İçeriğe atla

Kafkas azameti

Kafkas azameti
Colias caucasica caucasica dişisinin arka tarafı
Colias caucasica caucasica erkeğinin ön tarafı
Bilimsel sınıflandırma
Alem Animalia
Şube Arthropoda
Sınıf Insecta
Takım Lepidoptera
Familya Pieridae
Cins Colias
Tür
C. caucasica
İkili adlandırma
Colias caucasica

Staudinger, 1871[1]
Sinonimler
  • Colias caucasica anna Gerhard, 1882
  • Colias caucasica olga Romanoff, 1882
  • Colias caucasica alba Rühl, [1893]

Kafkas azameti veya bilimsel adıyla Colias caucasica, Pieridae familyasından bir kelebek türüdür. Batı Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Balkanlarda bulunur. Larvalar Cytisus ve geven ile beslenirler. 1600 ila 2300 metre yükseklikteki su kenarları, vadi yamaçları ve çayırlarda yaşayan Kafkas azameti, haziran, temmuz ve ağustos aylarında uçar. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.[2]

Alt türleri

  • Colias caucasica caucasica
  • Colias caucasica balcanica Asi, 1901 - ayrı bir tür olabilir (Colias balcanica)

Kaynakça

  1. ^ Markku Savela. "Colias" 24 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Lepidoptera and some other life forms.
  2. ^ "Colias caucasica / Kafkas Azameti / Balkan Clouded Yellow". adamerkelebek.org. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kafkas köstebeği</span> Memeli Türü

Kafkas köstebeği, köstebekgiller familyasına ait bir memeli hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dağ keçisi</span>

Dağ keçisi (Capra), 9 türü içine alan bir cinstir. Evcil keçi diğer bir adıyla yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Keçiler, geviş getiren hayvanlardır. Bu hayvanların midesi 4 bölümden oluşur. Keçinin erkeği teke, kısır erkeği erkeç, dişisi keçi, yavrusu ise oğlak, bazı yörelerde 1 yaşına kadar çepiç olarak çağrılır. Ak dağ keçisi, adına rağmen gerçek dağ keçisi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas semenderi</span>

Kafkas semenderi, Salamandridae familyasından bir semender türü.

<span class="mw-page-title-main">Semender</span> kuyruklu amfibiyen

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler, iki yaşamlılar sınıfından yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasınadır ve uzun kuyrukludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Sarı azamet</span> kelebek türü

Sarı azamet, sonbahar renklerine sahip bu kelebeğin kanat açıklığı 4–5 cm civarındadır. Kanatlarını kapalı tuttuğunda yaprağa benzemesi sayesinde kendini yemek isteyen kuşlara karşı korunur. En belirgin özelliklerinden biri olan kanat üstü koyu çizgileri ise yalnızca uçtuğu zamanlarda görülebilmektedir. Kuzey Afrika ve Güney Avrupa menşeli bu tür birçok ortamda yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Capra caucasia</span>

Batı Kafkas dağ keçisi, Kafkas Dağları'nın sadece batısında kalan dağlık bölgelerde yaşayan Caprinae türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı</span>

Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı</span>

Tulşeti Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın kuzey-doğu kesimindeki Tuşeti Dağlık bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi Ahmeta Belediyesi'ndeki, Alvani Aşağı Köyü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pyrus communis caucasica</span>

Pyrus communis caucasica, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir bitki alt türüdür. Deniz seviyesinden 1.600 metre yüksekliğe kadar olan bölgelerde yetişir. Kafkasya bölgesinin endemik bitkilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas arısı</span>

Kafkas arısı, dağ arısı veya Kafkas bal arısı bal arısının alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dryopteris caucasica</span>

Kafkas piluncu veya bilimsel adıyla Dryopteris caucasica, FRASER ve JENKINS tarafından tanımlanmış, Dryopteridaceae familyasından bir bitki türüdür. Kuzey İran ve Kafkasya'da yaygın olan Kafkas piluncu, Türkiye'nin Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Düzce, Bursa ve Kırklareli illerinde görülmüştür. 900-2000 metre yükseklikteki nemli orman ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir.

<i>Kemulariella caucasica</i>

Kemulariella caucasica, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki kayalık yamaç, orman açıklıkları ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. 1700 ila 2440 rakımlı yerlerde görülen Kemulariella caucasica, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas menekşe kelebeği</span>

Kafkas menekşe kelebeği veya bilimsel adıyla Boloria caucasica, Nymphalidae familyasından bir kelebek türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas fistosu</span>

Kafkas fistosu veya bilimsel adıyla Allancastria caucasica, kırlangıçkuyruklular familyasından bir kelebek türüdür. Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'nın Karadeniz kıyıları ve Kafkasya'da yaşamaktadır. Doğal yaşam alanı ılıman ormanlardır. Kanat açıklığı 50 ila 60 milimetre arasında değişmektedir. Uçma dönemleri nisanın son haftaları, mayıs ve haziranın ilk haftalarıdır. Orman içi, Orman açıklıkları, su kenarları ve vadi yamaçlarında yaşamaktadır. Tür, habitat kaybı tehdidi altındadır.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

Kafkas yaban kedisi, başlıca yaşam alanı Kafkas Dağları ve Türkiye'nin kuzeydoğusu olan, Avrupa yaban kedisinin alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Arabis caucasica</span>

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.