İçeriğe atla

Kafkas fistosu

Allancastria caucasica
Müzedeki örnek
Korunma durumu


Hassas tür  (IUCN 2.3)[1]
Bilimsel sınıflandırma
Alem Animalia
Şube Arthropoda
Sınıf Insecta
Takım Lepidoptera
Familya Papilionidae
Cins Allancastria
Tür
A. caucasica
İkili adlandırma
Allancastria caucasica

Lederer, 1864
Sinonimler Zerynthia caucasica

Kafkas fistosu veya bilimsel adıyla Allancastria caucasica, kırlangıçkuyruklular familyasından bir kelebek türüdür. Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'nın Karadeniz kıyıları ve Kafkasya'da yaşamaktadır. Doğal yaşam alanı ılıman ormanlardır. Kanat açıklığı 50 ila 60 milimetre arasında değişmektedir. Uçma dönemleri nisanın son haftaları, mayıs ve haziranın ilk haftalarıdır. Orman içi, Orman açıklıkları, su kenarları ve vadi yamaçlarında yaşamaktadır. Tür, habitat kaybı tehdidi altındadır.

Aristolochia türleri ile beslenir.[2]

Türkiye'deki alt türler

  • Zerynthia (Allancastria) caucasica caucasica
  • Zerynthia (Allancastria) caucasica abanti

Kaynakça

  1. ^ Van Swaay, C.A.M. & Warren, M.S. (2000). "Zerynthia caucasica" 12 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN Red List of Threatened Species. 2000: e.T39482A10240917. doi:10.2305/IUCN.UK.2000.RLTS.T39482A10240917.en.
  2. ^ Insect Systematics & Evolution. Apollo Books. 2007. s. 122. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  • Carbonell, F., 1996. Contribution à la connaissance du genre Allancastria Bryk (1934): Morphologie, biologie et écologie d'Allancastria cretica (Rebel, 1904) (Lepidoptera: Papilionidae). Linneana Belgica 15: 303-308.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Darwin tilkisi</span>

Darwin tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının, Canini oymağına ait bir tür. 1831 yılında ünlü İngiliz doğabilimci Charles Darwin tarafından Şili sahilinde bulunan Chiloé Adası'nda keşfedildi. Uzun süre Arjantin dövüş tilkisinin ada formu olarak dikkate alındı. Ancak 1990 yılında Nahuelbuta Millî Parkı'nda küçük bir popülasyonun keşfiyle ve bunu takip eden genetik incelemelerin neticesinde, bir tür statüsüne hakkı olduğu açıklığa kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Nesli kritik tehlikedeki türler</span>

Kritik tehlikedeki türler (CR), neslinin tükenme riski had safhada olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas kara orman tavuğu</span>

Kafkas kara orman tavuğu, orman tavukları (Tetraoninae) familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas semenderi</span>

Kafkas semenderi, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<i>Ara ambiguus</i>

Buffon'un makavı veya büyük askeri makav olarak da bilinen büyük yeşil makav, Nikaragua, Honduras, Kosta Rika, Panama, Kolombiya ve Ekvador'da bulunan bir Orta ve Güney Amerika papağanıdır. İki alopatrik alt tür tanınır; nominitipik alttür, Ara ambiguus ssp. ambiguus, Honduras'tan Kolombiya'ya, Ara ambiguus ssp. guayaquilensis, Ekvador'un güney Pasifik kıyısındaki kuru orman kalıntılarına endemik görünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa karma ormanları</span>

Orta Avrupa karma ormanlar ekolojik bölgesi, Almanya'dan Rusya'ya kadar kuzeydoğu Avrupa'nın çoğunu kapsayan ılıman bir sert ağaç ormanıdır. Alanın, tarım faaliyetlerinin baskısıyla meydana gelen geleneksel otlaklar, çayırlar ve sulak alanlardan oluşan üçte ikilik alandan ve üçte biri oranda ormanlık alandan oluşmaktadır. Ekolojik bölge ılıman geniş yapraklı ve karışık orman biyomunda ve Nemli Kıta iklimi ile Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 731.154 kilometrekare (282.300 sq mi) kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Retezat Millî Parkı</span>

Retezat Milli Parkı, Romanya'nın Hunedoara ilindeki Retezat Dağları'nda bulunan bir koruma alanıdır.

<i>Kemulariella caucasica</i>

Kemulariella caucasica, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki kayalık yamaç, orman açıklıkları ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. 1700 ila 2440 rakımlı yerlerde görülen Kemulariella caucasica, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

<i>Tilia dasystyla</i> bitki türü

Tilia dasystyla, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından bir ıhlamur türü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas azameti</span>

Kafkas azameti veya bilimsel adıyla Colias caucasica, Pieridae familyasından bir kelebek türüdür. Batı Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Balkanlarda bulunur. Larvalar Cytisus ve geven ile beslenirler. 1600 ila 2300 metre yükseklikteki su kenarları, vadi yamaçları ve çayırlarda yaşayan Kafkas azameti, haziran, temmuz ve ağustos aylarında uçar. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

<span class="mw-page-title-main">Cirsium caucasicum</span>

Kobuk veya bilimsel adıyla Cirsium caucasicum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan, Ermenistan ve Artvin'e endemik olan tür, 1500 ila 2350 metre yükseklikteki mağmatik yamaçlar ve Piceae ormanı açıklık kenarlarında yaşamaktadır. Ağustos ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Kaf lâlesi</span>

Kaf lâlesi veya bilimsel adıyla Fritillaria caucasica, zambakgiller familyasından çok yıllık bir türüdür. Türkiye'nin Samsun, Artvin, Amasya, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ağrı illeri, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'da görülmektedir. 1700 ila 2900 metre rakımlı Alpin otlaklar, iğne yapraklı orman açıklıkları ve kalker kayalı taraçalarda yetişen tür, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

<i>Darevskia caucasica</i>

Darevskia caucasica, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a endemiktir. Uzunluğu 64 mm, kuyruk uzunluğu ise 122 milimetredir. Sırt rengi yeşil, kahverengi veya gri-kül rengidir. Gündüz aktif olan tür, 2 yaşında yetişkinliğe erişir.

<span class="mw-page-title-main">Melez kertenkele</span>

Darevskia mixta, Melez kertenkele, Acara kertenkelesi, Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür. Gürcistan'a özgüdür.

Microtus majori veya Türkçede bilinen adlarıyla Major çam sıçanı veya kısakulaklı fare, Cricetidae familyasından bir kemirgen türüdür.

2000 Avrupa Güreş Şampiyonası, Grekoromen stilde Rusya'nın Moskova kentinde 13 – 18 Nisan 2000 tarihlerinde; Erkekler ve Kadınlar serbest yarışmaları da Macaristan'ın Budapeşte kentinde 9 - 10 Nisan 2000 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.