İçeriğe atla

Kafe

Paris'teki Café de Flore
Vincent van Gogh, 1888

Kafe[1] veya Fransızca orijinal yazımıyla café, müşterilere yiyecek ve içecek servisi yapılan küçük işletme. Genellikle kısıtlı bir menüye sahiptir.[2] Aslen kahve servisi yapılan mekanlar olan kafeler zamanla basit yiyeceklerin ve her türlü sıcak-soğuk içeceğin sunulduğu yerler hâlini almıştır.[2] Öncelikle çeşitli türlerde kahve, örn. espresso, latte ve cappuccino servis eder. Bazı kafeler buzlu kahve, buzlu çay, kafeinsiz içecekler gibi soğuk içecekler sunabilir. Kıta Avrupası'nda kafeler alkollü içecekler de sunmaktadır. Bir kahvehane ayrıca hafif atıştırmalıklar, sandviçler, kekler, tatlı, meyveler veya hamur işleri gibi yiyecekler de sunabilir. Kahvehaneler, sahibi tarafından işletilen küçük işletmelerden çok uluslu büyük şirketlere kadar çeşitlilik gösterir. Bazı kahvehane zincirleri, dünya çapında çeşitli ülkelerde çok sayıda şubesi bulunan bir franchise iş modeliyle çalışır. Bir kahvehane, bir bar, pub veya restoranın bazı özelliklerini paylaşabilir, ancak kafeteryadan farklıdır.

Etimoloji

Kahve sözcüğünden gelen ve Türkçeye Fransızcadan geçen kafe sözcüğü[1] Batılı dillere de Türkçeden geçmiştir.[2][3] Kahve sözcüğü ise aslen Arapça kökenlidir ve Etiyopya'daki Kaffa bölgesinden geldiği düşünülür.[3]

Türkçeye İngilizceden geçen kafeterya sözcüğü[4] de bazen kafe anlamında, bazen de kantin anlamında kullanılır.

Tarihçe

Avrupa'da kahvenin tüketilmeye başlaması, alkol almayan insanlara, sosyal faaliyetleri için, barlara alternatif olacak bir mekan sağladı.[2] İlk kafenin (kahvehane olarak) 1550'lerde İstanbul'da ortaya çıkmasından sonra[2] 1600'lerde İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere'de kafeler açılmaya başlandı.[2] Sonraki 200 yıl boyunca Avrupa'nın en ünlü kafeleri coffeehouse (kahvehane) adıyla Londra'da açıldı ve haber, tartışma ve siyasi grupların buluşma yeri hâline geldi. Kafe sahipleri Whig ve Tory gazetelerini halka ulaştırmak için birbiriyle yarışıyor; kafelerde sigorta, gemi, mal ve hatta nadiren de köleler alınıp satılıyordu.[2] Entelektüeller, aktörler ve sanatçılar müdavimi oldukları kafelerde görüş ve eserlerini arkadaşlarına sunuyordu. Kafeler mektup ve parsellerin alınıp verildiği gayriresmî postaneler hâline gelmişti. 19. yüzyılda günlük gazetelerin basılması ve posta idaresinin kurulması ile kafeler bu özelliklerini zamanla kaybetti.[2]

Aynı dönemlerde Fransız kafeleri de (café) entelektüeller ve sanatçılar için bir buluşma noktası hâline gelmişti.[2] Bu durum dönemin edebî eserlerinde ve resimlerinde açıkça görülmektedir. Zengin gurmeler Paris'in lüks restoranlarında yemek yerken, daha sıradan mekanlar olan kafe ve bistrolarda "Bohem" sanatçılar yemek yiyordu. Kafeler 20. yüzyıl boyunca Fransa'da önemli bir sosyal kurum olmaya devam etti.[2]

20. yüzyılın sonlarında espresso gibi değişik kahve türleri ABD'de popüler hâle geldi ve kahve konusunda uzmanlaşmış pek çok mekan açıldı.[2] Aynı dönemde Türkiye'de de Avrupai tarzda kafeler yaygınlaşırken, geçmişte entelektüellerin buluşma yerlerinden olan kahvehane ve kıraathaneler iskambil, okey ve tavla gibi oyunların oynandığı oyun salonlarına dönüştü.

Kafe türleri

Kaynakça

  1. ^ a b "kafe." Türkçe Sözlük. Dil Derneği. Erişim tarihi: 16 Şubat 2015.
  2. ^ a b c d e f g h i j k "cafe." 16 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Britannica.com. Erişim: 16 Şubat 2015.
  3. ^ a b "coffee." 16 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Online Etymology Dictionary. Erişim: 16 Şubat 2015.
  4. ^ "kafeterya." Türkçe Sözlük. Dil Derneği. Erişim tarihi: 16 Şubat 2015.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahve</span> kahve çekirdeklerinden elde edilen içecek

Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Türk kahvesi</span> Türk usulü kahve

Türk kahvesi, daha çok Türk kültüründe önemli yere sahip Osmanlı İmparatorluğu'dan günümüze kadar gelmiş bilinen en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kahvehane</span>

Kahvehane veya kıraathane; kahve ve çay yanı sıra çeşitli meşrubatların ve nargile gibi tütün ürünlerinin servis yapıldığı, masa oyunlarının oynandığı, sohbet edilen ve yine birçok farklı aktivitenin yapıldığı mekân.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Kahveleri</span>

Viyana Kahveleri Viyana kültürünün bir parçasını oluşturan tipik Viyana kurumlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız mutfağı</span> maestro

Fransız mutfağı, Fransa'da geliştirilmiş, zenginliği ve çeşitliliğiyle ünlü, yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkaran bir ulusal mutfaktır. Fransız mutfağının kökeni Orta Çağına uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Alman mutfağı</span> Alman ulusunun yemek tarzı

Alman mutfağı, Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir. Yüzyıllar boyunca bölgeden bölgeye gerçekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini sürdürmüştür. Almanya'nın güney bölgeleri olan Bavyera ve Svabya, birçok ortak yemek kültürünü paylaşmaktadır. Malzeme ve yemekler eyaletlere göre değişmektedir. Hem ulusal, hem bölgesel nitelikte birçok önemli yöresel yemek bulunmaktadır. İlk zamanlar yöresel haldeki birçok yemek, günümüzde değişiklikler geçirerek ülke çapına yayılmışlardır. Alman mutfağı heterojen toplum yapısı ve karışık kültürü ile çeşitlilik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya mutfağı</span>

Endonezya mutfağı 17.000'den fazla adadan oluşan Endonezya üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitleri vardır. Endonezya mutfağı Endonezya kültürünün bir yansımasıdır. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir.

Arnavutluk tarih boyunca birçok devletin yönetimi altına girmiş, bu süreçte yalnızca siyasi veya askeri olarak değil, aynı zamanda kültürel açıdan da etkilenmiştir. Bu sebepten dolayı Arnavut mutfağı başta Türk, İtalyan ve Yunan mutfakları olmak üzere genel itibarıyla Akdeniz mutfağından izler taşımaktadır. Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lavazza</span> İtalyan kahve üreticisi

Luigi Lavazza S.p.A., bir İtalyan kahve ürünü üreticisidir. Torino'da 1895 yılında Luigi Lavazza tarafından kuruldu ve başlangıçta Via San Tommaso 10'daki küçük bir bakkaldan işletildi. Lavazza S.p.A.'nın işi şu anda Lavazza ailesinin üçüncü ve dördüncü kuşakları tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">JDE</span>

Jacobs Douwe Egberts veya JDE, çok sayıda içecek markasına sahip Hollandalı özel bir şirkettir. Mondelez International'ın kahve bölümü Douwe Egberts ile birleşmesinin ardından 2015 yılında kuruldu. Şirket çoğunluğu JAB Holding Company Şirketinin bir yan kuruluşu olan Acorn Holdings'e aittir. Mondelez International kalan hisselere sahip.

<span class="mw-page-title-main">Tretuvar kafe</span>

Tretuvar kafe kahvehanenin, restoran veya kafenin dış mekanıdır. Müşterilerin rahatlamaya, yemek yemeye ve sosyalleşmeye gittiği bir alandır. Tretuvar kafeteryasındaki diğer aktiviteler, kafeteryanın internet erişimini öğrenmek, okumak veya kullanmak olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı dondurma</span>

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

<span class="mw-page-title-main">Paris kafesi</span>

Paris kafeleri Fransa'nın başkenti Paris'te 17. yüzyıldan beri sosyal ve mutfak yaşam merkezi olarak hizmet vermektedir. O zamandan beri şehrin sosyal ve politik nabzı olarak buluşma yeri, mahalle merkezi, konuşma matrisi ve ağ kaynağı, rahatlamak ya da yakıt ikmali yapmak için bir yer olarak hizmet ediyorlar. Paris kafeleri, birkaç saat boyunca rahatsız edilmeden insanların dinlenmeleri ve rahatlanmalarının kolay yolunu gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova mutfağı</span>

Kosova mutfağı, Kosova'ya özgü etnik grupların geleneksel yemeklerinden oluşan, Balkan mutfağının bir temsilcisidir. Arnavutluk ile tarihsel ve etnik bağları nedeniyle, Arnavut mutfağından önemli ölçüde etkilenmiş ve diğer Balkan ülkelerinin unsurlarını da benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kahve fincanı</span>

Kahve fincanı, kahve ve espresso bazlı içeceklerin servis edildiği bir kaptır. Kahve fincanları tipik olarak seramikten yapılır ve içecek sıcakken taşınabilirlik için tek bir tutamağa sahiptir. Kahvehane ve kahve kültürünün önemli parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kahve kültürü</span>

Kahve kültürü, kahve tüketimini çevreleyen gelenekler ve sosyal davranışlar dizisidir. Terim ayrıca kahvenin yaygın olarak kültürel yayılımı ve benimsenmesi anlamına gelir. 20. yüzyılın sonlarında, espresso, özellikle Batı dünyasında ve dünyanın diğer merkezlerinde, giderek daha popüler bir içecek haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Umman mutfağı</span>

Umman mutfağı Arap, İran, Hint, Asya, Doğu Akdeniz ve Afrika mutfaklarından etkilenmiştir. Yemekler genellikle tavuk, balık ve kuzu etinin yanı sıra pilavdan yapılır. Umman'daki yemeklerin çoğu, zengin bir baharat, bitki ve turşusu karışım içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kahve içecekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, kahve içeceklerinin bir listesidir. Kahve içecekleri, sıcak su ve bazen soğuk su ile öğütülmüş kahve çekirdeklerinin demlenmesiyle yapılır. Kahve hazırlama işlemi kahve kavurma ve kafeinsizleştirme ile yapılır. Evde kahve kavurma da popüler işlemlerden biridir. Gaggia makinesinin icadıyla, espresso, cappuccino ve latte gibi içecekler, 1950'lerde popülerlik kazandı. Daha sonra Amerika'ya geldi. 1980'lerde İtalyan kahve kültürünün popülaritesinin artmasıyla kahvehaneler ve kahvehane zincirleri aracılığıyla dünya çapında yayılmaya başladı.

Kafana, eski Yugoslav ülkeleri ve Arnavutluk'ta yaygın olan, öncelikle alkollü içecekler ve kahvenin yanı sıra hafif atıştırmalıklar (meze) ve diğer yiyeceklerin de servis edildiği farklı bir tür yerel bistrodur. Birçok kafanada canlı müzik performansları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Antikafe</span>

Antikafe veya Anti-kafe müşterilerinin sadece orada geçirdikleri zamanın parasını ödediği, çalışma alanı, yiyecek ve içecek imkânı sunan bir kafe türüdür. Anti-kafeler ilk kez 2011 yılında Rusya ve bazı BDT ülkelerinde popüler hale geldi. Aynı yıl Rus yazar Ivan Mitin tarafından Moskova'da Ziferblat zinciri kuruldu.