İçeriğe atla

Kafe Gurzuf

Kafe Gurzuf
Sanatçı Alexander Samokhvalov
Yıl 1956 (1956)
Tür Ahşap üzerine yağlı boya
Boyutlar 50 cm × 53 cm (20 in × 21 in)
Konum Özel koleksiyon, Moskova

Kafe Gurzuf (RusçaКафе Гурзуф), tanınmış Rus ressam, sulu boya ve grafik sanatçısı, illüstratör ve resim öğretmeni olan Alexander Nikolayevich Samokhvalov'un (Rusça: Алекса́ндр Никола́евич Самохва́лов) (1894-1971) 1956'da yapmış olduğu tablo. Sosyalist gerçekçilik sanatının kurucusu ve en parlak temsilcileri arasında yer alan ressam Leningrad'da yaşıyor ve çalışıyordu. Sanatçı resimde 1950'lerin ortasında Kırım Gurzuf'da bulunan bir kafenin manzarasını tasvir etmiştir.

Hakkında

Sanatçı, tabloyu, 1950-60 yılları arasında eşi Maria Alekseyevna Kleschar-Samokhvalova (Rusça: Мария Алексеевна Клещар-Самохвалова; 1915–2000) ile defalarca tatil yaptığı Gurzuf ziyaretinde çizmiştir. Yaz mevsiminde Gurzuf'daki bir kafenin kalabalık terasının görüntüsünü izleyiciye aktaran ressam, tablonun çiziminde ağırlıklı olarak pastel renkleri kullanmıştır. Kafedeki kadın kalabalığını resmeden kompozisyonun merkezi, masalardan birinde oturup menü okuyan pembe bluzlu genç bir kadındır. İlk bakışta dikkat çeken diğer figür ise kolundan kırmızı bir çanta, üstündeyse sarı bir elbise ile betimlenen kadındır. Kadın bir adamla beraber kafenin önünden geçmektedir. Bu çift Gurzuf'da yaşayan sanatçı Eugene Kibrik'in ve karısıdır. Bunun dışında kafenin içinde de başka bir müşteriyi görüyoruz. Lakin, muhtemelen yaz olduğu için, teras daha kalabalıktır. Burada masanın etrafında oturmuş müşteriler, onlara hizmet eden garson ve bir çocuk resmedilmiştir.

Kafe Gurzuf, ilk kez 1960 yılında Leningrad sanatçıları tarafından Leningrad Sanatçılar Birliği Sergi Salonlarında gerçekleştirilen eserlerin Büyük Yıllık Sergisinde sergilendi.[1] Tablo 1963'te Alexander Samokhvalov'un yetmişli yaşına adanmış, Leningrad'daki Leningrad Sanatçılar Birliği Sergi Salonlarındaki ilk kişisel sergisinde gösterildi.[2] Alexander Samokhvalov'un ölümünden sonra eser, eşi sanatçı Maria Kleschar-Samokhvalova'da kaldı. 1994 yılında resim uzun bir aradan sonra Leningrad Sanatçılar Birliği'nin salonlarında 1950-1980'lerin Leningrad Okul Sanatçılarının Resimleri sergisinde uzun bir aradan sonra yeniden sergilendi.[3] 2012 yılında Cafe Gurzuf, Saint-Petersburg Sanatçılar Birliği'nin 80. Yıl Dönümüne adanmış "Manezh" Merkezi Sergi Salonu'nda sergilendi. Resim sergi kataloğunda da yer aldı.[4] Eser 2007'de İngiliz ve Rus dillerinde basılan "Unknown Socialist Realism. The Leningrad School" adlı kitapta da yayınlanmıştır.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Выставка произведений ленинградских художников 1960 года. Каталог. Л., Художник РСФСР, 1963. C.16.
  2. ^ Александр Николаевич Самохвалов. Выставка произведений. Каталог. Л., Художник РСФСР, 1963. C.20.
  3. ^ Paintings of 1950-1980s by the Leningrad School's artists. Exhibition catalogue. Saint Petersburg, Saint Petersburg Union of artists, 1994.
  4. ^ Самохвалов А. Кафе Гурзуф. 1956 / 80 Лет Санкт-Петербургскому Союзу художников. Юбилейная выставка. СПб., 2012. С.210.
  5. ^ Sergei V. Ivanov. Unknown Socialist Realism. The Leningrad School.- Saint Petersburg: NP-Print Edition, 2007. – P.10, 342, 346, 352-353, 372. 5-901724-21-6, 978-5-901724-21-7.

Kaynakça

  • 'Выставка произведений ленинградских художников 1960 года. Каталог. Л., Художник РСФСР, 1963. C.16.
  • Александр Николаевич Самохвалов. Выставка произведений. Каталог. Л., Художник РСФСР, 1963. C.20.
  • Справочник членов Ленинградской организации Союза художников РСФСР. Л., Художник РСФСР, 1987. C.57.
  • Ленинградские художники. Живопись 1950—1980 годов. Каталог. Санкт-Петербург, Выставочный центр ПСХ, 1994. C.4.
  • Самохвалов Александр Николаевич. В годы беспокойного солнца. Санкт-Петербург, Всемирное слово, 1996.
  • Alexander Samokhvalov. Cafe Gurzuf. 1956 / Sergei Ivanov. Unknown socialist realism. The Leningrad school. Saint-Petersburg, NP—Print, 2007. P.2-3, 342, 346, 351, 354, 369, 394, 416, 435, 442. 5-901724-21-6, 978-5-901724-21-7.
  • Самохвалов А. Кафе Гурзуф. 1956 / 80 Лет Санкт-Петербургскому Союзу художников. Юбилейная выставка. СПб., 2012. С.210.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">İlya Repin</span>

İlya Yefimoviç Repin (Rusça: Илья́ Ефи́мович Ре́пин, Ukraynaca: Ілля Юхимович Рєпін, Rusya'nın önde gelen ressam ve heykeltıraşlarındandır. Peredvijniki sanat okulunun bir üyesi olan Repin, çalışmalarının önemli bir bölümünü, doğduğu memleketi olan Ukrayna'ya adamıştı. Gerçekçi eserlerinin çoğunda büyük bir psikolojik derinlik vardır ve mevcut sosyal düzenle olan gerilimi yansıtırlar. 1920'lerin sonlarında hakkında ayrıntılı eserler yayınlanmış ve yaklaşık on yıl sonra bir Repin tutkusu gelişmiştir. SSCB'deki "Sosyalist Realist sanatçılar tarafından örnek alınması gereken model bir "ilerici" ve "gerçekçi" olarak övülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İvan Ayvazovski</span> Ermeni kökenli Rus ressam (1817-1900)

İvan Konstaninoviç Ayvazovski, denizcilik sanatı üzerine yoğunlaşan Ermeni asıllı Rus romantik ressam. Ovanes Ayvazyan ismiyle vaftiz edilen İvan, Kırım yarımadasının güneydoğu kıyısında yer alan liman şehri Feodosia'da Ermeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve hayatının çoğunluğunu orada geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Yuliya Dolgorukova</span>

Julia Dolgorukova (Rusça:Юлия Витальевна Долгорукова, bir Rus Ressam.

Sovyetler Birliği'nde sanat, Sovyetler Birliği'nde üretilen sanat eserlerinin genel adıdır. 1917-1991 yıllarını kapsar. Sovyetler'de özellikle 1950'lerde nonkonformist olmayan bir sanat gelişme göstermiştir.

<i>Bayrağı Yükseltmek</i>

Bayrağı Yükseltmek, Sovyet ressam Gely Korzhev'in 1957-1960 yılları arasında yağlı boya tekniği kullanarak yaptığı tablo. Günümüzde Rus Devlet Müzesi'nde sergilenmektedir.

Durdy Bayramov, ülkesınde en yüksek onur unvanı olan “People’s Artist of Turkmen SSR”ı kazanan bir akademisyen ve sanatçı. Anadili olan Türkmence'de, Durdy Bayramov’un ismi Durdy Bayram'dır. Bayram ismi Türkçe olup "kutlama" anlamına sahiptir.

Lenin Kremlin'de, Nikolay Nikolayeviç Baskakov tarafından yapılan ve Vladimir Lenin'i Sovyet hükûmeti Sankt-Peterburg'dan Moskova'ya taşındıktan sonra Kremlin'de ofisinde tasvir eden yağlı boya resim.

Bu, hem etnik Ruslar hem de diğer etnik kökenlerden insanların Rusya, Sovyetler Birliği ve Rus İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl Rus ressamları listesi'dir. Bu liste, hem Rusya'da doğan fakat sonra göç eden hem de başka yerde doğan fakat Rusya'ya göç eden ve/veya uzun zamandır orada çalışan ressamları içermektedir. Ressamlar, alfabetik tablolarda kronolojik sıralamada düzenlenmişlerdir.

Gün Ortası, tanınmış bir Rus ressam ve grafik sanatçısı olan Evgenia Antipova tarafından çizilen tablo. Eser günümüzde özel bir koleksiyonda yer almaktadır.

Catherine Balebina'nın portresi, Rus portre ressamı Lev Russov'un eşi Catherine Balebina'yı resmettiği tablo.

Amazonka, Rus ressam Rudolf Frentz (1888-1956) tarafından yapılmış resim. Ressamın karısı Yekaterina Anisimovna Stulovskaya'yı ata binerken tasvir eder.

Güneşlenmek, Rus ressam Alexander Samokhvalov (1894–1971) tarafından yapılmış ve ressamın karısı ressam Maria Alexseevna Kleshchar-Samokhvalova'yı tasvir eden resim.

Yevgeni Mravinski'nin portresi Rus portre ressamı Lev Russov (1926–1987) tarafından yapılmış, 1938 ile 1988 yılları arası Leningrad Filarmoni Orkestrası baş orkestra şefi Sovyet/Rus müzisyen Yevgeni Aleksandroviç Mravinski'nin (1903—1988) portresidir.

Valentin Alexandrovich Serov Rus ressam ve döneminin önde gelen portre sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Pozdneyev</span>

Nikolay Matveyeviç Pozdneyev, Rus Sovyet sanatçı, ressam.

<span class="mw-page-title-main">İsaak Brodski</span>

İsaak İzraileviç Brodski Sovyet ressam, grafik sanatçısı, tiyatro tasarımcısı ve eğitimci. Sosyalist gerçekçilik sanat hareketinin en önemli örneklerini sunan eserler vermiş Sovyet sanatçıdır. Lenin'in tasvirleri ve Rus İç Savaşını ve Ekim Devrimini konu edinmiş tablolarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi</span>

İmparatorluk Güzel Sanatlar Akademisi, gayri resmi olarak Sankt-Peterburg Sanat Akademisi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu döneminde başkent Sankt-Peterburg'da bulunan bir sanat akademisiydi. Akademi, 1757'de Moskova İmparatorluk Üniversitesi'nin kurucusu İvan Şuvalov tarafından Üç Asil Sanat Akademisi adı altında kurumuş olup İmparatoriçe Yelizaveta tarafından İmparatorluk Sanat Akademisi olarak yeniden adlandırıldı ve 25 yıl sonra 1789'da Neva Nehri kıyısındaki yeni bir binaya taşındı. Akademi neoklasik stili ve tekniği destekledi ve gelecek vadeden öğrencilerini daha fazla çalışma için Avrupa başkentlerine gönderdi. Sanatçıların başarılı kariyerler yapabilmeleri için akademide eğitim neredeyse gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Toğrul Nerimanbeyov</span> Azeri ressam (1930-2013)

Toğrul Ferman oğlu Nerimanbeyov Azerbaycanlı ressam, SSCB ve Azerbaycan SSCB Devlet Ödüllerinin sahibi, SSCB ve Azerbaycan halk ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Ge</span>

Nikolay Nikolayeviç Ge (Rusça: Николай Николаевич Ге;, Rus sembolizminin gelişiminde etkili olan bir Rus ressamdı. Tarihi ve dini konulardaki eserleriyle ünlüdür. Geziciler olarak bilinen sanat hareketinin üyelerinden biriydi.