İçeriğe atla

Kadife Sokağı

Kadife Sokak, İstanbul Kadıköy'de, Caferağa ile Bahariye arasında bulunan sokağın adı. Sokağın her iki tarafında kafe ve bara çevrilmiş eski evler bulunur.

Rexx Sineması'nın sokağı olarak da anılır. Girişinde Eftelya isminde nargile kafe ve hemen altında Reks Büfe bulunur. Sırayla Teacher's, Zincir, Lal, üst katında Dunia, karşıda Trip ve üstünde Hera, ileride Buddha, Karga, Arkaoda, İncir, Kahve Bahane, Racon&Samosa, Ağapia, İsis, Masal Evi, Karin, Liman Kahvesi gibi barlar yer almaktadır. Sokağın sonuna doğru adını blues müzisyeni SRV'den alan müzik enstrümanları satan ve gitar dersleri veren bir dükkân bulunmaktadır.[]

Eskiden Ermeni ailelerin yaşadığı bir sokak olup, sonradan barlar sokağı niteliği kazanmıştır.[1] Adını 20. yüzyılın başlarında kadife satan dükkânların varlığından almıştır. Bu dönemde Apollon Tiyatrosu da sokakta yer almaktaydı.[2]

Sokak, çevresindeki diğer sokaklarla beraber, semt sakinlerinin gürültü kaynaklı şikayetlerine konu olmaktadır.[3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ Tamer, Kütükçü (2015). Kadıköy'ün Kitabı: Geçmiş Zamanların, Mekanların ve Hatırlamaların Rafında. Ötüken Neşriyat. s. 45. 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  2. ^ Haldun, Hürel (2010). Semtleri, mahalleleri, caddeleri ve sokaklarıyla A'dan Z'ye İstanbul'un ansiklopedik öyküsü. Kapı Yayınları. s. 418. 11 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2017. 
  3. ^ "Kadife Sokak: Özgürlük mü? Rahatsızlık mı?". Gazete Kadıköy. 
  4. ^ "Burada eğleniyoruz başka yere taşının". Gazete Kadıköy. 4 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Moda (Semt Olan)". Reflekt. 31 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Kadıköy, eskiden Kalkedon, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda yer alan ilçelerinden birisidir. Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde bulunan Kadıköy, batı ve güneyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Üsküdar, kuzeydoğuda Ataşehir ve doğuda Maltepe ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Moda, Kadıköy</span> İstanbulun Kadıköy ilçesinde bir semt

Moda, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Kadıköy ilçesinde, tarihî yarımadanın karşısında bulunan semt.

<span class="mw-page-title-main">Kızıltoprak</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kızıltoprak, İstanbul Anadolu yakasında Kadıköy ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Caferağa Spor Salonu</span>

Caferağa Spor Salonu, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Bahariye semti Sakız Sokağı'nda bulunan ve basketbol başta olmak üzere her türlü salon sporuna hizmet veren spor salonudur.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde, Üsküdar ilçesine bağlı Acıbadem Mahallesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Caddebostan</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Caddebostan, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir mahalledir. Çiftehavuzlar ve Erenköy arasında kalır. İstanbul'un en gözde mahallelerinden olup Bağdat Caddesi, CKM gibi yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede ünlü markaların mağazaları mevcuttur. Türkiye'de az görülen bisiklet yolu mevcuttur. Bizans döneminde bu mahalleye Ruphinianus veya Drys denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kurbağalıdere, Kadıköy</span>

Kurbağalıdere, İstanbul ilinin Anadolu yakasında Kadıköy ilçesinde yer alan bir semttir. Fikirtepe, Kızıltoprak, Feneryolu ve Bahariye semtlerinin arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çiftehavuzlar, Kadıköy</span>

Çiftehavuzlar, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi sınırları içinde bulunan bir semt.

<span class="mw-page-title-main">Kozyatağı</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kozyatağı, İstanbul'da Kadıköy'e bağlı olan; 1980'lerden sonra gelişimini hızlandırmış, konut bölgesi olmasının yanı sıra ofis binalarının da yer aldığı bir semt ve aynı adlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Bahariye, Kadıköy</span>

Bahariye, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir semttir. Boğa heykelinin yukarısında kalmakla birlikte, birçok sanat aktivitesinin de bulunduğu bir mekândır. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi buradadır. Kadıköy'deki iki kiliseden biri olan Ermeni Katolik Kilisesi de buradadır. Bahariye Caddesi 1992 yılında yaya yolu haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T3 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T3 Nostaljik Ring Tramvay Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy İDO – Moda Caddesi – Kadıköy İDO güzergâhında ring olarak hizmet veren ve 11 istasyondan oluşan 2,6 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa</span> İstanbul, Kadıköydeki Haydarpaşa Garı ve çevresine verilen isim

Haydarpaşa, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde Haydarpaşa Garı ve çevresindeki alana verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Üsküdar</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Güneyinde, Acıbadem, Kadıköy bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Caferağa</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Caferağa, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kadıköy ilçesinin denize kıyıdaş mahallelerinden biri olan Caferağa'nın güneyi, kuzeyi ve batısı Marmara Denizi ile çevirilidir. Moda Burnu da denen bir yarımada üzerine yayılan mahalle, kendi adından ziyade Moda semti olarak anılmaktadır. Mahallenin doğusunda ise Osmanağa mahallesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasanpaşa, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Hasanpaşa, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılıkçeşme, Kadıköy</span>

Ayrılıkçeşme, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Kadıköy ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Semt, adını IV. Murad tarafından 17. yüzyıl'da yaptırılan Ayrılıkçeşmesi'nden almaktadır. Bu çeşme, Osmanlı Sultanları'nın Anadolu'ya sefere giderken; Hacı kafilelerinin ve Surre alaylarının İstanbul'dan çıkarken kendilerini uğurlayanlarla vedalaşıp ayrıldığı noktadır. Marmaray projesi kapsamında Ayrılıkçeşme'de semtin adını taşıyan bir tren istasyonu; Kadıköy-Tavşantepe metrosu kapsamında ise bir metro istasyonu yapılmış ayrıca Halkalı-Gebze tren istasyonu olaraktan yeni demiryolu hattı üzerinde tren istasyonu inşa edildi. Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi'de bu semtte yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Ayrılık Çeşmesi</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede bir çeşme

Ayrılık Çeşmesi ya da Ahmed Ağa Çeşmesi, İstanbul'un Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yapıdır. İlk inşa tarihine ilişkin kesin bir bilgi olmamakla birlikte 17. yüzyılın başında Kapı Ağası Gazanfer Ağa tarafından bir namazgâh ile birlikte yaptırıldığı sanılmaktadır. Çeşme üzerindeki kitabelere bakıldığında, daha sonraları çeşmenin 1741 yılında Kapı Ağası Ahmet Ağa ve 1921-1922 yıllarında 5. Mehmet’in torunu Düriye Sultan tarafından olmak üzere iki kez tamir ettirildiği öğrenilmektedir. Kimi kaynaklar çeşmenin geçmişini Bizans dönemine kadar dayandırmaktadır. Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilen çeşme, günümüzde yandaki resimdeki halini almıştır.

Ayrılıkçeşme Sokağı, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesi Rasimpaşa mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir yoldur. Adını, sokağın başında bulunan tarihî Ayrılık Çeşmesi'nden alan sokağın bir yanında baştan başa eski Osmanlı evleri yer alırken diğer tarafıysa tarihî Ayrılıkçeşme Arap Mezarlığı vardır. Sokağın yanı sıra bulunduğu semt de Ayrılıkçeşme olarak anılmaktadır.