İçeriğe atla

Kafkas bizonu

Kafkas bizonu
E. Demidoff'un Kafkasya'da Av Gezileri (1889) kitabında yer alan öldürülmüş bir Kafkas bizonu fotoğrafı
Korunma durumu
Soyu tükenmiş (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
Familya: Bovidae
Alt familya: Bovinae
Cins: Bison
Tür: B. bonasus
Alt tür: B. b. caucasicus
(Turkin & Satunin, 1904)
Bison bonasus caucasicus

Kafkas bizonu (Bison bonasus caucasicus) veya dombay (домбай), Kafkas Dağları'nda yaşamış, soyu tükenmiş bir Avrupa bizonu alt türüdür.

Özellikleri

Fotoğraftaki bizonun 1900'lerde yaşamış vahşi bir Kafkas bizonu olduğu iddia edilmektedir

Modern bilimsel yaklaşımlar yapılmadan önce bu alttür hakkında, neslinin tükenmesi nedeniyle vücut büyüklüğü de dahil olmak üzere morfolojik ayrıntıları hakkında çok az şey bilinmekteydi.

Günümüzde yaşayan bizon türleriyle karşılaştırıldığında, Kafkas bizonu dağlık yaşam alanlarına daha fazla uyum sağlamıştı. Kafkas bizonu boyut olarak daha küçük bir alttürdü ve kütle bakımından daha zayıftı. Daha kısa ama daha yüksek toynakları vardı. Daha gelişmiş omuz kemerine sahip olan Kafkas bizonunun kafatası Kuban bölgesinde bulunan örneklerle benzer boyuttaydı. Kafkas bizonunun boynuzları çok daha kalın ve daha büyüktü, kürkleri daha az tüylüydü ve başlarının arkasında kıvırcık tüyleri vardı.[2][3]

Kafkasya'da Hazar kaplanı ve Asya aslanının yanı sıra kurt ve ayı gibi diğer yırtıcı hayvanlar tarafından avlanırdı.

Yok olması ve korunması

Doldurulmuş örnek, Zooloji Enstitüsü Müzesi, Rusya

17. yüzyılda Kafkas bizonu hâlâ Batı Kafkasya'da geniş bir bölgede yaşıyordu. Bu tarihten sonra dağlardaki insan yerleşimleri artmaya başladı ve Kafkas bizonlarının yaşadığı bölgenin alanı, 19. yüzyılın sonunda %90 oranında azaldı. Kafkas bizonu nüfusu 1860'larda 2.000 civarına, 1917'de 500-600'e, 1921'de ise yalnızca 50 bireye düştü.[4] Buna rağmen tür üzerine yapılan kaçak avcılık devam etti ve 1927'de geriye kalan son üç Kafkas bizonu da öldürüldü.[5]

Poznań Hayvanat Bahçesi'ndeki melez bir örnek

Yalnızca bir Kafkas bizonunun esaret altında tutulduğu bilinmektedir. Kaukasus adı verilen bu boğa, 1907 yılında Kafkas Dağları'nda doğmuş ve 1908 yılında Almanya'ya getirilerek 26 Şubat 1925 tarihine kadar burada yaşamıştır. Esaret altındayken ova bizonunun alt türü olan Bison bonasus bonasus inekleriyle çiftleşti ve bu birlikteliklerden melez bir tür doğdu.[6]

1940 yılında bir grup Kafkas-Amerikan bizonu melezi Kafkas Biyosfer Rezervine ve 1959'da Nalçik Ormancılık Av Yönetim Birimi'ne (Kabardey-Balkarya) salındı. 2000 yılında bu melezler, dağ bizonu (Bison bonasus montanus) gibi bir alt tür olarak tanımlandı. Bu alttür tanımlamalarının ise bilimsel bir temeli yoktur.[7]

Kaynakça

  1. ^ Plumb, G.; Kowalczyk, R.; Hernandez-Blanco, J.A. (2020). "Bison bonasus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2020: e.T2814A45156279. doi:10.2305/IUCN.UK.2020-3.RLTS.T2814A45156279.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 13 Kasım 2021. 
  2. ^ Ninell Melkadze, Nargiza Ninua, Izabella Skhirtladze (2009): Catalogue of the type specimens of Caucasian large mammalian fauna in the collection of the National Museum of Georgia
  3. ^ Daniel Foidl, 2013, Over-purity as a danger for the Wisent?
  4. ^ Zablotskaya, Lidia V.; Zablotsky, Mikhail A.; Zablotskaya, Marina M. (26–30 Eylül 1988). "Origin of the Hybrids of North American and European Bison in the Caucasus Mountains". Proceedings of the Second Conference of Bison Specialist Group. Sochi: SSC/IUCN. 
  5. ^ Bashkirov, I. S. (1939). "Caucasian European Bison". Moskova: Central Board for Reserves, Forest Parks and Zoological Gardens, Council of the People’s Commissars of the RSFSR: 1-72. 
  6. ^ Puzek, Z.; ve diğerleri. (2002). European Bison Bison bonasus: Current State of the Species and an Action Plan for Its Conservation. Bialowieza: Mammal Research Institute, Polish Academy of Sciences. 
  7. ^ Rautian, G. S.; Kalabushkin, B. A.; Nemtsev, A. S. (2000). "A New subspecies of the European Bison, Bison bonasus montanus ssp. nov". Doklady Biological Sciences. 375 (4): 563-567. doi:10.1023/A:1026658309135. PMID 11211514. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu kestanesi</span> bitki türü

Anadolu kestanesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

<span class="mw-page-title-main">Boynuzlugiller</span> Gevişgetiren bir çift toynaklı familyası, bovidae

Boynuzlugiller (Bovidae), gevişgetiren bir çift toynaklı familyası.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kafkas dilleri</span> Kafkas Dağlarının güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svanca dilleri

Güney Kafkas dilleri, Kafkas dillerine bağlı ve Kafkas Dağları'nın güneyinde konuşulan Gürcüce, Megrelce, Lazca ve Svancadan oluşan dil ailesidir. Dünya çapında yaklaşık 5.2 milyon konuşanı vardır. Diğer hiçbir dil ailesi ile ilişkisi tespit edilemeyen Güney Kafkas dilleri, dünyanın birincil dil ailelerinden biridir. Güney Kafkas dillerinde yazılmış en eski edebi kaynak, Asomtavruli harfleriyle yazılmış Eski Gürcüce Bir el Qutt yazıtlarıdır. MS 430 yılına tarihlenen yazıt, Beytüllahim yakınlarındaki bir Gürcü manastırında bulunmuştur. Gürcücenin yanı sıra, yazı dili gelişmemiş olan diğer Güney Kafkas dilleri de Gürcü alfabesiyle yazılır. Bunun yanında Türkiye ve Avrupa'daki Lazlar için Latin alfabesinden geliştirilmiş Laz alfabesi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Bizon</span>

Bizon, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasında yer alan Bison cinsine dahil 6 tür canlının ortak adıdır. Bu türlerden yalnızca Amerika bizonu (Bison bison) ile Avrupa bizonu (Bison bonasus) günümüzde soyunu sürdürmektedir. Amerika kıtasında bilinçsizce avlanılması sonucu birçok türünün nesli tükenmiş, birçok türününse tükenme tehlikesi sürmektedir. Bizonlara önceden tüm Avrupa ve Anadolu'da rastlanırken artık sadece Rusya, Ukrayna, Belarus ve Polonya'nın bazı milli parklarında rastlanabilmektedir. Türkiye'de 19. yüzyılda neslinin tükendiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Dağları</span>

Kafkas Dağları, Kafkas Sıradağları Kafkasya'da Karadeniz ve Azak Denizi ile Hazar Denizi arasında, kuzeybatı ve güneydoğu doğrultusunda uzanan sıradağlar ve dağ sistemi. Bu dağlar kuzeybatıda Taman Yarımadası yakınlarında başlar ve güneydoğuda Apşeron Yarımadasına değin uzanır. Kafkas Dağları, Kuzey ve Güney Kafkaslar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan sıra dağlara Büyük Kafkas Dağları, Güney Kafkas Dağlarına ise Küçük Kafkas Dağları denir.

<i>Kafkas kekliği</i>

Kafkas kekliği, sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas çoban köpeği</span> Köpek cinsi

Kafkas çoban köpeği, başta Gürcistan olmak üzere, Ermenistan, Azerbaycan ve Dağıstan gibi Kafkasya bölgesi ülkelerine özgü iriyarı çoban köpeğidir. Yaklaşık olarak 1920'den itibaren Sovyetler Birliği'nde Kafkas Dağları'ndaki ve Güney Rusya'nın bozkır bölgelerindeki köpeklerden geliştirilse de Gürcistan'daki Kafkas Dağları, hem sayı hem de bölgede bulunan köpeklerin kalitesi açısından Kafkas çoban köpeklerinin başlıca tarihsel dağılım alanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğal ortamında tükenen türler</span>

Doğal ortamında tükenen türler (EW), doğal ortamında hiç kalmamış olup sadece hayvanat bahçeleri ve koruma alanlarında sergileme ve/veya üretme amaçlı olarak yaşayan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yakın zamanda nesli tükenmiş türler</span>

Dünya Koruma Birliği'nin oluşturduğu listede sadece Yakın dönemde nesli tükenen türler (EX) bulunur. Bu türlerin nesli M.S. 1500 yılından sonra tükenmiş olmalıdır. 2008 yılındaki kırmızı listeye göre 717 hayvan türü ve 16 hayvan alttürünün nesli yakın zamanda tükenmiştir. 2003 yılındaki listede 717 hayvan, 2004 yılında 734 hayvan, 2006 yılında 735 hayvan ve 2007 yılında ise 698 hayvan türü ve 37 hayvan alttürünün nesli tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas geyiği</span>

Kafkas geyiği, günümüz Avrupa Rusya'sı, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusunda yaşamış, soyu tükenmiş bir geyik alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Rusyası</span>

Avrupa Rusyası, Rusya'nın Avrupa'da kalan batı bölümüdür. Genel olarak Ural Dağları, Ural Nehri, Kafkas Dağları ve Kazakistan sınırı doğu sınırı olarak kabul edilir. Yaklaşık 110 milyon nüfusu ile Rusya nüfusunun %77'sini, 4 milyon km² yüzölçümü ile Rusya yüzölçümünün %25'ini oluşturmaktadır. Rusya'nın iki büyük şehri olan Moskova ve Sankt-Peterburg Avrupa'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas tüylü huşu</span> bitki varyetesi

Kafkas tüylü huşu, huşgiller (Betulaceae) familyasından tüylü huşun bir varyetesi.

<span class="mw-page-title-main">Liahvi Tabiatı Koruma Alanı</span> Gürcistanda koruma altına alınmış doğa parkı

Liahvi Tabiatı Koruma Alanı, Tshinvali Bölgesi'nin kuzeydoğu kesiminde ve Gürcistan'ın Akhalgori Belediyesinde Büyük Kafkasya Dağları'nın güney yamacındaki tarihi Shida Kartli bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi çevredeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır. Genel olarak Patara Liahvi Vadisi'n birçok turistik faaliyet sürdürülmektedir: etnolojik, kuş gözlemciliği ve botanik.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

Proto Güney Kafkasya dili veya Proto Kartveli dili, günümüz Güney Kafkasya halklarının ataları tarafından konuşulan Güney Kafkas dillerinin ortak atasının dilsel olarak yeniden yapılandırılmasıdır. Bu dilin varlığı, mevcut Güney Kafkasya dillerini birbirleriyle karşılaştırarak dilin geniş bir taslağını yeniden inşa eden dilbilimciler tarafından yaygın olarak kabul edilmektedir. Dilbilimci Gerhard Deeters ve Georgi Klimov, Proto Güney Kafkasya dili ile Güney Kafkasya dilleri arasında Proto-Karto-Zan veya Proto-Gürcüce-Zan adında bir proto dil olduğunu düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zakatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı</span>

Zagatala Devlet Tabiatı Koruma Alanı, Azerbaycan'da Kafkas Dağları'nın güney yamaçlarının orta kesiminde, Zagatala ve Balakan ilçeleri sınırları içinde yer alan bir tabiatı koruma alanıdır. 252 kilometrekarelik üzerine kurulmuştur. Koruma alanı, Kafkasya karma ormanları ekolojik bölgesi içinde yer almaktadır. Koruma alanının sınırları birkaç kez değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Orta Avrupa karma ormanları</span>

Orta Avrupa karma ormanlar ekolojik bölgesi, Almanya'dan Rusya'ya kadar kuzeydoğu Avrupa'nın çoğunu kapsayan ılıman bir sert ağaç ormanıdır. Alanın, tarım faaliyetlerinin baskısıyla meydana gelen geleneksel otlaklar, çayırlar ve sulak alanlardan oluşan üçte ikilik alandan ve üçte biri oranda ormanlık alandan oluşmaktadır. Ekolojik bölge ılıman geniş yapraklı ve karışık orman biyomunda ve Nemli Kıta iklimi ile Palearktik biyocoğrafik bölgesindedir. 731.154 kilometrekare (282.300 sq mi) kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas porsuğu</span>

Kafkas porsuğu, Batı Asya ve Akdeniz'deki bazı adalara özgü bir porsuk türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yaban öküzü</span> soyu tükenmiş sığır türü ve evcil sığırların atası

Yaban öküzü, Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaşamış ve soyu tökünmiş bir vahşi sığır türü olup evcil sığırın atasıdır. Bos primigenius primigenius da dahil olmak üzere vahşi alt türlerin soyu tükenmiş olsa da, mevcut evcil sığırlar, yaban öküzünün alt türü olarak kabul edilir. Bu makalede "yaban öküzü" terimi aksi belirtilmedikçe yalnızca soyu tükenmiş vahşi alt türlere atıfta bulunacaktır. Bos primigenius primigenius, Polonya'daki Jaktorów Ormanı'nda kaydedilen son yaban öküzlerinin öldüğü 1627 yılına kadar Avrupa'da yaşamıştı.

<i>Bison antiquus</i> soyu tükenmiş bizon türü

Bison antiquus, antik veya antik bizon, yaklaşık 10.000 yıl öncesine kadar Geç Pleistosen'de Kuzey Amerika'da yaşayan soyu tükenmiş bir bizon türüdür. Geç Pleistosen sırasında Kuzey Amerika kıtasındaki en yaygın büyük otoburlardan biriydi ve Bison occidentalis ile birlikte yaşayan Amerikan bizonunun doğrudan atasıdır.