İçeriğe atla

Kaf lâlesi

Kaf lâlesi
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Takım: Liliales
Familya: Liliaceae
Cins: Fritillaria
Tür: F. caucasica
Fritillaria caucasica
Adam
Sinonimler

Theresia tulipilfoia (M.Bieb.) Klatt
Fritillaria tulipifolia M.Bieb.
Fritillaria racemosa Mill.
Fritillaria parviflora Mart.
Fritillaria lucida (Hausskn. & Bornm.) Bornm.
Fritillaria armena var. lucida

Kaf lâlesi veya bilimsel adıyla Fritillaria caucasica,[1] zambakgiller familyasından çok yıllık bir türüdür.[2][3] Türkiye'nin Samsun, Artvin, Amasya, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ağrı illeri, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'da görülmektedir. 1700 ila 2900 metre rakımlı Alpin otlaklar, iğne yapraklı orman açıklıkları ve kalker kayalı taraçalarda yetişen tür, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

Kaynakça

  1. ^ <F. Weber & D.M.H.Mohr (eds.), 1805 In: Beitr. Naturk. 1: 51
  2. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist". Species 2000: Reading, UK. 2014. 16 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2014. 
  3. ^ "WCSP: World Checklist of Selected Plant Families". 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Catalogue of Life , bilinen hayvan, bitki, mantar ve mikroorganizma türlerinin dünyanın en kapsamlı ve yetkili dizinini sağlayan çevrimiçi bir veritabanıdır. 2001 yılında küresel Türler 2000 ve Amerikan Entegre Taksonomik Bilgi Sistemi arasında bir ortaklık olarak oluşturuldu. Katalog arayüzü on iki dilde mevcuttur ve araştırmacı bilim adamları, vatandaş bilim adamları, eğitimciler ve politika yapıcılar tarafından kullanılmaktadır. Katalog aynı zamanda Biyoçeşitlilik Miras Kütüphanesi, Yaşam Veri Sistemi Barkodu, Yaşam Ansiklopedisi ve Küresel Biyoçeşitlilik Bilgi Tesisi tarafından da kullanılmaktadır. Katalog şu anda dünya çapında uzman kurumlar tarafından sağlanan 168 emsal denetiminden geçmiş taksonomik veritabanından veri derlemektedir. Katalog, gezegendeki taksonomistler tarafından bilinen dünyadaki 2,2 milyon mevcut türden 1.837.565'ini listeler.

Asperula pontica, Rubiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür ilk kez Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmıştır. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'da görülmüştür. 1500 ila 2650 metre yükseklikteki Alpin turf çayırlıkları, kireçtaşı yamaçları, çağıllıklar ve kaya çatlaklarında yetişmektedir. Temmuz veya ağustos ayında çiçek açar.

Sümbülcük veya bilimsel adıyla Scilla monanthos Karl Heinrich Koch tarafından tanımlanmış, Asparagaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. 1800 ila 2200 metre yükseklikteki koruluklar ve subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. Ocak ve Nisan ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Fritillaria latifolia</span>

Yayla lalesi veya bilimsel adıyla Fritillaria latifolia, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllıkbir bitki türüdür. Türkiye'nin Kuzeydoğusu, Kafkasya ve İran'daki çimenlik yerler ve Pinus bölgelerinde görülmektedir. 1800 ila 3000 metre yüksekliklerde yetişen yayla lalesi, Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas fistosu</span>

Kafkas fistosu veya bilimsel adıyla Allancastria caucasica, kırlangıçkuyruklular familyasından bir kelebek türüdür. Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'nın Karadeniz kıyıları ve Kafkasya'da yaşamaktadır. Doğal yaşam alanı ılıman ormanlardır. Kanat açıklığı 50 ila 60 milimetre arasında değişmektedir. Uçma dönemleri nisanın son haftaları, mayıs ve haziranın ilk haftalarıdır. Orman içi, Orman açıklıkları, su kenarları ve vadi yamaçlarında yaşamaktadır. Tür, habitat kaybı tehdidi altındadır.

Hoplitis caucasica, 1920 yılında Heinrich Friese tarafından tanımlanmış, yaprak kesen arılar cinsinden bir bal arısı türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemiktir.

Melitturga caucasica, 1878'de yılında Morawitz tarafından tanımlanmış, toprağa çukur kazan ve yalnız yaşayan kısa dilli arılar familyasından bir bal arısı türüdür.

<i>Veronica caucasica</i> bitki türü

Veronica caucasica, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Saxifraga caucasica</i>

Saxifraga caucasica, Emilio Levier ve Stefano Sommier tarafından tanımlanmış, taşkırangiller familyasından bir bitki türüdür. Tür, Kafkasya'ya endemiktir.

Ferulago latiloba, Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, yaklaşık 800 metre rakımlı step ve nadas tarlalarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.

Campanula choruhensis, Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır.

Seseli andronakii, Jurij Nikolajevitj Voronov ve Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan Seseli andronakii, Ağustos ayında çiçeklenmektedir.

Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Orman kafesotu</span>

Orman kafesotu veya bilimsel adıyla Symphytum grandiflorum, Alphonse Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin, Rize ve Trabzon'a endemik olan orman kafesotu, 0 ila 1350 metre yükseklikteki gölgeli kıyılar ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Delphinium flexuosum</span>

Eğri hezaren veya bilimsel adıyla Delphinium flexuosum, Friedrich August Marschall von Bieberstein tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan eğri hezaren, yaklaşık 2050 metre yükseklikteki alpin sınırı kayalıklarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir.

<i>Gagea glacialis</i> bitki türü

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla caucasica</span>

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

<i>Galanthus angustifolius</i>

Galanthus angustifolius, Jurij Ivanovich Koss tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 9 ila 13 cm uzunluğa erişebilen bitki, Mart ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir. Kafkasya'ya endemik olan bitki süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türün nesli süs bitki olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Dactylorhiza osmanica</span>

Osmanlı salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza osmanica, orkidegiller familyasından Dactylorhiza cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, 550 ila 2400 metre yükseklikteki nemli yerler, yaş çayırlıklar, orman kenarları ve derelerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.