İçeriğe atla

Kafkas porsuğu

Kafkas porsuğu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora
Familya: Mustelidae
Cins: Meles
Tür: M. canescens
Meles canescens
Blanford, 1875

Kafkas porsuğu (Meles canescens),[1] Batı Asya ve Akdeniz'deki bazı adalara özgü bir porsuk türüdür.

Taksonomi

Kafkas porsuğunun eskiden Avrupa porsuğunun (M. meles) alttürü olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, 2013 yılında yapılan bir araştırma, iki türün arasında önemli genetik farklılıklar olduğu keşfedildi. İki türün 2.37 milyon yıl ila 450.000 yıl önce, Pleistosen Çağda ayrıldığı düşünülmektedir.[2] Amerikan Memeliler Derneği, Kafkas porsuğunu ayrı bir tür olarak kabul etmektedir.[3]

Özellikleri

Bu türün kirli-grimsi sırtı ve kahverengi lekeleri vardır. Vücudu Avrupa porsuğundan daha küçüktür. Başı Avrupa porsuğuyla aynıdır; üst azı dişleri Asya porsuğuna benzer şekilde uzar. Kürkü ve Avrupa porsuğuna benzeyen yüz özellikleriyle Asya ve Japon porsuğundan ayırt edilebilir.[2][4]

Yayılımı

Türün dağılım alanı kuzeyde Kafkas Dağları, batıda Anadolu, güneyde Levant ve Batı-Orta İran, doğuda ise Tanrı Dağları'na kadar uzanır. Ayrıca Akdeniz'deki Girit ve Rodos adalarında yaşar. Avrupa porsuğu ile yaşadıkları yer arasındaki sınır Kuzey Kafkasya'dır. Buna karşın bazı yerlerde simpatri ve melez örnekler tanımlandığı için net bir sınır tanımlanmamıştır.[1][2]

Alttürler

2005 yılında tanınan sekiz Avrupa porsuğu alt türünden[5] dördünün aslında Kafkas porsuğunun alttürü olduğu düşünülmektedir.[2]

Alttür Kaynak Dağıtım
Güney Kafkasya porsuğu (M. c. canescens)

Blanford, 1875[6] minor (Satunin, 1905) ponticus (Blackler, 1916)Transkafkasya, Kopet Dağ, Türkmenistan, İran, Afganistan ve Anadolu
Girit porsuğu (M. c. arcalus)

Miller, 1907[7]Girit
Rodos porsuğu (M. c. rhodius) Bayram, 1914[8]Rodos
Fergana porsuğu (M. c. severzovi) Heptner, 1940[9] bokharensis (Petrov,1953)Panj ve Yukarı Ceyhun nehirlerinin sağ kollarının havzası, Pamir-Alay dağları, Fergana Vadisi ve bitişiğindeki dağlar[9]

Kaynakça

  1. ^ a b Jahed (2018). "The first record of the Southwest Asian Badger Meles canescens (Mammalia: Mustelidae) from Afghanistan". Zoology in the Middle East. 64 (2): 185-188. doi:10.1080/09397140.2018.1442303. 
  2. ^ a b c d Abramov (2013). "The taxonomic status of badgers (Mammalia, Mustelidae) from Southwest Asia based on cranial morphometrics, with the redescription of Meles canescens". Zootaxa. 3681 (1): 44-58. doi:10.11646/zootaxa.3681.1.2. PMID 25232583. 
  3. ^ "Explore the Database". www.mammaldiversity.org. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2021. 
  4. ^ "Badger Meles meles Linnaeus, 1758". Mlekopitajuščie Sovetskogo Soiuza. Moskva: Vysšaia Škola [Mammals of the Soviet Union]. Volume II, Part 1b. Carnivora (Weasels; Additional Species). Washington DC: Smithsonian Institution and the National Science Foundation. 1992 [1967]. ss. 1232-1282. 
  5. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". Wilson, D.E.; Reeder, D.M (Ed.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3. bas.). Johns Hopkins University Press. ss. 611–612. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  6. ^ Blanford (1875). "Description of new Mammalia from Persia and Balúchistán". The Annals and Magazine of Natural History; Zoology, Botany, and Geology. 4. 16 (95): 309-313. 
  7. ^ Miller (1907). "Some new European Insectivora and Carnivora". The Annals and Magazine of Natural History; Zoology, Botany, and Geology. 7. 20 (99): 389-398. 
  8. ^ Festa (1914). "Escursioni Zoologiche del Dr. Enrico Festa nell'Isola di Rodi. Mammiferi". Bollettino dei Musei di Zoologia ed Anatomia Comparata della R. Università di Torino. 29 (686): 1-21. 
  9. ^ a b Heptner, W. G. (1940). "Eine neue Form des Dachses aus Turkestan" (PDF). Zeitschrift für Säugetierkunde. 15: 224. 27 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Etçiller</span> memeli takımı

Etçiller ya da yırtıcı memeliler, memeliler sınıfına ait bir takımdır.

<span class="mw-page-title-main">Sansargiller</span>

Sansargiller (Mustelidae), etçiller (Carnivora) takımına ait bir Caniiformes (köpeğimsi) familyasıdır.

<i>Nimravidae</i> bazal etçil familyası

Nimravidae, Feliformia alt takımına ait, soyu tükenmiş büyük etçil memelileri içeren bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Kokarcagiller</span> etçiller (Carnivora) takımından bir familya

Kokarcagiller (Mephitidae), etçiller (Carnivora) takımından bir familya.

<span class="mw-page-title-main">Reginald Innes Pocock</span>

Reginald Innes Pocock FRS, Britanyalı zoolog.

<i>Nasua</i>

Nasua, Plethodontidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Su samuru</span>

Su samurları, Lutrinae alt familyasında bulunan etçil memelilerdir. Hala var olan 13 su samuru türü ya kısmen suda yaşar, ya tamamen suda yaşar ya da deniz ekosisteminde yaşar. Tükettikleri gıdalar ise balıklar ve omurgasızlardır. Lutrinae; diğer hayvanların yanında gelincikleri, porsukları, vizonları ve kutup porsuklarını da barındıran Mustelidae familyasının bir alt bölümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alaca sansar</span>

Alaca sansar ya da alaca kokarca veya benekli kokarca, sansargiller familyasından monotipik Vormela cinsinden, Avrasya'da bozkırlarda, yarı-çöllerde seyrek görülen, boyu 29 – 38 cm, kuyruğu 15 - 21.8 cm uzunluğunda, ağırlığı 370 - 715 gram gelen ufak bir etçil memeli türü. Ortalama yaşam süresi 6-8 yıl olan alaca sansar bir batında 4-8 yavru yapabilmektedir. İki ayağı üzerine dikilerek etrafı kolaçan eder ve çığlık gibi bir ses çıkarır. Tehdit edildiği zaman kuyruk altındaki anal bezlerden kuvvetli kokulu bir salgı yayarlar.

<i>Meles anakuma</i>

Meles anakuma, sansargiller (Mustelidae) familyasından memeli hayvan türü. Honshū, Kyūshū, Shikoku ve Shōdoshima'da bulunur.

<i>Meles leucurus</i>

Meles leucurus, sansargiller (Mustelidae) familyasından memeli hayvan türü. Çin, Kazakistan, Kore Yarımadası ve Rusya'da bulunur.

<i>Meles</i> Porsuk cinsi

Meles yaşayan üç türü bulunan sansargiller familyasında bulunan porsuk cinsidir. Yaşayan türleri Meles anakuma, Meles leucurus ve porsuktur. Daha önceden bu türler tek bir tür olarak Meles meles adı altında sınıflandırılmıştır.

<i>Aparallactus</i>

Aparallactus, Aparallactinae altfamilyasına bağlı bir hayvan cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Bal porsuğu</span> Afrika, Güneybatı Asya, ve Hint altkıtasına yayılmış bir memeli türü

Bal porsuğu, Afrika, Güneybatı Asya ve Hint altkıtasına yayılmış bir memeli türüdür. Geniş yaşam alanı ve çeşitli habitatlarda görülmesi nedeniyle, IUCN Kırmızı Listesi'nde Asgari endişe altındaki tür olarak kaydedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Tabiatı Koruma Alanı</span>

Vashlovani Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonunda, Dedoplistsqaro Belediyesi sınırları içindeki Shiraqi Sıradağları ve Alazani Nehri'nin Gürcistan kesiminde, deniz seviyesinden 300-600 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<i>Bdeogale</i> memeli cinsi

Bdeogale, Mozambik'te toplanan bir kuyruksüren örneğine dayanılarak, 1850'de Wilhelm Peters tarafından önerilen bir kuyruksüren cinsidir. Bdeogale türleri, dört simetrik ayak parmağında kompakt pençelere, yuvarlak kulaklara ve geniş yuvarlak ve açık rinaryumlu keskin olmayan bir ağza sahiptir. Cins, esas olarak karasal ve hepçil olan ve yoğun bitki örtüsünde yiyecek arayan dört tür içerir.

<i>Herpestes</i>

Herpestes, Herpestidae familyasına ait bir kuyruksüren cinsidir. Familyanın tip cinsidir ve birkaç alt türle birlikte on canlı türü içerir. Bilimsel adı Herpestes, Johann Karl Wilhelm Illiger tarafından 1811'de önerildi. 1887'de soyu tükenmiş bir tür tanımlandı.

<i>Musteloidea</i>

Musteloidea, kafatası ve dişlerin ortak karakterleriyle birleşmiş bir etçil memeli üst familyasıdır. Musteloidler, fokları içeren grup olan yüzgeçayaklılarla ortak bir ataya sahiptir.

<i>Tropidechis</i>

Tropidechis, Elapidae familyasına bağlı bir sürüngen cinsidir.

<i>Biswamoyopterus</i>

Biswamoyopterus, bir uçan sincap cinsidir. Bilinen üç büyük uçan sincap türü içerir. Bunlardan B. laoensis tüm sincap türlerinin en uzunlarıdan biridir. Kuzeydoğu Hindistan, Güneybatı Çin ve Laos'taki ormanlarda yaşar. Boyutlarına rağmen bu cinsteki türler çok zor bulunur. Bu nedenle taksonları geç sıralanmıştır. Ayrıca dağılım alanları örtüşen ve daha yaygın olan Petaurista cinsi ile karıştırılabilirler.

Pyralis nigricilialis, Pyralis cinsine bağlı bir hayvan türüdür.