İçeriğe atla

Kafana

Kafana, eski Yugoslav ülkeleri ve Arnavutluk'ta yaygın olan, öncelikle alkollü içecekler ve kahvenin yanı sıra hafif atıştırmalıklar (meze) ve diğer yiyeceklerin de servis edildiği farklı bir tür yerel bistrodur (veya taverna). Birçok kafanada canlı müzik performansları bulunur.

Erkeklerin alkollü içki ve kahve içebileceği sosyal bir buluşma yeri kavramı, Osmanlı İmparatorluğu'nda ortaya çıktı ve Osmanlı yönetimi sırasında Güneydoğu Avrupa'ya yayıldı ve daha sonra çağdaş kafanaya dönüştü.

İsimlendirme ve etimoloji

Bu farklı kuruluş türü, ülkeye ve dile bağlı olarak biraz farklı isimlerle bilinir:

  • Sırpça (Kiril): кафана (kafana; Sırpça telaffuzu: [kafǎna]), pl. кафане (kafane)
  • Boşnakça: kafana (Boşnakça telaffuzu: [kafǎna]) veya kahvana (Boşnakça telaffuzu: [kahʋǎna]), pl. kafane veya kahvane
  • Hırvatça: kavana (Hırvatça telaffuzu: [kaʋǎna]), pl. kavane
  • Makedonca: кафеана (kafeana), pl. кафеани (kafeani)
  • Arnavutça: kafeneja veya kafenë, pl. kafenejet veya kafenët
  • Yunanca: καφενείο (kafenio) veya καφενέ (kafene), pl. καφενεία (kafenia)
  • Rumence: cafenea, pl. cafenele
  • Slovence: kavarna, pl. kavarne

Kelimenin kendisi, bölgesel farklılıklara bakılmaksızın, Türkçe kahvehane'den türemiştir ve bu da Farsça qahveh-khaneh (Arapça qahve 'kahve' ve Farsça khane 'ev' kelimelerinin birleşimi) teriminden türetilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rakı</span> anason aromalı alkollü içki

Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

Resmî dil bir ülkede anayasa veya yasa ile onaylanan dili tanımlamak için kullanılan terimdir. Örneğin Türkiye Cumhuriyetinin devlet dili olan Türkçe aynı zamanda Türkiye'nin tek resmî dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

<span class="mw-page-title-main">Çay (içecek)</span> su ve çay yapraklarının demlenmesiyle yapılan sıcak içecek

Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kahvehane</span>

Kahvehane veya kıraathane; kahve ve çay yanı sıra çeşitli meşrubatların ve nargile gibi tütün ürünlerinin servis yapıldığı, masa oyunlarının oynandığı, sohbet edilen ve yine birçok farklı aktivitenin yapıldığı mekân.

Konvertibıl mark ya da değiştirilebilir mark, Bosna-Hersek'in para birimidir. Kısaltması KM'dir. 1 avro = 1,95583 KM olarak sabitlenmiştir. Ülkede euro da satıcılar tarafından kabul edilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şakir Bayhan</span> leksikograf

Şakir Bayhan, Türk orman yüksek mühendisi ve leksikograftır.

<span class="mw-page-title-main">Segedin</span>

Segedin, ya da Macarca Szeged, Macaristan'ın Csongrád ilinde bulunan ülkenin en büyük üçüncü şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Vračar</span>

Vračar, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı meydana getiren 17 belediyeden biri, aynı zamanda şehrin bir mahallesidir. 2.97 km²'lik yüzölçümüyle şehrin ve tüm ülkenin en küçük belediyesi olmasına rağmen en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip belediyedir. Vračar, Stari Grad ve Savski Venac ile birlikte şehir merkezini oluşturan 3 belediyeden biridir. Şehrin en önemli yapılarından Aziz Sava Katedrali, Vračar'da yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lazarevac</span> Belgradın 17 belediyesinden birisi

Lazarevac Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ı oluşturan 17 belediyeden biri ve şehrin bir kasabasıdır. Adı Orta Çağ'daki Lazar Hrebeljanović'ten gelir. Ülkenin Šumadija bölgesinde bulunur.

Č, Boşnakçada, Sırpçada, Hırvatçada, Çekçe, Slovakçada ve Litvancada kullanılır. [t͡ʃ] sesini temsil eder. Türkî dillerde Ç, Esperantoda Ĉ, İngilizcede Ch, Kiril Alfabesinde Ч, Farsçada چ harflerine denktir. Bilimsel transliterasyon sistemlerinde sık sık kullanılır.

Grav aksan, aküt aksanın sola yatık versiyonudur. Birçok farklı dilde kullanılır. Evrensel bir anlamı yoktur; ve vurguyu, tonu veya ünlü niteliğini gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Prnjavor, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Prinyavor Bosna-Hersek'in kuzeyinde bulunan ve ülkenin Sırp Cumhuriyeti bölgesine dahil bir kasaba ve belediye. Banya Luka yakınlarında bulunan belediye 28.399 nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yandex.Çeviri</span> çeviri aracı

Yandex.Çeviri, Yandex tarafından sağlanan amacı metin ve web sayfaları diğer dillere çevirmek olan bir web hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Trebinye</span> Bosna-Hersekte şehir

Trebin ya da Trebinye, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin güneydoğusunda yer almaktadır. Trebişniça Nehri şehrin içinden akmaktadır. Yüzölçümü 854,5 km² olan şehrin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 11.603'tür.

<span class="mw-page-title-main">Makedon mutfağı</span>

Kuzey Makedon mutfağı Kuzey Makedonya'nın geleneksel mutfağıdır. Balkan mutfağı olarak sınıflandırılan mutfak, Akdeniz ve Ortadoğu etkilerini yansıtır ve diğer Balkan mutfaklarının özelliklerini paylaşır. Ülkenin nispeten ılık iklimi, çeşitli sebzeler, otlar ve meyveler için uygun büyüme koşulları sağlar. Kuzey Makedonya mutfağı süt ürünleri, şarapları ve rakija gibi yerel alkollü içeceklerin çeşitliliği ve kalitesi ile de dikkat çeker.

Eski Yugoslavya'da kahve içmek önemli bir kültürel uygulamadır. Kahve kültürünün Osmanlı dönemine kadar uzanan köklü bir geçmişi vardır. Eski Yugoslavya'daki kahvehanelerin farklı türü kavana/kafana'dır ve geleneksel biçimi ise "Türk kahvesi"dir (filtresiz).