İçeriğe atla

Kadı Nezrülislam

Kadı Nezrülislam
Nazrul İslam 1926'da Chittagong'da.
Doğum24 Mayıs 1899
Batı Bengal, Britanya Hindistanı
Ölüm27 Ağustos 1976 (77 yaşında)
Dakka, Bangladeş
MeslekŞair, kısa öykü yazarı, besteci, romancı, oyun yazarı, denemeci
DilBengalce, Hindustânî, Farsça
VatandaşlıkBangladeş, Hindistan
Edebî akımBengalce rönesans
Önemli eserNotuner Gaan, Bidrohi, Pralayollas, Dhumketu, Agniveena, Bandhan Hara, Nazrul Geeti
Önemli ödülleriBağımsızlık Günü Ödülü, 1977
Ekushey Padak, 1976
EvliliklerPramila Devi

İmza

Kadı Nezrülislam veya Kadı Nazrul İslam (Bengalce: কাজী নজরুল ইসলাম; d. 24 Mayıs 1899, Burdvan - ö. 27 Ağustos 1976, Dakka), Bengalli şair, yazar, müzisyen ve devrimci. Bangladeş'in ulusal şairidir.[1]

Yaygın olarak Nazrul adıyla bilinen şair; faşizme ve zulme karşı dini bağlılık ve manevi isyan temalı geniş bir şiir ve müzik külliyatı üretti.[2] Nazrul'un politik ve sosyal adalet hareketi ona "Asi Şair" (Bengalce: বিদ্রোহী কবি; Bidrohi Kobi) unvanını kazandırdı.[3] Onun kompozisyonları, Nazrul Sangeet'in (Nazrul Müziği) avant-garde türünü oluşturur. Aynı tür, Hindistan'da Nazrul Geeti (Nazrul Müziği) olarak bilinir. Bangladeş'te saygı görmesinin yanı sıra, Hindistan'da, özellikle Batı Bengal ve Tripura'daki Bengalce konuşulan eyaletlerde, aynı şekilde anılır ve saygı duyulur.[4][5][6]

Nazrul'ın Mezarı

Kaynakça

  1. ^ Talukdar, Rezaul Karim (1994). Nazrul, the gift of the century. Dakka: Manan. s. 121. ISBN 9848156003. In 1976 Nazrul was awarded the citizenship of Bangladesh. 
  2. ^ Mahmudul Hasan Hemal (28 Mayıs 2015). "Nazrul's humanist vision". Dhakacourier. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 
  3. ^ Amin, S. N. (1 Ocak 1996). The World of Muslim Women in Colonial Bengal, 1876–1939 (İngilizce). BRILL. s. 159. ISBN 9004106421. 
  4. ^ Sheik Hasina; Prime Minister of Bangladesh; transcript of speech. "India-Bangladesh Joint Celebration, 113th birth anniversary of Poet Kazi Nazrul Islam and 90th year of his poem 'Rebel'" (PDF). Prime Minister's Office, Government of the People's Republic of Bangladesh. 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Aralık 2013. 
  5. ^ "TRIPURAINDIA : First Video Supported News Website in North-East India. Agartala, TRIPURA. TRIPURAINDIA : First Video Supported News Website in North-East India. Agartala, TRIPURA". tripuraindia.com. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2016. 
  6. ^ "West Bengal government celebrates Kazi Nazrul Islam's birth anniversary – Times of India". The Times of India. 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş bayrağı</span> Ulusal bayrak

Bangladeş bayrağı, Bangladeş devletinin ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Bengalce</span> doğu Hint-Aryan dillerinden biri

Bengalce veya Bengal Dili, bir doğu Hint-Ari dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hint alt kıtası</span> Güney Asyadaki fizyografik bölge

Hint alt kıtası, çoğunlukla Hindistan levhası üzerinde yer alan, Himalayalar ile Hint Okyanusu arasında kalmış coğrafi bölgeyi tanımlamak için kullanılan terim. Söz konusu bölgenin sınırlarına ilişkin fikir ayrılıkları varsa da, genel kabullere göre bu tabir ile Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal, Bhutan, Sri Lanka ve Maldivler'i de kapsayan bölge kastedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Plassey Muharebesi</span>

Plassey Muharebesi, 23 Haziran 1757 tarihindeki muharebedir. Muharebe yedi yıl savaşları kapsamında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Al Mahmud</span>

Mir Abdus Shukur Al Mahmud, Bangladeşli şair, romancı, kısa hikâye yazarı ve gazetecidir. 20. yüzyılın en büyük Bengalce dilinde eser veren yazar ve şairlerinden biri olarak görülmüştür.

Bangladeş-Çin-Hindistan-Myanmar Bölgesel İşbirliği Forumu dört ülke arasında daha fazla ticaret ve yatırım entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir Asya ülkesi organizasyonu.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Mart 2020'den beri Bangladeş'e yayıldığı doğrulandı. Bilinen ilk üç vaka 7 Mart 2020'de ülkenin epidemiyoloji enstitüsü IEDCR tarafından bildirildi. Enfeksiyonlar Mart sonuna kadar düşük kaldı ancak Nisan ayında dik bir artış gördü. 7 Nisan 2023 itibarıyla Bangladeş'te koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 29.446 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 2.038.053 olduğu açıklandı. 1.998.448 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

<span class="mw-page-title-main">Anisuzzaman</span>

Anisuzzaman, Bengal Edebiyatı konusunda uzman olan Bangladeşli eğitimci, yazar, aktivist ve akademisyen.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Murtaja Baseer</span> Ressam

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

Allama Nur Hossain Kasemi, Bangladeşli İslam alimi, siyasetçi, eğitimci, din adamı ve ruhani figür.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Film Arşivi</span>

Bangladeş Film Arşivi, Dakka'da bulunan Bangladeş'in ulusal film arşivi olan ve Bangladeş'te üretilen filmleri, reklamları ve diğer görsel medyaları koruyan bağımsız bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Şah Ahmed Şafi</span>

Şah Ahmed Şafi, Bangladeşli eğitimci, araştırmacı, yazar, vaiz, din adamı ve manevi figür.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Belarus ilişkileri</span>

Bangladeş-Belarus ilişkileri, Bangladeş ve Belarus arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 24 Ocak 1972'de Bangladeş'in bağımsızlığını tanıdı ve 1992'de resmi diplomatik ilişkiler kuruldu. Her iki ülkenin de yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Soykırımı</span> Pakistan Ordusu tarafından Doğu Pakistandaki Bengallilere yönelik soykırım

Bangladeş Soykırımı, 26 Mart 1971'de, Batı Pakistan'ın egemen olduğu Pakistan hükûmeti, Bengallilerin kendi kaderini tayin etme çağrılarını bastırmak için ülkenin Doğu Pakistan'ına askeri bir baskıya başladığında - Işıldak Operasyonu - başladı. Dokuz ay süren Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Cemaat-i İslamiden Pakistan yanlısı İslamcı milisler 300.000 ile 3.000.000 arasındaki Bengalliyi öldürdü ve sistematik bir soykırım tecavüzü kapsamında 200.000 ile 400.000 arasında Bengalli kadına tecavüz etti. Bangladeş Hükûmeti, soykırım sırasında 3.000.000 kişinin öldürüldüğünü ve bunun da Holokost'tan bu yana yaşanan en büyük soykırım olduğunu belirtiyor.

Şah Muazzam Hüseyin, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Sıddık</span>

Ebubekir Sıddık, Bangladeşli yazar, şair, eleştirmen ve eğitimci.