İçeriğe atla

Kadıköy Ermeni Mezarlığı

Koordinatlar: 40°59′57″K 29°02′49″D / 40.99917°K 29.04694°D / 40.99917; 29.04694
Kadıköy Ermeni Mezarlığı
Harita
Diğer ad(lar)Uzunçayır Hasanpaşa Ermeni kabristanı
KonumKadıköy, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar40°59′57″K 29°02′49″D / 40.99917°K 29.04694°D / 40.99917; 29.04694
TürSivil Mezarlık
DinErmeni Mezarlığı
Açılış1895 (129 yıl önce) (1895)
Yüzölçümü7.000 m2 (75.000 ft2)
SorumluTürkiye Ermenileri Patrikliği
DurumKullanımda

Kadıköy Ermeni Mezarlığı (ErmeniceԳատըգիւղի Գերեզմանատուն), Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı, halk arasında Uzunçayır Hasanpaşa Ermeni kabristanı olarak da bilinir. Uzunçayır'daki diğer gayrimüslim kabristanları olan, Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı ve Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı arasında bulunur.

Ermeniler Kadıköy'de iki mezarlığa sahip olmuşlardır. Kadıköy merkezde bulunan eski mezarlık, kapısının üzerindeki yazıya göre 1740 yılında kurulmuştur. 1864 yılında kolera salgının ardından şehir içinde ölü defni yasaklandığından, 1890'lı yıllarda bu mezarlık istimlak edilerek onun yerine mezarlık alanı olarak Uzunçayır'da geniş bir arazi tahsis edilir ve Altıyol'daki eski mezarlar bu yeni araziye nakledilir. Burasının genişliği 7.000m²'dir ve bugün hala gömüye açıktır.[1]

Galeri

Definler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kadıköy Ermeni Mezarlığı". Türkiye Ermenileri Patrikliği. 13 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hamparsum Limonciyan</span>

Hamparsum Limonciyan veya Baba Hampartsum, Osmanlı Ermenisi bestekâr ve müzik hocası.

<span class="mw-page-title-main">Tatyos Efendi</span> Ermeni asıllı Osmanlı keman sanatçısı ve besteci (1855-1913)

Tateos Ekserciyan, , Osmanlı Ermenisi müzisyen ve bestekar.

<span class="mw-page-title-main">Karacaahmet Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesindeki bir mezarlık

Karacaahmet Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan İstanbul'un en büyük ve aynı zamanda en eski mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bülbüldere Mezarlığı</span>

Bülbüldere Mezarlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Zincirlikuyu Mezarlığı</span> İstanbulda bir mezarlık

Zincirlikuyu Mezarlığı, eski adıyla Zincirlikuyu Asrî Mezarlığı, İstanbul'un Şişli ilçesinin Esentepe mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir Müslüman mezarlığıdır. Esentepe ile Levent arasında, bulunduğu Zincirlikuyu semtiyle aynı adı taşıyan mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır. Ana giriş kapısı Nispetiye Caddesi-Büyükdere Caddesi bağlantı yolu üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Edirnekapı Şehitliği</span> Mezarlık

Edirnekapı Şehitliği, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan tarihi bir mezarlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Krikor Ağaton</span> Ermeni asıllı Osmanlı bürokrat ve siyasetçi (1823-1868)

Krikor Ağaton Efendi, Osmanlı Ermenisi eğitimci, ziraatçi, bürokrat, yazar ve siyasetçi. Yurtdışında aldığı eğitim, ailesinin çiftçilik faaliyetleri ve yaptığı ilmi çalışmalarla Osmanlı İmparatorluğunda tarımın gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Ağaton Efendi görev yaptığı kurumlarda önemli hizmetlerde bulunarak bazı ilkleri de gerçekleştirdi. İmparatorluğun ilk ziraat mektebinde tercümanlık ve hocalık yaptı. İlk milli serginin tertip komisyonunda yer aldı ve bugünkü Sayıştay'ın temelini teşkil eden Divan-ı Muhasebat kurumunun ilk memurlarından birisi oldu. Sultan Abdülaziz döneminde Umûr-ı Nâfia Nazırlığı 'na getirilen ilk Hristiyan ve Ermeni kökenli kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">İbrahimağa, Kadıköy</span>

İbrahimağa İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Bankası Baskını</span>

1896 Osmanlı Bankası Baskını, İstanbul'daki Osmanlı Bankası merkez şubesinin 26 Ağustos 1896 günü bir grup Ermeni Devrimci Federasyonu üyesi Ermeni tarafından ele geçirilmesi eylemidir.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan Mezarlığı</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde bulunan mezarlık

Eyüp Sultan Mezarlığı, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan tarihi bir mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Pangaltı Ermeni Mezarlığı</span>

Pangaltı Ermeni Mezarlığı veya diğer adıyla Surp Agop Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul ilinin Şişli ilçesindeki Pangaltı semti civarında yer alan ve günümüzde varlığını sürdürmeyen eski bir mezarlık. Mezarlığın bulunduğu arazi 1560 yılı civarında Ermenilerin kullanımına sunulmuş ve bundan sonraki yıllarda mezarlık olarak kullanılmaya başlanmıştı. 1930'larda yıkılan mezarlığın bulunduğu bölgede günümüzde Divan Oteli, Hilton Oteli, Hyatt Regency Oteli, Taksim Gezi Parkı, İstanbul Radyoevi ile Askerî Müze'nin bir kısmı ile çeşitli yapılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

<span class="mw-page-title-main">Feriköy Mezarlığı</span> İstanbulun Şişli ilçesinde bir Müslüman Mezarlığı

Feriköy Mezarlığı, ismini bulunduğu Feriköy semtinden alan tepelik alanda kurulu İstanbul Avrupa yakasında Okmeydanı ve Şişli arasında kalan mezarlık. Sinema, tiyatro, siyasi ve edebi bazı sanatçı ve tanınmış kişilerin mezarları buradadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli</span>

Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Zeytinburnu ilçesi Balıklı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Balıklı Ermeni Mezarlığı'nın girişinde bulunan şapel 1985'te inşa edilmiştir. Mimarı Yetvart Şahbaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Bey</span> Bestekar

İsmail Hakkı Bey, (Muallim), Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Agop Kazazyan Paşa</span> Ermeni kökenli Osmanlı maliyeci ve siyasetçi

Agop Ohannes Kazazyan Paşa, Ermeni kökenli Osmanlı maliyeci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Ermeni Mezarlığı</span> İstanbulda bulunan bir Ermeni Mezarlığı

Balıklı Ermeni Mezarlığı, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinin Seyitnizam mahallesinde bulunan bir Hristiyan mezarlığı. Kabristan adını eski bir yerleşim yeri olan günümüzde ise Zeytinburnu'nun semtlerinden biri olan Balıklı'dan almaktadır. Bakımı ve işletmesi Türkiye Ermenileri Patrikliği tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nakkaş Baba Mezarlığı</span> İstanbulun Üsküdar ilçesinde bir mezarlık

Nakkaş Baba Mezarlığı diğer bilinen isimleri ile Bahri Baba Mezarlığı veya Nakkaştepe Mezarlığı, İstanbul'un Üsküdar ilçesi Kuzguncuk mahallesinde bulunan bir Müslüman mezarlığı. Mezarlığın bakımı ve işletmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı</span>

Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Hristiyan Ortodoks mezhebine ait bir mezarlıktır. 1864 yılında, yaşanan kolera salgınları neticesinde gömü alanlarının yerleşim yerlerinin dışına taşınması kararı alındıktan sonra, Kadıköy Rum cemaatine, diğer azınlık cemaatleri ile birlikte, Uzunçayır'da 10.000 metrekareye yakın arazi tahsis edilmiştir. Taşocağı ve Zeamet sokakları arasında kalan üçgen arazide yan yana parsellerde Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı ve Kadıköy Ermeni Mezarlığı ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı</span>

Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Hristiyan Katolik mezhebine ait bir mezarlıktır. 1850'li yıllarda Kadıköy'de yaşayan Frenk kökenlilere, Sakız Adası'ndan gelen Katolik Rumlar da eklenince Kadıköy'deki Katolik nüfus çoğalmıştır. Eskiden definlerini bugün Moda, Cem Sokak üzerinde bulunan L'Assomption Katolik kilisesi bahçesine yapan Kadıköy Katolik cemaati, 1864 yılında kolera salgınları neticesinde şehir içi hazirelere ölü defnedilmesinin yasaklanması üzerine, diğer gayrimüslim cemaatler ile beraber Hasanpaşa, Uzunçayır'da tahsis edilen mezarlık arazisini kullanmaya başlarlar.