İçeriğe atla

Kadıköy Boğa Heykeli

Koordinatlar: 40°59′26″N 29°01′45″E / 40.990446°K 29.02916700000003°D / 40.990446; 29.02916700000003
Boğa Heykeli
Harita
Sanatçı Isidore Jules Bonheur
Yıl 1864 (1864)
Tür Tunç heykel
Konum İstanbul

40°59′26″N 29°01′45″E / 40.990446°K 29.02916700000003°D / 40.990446; 29.02916700000003

Boğa Heykeli, İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Altıyol bölgesinde yer alan ve bir erkek sığırı tasvir eden bronz heykel.

1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından oluşturulmuş eser sıklıkla Kadıköy'ün simgesi ve önemli bir buluşma noktası olarak nitelendirilmiştir.

Heykelin sağdan görünüşü

Tarih

Beylerbeyi Sarayı'ndaki Böğüren Boğa heykeli

Heykel, 1864 yılında Fransız heykeltıraş Isidore Jules Bonheur tarafından alçı kalıptan maça hazırlanarak Thiebaut dökümhanesinde tunç döküm olarak üretilmiştir. Heykelin İstanbul'a nasıl geldiği kesin olarak bilinmez; farklı kaynaklarda farklı bilgiler verilmektedir. Bir iddiaya göre eser 1865 yılında Paris'te sergilenmiş, 1867 yılında Avrupa seyahati esnasında Paris Evrensel Sergisi'ni ziyaret eden Osmanlı padişahı Abdülaziz'in ilgisini çekmişti. Abdülaziz, bu ziyareti sırasında at, geyik, aslan vb hayvan heykellerinin yanı sıra iki adet de boğa heykeli içeren 24 parçalık bir koleksiyon sipariş etmiştir. Bu koleksiyondaki heykeller önce Beylerbeyi Sarayı'nın, bir bölümü ise daha sonra Yıldız Şale Köşkü bahçesinde yer almışlardır. Bir başka iddiaya göre ise heykel ilk olarak Fransa'dan Alman İmparatorluğu tarafından savaş ganimeti olarak alınmış, daha sonra ise Alman-Osmanlı ittifakına atfen Enver Paşa'ya hediye edilmiş; biri Yıldız Sarayı'na diğeri ise Beylerbeyi Sarayı'na yerleştirilmiş iki heykelden birisidir. Ancak Kaiser II. Wilhelm'in ziyareti sırasında bu türlü bir hediye getirdiği kayıtlara bulunmadığı için bu iddia daha zayıf kabul edilir..[1]

1910'lu yıllarda Yıldız Şale Köşkünden alınan heykel önce Enver Paşa ile eşine ait Bilezikçi Çiftliği'ne nakledilmiştir. Enver Paşa'nın yurdu terk etmesinden sonra koleksiyondaki çeşitli hayvan heykelleri Ahmed Muhtar Paşa tarafından çiftlik ile beraber satın alınmıştır. Ahmet Muhtar Paşa aldığı heykellerin kimisini Feneryolu'ndaki köşküne, kimisiniıModa'daki Dimitri Veldemi Köşkü bahçesine yerleştirmiştir. Boğa heykelinin Bilezikçi Çiftliği'nden sonraki durakları tam bilinmez.

Heykel, 1940'lı yıllarda Kadıköy ilçesi merkezinde yer alan Eski İskele'nin karşısındaki Kaymakamlık Binası ile Sokoni Vakum Oyl Benzin İstasyonu arasındaki noktasına konulmuştur. 1949 yılında ise Spor ve Sergi Sarayı önüne yerleştirilen heykel, 1969 yılı sonrasında tekrar Kadıköy Kaymakamlık Binası yanındaki önceki yerine taşınmış ve 1980'li yıllarda kopyası çıkarılmak üzere kalıbı alınmıştır. Böylece heykelin bir eşi de Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde bulunmaktadır. 1987 yılında ise boğa heykeli Kadıköy Kaymakamlığı önünden Altıyol'a taşınmıştır.[2]

Heykelin soldan görünüşü

2013 yılında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Boğa Heykeli'nin eşi olan Beylerbeyi Sarayı "Böğüren Boğa" Heykeli'nin Altıyol'a getirilmesi ve Kadıköy'deki muadili ile beraber sergilenmesi gerektiğini bildirmiştir.[3]

Muadilleri

Rhode Island eyaletindeki eşi

Bonheur aynı heykelden birden fazla üretmiş olup, bu heykelin İngiltere'de, Belçika'nın Anderlecht şehrinde, İspanya'nın El Puerto de Santa Maria şehrinde ve ABD'nin Rhode Island eyaletinde birer eşi mevcuttur. Sanatçı, söz konusu heykelin biblo büyüklüğünde kopyalarını da üretmiş ve satmıştır.[4][5][6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Altıyol'daki Döğüşen Boğa Heykelinin Serüveni". 26 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2021. 
  3. ^ Karaca, Ekin (17 Mayıs 2013). ""Boğa Kadıköy'de Kalsın, 'Böğüren Boğa' Yanına Gelsin"". Bianet. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadıköy</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Kadıköy, eskiden Kalkedon, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda yer alan ilçelerinden birisidir. Kocaeli Yarımadası'nın güneybatı kesiminde bulunan Kadıköy, batı ve güneyde Marmara Denizi, kuzeybatıda Üsküdar, kuzeydoğuda Ataşehir ve doğuda Maltepe ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Sarayı</span> İstanbul, Üsküdar’da bulunan tarihi bir yapı

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan yazlık bir Osmanlı sarayıydı. Günümüzde müze olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, kendisine bağlı çeşitli yapı ve diğer unsurlardan oluşan bir kompleksin parçasıdır. Adını, bulunduğu Beylerbeyi semtinden alır. Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in talimatıyla, 1863-1865 yıllarında, Sarkis Balyan'ın mimarlığında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Başkanlığı</span>

Millî Saraylar Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan, millî sarayların korunması ve düzenlenmesinden sorumlu olan başkanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Balyan</span> Ermeni asıllı Osmanlı mimar (1835-1899)

Sarkis Balyan, Osmanlı döneminde yaşamış Ermeni Balyan mimarlar ailesinden bir mimardır. Yine bir mimar olan Garabet Amira Balyan'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Balyan ailesi</span> Ermeni asıllı Osmanlı bir mimar ailesi

Balyan ailesi, 18. ve 19. yüzyıllarda hassa mimarı olarak Osmanlı padişahları ve hanedanı tarafından yaptırılan birçok mimari esere imza atan ve birçok mimar yetiştiren Ermeni bir ailedir. Tarihçi İlber Ortaylı, bu ailenin her ne kadar Kayserili olduğu bilinse de aslen Maraş kökenli olduklarını iddia eder.

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Caddesi</span> Kadıköyden başlayıp Maltepeye kadar devam eden bir cadde

Bağdat Caddesi ya da kısaca Cadde, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan; Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde; Kızıltoprak'tan başlayarak Maltepe Belediyesi sınırlarındaki Cevizli'ye kadar uzanan ünlü bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Caddebostan</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Caddebostan, İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan bir mahalledir. Çiftehavuzlar ve Erenköy arasında kalır. İstanbul'un en gözde mahallelerinden olup Bağdat Caddesi, CKM gibi yerlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bölgede ünlü markaların mağazaları mevcuttur. Türkiye'de az görülen bisiklet yolu mevcuttur. Bizans döneminde bu mahalleye Ruphinianus veya Drys denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Av Köşkü Saray Müzesi</span> Kocaelinin İzmit ilçesinde bulunan müze

Abdülaziz Av Köşkü ya da başka bir adıyla Kasr-ı Hümayun, İzmit'te bulunan barok ve ampir üslupta bir köşktür. Son şeklini Abdülaziz devrinde alan yapı, Osmanlı Devleti'nde İstanbul dışında yapılan tek küçük saray olarak bilinir. Mimarı Garabet Amira Balyan'dır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Altunizade, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Üsküdar-Kısıklı yolu üzerinde, Bağlarbaşı ile Millet Bahçesi adı verilen park arasında kalan bölgenin güneye, Koşuyolu'na doğru uzanan kesimi.

Mehmed Abid Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Bahariye, Kadıköy</span>

Bahariye, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir semttir. Boğa heykelinin yukarısında kalmakla birlikte, birçok sanat aktivitesinin de bulunduğu bir mekândır. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi buradadır. Kadıköy'deki iki kiliseden biri olan Ermeni Katolik Kilisesi de buradadır. Bahariye Caddesi 1992 yılında yaya yolu haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kadıköy Lisesi</span> Moda, Kadıköyde yerleşik lise

İstanbul Kadıköy Lisesi, İstanbul'un Moda semtinde 1957'den beri hizmet vermekte olan öğretim kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Yalova Atatürk Köşkü</span>

Yalova Atatürk Köşkü, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Yalova'nın 12 kilometre güneyindeki Termal ilçesine yapılan iki katlı köşk.

<i>Haremde Beethoven</i>

Haremde Beethoven, Abdülmecid Efendi’nin 1915 tarihli yağlı boya tablosu.

<span class="mw-page-title-main">BELTUR</span>

BELTUR ya da açık adıyla Büyük İstanbul Eğitim, Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret Anonim Şirketi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1 Ocak 1970'te kurulan turizm işletmeciliği ağırlıklı bir şirkettir. Şirket ilk yıllarında İstanbul'da bulunan çürümeye yüz tutmuş binaların onarımı ile başladı. 11 Ocak 1999 tarihinde İSO 9002 kalite belgesini almaya hak kazanmıştır. Bu belge ile Türkiye'de ilk olarak İSO 9002 belgeli restoran işletmesi olmayı da başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahlat Köşkü</span>

Ahlat Köşkü Türkiye'nin Bitlis ilinde yer alan bir köşktür. Ahlat ilçesinde, Van Gölü kıyısında konumlanan yapı, Türkiye cumhurbaşkanı tarafından kullanılmaktadır. Köşkün resmî açılışı 25 Ağustos 2020 tarihinde yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kaiser II. Wilhelm Köşkü</span> Kocaelinin Körfez ilçesinde bulunan köşk

Kaiser II. Wilhelm Köşkü (Çivisiz Köşk olarak da bilinir), Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunan ve 1898 yılında dönemin Almanya İmparatoru olan Kaiser II. Wilhelm’in Osmanlı İmparatorluğu'nu ziyaret etmesi dolayısıyla yaptırılan bir köşktür.

Baltazzi Köşkü , 1850'lerde İzmir'in Buca ilçesinde Baltazzi ailesine mensup Demonstanis Baltazzi tarafından yaptırılmış neoklasik mimari üslupta bir Levanten köşküdür.

<span class="mw-page-title-main">Sarıca Apartmanı</span> İstanbulun Moda semtinde tarihî yapı

Sarıca Apartmanı, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Moda semtinde 1903 yılında inşa edilmiş bir yapıdır.