 2007'den 2014'e kadar Kafkasya Emirliği'nin emiri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya halkları</span>

Kafkasya halkları, Kafkasya'da yaşayan halklar. Bu halklar, coğrafi olarak Kuzey Kafkasya halkları ve Güney Kafkasya halkları biçiminde adlandırılırlar. Etnik açıdan, özellikle dil açısından da Kafkasya yerlileri, Hint-Avrupa kökenliler ve Türk asıllı halklar biçiminde üç öbeğe ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya ekonomik bölgesi</span> Rusya Federasyonunun 12 ekonomik bölgesinin bir tanesi

Kuzey Kafkasya ekonomik bölgesi, Rusya Federasyonu'nun 12 ekonomik bölgesinin bir tanesi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti</span>

Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti 1917 yılında Müslüman Kuzey Kafkasya Halklarının birleşmesi ile Rusya'dan bağımsızlığını ilan eden ve 1921 yılında Sovyetler Birliği ordusu tarafından işgal edilen devlet. Halen Rusya sınırları içerisinde bulunan Çeçenistan, İnguşetya, Kuzey Osetya, Kabardey Balkar Özerk Cumhuriyeti, Dağıstan ve Karaçay-Çerkes Özerk Cumhuriyeti bölgeleri bu Cumhuriyet sınırlarına dahildi. Bu cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu, Almanya, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Ermenistan, Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Ukrayna, Bulgaristan Krallığı, Belarus Halk Cumhuriyeti, Letonya, Estonya, Üçüncü Fransız Cumhuriyeti, Finlandiya, Birleşik Krallık, ABD, İtalya Krallığı, Avusturya-Macaristan, İkinci Polonya Cumhuriyeti, Don Cumhuriyeti, Japonya İmparatorluğu ve Kuban Halk Cumhuriyeti tarafından resmen tanınmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kuban</span>

Kuban, Güney Rusya'da Kuban Nehri çevresinde, Karadeniz kıyısında Don Stepleri, Volga Deltası ve Kafkasya arasında ve Kırım Yarımadası'ndan Kerç Boğazı ile ayrılmış olan bir coğrafî bölgedir. Krasnodar Krayı hem resmen hem gayriresmî olarak sıkça Kuban olarak belirtilse de, Kuban sadece burayı içermez, ayrıca Adıge, Karaçay-Çerkesya Cumhuriyetlerini ve kısmen Stavropol Krayını da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da Dağ ÖSSC Rusya SFSC içinde Kuzey Kafkasya'da 20 Ocak 1921 ile 7 Temmuz 1924 tarihleri arasında kısa ömür sürmüş bir özerk cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti. Başkenti Grozni idi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya'da çatışmalar</span>

Kuzey Kafkasya'da çatışmalar, Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgelerinde hükûmet güçleri ile İslamcı militanlar arasında gerçekleşen çatışmalardır. Çatışmalar, resmî olarak 16 Nisan 2009 tarihinde sona eren İkinci Çeçen Savaşı'nın devamıdır.

Sovyetler Birliği Özerk Oblastları birkaç küçük millet için yaratılmış idari birimlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Ecnadu'l Kavkaz</span> Suriye merkezli faaliyet gösteren bağımsız Çeçen kökenli grup

Ecnadu'l Kavkaz Suriye'nin kuzeyinde, özellikle kuzey Lazkiye'nin dağlık, ormanlık alanlarında faaliyet gösteren Çeçen liderliğindeki bir Cihatçı İslami köktendinci isyancı gruptur. Eski Kafkasya Emirliği savaşçıları tarafından oluşturulmuş ve örgütle geçici olarak bağlantılı olmasına rağmen, Ecnadu'l Kavkaz başlangıçtan itibaren tamamen özerk bir şekilde çalıştı ve daha sonra Kafkasya Emirliği ile olan bağlantılarını kesti. Eylül 2016'ya kadar Ecnadu'l Kavkaz, "eski Sovyetler Birliği'nden Suriye'de savaşan Müslüman grupların en büyüğü" haline gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan'daki Arap mücahitler</span>

Çeçenistan'daki Arap Mücahitler, Çeçenistan'a savaşmaya gelen Araplar tarafından oluşturulan İslamcı bir Mücahid oluşumu. Fethi el-Ürdüni tarafından oluşturulan mücahit taburu, Birinci ve İkinci Çeçen Savaşında önemli rol oynadı.