İçeriğe atla

Kafkasya Üniversiteler Birliği

Kontrol Edilmiş

Kafkasya Üniversiteler Birliği veya KÜNİB, Kafkasya üniversitelerinin bir araya geldiği en büyük birliktir. Başkanı Ramazan Korkmaz'dır.

Tarihi

Kafkasya Üniversiteler Birliği, Ardahan Üniversitesi Rektörlüğünün daveti üzerine Türkiye'den Ardahan, Artvin Çoruh, Atatürk, Kars Kafkas, Iğdır Üniversiteleri ile Gürcistan'dan Ahıska Devlet Üniversitesi ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nden Nahçıvan Devlet Üniversitesi rektörleri tarafından 11 Kasım 2009 tarihinde Ardahan'da imzalanan bir protokolle kurulmuştur.[1]

8-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 1. Olağan Kongresi'nde ön mutabakat protokolünün kapsamı genişletilmiştir.[1]

Üyeleri

Kurucu üyeler

Tüm üyeler

Kaynakça

  1. ^ a b Tarihce 19 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com
  2. ^ a b c d e f g Kurucu Uyeler 19 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd Tüm Uyeler 15 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. kunib.com

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Türkiye)</span> Karsta kurulu devlet üniversitesi

Kafkas Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla Kars'ta kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Kafkas Üniversitesi'nde 12 Fakülte, 4 Yüksekokul, 3 enstitü, 9 Meslek Yüksekokulu ve 1 Devlet Konservatuvar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Antlaşması (1921)</span> Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile TBMM Hükûmeti arasında 16 Mart 1921de imzalanan antlaşma

Moskova Antlaşması, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti arasında 16 Mart 1921'de imzalanan antlaşmadır. Bu antlaşma ve devamı niteliğindeki antlaşmalarla belirlenmiş olan sınırlar günümüzde Türkiye, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan arasında hâlen geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti</span>

Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti, 17-18 Ocak 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Büyük Kars Kongresi'nin sonucunda kurulan ve 12 Nisan'da İngilizlerin Kars'ı işgal etmeleriyle son bulan geçici hükûmet. Elviye-i Selâse'nin tamamını kapsamakta birlikte Kars, Batum, Ahıska, Ahılkelek, Artvin, Ardahan, Acara, Posof, Çıldır, Göle, Oltu, Karakurt, Sarıkamış, Karapınar, Kağızman, Kulp, Iğdır, Serdarabat, Aralık, Nuraşen, Nahçıvan, Culfa ve Ordubad gibi yerleri kapsamaktaydı. Güneybatı Kafkas Cumhuriyeti veya Kars Cumhuriyeti adlarıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi</span>

Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan teknik bilimler ve petrol sanayisi yönlü devlet üniversitesi. Bundan önceki ismi Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dağıstan</span> Rusyaya bağlı özerk ülke

Dağıstan, resmî adıyla Dağıstan Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'nın Kuzey Kafkasya kısmında, Hazar Denizi kıyısında bulunan Rusya'ya bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Kuzey Kafkasya Federal bölgesinin bir parçasıdır ve Büyük Kafkas Dağları'nın kuzeyinde konumlanır. Rusya'nın en güneyinde yer alan Dağıstan, güney ve güneybatıda Gürcistan ve Azerbaycan ile, batı ve kuzeyde Rusya'ya bağlı cumhuriyetler olan Çeçenistan ve Kalmukya ile kuzeybatıda ise Stavrapol Krayı ile sınır komşusudur. Mahaçkale, başkenti ve en büyük kentidir. Diğer büyük kentleri ise Derbent, Kizlyar, İzberbaş, Kaspiysk, Buynaksk'tır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Üniversitesi</span> Iğdırda kurulu devlet üniversitesi

Iğdır Üniversitesi, 2008 yılında Iğdır'da kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Azerbaycan)</span>

Kafkas Üniversitesi 1993 yılında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan özel bir üniversitedir. Kafkas Üniversitesi Azerbaycan' da kurulan ilk ve tek yabancı üniversite olma özelliğine sahiptir. Azerbaycan Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre özel üniversiteler arasında kontenjanını doldurma oranına göre birinci sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Allahşükür Paşazade</span>

Allahşükür Hümmet oğlu Paşazade, tam unvanıyla: Şeyhülislam Hacı Allahşükür Paşazade, Azerbaycan dışında herhangi bir bağlayıcılığı ve yetkisi olmasa da Kafkasya bölgesinin başmüftüsü olup Kafkas Müslümanlarının dini lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Sumgayıt Devlet Üniversitesi</span> Azerbaycanın Sumgayıt şehrinde bir devlet üniversitesi

Sumgayıt Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın Sumgayıt şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. 2000 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Tıp Üniversitesi</span> Azerbaycanda tıp eğitimi veren universite

Azerbaycan Tıp Üniversitesi, Azerbaycan'ın sağlık birimlerine doktor, eczacı, harp doktoru, fizyoterapist, aile hekimi ve diş hekimiyetiştiren iki devlet üniversitesinden biridir. 1930 yılında kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli'dir. Okul çoğunlukla üniversite sınavları ile Azerbaycanlı öğrenciler kabul etse de Türkiye, İran, Irak ve bazı Avrupa ülkelerinden de öğrenci kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Devlet Üniversitesi</span>

Nahçıvan Devlet Üniversitesi, Azerbaycan Eğitim Bakanlığı bağlı yükseköğrenim kurumu. Bu yüksek eğitim kurumu, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tek devlet üniversitesi, temel bilim, eğitim ve kültür merkezidir.

Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi, veya kısaca AzMİU, Azerbaycan Eğitim Bakanlığına bağlı Bakü'de bulunan yükseköğrenim kurumu.

Bakü Asya Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir.

Bakü Avrasya Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir.

Nahçıvan Üniversitesi, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Nahçıvan'da bulunan bir özel üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Lenkeran Devlet Üniversitesi</span>

Lenkeran Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Bağımsız Azerbaycan'ın ilk üniversitesidir. Esası 1991 yılında yüksek eğitim ocağı olarak, Bakü Devlet Üniversitesi'nin yan kuruluşu gibi konulmuş, 1992 yılından bir üniversite olarak kurulmuştur. Üniversitenin rektörlüğünü Natik İbrahimov yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan coğrafyası</span> Asya kıtasında bir ülke

Azerbaycan, Avrasya'nın Kafkasya bölgesinde yer almaktadır. Üç fiziksel özellik Azerbaycan'da belirgindir: Kıyıları doğuda doğal bir sınır oluşturan Hazar Denizi; kuzeydeki Büyük Kafkas dağları; ve ülke merkezindeki geniş düzlüklerdir. Azerbaycan, eski Sovyetler Birliği'nin arazi alanının %0,4'ünden daha az, toplamda 86.600 kilometrekare toplam alana sahiptir. Üç Transkafkasya devletinden Azerbaycan en büyük toprak alanına sahiptir. Özel idari alt bölümler, Azerbaycan'ın geri kalanından bir Ermeni bölgesi şeridiyle ayrılan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve tamamen Azerbaycan'da bulunan Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'dir.