İçeriğe atla

Kafamda Bir Tuhaflık

Kafamda Bir Tuhaflık
YazarOrhan Pamuk
Kapak sanatçısı
Arzu Yaraş (uygulama), Ara Güler (fotoğraf)
Ülke Türkiye
DilTürkçe
TürRoman
Yayım2014
YayımcıYapı Kredi Yayınları
Sayfa490
ISBN978-975-08-3088-4
OCLC904341810

Kafamda Bir Tuhaflık, Orhan Pamuk'un 2014'te yayımlanan romanıdır.

Alt başlığı "Boza satıcısı Mevlut Karataş’ın hayatı, maceraları, hayalleri ve arkadaşlarının hikâyesi ve 1969 ile 2012 yılları arasında İstanbul hayatının pek çok kişinin gözünden anlatılmış bir resmidir" şeklinde olan roman, ana kahramanı boza ve yoğurt satıcısı Mevlut Karataş'ın bir düğünde görüp aşık olduğu kadına yıllarca mektup yazdıktan sonra yanlış kızı kaçırmasını[1] ve onunla İstanbul’da sürdürdüğü yaşamı konu alır. Romanın arka planında, sokakta kalmamak için inşa edilen gecekonduların ranta dönüşmesi süreci, bu sürecin aile ve şehir kültüründe yarattığı değişiklikler anlatılır. Romandaki olaylar bir anlatıcı tarafından üçüncü tekil kişi ile anlatılmış ve romanın çeşitli karakterleri zaman zaman devreye girerek birinci tekil şahıs ile olayları kendi bakış açılarıyla anlatmışlardır.

Roman ismini, İngiliz şair William Wordsworth'un "Kafamda bir tuhaflık vardı. İçimde de ne o zamana ne de o mekâna aitmişim duygusu..." sözlerinden alır.[2]

Roman, her biri farklı sayıda bölüm içeren yedi kısımdan oluşur; toplam elli yedi bölüm vardır. Her bölüm hem bir başlığa hem de bölümdeki önemli bir sahne ya da sözden alınan bir parçadan oluşan bir alt-başlığa sahiptir. Olaylar Mevlüt'ün sevdiği kadını kaçırması ile başlar. İkinci kısımda Mevlüt'ün 1994 yılında boza satarken kabadayılar tarafından soyulması anlatılır.Üçüncü tekil şahısla anlatılan bu iki bölümden sonra 1968 yılında Mevlut'un köydeki çocukluğu ile başlayan ve 2012 yılına kadar devam eden bölümler başlar. Bu bölümlerde üçüncü tekil şahıs ile anlatılan anlatı, romanın birinci tekil şahısla konuşan çeşitli karakterleri tarafından bölünür.[3] Birinci tekilden üçüncü tekile her geçişte okuyucuyu uyarmak için bozacının küçük bir resmi yer alır.[4]

Çok sayıda kahraman ve olay içeren romanın başında bir soyağacı; sonunda kronoloji, kişiler indeksi bulunur.

Kitabın kapağında Ara Güler'e ait bir fotoğraf yer alır. Kerem Altuntaş ve Orhan Pamuk'a ait kapak fikri; Arzu Yaraş tarafından uygulanmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Buket Aşçı, İnsanlar biraz da suçluluk duyduğu için dinle ilgileniyor, Vatan Kitap, 14.12.2014". 23 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2015. 
  2. ^ "Orhan Pamuk: Özgürlük Yerlerde Sürünüyor, Yurt gazetesi, 08.12.2014". 23 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2015. 
  3. ^ "Hande Gürses, Sesler, Sesler, Sokaklar, Sabit Fikir 26.12.2014". 26 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2015. 
  4. ^ "Cem Erciyes, "Yoksul Kahramanım Mevlüt, Hamlet Gibidir", Radikal gazetesi, 10.12.2014". 21 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  5. ^ "Şeyda Selçuk, Yapı Kredi Yayınları 2014 Yılı Kitap Kapaklarından Bir Seçki, DijitalPano, 01.02.2015". 23 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ergenekon Destanı</span> Moğol ve Türk destanı

Ergenekon Efsanesi veya Ergenekon Destanı; kaynaklara göre Göktürklerin yeniden doğuşuna ilişkin hikâye.

<i>Cevdet Bey ve Oğulları</i>

Cevdet Bey ve Oğulları, Orhan Pamuk'un ilk kez 1982'de yayımlanmış; bir tüccar ailesinin 1905'ten 1970'e kadar yaşadıklarını ve bu hikâye etrafında Türkiye Cumhuriyeti'nin toplumsal, ekonomik ve kültürel tarihinin de anlatıldığı ilk romanıdır. Romanın ilk baskısı Karacan Yayınları tarafından basılmıştır.

<i>Yaprak Dökümü</i> Reşat Nuri Güntekin tarafından yazılan roman

Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin'in ilk baskısı 1930 yılında yapılan toplumsal romanı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Bernhard</span> Avusturyalı yazar (1931-1989)

Nicolaas Thomas Bernhard, Avusturyalı yazardır.

Can Yayınları, Erdal Öz tarafından 1981'de kurulan yayınevi. Kuruluşundan bu yana çocuk ve kültür&edebiyat kitapları yayımlamaktadır. Türk Edebiyatı, Çağdaş Dünya Edebiyatı, Klasikler, Modern Klasikler dizileri dışında çocuk kitapları, şiir, öykü, roman, biyografi ve denemeler yayınevinin yayınclık alanıdır. Günümüzde Can Öz tarafından yönetilen yayınevinin merkezi Galatasaray'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve Öfke (roman)</span>

Ses ve Öfke (özgün adı: The Sound and The Fury), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar William Faulkner'in dördüncü romanıdır. İlk kez 1929 yılında yayımlanmıştır.

<i>Sessiz Ev</i>

Sessiz Ev, Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları'ndan sonra yayımladığı ikinci romanıdır (1983). Roman, üç kardeşin babaannelerini ziyaret etmek üzere gittikleri İstanbul yakınlarındaki Cennethisar Kasabası'nda geçirdikleri bir haftayı anlatır.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abdera, Trakya</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Abdera, Batı Trakyada İskeçe sınırları içinde kalan Nestos ırmağı ağzı yakınlarında deniz kıyısında yer alan Antik Yunan kentidir.

<i>Öteki Defterler</i>

Öteki Defterler, ilk defa 2008 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan ve Nâzım Hikmet'in daha önce yayınlanmamış düz yazı eserlerini içeren kitaptır. Kitapta yarım kalmış bir roman olan Orası ve yine yarım kalmış bir uzun öykü ya da bir roman başlangıcı olan Zeytin ve Üzüm Adası isimli metinlerle birlikte, yazarın isimlendirmediği, kitap editörlerinin Bayram ve Piraye'ye şeklinde adlandırdığı iki kısa anlatı yer alır.

<i>Yeşil Yol</i> Stephen King tarafından yazılan dram, gizem romanı

Yeşil Yol, Amerikalı yazar Stephen King'in 1996 yılında yayımladığı korku/gerilim romanının adıdır. Özgün adı The Green Mile olan eser bir 'seri roman'dır. Artık çoğunlukla tek kitapta toplanarak roman olarak yayımlanmaktadır.

Protagonist, birinci şahıs ya da eksen karakter olarak da bilinir. Hikâyenin ana kahramanıdır. Hikâyeye yön verecek önemli kararları alır, en çok engelle karşılan karakterdir ve hikâyeyi ileriye doğru hareket ettirir. Bir hikâyenin içinde altplan varsa ya da anlatı birden fazla her hikâyeden oluşuyorsa her hikâyenin kendi protagonisti olabilir.

<i>Zahit</i>

Zahit, Hasan Özkılıç'ın 2012 yılında çıkardığı kitabıdır. 2013 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü kazanmıştır.

İbrahim Yıldırım, Türk romancı ve öykücü.

Kral Katili Güncesi, Amerikalı yazar Patrick Rothfuss'un Kvothe adlı hayalî karakterin otobiyografisi mâhiyetindeki epik-fantezi romanıdır. Seri 3 ciltten oluşmaktadır. Eserin ilk iki cildi yayımlanmıştır. Kitap anlatımı ikiye ayrılmış; bir kısmı günümüzde bar sahibi Kvothe'nin Devan Looches'a hayatını ayrı ayrı üç gün olarak anlattığı zamanda, bir kısmı da hayat hikâyesindeki zamandadır. Günümüz bakış açısından anlatılırken roman hakim bakış açısıyla anlatılırken Kvothe'nin geçmişi ise kahraman bakış açısıyla anlatılır.

<i>Son Eseri</i> Halide Edib Adıvarın yazdığı ve 1913 yılında tefrika edilen bir aşk romanı

Son Eseri, Halide Edib Adıvar'ın yazdığı ve1913 yılında tefrika edilen bir aşk romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Masumiyet Müzesi (müze)</span> Müze

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu müzedir. İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma bir ev yazar tarafından müzeye dönüştürüldü. Müze, bir romanın kurmaca evreninden yola çıkılarak oluşturulan ilk müzedir. 17 Mayıs 2014'te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü aldı. Romanın kahramanı Kemal Basmacı'nın aşkı Füsun'un evine yaptığı ziyaretler ve o ev ziyaretinde topladığı eşyalardan oluşan Masumiyet Müzesi, romanda Füsun ile ailesinin yaşadığı ev olarak yer alıyor. Müzede, kitabın seksen üç bölümüne düşecek şekilde seksen üç ahşap vitrin düzenlenmiş durumda.

<i>Kahramanlık Akademim</i>

Kahramanlık Akademim, Kōhei Horikoshi tarafından yazılan bir süper kahraman manga serisidir. Seri, Temmuz 2014 tarihinden bu yana Shueisha'nın Weekly Shōnen Jump dergisinde yayınlanmaktadır. Seri, süper güçlerin sıradan hale geldiği bir dünyada doğmuş, ancak süper güçleri olmamasına karşın yine de kendisi bir süper kahraman olmayı hayal eden Izuku Midoriya'yı takip etmektedir. Ek olarak Boku no Hero Academia: Smash!!, Vigilante: Boku no Hero Academia Illegals ve Boku no Hero Academia: Team-Up Missions gibi yan manga serileri de bulunmaktadır.

<i>Veba Geceleri</i> Orhan Pamuk romanı

Veba Geceleri, Orhan Pamuk'un 23 Mart 2021'de yayımlanan romanıdır.