İçeriğe atla

Kadırga Yaylası

Kadırga Yaylası, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırları Zigana Dağları üzerinde, Zigana Geçidi'nin doğu yakasında bulunan bir yaylanın adıdır.

Terminoloji

Yaylanın eski (Rumca) adı Eskala'dır.[1] Kadırga adı ise iki formda analiz edilmektedir.[2]

Kadırga Festivali

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesine bağlı olan yayla yöre insanının yanı sıra Torul hatta Giresun'dan gelen on binlerce kişinin katılımıyla ve Trabzon'un batısındaki ilçelerin rağbet göstermesiyle Yayla ortası veya Çürük ortası denilen Temmuz ayının son iki ve Ağustos ayının ilk haftası yörede dernek olarak adlandırılan yayla şenlikleri düzenlenmektedir. Özellikle Temmuz ayının üçüncü cuma günü düzenlenen Kadırga Festivali, tüm yaylacıları ("Otçu" da denilmektedir) çeker

Kadırga Festivalinde yöresel giysilerle dans eden kadınlar.

Köyler sabah erkenden kafileler halinde için yola çıkar, kemençe çalarak, horonlar edilerek, havaya silah atılarak yaylaya varılır. Bütün gün türlü yemekler, yenilip oyunlar oynanır. Yaylanın bağlı bulunduğu Gümüşhane (il) Kürtün Belediyesi uzun yıllardır bölgede şenlikler organize eder[3]

Notlar

  1. ^ Yunanca Skala kelimesinin bozulmuş bir formudur. Yörede, Anadolu'da ve Yunanistan'da Türkçeye iskele olarak geçen bu adı taşıyan başka toponimler de vardır. Özhan Öztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük 2 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. İstanbul, 2005. Cilt 2. s. 1032
  2. ^ Özhan Öztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük. Clt 1. s. 586
  3. ^ "Kadırga Yaylasında şenlik coşkusu". Gümüşhane - Haber29. 22 Temmuz 2023. 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vartavar</span>

Vartavar Ermenistan ile Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde kutlanan bir festivaldir. Türkiye'de Rize'nin Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinin yüksek kesimlerinde yaşayan bir halk olan Hemşinliler tarafından Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde köyden köye değişen tarihlerde, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla yapılan ve Trabzon'da yayılan derneklerden farklı olarak, herkesin değil de daha çok genç kız ve erkeklerin horon edip diğerlerinin seyretmesi ile kutlanan bir yayla şenliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kürtün</span> Gümüşhane ilinin ilçesi

Kürtün, Gümüşhane ilinin tipik Karadeniz iklimi ve kültürünün yaşatıldığı bir ilçesidir. İlçe merkezi nüfusu 5.285'tir. Nüfusu köyleriyle birlikte 12.792'dir. 1990 yılında ilçe olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuymak</span> Karadeniz mutfağına özgü mısırunu-peynir yemeği

Kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurum'un Oltu, İspir ve Tortum ilçelerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popülerdir. Mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avusor Yaylası</span>

Avusor veya Avusör, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir yayla durumundadır. 2700 rakımdadır ve 300 civarı ev barındırır. Yayla, Komilo ve Abişho köyünde yaşayan Laz köylüler tarafından kullanılmaktadır. Yaylanın üstünde Laz Geçidi olarak da bilinen Lale Geçidi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuruçeşme, Sapanca</span> Sapanca, Sakarya, Türkiyede mahalle

Kuruçeşme, Sakarya ilinin Sapanca ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Şevketiye, Gölcük</span> Gölcük, Kocaeli, Türkiyede mahalle

Şevketiye, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesine bağlı Kafkas göçmenlerinin kurduğu mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karalahana</span>

Karalahana ya da yaprak lahana, turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir. Karadeniz halkının temel besin maddesidir. Yaz-kış yenilen bu sebzenin adı Eski Yunanca'daki lahana "yenilebilen sebze" kelimesinden gelmekte ve bölgede (Lazca); Lu farklı yörelerdeki adlarıyla Kelem, Pancar, Pezük (Gürcüce); Şaviphali, ; Kara Mancar olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

Komati Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı yaklaşık 1600 metredir. Yaylaya araçla ulaşmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Sırt sepeti</span>

Sırt sepeti, sırt üstü taşınan bir sepet türüdür. Çay, mısır, fındık, yaprak ve elle toplanabilen ürünlerin yaygın olduğu yerlerde günümüzde de kullanılmaktadır.

Hüseyin Dilaver Türk kemençecidir. Kendi bestelediği Karadeniz temalı türküler başta olmak üzere kemençe tekniği ve geniş repertuarı ile tanınmaktadır.

Çunis Yaylası, Trabzon ilinin Hayrat ilçesine 36 kilometre uzaklıkta konumlanmış bir yayladır. 8 kilometrekarelik bir alanı kaplayan yayla, en yakın yerleşim birimi olan Dağönü (Hanlut) mahallesine 6 kilometre uzaklıktadır. Her yıl Nisan ve Ekim ayları arasında yerleşim amaçlı kullanılmaktadır. Çaykara'nın Işıklı mahallesi sakinleri yaylayı kullanmaktadır.

Salikvan Yaylası, Artvin'in Arhavi ve Yusufeli ilçelerini ayıran zirvede konumlanmış bir yayladır. Yaylada 1992 yılından beri her yıl Ağustos ayının ilk haftasında Salikvan Yaylası Şenliği düzenlenmektedir. Şenliğe Yusufeli'nin Yüksekoba (Kobak) ve Arhavi'nin bazı köylerinden katılım sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon ilindeki yaylalar listesi</span> Vikimedya liste sayfası

Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan Trabzon ilindeki yaylalar genel olarak iç kesimlerde bulunmaktadır. Trabzon'da bulunan 18 ilçeden 14'ünde kayıtlara geçmiş irili ufaklı 325 yayla mevcuttur.

İzmiks veya İzmiş, Trabzon'un Tonya ilçesinde düzenlenen dernek ve şenliğin adıdır. Trabzon'da en fazla katılımın olduğu şenliklerden biridir.

Kofrakol Yaylası veya Kohrakol Yaylası, Trabzon'un Maçka ilçesinde konumlanmış bir yayladır. Yazlık (Livera) köyü sınırları içerisine yer alan yayla, Maçka ilçe merkezine 27 kilometre uzaklıktadır. Yamaç paraşütü kalkış alanlarına ev sahipliği yapan yaylanın rakımı 2.050 metredir. Yayladan Sümela Manastırı net bir şekilde görülmektedir.