İçeriğe atla

Kadifeden Kesesi

"Kadifeden Kesesi"
Hafız Burhan şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
BesteciAnonim
"Kadifeden Kesesi"
"Kadifeden Kesesi" kapağı
Aman Doktor albümünden Candan Erçetin şarkısı
TarzTürk halk müziği,Türk Sanat Müziği
Süre3:20
Söz yazarıAnonim
BesteciAnonim
YapımcıDMC
Aman Doktor şarkı listesi
"Kadifeden Kesesi"
(9)

Kadifeden Kesesi Uşşak makamında, Nîm sofyan ritme sahip türküdür. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı sözleri Selahattin Destancı Kadifeden Kesesi Uzaktan Gelir Sesi[1] ve sözleri Sabri gözüken Kadifeden Kesesi Uzaktan Gelir Sesi [2] çeşitlemesi bulunmaktadır.

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Kayseri'de adı Kadifeden Kesesi olan bir türkü daha vardır. Müziği farklıdır.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Yunanistan'da Κατηφές,Τσαχπίν olarak bilinir.

Harici video
Kadifeden Kesesi - Marko Melkon
Hafız Burhan - Kadifeden Kesesi (Yeni Kadife) [ 78 Devirli Taş Plak Kayıtları © 1997 Kalan Müzik ]
Hamiyet Yüceses - Kadifeden kesesi
ΚΑΤΗΦΕΣ, 1931, ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ
ΚΑΤΗΦΕΣ, 1929, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΤΡΑΪΔΗΣ
ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΕΝΙΟ ΟΝΤΑ Νταλγκάς Αντών. (ΤΣΑΚΠΙΝ ΚΑΤΗΦΕΣ MANES) HMV AO-224 1928
ΤΑ ΤΣΑΧΠΙΝΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ (ΚΑΤΙΦΕΣ), 1930, ΜΑΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΣΑ
ΣΤΟΝ ΚΑΤΗΦΕΝΙΟ ΟΝΤΑ Εσκενάζυ Ρόζα [ΤΣΑΚΠΙΝ ΚΑΤΗΦΕΣ MANES] LIVE
ΚΑΤΗΦΕΣ, 1926, ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΠΟΥΛΟΥ
Κατηφές-ΜΕΙΝΤΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Χάρις Αλεξίου - Τσαχπίν - Official Audio Release
Muammer Ketencoğlu - Tsahpin (Çapkın)
Katifes / Kadifesin Kesesi Part 2 Greek Turkish Common Songs

Kaynakça

  1. ^ "Kadifeden kesesi uzaktan gelir ses". Omarşiv. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  2. ^ "Kadifeden kesesi uzaktan gelir sesi". Omarşiv. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Harmandalı Zeybeği, Ege yöresine ait, Türkiye genelinde bilinen bir türkü ve zeybek oyunudur. Türkünün çıkış yeri bilinmemekle birlikte Çanakkale-Balıkesir tarafları olduğu görüşü yaygındır.

<i>Muhsin Bey</i>

Muhsin Bey, 1987 yapımı, Yavuz Turgul'un yazıp yönettiği filmdir. Oyuncular Şener Şen ve Uğur Yücel, sinema çevrelerine göre bu film ile oyunculuklarının zirvesine çıkmışlardır. Film yine birçok otoriteye göre Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerindendir. Filmin yüksek çözünürlüğe sahip bir kopyasını yapmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi çeşitli çalışmalar yapmıştır. Filmin görüntü ve sesi yenilenmiş ancak orijinalinden 20 dakika eksik olan bu kopya rağbet görmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Tatlıses</span> Arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı

Yılmaz Tatlıses, Türk arabesk müziği sanatçısı, besteci ve söz yazarı.

<i>Fosforlu Cevriyem</i> 1988 yılında çıkan İbrahim Tatlısesin konser albümü

Fosforlu Cevriyem, İbrahim Tatlıses'in 21 Aralık 1988'de Tatlıses Plak firmasından çıkardığı albümdür. Tatlıses Plak kapandıktan sonra, albümün yayın hakkı Emre Plak'a devredilmiştir.

Hatırla Sevgili ya da Hatırla Ey Peri, Muhlis Sabahaddin Bey'in Nihavend makamındaki semai bestesi. Orijinali "Hatırla Margaretha"dır.

Çanakkale türküsü, Çanakkale Savaşı'nı anlatan bir türküdür. Ait olduğu yöre Kastamonu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Türk halk müziği</span> Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü

Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği, sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziğine ise ezgi adı verilir. Klasik Türk halk müziği, çeşitli yörelerden derlenmiş birçoğu anonim olan türkülerden ve sözsüz halk müziklerinden oluşur, anonim eserlerin sözü ve bestesinin kime ait olduğu bilinmez ve yöreye mâl olmuştur. Modern Türk halk müziği ise, 1970'li yıllardan sonraki dönemde eski yöresel müzik kalıpları örnek alınarak oluşturulmuş, sözü ve bestesi belli olan halk müzikleridir. Türk halk müziği, halk oyunları ve halkbilim ile de yakından ilgilidir. Bunun dışında genel karakteristiğine göre; bektaşi, halay, teke, zeybek gibi türlere ayrılır. Ayrıca il bazında türküler kategorilendirilmiştir.

Hey Onbeşli, Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

Turna veya Τουρκοπουλα, aynı zamanda Hey ağalar böyle mi olur, Astropalia Kalesi ve "Ilie mou, inda sou kama", anonim bir Türk ve Yunan halk türküsüdür. Şarkının Türkçe sözleri 17. yüzyıl Osmanlı Türkü âşık Karacaoğlan tarafından yazılmıştır.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

<i>Türküler Dile Geldi</i>

Türküler Dile Geldi, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 9 Temmuz 2009 tarihinde çıkardığı on beşinci albümüdür. Albüm, Özdemir Müzik etiketiyle piyasaya çıkmıştır.

<i>Yüreğimden Yüreğinize</i>

Yüreğimden Yüreğinize Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 19 Ocak 2012 tarihinde çıkardığı on altıncı albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkülerle Gömün Beni</span>

"Türkülerle Gömün Beni", Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın on ikinci stüdyo albümü Güler Duman '94'ten (1994) bir şarkı. Derdiyoklar ikilisinden Ali Ekber Aydoğan tarafından yazılmıştır. Sinan Çelik tarafından düzenlenmiştir. Derdiyoklar ikilisi daha önce Türkülerle... / Çobanın Mektubu (1992) albümlerinde parçayı kendileri seslendirdi. Parçanın klibinde geçmişten o güne kadar ki Türk halk müziği sanatçılarının görsellerine yer verildi. Albümün ilk klibidir. Güler Duman'ın ise kariyerinde yayınladığı ikinci video kliptir. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplamıştır. Şarkı, Güler Duman '94 albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlendi ve listelerde bir numaraya kadar yükselerek halk müziğinin klasik parçaları arasına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Bir Dalda İki Kiraz</span>

Bir Dalda İki Kiraz, saba makamında Nim Sofyan ritme sahip türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Mendil Kantosu olarak bir çeşitlemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mendilimin Yeşili</span>

Mendilimin Yeşili Nuri Halil Poyraz'dan derlenen Sabâ makamındaki türküdür. Yöresi İstanbul'dur. Bu türkü TRT kayıtlarına göre 02.11.1949 tarihinde Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Türkçe olarak, 1953 yılında New Yorklu Ermeni şarkıcı Bogos Kirecciyan tarafından Mendilim Yeşili adlı kaydıyla geniş kitlelere yayılmış ve popüler hale getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Aman Doktor Kantosu olarak iki çeşitlemesi bulunmaktadır. Yayın tarihi olarak 1928 öncesi yazmaktadır. Gıda-yı Ruh ve Müntehabat adlı yayında yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İndim Havuz Başına</span>

İndim Havuz Başına Hüzzam makamında,4/4 lik ritime sahip türküdür .Ahmet Yamacı tarafından derlenip notaya alınan türkü,2845 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Şu Gelen Atlı Mıdır Hicaz ,4/4 lük ritme sahip türküdür.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Şu gelen kimin kızı feracesi kırmızı ve Konya Türküsü olarak iki çeşitlemesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ada Sahillerinde Bekliyorum</span>

Ada Sahillerinde Bekliyorum, Hicaz makamında, sofyan ritime sahip anonim bir türküdür.

Gemilerde Tâlim Var hicaz makamında,9/8 lik ritime sahip abdal zeybeğidir. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Sarı Recep'den derlenip notaya alınan türkü, 252 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Recebim (Deniz Üstünde Balık), Deniz Üstünde Balık Okkalıktır Okkalık ve Recebim (Gemilerde Talim Var) olarak çeşitlemeleri bulunmaktadır.

Sarı Zeybek, bir Türk halk müziği şarkısıdır. Yaşar Bey, Deniz Kızı Eftalya, Hâfız Ahmet Bey, Nuri Cemil Bey, İbrahim Efendi tarafından söylenmiştir. Selim Sırrı Tarcan 1916 yılında çok beğendiği bu türküden esinlenerek yeni bir oyun meydana getirmiştir. Adını da Tarcan Zeybeği koymuştur. Tarcan Zeybeğinin sözleri aynı olsa da müziği farklıdır. Yaşar Bey'in plak kaydında yöre olarak İzmir görülmektedir.

Çanakkale Türküsü, sözleri Mehmet Nâzım Özgünay tarafından yazılan ve Şevket Gavsi Özdönmez (Neyzen) bestelenen türküdür. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.