İçeriğe atla

Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı

Koordinatlar: 40°59′57″K 29°02′51″D / 40.99917°K 29.04750°D / 40.99917; 29.04750
Aya Ignatios Rum Ortodoks Mezarlığı
Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı Şapeli
Harita
KonumKadıköy, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar40°59′57″K 29°02′51″D / 40.99917°K 29.04750°D / 40.99917; 29.04750
TürSivil Mezarlık
DinOrtodoks Mezarlığı
Açılış1895 (128 yıl önce) (1895)
Yüzölçümü10.000 m2 (110.000 ft2)
DurumKullanımda

Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı (Aya Ignatios Rum Ortodoks Mezarlığı) (YunancaΚοιμητηριακός Ιερός Ναός Αγίου Ιγνατίου), Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Hristiyan Ortodoks mezhebine ait bir mezarlıktır. 1864 yılında, yaşanan kolera salgınları neticesinde gömü alanlarının yerleşim yerlerinin dışına taşınması kararı alındıktan sonra, Kadıköy Rum cemaatine, diğer azınlık cemaatleri ile birlikte, Uzunçayır'da 10.000 metrekareye yakın arazi tahsis edilmiştir. Taşocağı ve Zeamet sokakları arasında kalan üçgen arazide yan yana parsellerde Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı ve Kadıköy Ermeni Mezarlığı ile komşudur.

Tahsis edilen arazi içerisinde kilise inşa etme izni 1898'de verilmiştir. Gerekli inşaat izninin alınması için, dönemin Rus Büyükelçiliği Başkatibi Pavlos Maksutov bizzat ilgilenmiştir.

Mezarlık ve içerisinde bulunan kilise Aziz Ignatios'a ithafen adanmıştır. Kilisenin dıştan görünüşü Rus kiliselerinin karakteristiklerini taşır. İç planı ise üç nefli, kubbeli bazilika planlıdır. Mezarlıkta ayrıca eski ve sahipsiz mezarlardan toplanan kemiklerin muhafazası amacıyla inşa edilmiş bir kemikhane de mevcuttur.

Mezarlıkta Rum cemaati üyeleri ile birlikte, diğer Ortodoks Hristiyan milletlerden inananlar da medfundur.

Defnedilen kişiler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

Ekümeniklik, günümüzde genellikle, daha büyük bir dinî birliği ya da dinlerarası iş birliğini sağlama amacını güden girişimleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Noel Baba Kilisesi</span>

Noel Baba Kilisesi ya da resmi adıyla Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi, Demre'de bulunan, Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolaos'ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba'nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari'ye götürüldüğüne inanılır. Kilise, Antik çağdan 20. yüzyıldaki Rum Kırımı dönemine kadar ibadethane olarak kullanılmaktaydı.

Mather Dolarosa Katolik Kilisesi, Samsun'un Katolik halkı için hizmette bulunan ve Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir tapınak. Günümüzde birinci dereceden sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Pangaltı Ermeni Mezarlığı</span>

Pangaltı Ermeni Mezarlığı veya diğer adıyla Surp Agop Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul ilinin Şişli ilçesindeki Pangaltı semti civarında yer alan ve günümüzde varlığını sürdürmeyen eski bir mezarlık. Mezarlığın bulunduğu arazi 1560 yılı civarında Ermenilerin kullanımına sunulmuş ve bundan sonraki yıllarda mezarlık olarak kullanılmaya başlanmıştı. 1930'larda yıkılan mezarlığın bulunduğu bölgede günümüzde Divan Oteli, Hilton Oteli, Hyatt Regency Oteli, Taksim Gezi Parkı, İstanbul Radyoevi ile Askerî Müze'nin bir kısmı ile çeşitli yapılar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Beyoğlu)</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan kilise

Aya Triada İstanbul, Beyoğlu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Taksim Meydanı'nın güneybatısında; Meşelik Sokağı, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi'nin kesişiminde bulunan kilise, İstanbul'daki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biridir. Halen Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi</span>

Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi ya da Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesi Galatasaray semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi</span>

Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi veya Aziz Yorgi Katedrali, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesinin Fener semtinde bulunan ve İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapan kilise. Özellikle dünya Hristiyanlığı'ndaki durumu göz önüne alındığında nispeten küçük bir kilisedir; bununla birlikte, tüm İslami olmayan binaların camiler gibi ilgili İslami binalardan daha küçük ve alçakgönüllü olması gerektiğini belirleyen Osmanlı İmparatorluğu'nun İslami yasaları ile açıklanabilir: Osmanlı'nın İstanbul'u fethinden önce Patrikhane kilisesi Ayasofya'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Aya Triada Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

Ayios NikolaosKilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Prens Adaları ilçesinin Halki adasında bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Kumkapı Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi</span>

Ayia Panayia Elpida Rum Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesine bağlı Kumkapı semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Karaköy Aya Nikola Kilisesi</span>

Aya Nikola Türk Ortodoks Kilisesi, Türkiye'nin İstanbul kentinin Beyoğlu ilçesine bağlı Karaköy semtinde bulunan bir Türk Ortodoks kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Sopio Gurieli'nin Mezarı</span>

Sopio Gurieli’nin Mezarı, Gurieli hanedanından Gürcü prensesi Sopio’nun Türkiye’deki mezarıdır. 1829’da Platana’da inşa edilmiş olan anıtsal mezar, daha sonra Ünye’ye taşınmıştır. Kilise Tepe'deki veya Yalı'daki Rum Ortodoks kilisenin avlusuna taşınmış olan bu mezar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Kadıköyde yer alan bir Ermeni Mezarlığı

Kadıköy Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı, halk arasında Uzunçayır Hasanpaşa Ermeni kabristanı olarak da bilinir. Uzunçayır'daki diğer gayrimüslim kabristanları olan, Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı ve Kadıköy Rum Ortodoks Mezarlığı arasında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı</span>

Kadıköy Latin Katolik Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Kadıköy ilçesinde bulunan Hristiyan Katolik mezhebine ait bir mezarlıktır. 1850'li yıllarda Kadıköy'de yaşayan Frenk kökenlilere, Sakız Adası'ndan gelen Katolik Rumlar da eklenince Kadıköy'deki Katolik nüfus çoğalmıştır. Eskiden definlerini bugün Moda, Cem Sokak üzerinde bulunan L'Assomption Katolik kilisesi bahçesine yapan Kadıköy Katolik cemaati, 1864 yılında kolera salgınları neticesinde şehir içi hazirelere ölü defnedilmesinin yasaklanması üzerine, diğer gayrimüslim cemaatler ile beraber Hasanpaşa, Uzunçayır'da tahsis edilen mezarlık arazisini kullanmaya başlarlar.

Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Hristiyan Ortodoks mezhebine ait bir mezarlıktır. İstanbul Rum cemaatinin, İstanbul'daki en büyük mezarlığıdır. Mezarlık, zamanının önde gelen heykeltraşlarının Batılı ve Antik Yunan tarzı eserleriyle donattığı gerçek bir açık hava müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Stefanos Kilisesi</span>

Aya Stefanos Kilisesi, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 19. yüzyılın ortalarında Eğirdir'de inşa edilmiş olan bir Rum Ortodoks kilisesidir. Eğirdir, o dönemde farklı etnik ve dini grupların bir arada yaşadığı çok kültürlü bir yerleşim yeriydi ve Rum Ortodoks cemaati burada önemli bir varlık gösteriyordu. Kilisenin yapımında kullanılan malzemeler ve mimari tarzı, bu topluluğun kültürel ve dini kimliğini yansıtır.