İçeriğe atla

Kafkas yaban kedisi

Kafkas yaban kedisi
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Alt takım: Feliformia
Familya: Felidae
Alt familya: Felinae
Cins: Felis
Tür: F. silvestris
Alt tür: F. s. caucasica
Felis silvestris caucasica
Satunin, 1905
Sinonimler
  • F. s. trapezia Blackler, 1916

Kafkas yaban kedisi (Felis silvestris caucasica), başlıca yaşam alanı Kafkas Dağları ve Türkiye'nin kuzeydoğusu olan, Avrupa yaban kedisinin alt türüdür.[1]

Taksonomi

Felis silvestris caucasica, 1905 yılında Konstantin Satunin tarafından Gürcistan'ın Borcomi kentinin yakınlarında bulunan dişi kedi derisinden tanımlandı.[2]

1916'da Türkiye'nin Trabzon kentinin yakınlarında bulunan erkek örnek hatalı bir şekilde Felis silvestris trapezia olarak adlandırıldı ve Londra Doğa Tarihi Müzesi koleksiyonunda yer alması önerildi.[3]

Özellikleri

Kafkas yaban kedisi, daha açık gri renki olması ve yanlarda ve kuyrukta daha soluk bir desene sahip olmasıyla Avrupa yaban kedisinden ayrılır. Boyut olarak Avrupa yaban kedisine benzer. 70 ila 75 cm vücut uzunluğuna ve yaklaşık 27 cm omuz yüksekliğine sahiptir. Ağırlığı genelde 5.2 ve 6 kilo arasında değişen Kafkas yaban kedisinin, nadiren de olsa 8 kilodan daha ağır örnekleri rapor edilmiştir.[4]

Yayılımı ve yaşam alanı

Türün başlıca yaşam alanı Kuzey Anadolu Dağları'ndaki karışık meşe - kayın ormanlarıdır. Nadiren Marmara ve Ege bölgelerinde görüldüğü rapor edilmiştir. Toros Dağları'nda muhtemelen sadece Kahramanmaraş'taki yaprak döken ormanlarda yaşar. Doğu Anadolu Bölgesi'nde muhtemelen nesli tükenmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Kitchener (2017). "A revised taxonomy of the Felidae: The final report of the Cat Classification Task Force of the IUCN Cat Specialist Group" (PDF). Cat News (Special Issue 11): 16-17. 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ağustos 2021. 
  2. ^ Satunin, K. A. (1905). "Die Säugetiere des Talyschgebietes und der Mughansteppe" [The Mammals of the Talysh area and the Mughan steppe]. Mitteilungen des Kaukasischen Museums (2): 87-402. 
  3. ^ Blackler, W. G. F. (1916). "On two new carnivores from Asia Minor". Annals and Magazine of Natural History. Series 8. 18 (103): 73-77. doi:10.1080/00222931608693825. 
  4. ^ "Wildcat". Mlekopitajuščie Sovetskogo Soiuza. Moskva: Vysšaia Škola [Mammals of the Soviet Union, Volume II, Part 2. Carnivora (Hyaenas and Cats)]. Washington DC: Smithsonian Institution and the National Science Foundation. 1992 [1972]. ss. 398-498. 
  5. ^ Can (2011). "The wildcat Felis silvestris in northern Turkey: assessment of status using camera trapping". Oryx. 45 (1): 112-118. doi:10.1017/S0030605310001328. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Felis margarita</i> Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asyada yaşayan ve az rastlanan yaban kedisi türü

Felis margarita Felis cinsine bağlı bir kedi türüdür. Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asya'da yaşar ve az rastlanan yaban kedisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kedigiller</span> etçiller takımına ait familya

Kedigiller (Felidae), Etçiller (Carnivora) takımına ait bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Gri kedi</span> Küçük vahşi kedi

Gri kedi, kedigiller (Felidae) familyasından Çin'in batısında yaşayan küçük bir yaban kedisi türü. Kedigiller içerisinde en az bilgi sahibi olunan türlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Pallas kedisi</span> Vahşi kedi

Pallas kedisi ya da manul, Orta Asya’nın mera ve bozkırlarına uzanan geniş ama dağınık bir popülasyona sahip, ufak bir kedi türüdür. Doğal yaşam alanlarının azalması sonucu, av hayvanlarındaki ve avladıkları av oranındaki düşüş; Pallas kedilerinin 2002 yılında IUCN tarafından soyu neredeyse tehdit altındaki türler listesine girmesine neden olmuştur. Pallas kedisi adını, türü ilk keşfeden ve "ikili adlandırma" Felis Manul olarak tanımlayan Alman doğa bilimci Peter Simon Pallas'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban kedisi</span>

Afrika yaban kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından Felis cinsine mensup bir tür. Afrika, Batı ve Orta Asya 'ya ve Hindistan'da Racastan'dan Çin 'de Sincan'a [kadar yayılmış küçük yaban kedisi türler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kediler</span> kedigil alt familyası

Küçük kediler (Felinae), kedigiller (Felidae) familyasının bir alt familyası.

<span class="mw-page-title-main">Yaban kedisi</span>

Yaban kedisi, kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü. Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaygındır. Bayağı afrika yaban kedisi alt türü ev kedisinin atası olarak kabul edilir. Ömürleri 10 ila 20 yıl arası değişir.

<span class="mw-page-title-main">Kedi</span> küçük, evcil ve memeli bir hayvan

Evcil kedi, küçük, genelde kıllı, evcilleştirilmiş, etobur memeli. Genelde ev hayvanı olarak beslenenlere ev kedisi, ya da diğer kedigillerden ve küçük kedilerden ayırmak gerekmiyorsa kısaca kedi denir. İnsanlar kedilerin arkadaşlığına ve böcek gibi ev zararlılarını avlayabilme yeteneğine önem vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran kedisi</span> kedi cinsi

İran kedisi, yuvarlak yüzü ve ufak ağzıyla ayırt edilen uzun tüylü bir kedi cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Doru vaşak</span> vaşak türü

Doru vaşak ya da kısa kuyruklu yaban kedisi kedigiller (Felidae) familyasından Kuzey Amerika'da yaygın olan bir vaşak türü. Kabul edilmiş on üç alttürüyle Kanada'nın güneyinden Meksika'nın kuzeyine kadar kalan bölgeye yayılmıştır. Yaşadığı çevreye uyum sağlamayı beceren bir avcı olan doru vaşak ormanlık alanlarda, yarı çöl bölgelerde, şehir ve orman kıyılarında olduğu kadar bataklık alanlarda da bulunur. İlk yayıldığı coğrafyada hâlen yaşamını sürdüren türün popülasyon seviyeleri de sağlıklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Heterokromik gözlü kedi</span>

Heterokromik gözlü kedi, bir mavi gözü ve bir gözü yeşil, sarı veya kahverengi olan bir kedidir. Bu, tam heterokrominin küçük kedi formudur, insanlar da dahil olmak üzere diğer bazı hayvanlarda da ortaya çıkan bir durumdur. Kısmi heterokromya da vardır, burada bir mavi göz ve bir göz kısmen mavi ve kısmen başka bir renk olabilir. Durum, en yaygın beyaz renkli kedileri etkiler, ancak beyaz lekelenme genine sahip olması şartıyla herhangi renkteki bir kedide de bulunabilir.

Lapiș Ormanı, IUCN kategori IV doğa koruma alanı, Romanya'nın kuzeybatısında, Sălaj ili'nin batısında, Nușfalău köyü yakınında,Șimleu Silvaniei'den 9 km uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı</span>

Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

"Büyük kedi" terimi, tipik olarak Panthera cinsinin yaşayan beş üyesinden kaplan, aslan, jaguar, pars ve kar leoparı ile Pantherinae türüne ait olmayan çita ve pumaya atıfta bulunmak için kullanılmaktadır. Son üçü dışındaki bu türlerin hepsi kükreyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kedigiller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kedigiller, etçiller takımında bulunan bir memeli familyasıdır. Bu ailenin üyelerine felid denir. "Kedi" terimi kullanılırken genel olarak kedigiller, özel olarak ise ev kedisi kast edilir. Kedilerin pusuya düşürme veya takip etme ve kısa takip avı gibi karakteristik özellikleri karnivor yaşam tarzını sürdürecek şekilde gelişti. İnce kaslı gövdelere, güçlü esnek ön ayaklara ve avı tutmak için geri çekilebilir pençelere, güçlü bir ısırık için diş ve kafatası adaptasyonlarına ve genellikle kamuflaj için karakteristik çizgili veya benekli ceket desenlerine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya kedisi</span>

Sibirya kedisi, Rusya'da bulunan, bir asırdır var olan, landrace evcil kedi türü. Son zamanlarda, 1980'lerin sonlarından bu yana tüm dünyada yayımlanan standartlara göre resmi bir cins olarak yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan kum kedisi</span> çöllerde yaşayan tek kedi alt türü

Türkistan kum kedisi,, Arap Yarımadası, İran, Pakistan ve Orta Asya'daki çöllere özgü bir kum kedisi alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sokak kedisi</span>

Sokak kedisi veya yabani kedi, dışarıda yaşayan ve genellikle insanlarla temastan kaçınan, sahipsiz bir evcil kedidir. Kendisinin ele alınmasına veya dokunulmasına genellikle izin vermez ve insanlardan gizlenir. Terk edilen evcil hayvanlar, yavru kediler zamanla sokak kedilerine dönüşebilirler. Vahşi kediler onlarca nesil boyunca üreyebilir ve kentsel, savan ve çalılık ortamlarda agresif bir yerel süper avcı haline gelebilir. Bazı sokak kedileri, kedili kadınlar gibi onları düzenli olarak besleyen insanlarla daha rahat olabilir, ancak uzun süreli sosyalleşme girişimlerine rağmen, genellikle uzak dururlar ve en çok gün batımından sonra aktif olurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kedilerin evcilleştirilmesi</span>

Evcil kedinin kökeni, Afrika yaban kedisinin Yakın Doğu ve Mısır popülasyonlarına dayanmaktadır. Yaşayan tüm kedi türlerinin ait olduğu Felidae familyası yaklaşık on ila on bir milyon yıl önce ortaya çıkmıştır. Bu aile sekiz ana filogenetik soya ayrılmıştır. Evcil kedi Felis soyunun bir üyesidir. Yapılan bir dizi araştırma, tüm evcil kedi çeşitlerinin Felis soyunun tek bir türü olan Felis catus'tan geldiğini göstermiştir. Bu soyun varyasyonları dünyanın her yerinde bulunur ve yakın zamana kadar bilim insanları, modern evcil kedi ırklarının tam olarak hangi bölgede ortaya çıktığını belirlemekte zorlanıyordu. Bilim insanları, evcil kedinin ortaya çıkmasının tek bir olaya bağlı olmadığına, bu ırkların ortaya çıkmasına farklı yerlerdeki çok sayıda, bağımsız olayın neden olduğuna inanıyordu. Yaban kedisi popülasyonunun bir bütün olarak çok yaygın ve birbirine çok benzer olması daha da karmaşık bir durum ortaya çıkarmıştır. Yaban kedisi varyasyonlarının, yakın temas halindeyken birbirleriyle serbestçe melezleşmesi taksonlar arasındaki çizgileri daha da belirsizleştirmektedir. Son zamanlarda yapılan DNA çalışmaları, genetik teknolojilerdeki gelişmeler ve DNA ile genetiğin bir bütün olarak daha iyi anlaşılması, evcil kedinin evrimsel tarihinde keşifler yapılmasına yardımcı olmuştur. Arkeolojik kanıtlar, evcilleştirmenin inanılandan daha erken tarihlerde gerçekleştiğini belgelemiştir.