İçeriğe atla

Kadri Fellahoğlu

Kadri Fellahoğlu
Kişisel bilgiler
Doğum 1957
Çıralı Kıbrıs

Kadri Fellahoğlu (d. 1957, Çıralı, Baf), Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden Lefkoşa milletvekilliği, sonrasında Lefkoşa Türk Belediyesi başkanlığı yaptı.

Kariyer

1981 yılında Fırat Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesi'nden mezun olan Fellahoğlu, serbest mühendislik ve ticaret yaptı. 1986 yılında Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (KTMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası'nın yönetim kuruluna giren Fellahoğlu, 1989 yılına kadar kurulda kaldıktan sonra oda başkanı oldu. 1992 yılında bu görevden ayrıldı ve KTMMOB genel sekreteri oldu. Bu görevi de 1994 yılına kadar sürdüren Fellahoğlu 1998 yılına kadar KTMMOB başkanı olarak görev yaptı.[1]

1998, 2003, 2005 ve 2009 yıllarında Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) Lefkoşa milletvekili seçildi. CTP Merkez Yönetim Kurulu üyeliği ve CTP Mali Sekreterliği görevlerinde bulundu.[1] 27 Ocak 2006 tarihinde partinin Lefkoşa ilçe başkanı seçilen Fellahoğlu,[1] 2010 yılında bu görevden ayrıldı.[2] KKTC Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'nin başkan vekilliğini yapmaktadır.[3]

Eşi Sevim Fellahoğlu'yla 1983 yılında evlenmiştir ve iki erkek çocuk sahibidir.[4]

Fellahoğlu Çanakkale, Ortaköy ve Baf Ülkü Yurdu olmak üzere futbol takımlarında da forma giymiştir. 1973 yılında, 16 yaşındayken A takımına yükselmiştir.[4] Cemal Metin Bulutoğulları' nın istifası sonrası CTP-BG adayı olarak girdiği 7 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşen yerel ara seçimlerini kazanarak Lefkoşa Türk Belediyesi başkanı oldu. 2014 yılında yapılan seçimleri kazanamayarak yerini Mehmet Harmancı'ya bıraktı.

Kaynakça

  1. ^ a b c Kadri Fellahoğlu 17 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (KKTC Cumhuriyet Meclisi) Erişim tarihi: 24 Mart 2012
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2012. 
  3. ^ Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi 24 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (KKTC Cumhuriyet Meclisi) Erişim tarihi: 24 Mart 2012.
  4. ^ a b Kadri Fellahoğlu: "EMO'nun Saygınlığını Omuzlarımda Hissettim 7 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (EMO Bilim) Erişim tarihi: 24 Mart 2012.
Siyasi görevi
Önce gelen:
Cemal Metin Bulutoğluları
Lefkoşa Türk Belediyesi başkanı
7 Nisan 2013 - 2014
Sonra gelen:
Mehmet Harmancı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Talat</span> 2. KKTC cumhurbaşkanı

Mehmet Ali Talat,, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Ferdi Sabit Soyer, eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi eski genel başkanı ve Cumhuriyet Meclisi Gazimağusa milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Türk Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Fatma Ekenoğlu, Kıbrıs Türkü politikacı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Atun</span> 4. KKTC başbakanı

Hakkı Atun, 1935 yılında Mağusa'nın Ergazi Köyünde doğdu. 1959'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nden yüksek mühendis mimar olarak mezun oldu. Manchester ve Nottingham Üniversitelerinde kent planlama ihtisası yaptı. 1961-1975 yıllarında çeşitli kamu görevlerinde bulundu.1963 yılında Limasol-Baf Planlama Bölge Müdürü, 1967'de Planlama İnşaat Dairesi Müdürü, 1975'te İskan Müsteşarı oldu.

<span class="mw-page-title-main">2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri</span> Cumhuriyet Meclisi 7. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2009 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 19 Nisan 2009 tarihinde gerçekleşen parlamento seçimleridir.

Lefkoşa Türk Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşu. 16 Haziran 1958 tarihinde kurulan kuruluşun ilk başkanı Tahsin S. Gözmen, günümüzdeki başkanı ise Mehmet Harmancı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kutlay Erk</span>

Kutlay Erk,, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Yorgancıoğlu</span> 9. KKTC başbakanı

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, eski Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı ve 9. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

1985 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilan edilmesinden sonra 23 Haziran 1985 tarihinde yapılan ilk seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ünal Üstel</span> 16. KKTC başbakanı

Ünal Üstel, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

Ana muhalefet partisi lideri, genellikle hükûmette olmayan en büyük siyasi parti lideri tarafından taşınan bir unvandır ve tipik olarak parlâmenter sistemi kullanan ülkelerde kullanılır. Ana muhalefet lideri genellikle mevcut başbakan, başbakan yardımcısı, başbakanlık veya başbakanlık görevinde bulunan bir alternatif olarak görülür; Westminster sisteminde, ana muhalefet lideri, gölge kabine veya muhalefet ön sırası olarak bilinen rakip bir alternatif hükûmetin başını çeker. Aynı terim, alt devlet, il veya diğer bölgesel ve yerel meclislerde hükûmette olmayan en büyük siyasi parti liderine de atıfta bulunmak için kullanılır.

Abbas Sınay, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve hekim. KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden Girne milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kalyoncu Hükûmeti</span>

20. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Kalyoncu Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Ömer Kalyoncu'nun başbakanlığında, Ulusal Birlik Partisi ile kurulan koalisyon hükûmetidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihindeki ilk ve tek CTP-UBP koalisyon hükûmetidir.

Asım Akansoy, Kıbrıslı Türk siyasetçi, KKTC Eski İçişleri ve Çalışma Bakanı.

Fazilet Özdenefe, Kıbrıs Türkü hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tufan Erhürman</span> 12. KKTC başbakanı

Tufan Erhürman, Kıbrıslı Türk siyasetçi, akademisyen, hukukçu ve diplomat. Kamu hukuku alanında akademisyenlik yaptı. 2008-2010 yılları arasında Kıbrıs Sorunu müzakerelerinde yer aldı. 1999-2004 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığında görev alıp Türkiye'de ombudsman makamının tesis edilmesinde rol oynadı. 2013 yılından beri milletvekili, 13 Kasım 2016 tarihinden beri Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanıdır. 2 Şubat 2018 tarihinde KKTC Başbakanı oldu. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimi'ne Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin adayı olarak katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri</span>

2018 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yerel seçimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) yerel yönetimlerin idarecilerinin belirlenmesi amacıyla 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen seçimlerdir. Bu kapsamda ülkedeki 28 belediyenin başkanları ve belediye meclis üyeleri; 237 muhtar ve 948 ihtiyar heyeti üyesi seçildi.

Önder Sennaroğlu, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayan Parkı (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada bir park

Çağlayan Parkı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Kuzey Lefkoşa'da yer alan bir parktır. Mart 2008'de yeniden açılan parkın adı Ankara Çağlayan Parkı olarak değiştirildi fakat Lefkoşalılar tarafından benimsenmeyen bu ad, Lefkoşa Türk Belediyesi'nin (LTB) Mayıs 2013'te aldığı bir kararla eski hâline getirildi. 20 bin dönümlük arazi üstüne kurulan parkın inşası yirmi bir günde tamamlandı.