Doğu lejyonları , II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanyası saflarında işbirliği yaparak savaşan ve doğu halklarından oluşan lejyonlar.

Lejyoner kelimesinin Türkçe karşılığı çarkacıdır. Roma ordusundaki askerlere verilen isimdir. Ayrıca Fransız yabancılar lejyonundaki askerlere ve ünlü Fransız nişanı Légion d'honneur'u alan kişiye denir.

Ermeni Gönüllü Tugayları veya Ermeni gönüllü kolordu Rus Kafkas ordusunda I. Dünya Savaşı sırasında kurulan Ermeni taburlarıdır. Çoğunluk bu birimlerin Orta Doğu tiyatro I. Dünya Savaşı bu birimlerin kökenli çeşitlenir de askeri faaliyetleri desteklemektedir. Bu birimler Osmanlı Ermenilerden oluşmakta hatta Osmanlı Temsilcileri Meclisi üyesi Karekin Pastırmacıyan gibi komutanları vardır. General Andranik Toros Ozanyan Rus gönüllü birliklerin genel komutanı idi. Bu askerlerin nereden geldikleri tartışma konusudur. Ermeni kaynakları yüzbinleri bulan bu askerlerin dünyanın değişik ülkelerinden geldiklerini söylemektedir. Osmanlı kaynakları bu askerlerin Osmanlıda ayaklanan Ermeni nüfusundan oluştuğunu savunmaktadır. Pastırmacıyan Karekin Efendi ve Hamparsum Boyacıyan ın varlıkları Osmanlı tarihçileri arasında kendi görüşlerine destek olarak ortaya atılmakta.

Kondor Lejyonu, Nazi Almanyası'nın 1936 ile 1939 yılları arasında Francisco Franco'nun Milliyetçi Cephesi'ni desteklemek için İspanya İç Savaşı'na yolladığı gönüllü birlikler.

Fransız Yabancı Lejyonu, Fransız Kara Kuvvetlerine bağlı olup yabancı uyruklular ile oluşturulan düzenli birlikleridir.

Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Fransız ordusuna destek bir güç olarak oluşturulmuştur. Musa Dağı Ermenilerinden müteşekkil olması planlanan Doğu Lejyonu'na Ermenilerin yanı sıra Müslüman ve Hristiyan Suriyeliler ve Lübnanlılar da dahil edilmiştir. Fransızlar Amerika'ya daha önceden yerleşmiş Ermenileri ve Suriyelileri birliklere almak istese de tam başarı sağlayamamıştır.

Ermeni Lejyonu, 1941 ve 1944 yılları arasında Nazi Alman ordusunun 808., 809., 810., 811., 812. 813., 814., 815., 816., I/125., I/198. ve II/9. piyade taburlarını kapsayan ve II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesinde Almanların Kızıl Ordu'dan ele geçirmiş olduğu Ermeni esirlerden oluşturduğu silahlı güç. Aralık 1941'den başlayarak toplam 20 bin kişiden oluşturulan güç, Alman SS ve SD tarafından eğitilmiş ve Wehrmacht'ın Kırım ve Kuzey Kafkasya savaşlarına katılmıştır.

Azeri Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde Nazi Almanyası'na esir düşen Azeri asıllı Kızıl Ordu esirlerden Doğu lejyonları (Ostlegionen) nın bir parçası olarak oluşturduğu askerî birlikler.

İspanyol Lejyonu, İspanya Kara Kuvvetleri 'nin seçkin birliklerinden biri.

Çekoslovak Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında İtilaf Devletleri bünyesinde savaşan Çek ve Slovaklardan oluşan gönüllü ordu. Rus İç Savaşı'nda önemli bir silahlı güç olarak yer almış, I. Dünya Savaşı'nın ardından Çekoslovakya'nın bağımsızlığının ilanında etkili olmuştur.

Volga-Tatar Lejyonu veya İdil-Ural Lejyonu Wehrmacht içerisinde Volga Tatarları ve diğer Volgalılar yani Başkurtlar, Çuvaşlar, Mariler, Udmurtlar ve Mordvinlerden oluşan işbirlikçi askeri birliktir.

11. SS Gönüllü Panzergrenadier Bölümü Nordland, II. Dünya Savaşı sırasında Norveçli faşist gönüllüleri kapsayan Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir. Bazı kaynaklarda lejyonun adı SS-Panzergrenadier-Divison 11 (Germanische) olarak geçer. Bu gönüllü lejyon Balkanlar'da partizanlara karşı ve Doğu Cephesi'nde Sovyetler Birliği'ne karşı savaştı. Dağılması ise lejyonun son savaşı olan Berlin Muharebesi ile gerçekleşti. Bu savaş sırasında 80.000 kişi esir alındı. Bu esirler Sibirya'ya sürüldü.

Wallonien Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen Belçika'nın üç bölgesinden bir tanesi olan Valonya'daki faşistlerden oluşan birliklerdir. Bu gönüllü birlikler sadece Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu'ya karşı savaştı. Waffen-SS tümenleri'nden bir tanesidir.

Gürcü Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında, Doğu Cephesi'nde Kızıl Ordu adına savaşıp Almanlara esir düşen Gürcülerden ve Avrupa'ya göç eden antikomünist Gürcüler'den oluşan lejyondur. Lejyonun komuyuna bildirilen amacı, Gürcistan'ın Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını sağlamaktı.
Baas Taburları olarak da bilinen Baas Tugayları, neredeyse tamamen Sünni Müslümanların Suriye Baas Partisi üyelerinden oluşan gönüllü bir milis. Suriye'den ve birçok Arap ülkesinden, Beşar Esad'ın Suriye Hükûmetine sadık, Halep'te, Bölge Sekreteri Hilal Hilal'in komutasında kuruldu. İsyancılar, Halep'in doğu yarısının çoğunu 2012 yazında aldı. İlk olarak, Baas Tugayları, hükûmet binalarını ve diğer kilit tesisatları korumak için kullanıldı. Şehirde, ancak güçleri Kasım 2012'deki 5.000 üyeden Aralık 2013'te 7.000'e yükseldikçe rolleri genişlemiştir. O zamandan beri de Lazkiye ve Tartus'ta birimler oluşmuştur. 2013'ün sonunda Tugaylar Şam'da konuşlandırmaya başladı, kontrol noktalarını yönetmeye ve "hafif lojistik operasyonları" yürütmeye başladı. 2014'ün başlarında Eski Halep Şehri'ne düzenlenen saldırıya öncülük ettiler.
Ermeni Lejyonu, I. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Fransız Ordusu ile yapılan antlaşma. Lejyonun asıl adı "La Légion d'Orient" idi. Adı 1 Şubat 1919'da "La Légion Arménienne" olarak değiştirildi. Bu lejyondaki askerlere gayri resmi olarak Ermeniler arasında Gamavor (Gönüllü) adı verildi.

Gürcü Lejyonu, 1915 yılında eski Alman konsolos yardımcısı Friedrich-Werner Graf von der Schulenburg tarafından Tiflis'te kurulmuş lejyondur. Alman İmparatorluğu merkezli Bağımsız Gürcistan Komitesi tarafından desteklenen lejyonun üyeleri büyük ölçüde Lazistan ve Müslüman Gürcü bölgelerinden gelen mülteciler ve savaş esirlerinden oluşmaktaydı.

Estonya Lejyonu II. Dünya Savaşı sırasında Waffen SS'in Muharebe Destek Kuvvetleri bünyesinde, Estonya askerlerinden oluşan bir askerî birlikti.

Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu veya Ukrayna Yabancı Lejyonu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde savaşmak üzere Başkan Volodimir Zelenski'nin talebi üzerine Ukrayna Hükümeti tarafından oluşturulmuş olup Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetlerine bağlı bir yabancı lejyonudur.

Rus-Alman Lejyonu, sınır dışı edilen Oldenburg Dükü Peter Friedrich Ludwig'in önerisi üzerine ve Çar I. Aleksandr adına kurulmuş bir birlikti.