İçeriğe atla

Kadın Kadındır

Kadın Kadındır
Une femme est une femme
"Kadın Kadındır" (Une femme est une femme) filminin özgün sinema afişi
YönetmenJean-Luc Godard
YapımcıCarlo Ponti
Georges de Beauregard
SenaristJean-Luc Godard
OyuncularJean-Paul Belmondo
Anna Karina
Jean-Claude Brialy
Henri Attal
MüzikMichel Legrand
Görüntü yönetmeniRaoul Coutard
KurguAgnès Guillemot
Lila Herman
StüdyoEuro International Film
Rome Paris Films
DağıtıcıPathé Contemporary Films
The Criterion Collection (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, müzikal, dram, aşk
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1961
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 1961, Fransa
Süre85 dakika
ÜlkeFransa Fransa
İtalya İtalya ortak yapımı
DilFransızca
Diğer adlarıKadın Kadındır (Türkiye)
Une femme est une femme (Fransa)
A Woman Is a Woman (ABD)
La Donna è donna (İtalya)
Una Mujer es una mujer (İspanya)
Eine Frau ist eine Frau (Almanya)

Kadın Kadındır, 1961 Fransa - İtalya ortak yapımı romantik müzikal komedi filmidir. Özgün adı Une femme est une femme olan film ABD'de A Woman Is a Woman adı ile gösterilmiştir.

Senaryosunu Fransız Yeni Dalga sinema akımının öncü yönetmeni Jean-Luc Godard'ın yazıp yönettiği "Kadın Kadındır" yönetmenin ilk renkli filmidir. Godard'ın 1960 yılında çektiği ilk uzun metrajlı filmi olan Serseri Aşıklar'dan (À bout de souffle) sonraki ikinci uzun metrajlı filmidir. Film, yönetmenin kendi deyimiyle, her ne kadar çelişkili bir ifade şekli gibi gözükse de, "Yeni Gerçekçi bir müzikal filmdir".[1]

Godard'ın entelektüel sezgilerinin ürünü ince esprilerle örülmüş olan film, Amerikan müzikal komedi filmlerine yapılan muzipçe bir gönderme, bir selam duruşudur.[2] Filmde striptiz dansçısı Angela'nın (Anna Karina) isteksiz aşığı Émile'den (Jean-Claude Brialy) ısrarla bir çocuk isterken, Émile ve onun yakın arkadaşı Alfred (Jean-Paul Belmondo) arasında seçim yapma durumunda kalması konu edilir.

Yapımcılığını İtalya adına Carlo Ponti ve Fransa adına Georges de Beauregard'ın birlikte üstlendikleri filmin müziklerini Michel Legrand bestelemiş, önemli rollerinde ise Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Jean-Claude Brialy ve Henri Attal oynamışlardır. Filmde Jeanne Moreau'nun da bir cameo rolü vardır. Mankenlikten gelme Danimarka asıllı aktris Anna Karina aynı zamanda Jean-Luc Godard'ın eşiydi. "Serseri Aşıklar"'ın setinde tanışmış bu filmden hemen önce de evlenmişlerdi. Anna Karina Godard'ın tam sekiz filminde oynayacaktır.[3]

"Kadın Kadındır" CinemaScope geniş perde sisteminin Fransız versiyonu olan Franscope tekniği ile çekilmişti (CinemaScope'un sahibi Fox şirketine isim hakkı ödememek için Avrupa'da geliştirilmiş geniş perde sistemlerinden birine verilen isim de Franscope'tu). Filmin çekimleri tümüyle Paris'te yapılmıştır.

Filmin Altın Ayı ödülüne aday gösterildiği Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Anna Karina "En İyi Kadın Oyuncu" dalında, yönetmen Jean-Luc Godard da "Özel Dalda" Gümüş Ayı ödüllerini almışlardı.

Konusu

Angela Paris'te bir kulüpte gündüzleri striptiz dansçısı olarak çalışmaktadır. Birlikte aynı evi paylaştığı Émile Récamier'e (Jean-Claude Brialy) aşıktır ve ısrarla ondan bir bebek yapmak istediğini söyler ama kendisine karşı fazla ilgili gözükmeyen Émile buna pek istekli değildir. Komşuları Angela'ya Madam Récamier diye hitab ederler ama onlar henüz evli değillerdir. Émile evlenme planlarını da sürekli erteler. Bebek meselesi yüzünden sürekli didişirler. Bu arada ortak arkadaşları Alfred de (Jean-Paul Belmondo) Angela'ya aşıktır ve sürekli olarak ona kur yapar. Émile'den beklediği ilgiyi göremeyen ve istekleri sürekli reddedilen Angela Alfred'le yatar, ama tekrar Émile'e döner. Birbirlerini sevdiklerini anlarlar ve bebek yapmaya karar verirler. Filmdeki ilginç mizansenlerden biri de çiftin birbirlerine küsüp konuşmadıkları zaman, evdeki kitaplıktan aldıkları birkaç kitabın başlıklarından seçtikleri sözcükleri göstererek birbirlerine laf çaktırmalarıdır.

Oyuncu kadrosu

Aktör/Aktris Rolü
Jean-Paul BelmondoAlfred Lubitsch
Anna KarinaAngela
Jean-Claude BrialyÉmile Récamier
Henri AttalKör Numarası Yapan 2
Karyn Balm
Dorothée BlankFahişe 3
Catherine DemongeotZazie
Marie DuboisAngela'nın Arkadaşı
Ernest MenzerBar Sahibi
Jeanne MoreauBardaki Kadın (kendisi)
Nicole PaquinSuzanne
Gisèle SandréFahişe 2
Marion SarrautFahişe 1
Dominique ZardiKör Numarası Yapan 1

Jeanne Moreau'nun cameo rolü

Filmde Alfred Lubitsch (Jean-Paul Belmondo) barda ayakta içkisini yudumlayan bir kadına (Jeanne Moreau) yaklaşır ve "Jules ve Jim" nasıl gidiyor? diye sorar ve "eh işte, orta karar" anlamına gelen "moderato" cevabını alır. Bu sahnede Moreau misafir oyuncudur ve kendini oynamaktadır (cameo rol). O günlerde François Truffaut'nun yönettiği ve başrolünü Jeanne Moreau'nun oynadığı Jules et Jim adlı filmin çekimleri devam etmektedir, film ertesi yıl yani 1962'de gösterime verilecektir.[4][5] Jeanne Moreau "moderato" cevabıyla aynı zamanda 1960 tarihli Moderato Cantabile filmine de bir gönderme yapmaktadır. Peter Brook'un yönettiği bu filmin başrollerini de yine Belmondo ve Moreau birlikte paylaşıyorlardı.[6] (53. dakika).

Başka filmlere göndermeler

"Kadın Kadındır"'da birçoğu Fransız Yeni Dalga akımına ait olan birkaç filme göndermeler yapılır. Bu filmlerin bazılarında "Kadın Kadındır"'ın oyuncuları rol alıyorlardı. Gönderme yapılan filmler şunlardır:[4]

  • Tirez sur le pianiste (Piyanisti Vurun) (1960) - Angele arkadaşı Suzanne'a ne okuduğunu sorar, o da konuşmaksızın piyano çalar gibi bir el hareketi, arkasından da parmaklarını tabanca gibi uzatarak ateş etme hareketi yapar, bu sırada arka planda silah sesi efekti duyulur, yani "Piyaniste ateş edin" cümlesini pandomimle söylemiş olur. Angela'nın cevabı ise "Piyanisti Vurun! Evet filmi gördüm, Aznavour müthişti" olur. (54. dakika) François Truffaut'nun bu filmi 1960'ta çevrilmişti
  • La Belle et la bête (1946)
  • Vera Cruz (1954) - Bir fahişe "Bu gece Vera Cruz gösteriliyormuş" deyince Alfred "Ah evet, arkadaşın Burt Lancaster oynuyormuş" diye cevap verir ve kameraya dönüp sırıtır. (43. dakika)
  • À bout de souffle (Serseri Aşıklar) (1960) - Alfred (Jean-Paul Belmondo), Angela ve Émile'in evlerine geldiğinde tartışan çifti yatıştırmak için şu cümleyi sarf eder: "Aklınızı başınıza toplayın, bu akşam televizyonda Serseri Aşıklar var"(35. dakika) Godard'ın ilk filmi olan Serseri Aşıklar'ın (À bout de souffle) başrolünde de Jean-Paul Belmondo oynuyordu.
  • Moderato cantabile (1960) ("Jeanne Moreau'nun cameo rolü" alt bölümüne bakınız)
  • Jules et Jim (1962) ("Jeanne Moreau'nun cameo rolü" alt bölümüne bakınız)

Filmin müziği

Kadın Kadındır (Une femme est une femme) filminin Fransa'da Philips'ten çıkan ilk EP (Extended Play) soundtrack albümünün kapağında filmin oyuncuları Jean-Paul Belmondo, Anna Karina ve Jean-Claude Brialy görülüyor.

Filmin müziklerini Michel Legrand bestelemiştir. 5 şarkılık EP (Extended Play) şeklindeki soundtrack albümü Fransa'da filmle aynı yıl Philips firması tarafından piyasaya verilmişti. (Philips 432.595) Filmin önemli şarkılarından ikisi şunlardır:[7]

Soundtrack albümünde yer alan 5 şarkı ise şunlardır:[8]

  1. "Blues Chez le Bougnat"
  2. "Juke-Box"
  3. "Chanson d'Angela"
  4. "Le Lampadaire"
  5. "Bastringue"

Kaynakça

  1. ^ http://www.allmovie.com/work/a-woman-is-a-woman-55077/review []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 29 Ağustos 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2009. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Luc Godard</span> Fransız film yönetmeni (1930-2022)

Jean-Luc Godard, Fransız ve İsviçreli film yönetmeni, senarist ve sinema eleştirmeniydi. Fransız Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerinden birisidir.

<i>Serseri Aşıklar</i>

Serseri Aşıklar, 1960 yapımı Jean-Luc Godard filmi. Film, Fransız Yeni Dalga akımının ilk örneklerindendir.

Robert Bresson, Fransız yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Seberg</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1938 – 1979)

Jean Seberg, Amerikalı oyuncudur. Kariyerinin büyük bir bölümünü Fransa'da yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Yeni Dalgası</span>

Fransız Yeni Dalgası, 1950 sonları ve 1960'larda, kısmen İtalyan Yeni Gerçekçilik akımından etkilenen bir grup Fransız film yapımcısı için eleştirmenler tarafından kullanılan bir terimdir. Yeni Dalga hiçbir zaman örgütlü bir hareket hâline gelmemiştir, buna karşın Yeni Dalga akımını benimseyen film yapımcıları kendilerinden emin bir biçimde klasik film formunu reddetmeleri ve tabuları yıkma cesaretleriyle bilinirler. Bu akım yönetmenlerinin birçoğu dönemin çehresini değiştiren toplumsal ve siyasi değişimlere filmlerinde yer vermiş; kurgu, görsel biçim ve sinematografik anlatımlarındaki farklılıklarla muhafazakâr paradigmadan kesin bir kopuş sergilemişlerdir. Yeni Dalga yönetmenleri film eleştirmenliğinden gelmektedir. Her film yeni bir roman gibi tüm uylaşımlardan bağımsız bir şekilde oluşturulur. Her film ayrı bir sanat manifestosu, ayrı bir sinema kuramı gibi oluşturulmuştur.

"Aşıklar" şu anlamlara gelebilir

<i>Çılgın Pierrot</i>

Çılgın Pierrot, 1965 Fransa-İtalya ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Pierrot le Fou olan film Amerikalı cinayet-macera romanları yazarı Lionel White'ın Obsession adlı romanının serbest bir uyarlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Langlois</span> Fransız devlet adamı (1914-1977)

Henri Langlois, filmlerin korunması ve onarımı konusunda çalışmış bir öncüdür. Fransız Sinematek'inin kuran ve geliştiren kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Paul Belmondo</span> Fransız oyuncu (1933–2021)

Jean-Paul Charles Belmondo, Fransız sinema ve tiyatro oyuncusu.

<i>Macera</i> (film, 1960) İtalya-Fransa filmi

Macera 1960 İtalya - Fransa ortak yapımı psikolojik drama filmidir. Özgün adı L'Avventura dır. Uluslararası yarışma ve festivallerde The Adventure adı ile gösterime sunulmuştur. Film 1972 yılı başında Sinematek'te Serüven adıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jeanne Moreau</span> Fransız oyuncu (1928-2017)

Jeanne Moreau, ünlü Fransız oyuncu. Bafta ödüllü olan Moreau, yönetmenlik ve senaryo yazarlığı da yaptı.

<i>Cléo Beşten Yediye</i>

Cléo Beşten Yediye 1962 Fransa - İtalya ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Cléo de 5 à 7 olan film İngilizce konuşulan ülkelerde Cleo from 5 to 7 adı ile gösterilmiştir.

<i>Aşıklar</i> (film, 1958) 1958 filmi

Aşıklar, 1958 Fransa yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Les Amants olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Lovers adıyla gösterilmiştir.

<i>Evli Bir Kadın</i>

Evli Bir Kadın, 1964 Fransa yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Une femme mariée olan film İngilizce konuşulan ülkelerde A Married Woman adıyla gösterime girmişti. Film Türkiye'de ilk kez 9 - 12 Aralık 1969 tarihleri arasında Türk Sinematek Derneği'nde gösterilmişti.

<i>Kızım ve Ben</i> (film, 1960)

Kızım ve Ben veya İki Kadın, (İtalyanca: La Ciociara, Ciociaralı [Kadın] biçiminde çevrilebilir.) yönetmenliğini Vittorio De Sica'nın yaptığı 1960 yapımı İtalyan filmi. Kızını savaşın kötülüklülerinden korumaya çalışan bir kadının hikâyesini anlatır. De Sica ve Zavattini tarafından Alberto Moravia'nın aynı adlı romanından uyarlanan filmin başlıca oyuncuları arasında Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Raf Vallone ve Eleonora Brown yer alır.

Georges de Beauregard, Fransız film yapımcısı.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

13. Cannes Film Festivali 4-20 Mayıs 1960 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye ödülünü La Dolce Vita filmi ile Federico Fellini kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Cauchetier</span> Fransız fotoğrafçı (1920 – 2021)

Raymond Cauchetier, Fransız Yeni Dalgası'nın birçok ufuk açıcı filminde 1959'dan 1968'e set fotoğrafçısı olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız bir fotoğrafçıydı. Fotoğrafları, kariyerlerinin başındaki Yeni Dalga yönetmenlerinin ve alışılmadık ve çığır açan üretim yöntemlerinin önemli bir kaydıdır. Aperture dergisindeki Cauchetier'in 2009 tarihli bir profili, fotoğraflarının "Yeni Dalganın merkezi çalışmaları" olduğunu ilan etti.