İçeriğe atla

Kafkas huş faresi

Kafkas huş faresi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
(Kemiriciler)
Familya: Dipodidae
Cins: Sicista
Tür: S. caucasica
Sicista caucasica
Vinogradov, 1925

Kafkas huş faresi (Sicista caucasica), kemiriciler takımının Dipodidae familyasındandır.

Morfoloji ve Biyoloji

Boyu 6-12, kuyruğu 9–12 cm, ağırlığı 30-90 gr dır.

Sarı kahverengidir. Başlarından kuyruk sonlarına kadar siyah bir şerit uzanır. Vücutlarının altı sarı beyazdır. Kendi açtıkları galeri ve yuvalarda barınırlar. Yılda 1-2 defa çiftleşir ve her seferinde 2-6 yavru doğururlar. Uzun bir kış uykusuna yatarlar.

Yayılımı

Gürcistan'da ve Türkiye'de Ardahan'ın Posof ilçesinde rastlanır.

Yakın türler

Yakın akrabaları arasında, Orta Avrupa'da bulunan Sicista betulina ile Balkanlar'dan Baykal Gölü'e kadar yayılan Sicista subtilis sayılabilir.

Kaynakça

  • Prof. Dr. Ali Demirsoy, Yaşamın Temel Kuralları (Omurgalılar / Amniyota) (1992)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kemiriciler</span> memeli takımı

Kemiriciler, yaşadıkları çevreye uyum bakımından çok başarılı olan bir memeli takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilbaş</span>

Yeşilbaş, Ördekgiller familyasından bir yüzücü ördek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik beyaz yanlı yunusu</span>

Atlantik beyaz yanlı yunusu Lagenorhynchus cinsindeki altı yunus türünden biridir ve Kuzey Atlas Okyanusu'nun ılık ve serin sularında bulunur. Belirgin bir renge sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuyruk</span> canlıların arka uzantısı

Kuyruk, belirli hayvan türlerinin vücutlarının arka ucundaki bölümdür; genel olarak, bu terim gövdenin farklı, esnek bir uzantısına atıfta bulunur. Vücudun memelilerde, sürüngenlerde ve kuşlarda kabaca sakrum ve kuyruk sokumuna karşılık gelen kısmıdır. Kuyruklar öncelikle omurgalıların bir özelliği olsa da, akrepler ve sıçrar kuyruklular gibi bazı omurgasızların yanı sıra salyangoz ve sümüklüböceklerin bazen kuyruk olarak adlandırılan kuyruk benzeri uzantıları vardır. Kuyruklu nesnelere bazen "kaudat" denir ve vücudun kuyruğa yakın veya kuyrukla ilişkili kısmına "kaudal" önadı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıasmagiller</span>

Sarıasmagiller ya da Oriolidae, renkli, eski dünya serçelerini kapsayan bir ötücü kuşlar familyası.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı Arap bülbülü</span> kuş türü

Bayağı Arap bülbülü, Arap bülbülügiller familyasından küçük bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gözleme</span> Türk mutfağından hamur işi

Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli iç malzemelerle doldurulduktan sonra, sac üzerinde odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir. Abhaz mutfağında velibah olan çeşidi vardır.Gjomleze olan bir çeşidi Kuzey Makedonya'da yapılmaktadır.Zuraced ve chudu çeşidi Osmanlı mutfağında ve Dağistan mutfağında yapılmaktadır. Kırım Tatar mutfağında cantık çeşidi yapılmaktadır.

Sicista armenica Sicista cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Antiller isketesi</span>

Antiller isketesi, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Tour de France genel klasman</span>

Tour de France genel klasman, Sarı mayo, (Fransızca: Maillot Jaune), Fransa Bisiklet Turu'nda tüm etaplar sonucunda genel klasmanda en iyi zamana sahip bisikletçiye verilen, Tur'un en ünlü mayosu. Tour de France boyunca yapılan etaplar neticesinde, genel klasman zamanı bakımından en üst sırada bulunan bisikletçi tarafından giyilmektedir. İlk olarak 1919 yılında giyilmeye başlanmıştır. Rengini yarış organizatörü L’Auto gazetesinin basımında kullanılan sarı renkli kâğıtlardan almıştır.

<i>Botaurus pinnatus</i>

Botaurus pinnatus balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Yeni Dünya'da tropikal bölgede yaşar.

<i>Anodorhynchus hyacinthinus</i> kuş türü

Sümbül makav, papağangiller familyasından orta ve doğu Güney Amerika'da yaşayan, 100 cm boyunda, sümbül mavisi renkte bir papağan türüdür.Yerel palmiyelerin cevizleriyle beslenirler.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (kadın voleybol takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kadın voleybol takımı

Fenerbahçe veya sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Medicana, Fenerbahçe Spor Kulübünün kadın voleybol şubesidir. Maçlarını TVF Burhan Felek Voleybol Salonunda oynamaktadır. 2006-07 sezonunda sarı formalarla verdiği şampiyonluk mücadelesi sırasında Fenerbahçeli taraftarlarca Sarı Melekler olarak adlandırılmaya başlandı.

<i>Dinozor Makineler</i> televizyon dizisi

Dinozor Makineler, Chris Gall'ın aynı adlı kitap serisine dayanan, DreamWorks Animation yapımı bir web çizgi filmidir. 14 Ağustos 2015-3 Ağustos 2018 tarihleri arasında Netflix'te yayınlanmıştır ve şu anda TRT Çocuk'ta yayınlanmaktadır. Konu olarak, dinozora benzeyen iş makinelerinin maceralarını konu alır.

<i>Amazona oratrix</i> Kuş türleri

Sarı başlı papağan ve çift sarı başlı amazon olarak da bilinen sarı başlı amazon, Meksika ve Kuzey Orta Amerika'da yaşayan nesli tükenmekte olan bir amazon papağanıdır. 38-43 santimetre (15-17 in) uzunluğunda, sarı başlı, tıknaz, kısa kuyruklu yeşil bir papağandır. Nehirlerin veya diğer su kütlelerinin yakınındaki mangrov ormanlarında veya ormanlarda yaşamayı tercih eder. Bazen sarı taçlı amazonun bir alt türü olarak kabul edilir. Popüler bir evcil hayvan ve iyi bir konuşmacıdır. Uluslararası evcil hayvan ticareti nedeniyle gerçekleştirilen kaçak avlanma, türleri vahşi doğada neredeyse yok olmaya itti; doğadan yakalanan tüm kuşların yaklaşık yarısının bu süreçte öldüğü düşünülmektedir. Sarı başlı amazon, CITES I'de listelenmiştir ve bir sertifika sistemi dahil olmak üzere ticareti ve mülkiyeti konusunda yasal kısıtlamalar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tabahçe</span>

Tabahçe, malzemeleri yağsız ve but tarafından koyun eti, kuyruk yağı, soğan, safran, kereviz, taze nane, sirke, koruk suyu, tuz, sumak, kişniş, kimyon, tarçın, zencefil, gül suyu olan etli yemektir.Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Akike</span>

Akike, malzemeleri koyun eti, yoğurt, su, kuyruk yağı, tuz, tarçın, kişniş, kimyon, karabiber, damla sakızı olan etli yemektir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İsfidbâc</span>

İsfidbâc(Farsça:سوپ سفید) bir çeşit et yemeğidir. Farsça beyaz çorba anlamına gelir.Osmanlı mutfağında ve Abbâsî mutfağında yapılan yemektir. Mehmet Bini Mahmudu Şirvani tarifinde içine turak otu (Anethum graveolens) konulur. Malzemeleri yağlı koyun eti, kuyruk yağı, tuz, su, soğan, nohut, badem içi, kimyon, kişniş, karabiber, çörek otudur.

<span class="mw-page-title-main">Kükü pilav</span>

Kükü pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri bulgur, yumurta, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Azerbaycan'da kükü pilavı uzun pirinç ile yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dutlu pilav</span>

Dutlu pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri kuru dut, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.