İçeriğe atla

Kaburga dolması

Kaburga dolması
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüEtli yemek
Ana malzemelerkoyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır.[1][2] Diyarbakır'da yapılmaktadır.[3] Mardin'de yapılmaktadır.[4]

Yörelere Göre Çeşitleri

Diyarbakır Kaburga Dolması

Diyarbakır Kaburga Dolması; kuzu kaburganın, kuzu eti, pirinç ve badem ile doldurularak pişirilmesi yapılır. Diyarbakır Kaburga Dolması 20.12.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[5][6]

Antalya Kaburga Dolması Laba

Antalya Kaburga Dolması Labanın malzemeleri karaciğer, böbrek, kıyma, pirinç, soğanü, çam fıstığı (küher), kuş üzümü, kavrulmuş badem, karabiber, maydanoz, tereyağı ve tuzdur.[7]

Muş Kaburga Dolması

Muş Kaburga Dolmasının malzemeleri koyun veya keçi kaburgası, pilavlık bulgur, tereyağı ve tuzdur.[8]

Bingöl Kaburga Dolması

Bingöl Kaburga Dolmasının malzemeleri koyun kaburgası, kuşüzümü, kuzu ciğeri, soğan, dolmalık fıstık, tereyağı, pirinç, yenibahar, karabiber, salça ve tuzdur.[9]

Mardin Kaburga Dolması

Mardin Kaburga Dolmasının malzemeleri sıvı yağ, kuşbaşı et, karabiber, yenibahar, tuz, limon, pirinç, badem, maydanozdur.[10] Mardin Kaburga Dolması 23.12.2009 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[11]

Batman Kaburga Dolması

Batman Kaburga Dolmasının malzemeri kuzu kaburga, sotelenmiş kuzu kuşbaşı, pirinç, tuz, karabiber, yenibahar, maydanoz, kızartılmış badem içidir.[12]

Erzincan Kaburga Dolması

Erzincan Kaburga Dolması badem, tereyağı, pirinç, pul biber, karabiber, reyhan ve maydanozun karıştırılarak kaburgaya doldurulması ve buharda pişirilmesiyle hazırlanır.[13]

Van Kaburga Dolması

Van Kaburga Dolması malzemeleri kuzu kaburgası, pirinç, baharat, tuz, soğan ettir.[14]

Adıyaman Kaburga Dolması

Adıyaman Kaburga Dolması malzemeleri pirinç, tatlı badem, tereyağı, pulbiber, reyhan, fesleğen, maydanoz, tuz, karabiber, kuzu kaburga, biber salçası, karabiberdir.[15]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kaburga Dolması Tarifi". www.turkascihaberleri.com. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  2. ^ Sarı, İbrahim (13 Eylül 2017). Her Derde Deva Osmanlı Yemekleri: Güzel Yemekler. noktaekitap. 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  3. ^ Haber, Diyarbakır Güneydoğu Ekspres. "Diyarbakır'ın Yemek Kültürü". Diyarbakır Güneydoğu Ekspres Haber. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  4. ^ Samaha, Yıldız Öz. "Bildiğiniz bütün dolmaları unutun! Mardin'in sınırlarını aşan lezzeti kaburga dolması". Hürriyet. 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  6. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  7. ^ "KABURGA DOLMASI LABA". Kültür Portalı. 28 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  8. ^ "TÜRKİYE KÜLTÜR PORTALI". www.kulturportali.gov.tr. 18 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  9. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  10. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 15 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  12. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  13. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  14. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 
  15. ^ "KABURGA DOLMASI". Kültür Portalı. 2 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İçli köfte</span> dışı bulgur içi kıyma dolgulu olan, kızartılmış veya haşlanmış topak

İçli köfte ya da oruk, bulgurun hamur hâline getirilerek içinin doldurulması suretiyle yapılan, Orta Doğu mutfağında bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Biber dolması</span> Yemek

Biber dolması,dolmalık veya kapya biberi içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı biber dolması ya da kıymalıbiber dolmalması şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Evelik dolması, labada dolması Anadolu ve Kafkasya'da çok sevilerek yenen bir dolma çeşididir. Yörelere göre etli veya zeytinyağlı olabilir. İç malzemesi olarak pirinç ve bulgur kullanılabilir. Evelik dolması Azerbaycanın milli mutfağında da yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Lahana sarması</span>

Lahana sarması, Lahana dolması ya da Kelem dolması beyaz lahana yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tavşan yahnisi</span>

Tavşan yahnisi tavşan eti ile hazırlanan bir sulu yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Tas kebabı</span> Türk mutfağından sulu et yemeği

Tas kebap veya tas kebabı, Türk mutfağında yer alan etli bir sulu yemektir. Macar yemeği gulaş ile karşılaştırılabilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tas kebabı tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Davut paşa köftesi</span>

Davut paşa köftesi,kuzu kıyması, tuz, tane karabiber, kimyon, yenibahar, zeytinyağı, kuru soğan, iç badem, domates salçası, su, limon suyu, tereyağı ile yapılan bir tür köftedir. Davud paşa köftesi, eskiden Osmanlı sarayında akşam ziyafetlerinde servis edilen güzel kokulu bir baş yemektir. Yanında tereyağlı pilavla servis edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sura yemeği</span>

Sura bir et yemeğidir. Sura, Ege Bölgesi’nin büyük bir kesiminde Aydın, Manisa ve İzmir çevresinde yapılan geleneksel et yemeklerinden biridir. Balıkesir'de de yapılır. Kuzu ya da oğlak kaburgasından yapılır,Baharatlı iç pilav, kuzu kaburganın içine doldurularak bakır tencerede pişirilir. Sos dökülerek fırına verilir. Kendi pilavıyla birlikte servis edilir. Kurban Bayramı gibi özel günlerde pişirilir.

<span class="mw-page-title-main">Asma yaprağı sarması</span> asma yaprağı pirinç veya kıyma ile doldurularak yapılan yemekler

Asma yaprağı sarması veya Asma yaprağı dolması, asma yaprağının içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır. Malzemeler karıştırılarak harmanlanır. Daha sonra salamura asma yaprağıyla sarılır. Üzerine limon suyu sıkılarak ya da yoğurt konularak yenir.

Eşkene bir çeşit yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru dolma</span>

Kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı kuru dolma ya da kıymalı kuru dolma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Şımşıpe,Şırnak mutfağında yer alan, bir çeşit karışık dolma ve sarma yemeğidir. Malzemeleri koyun eti kıyması, pirinç, tuz, karabiber, sıvı yağ, biber, pancar yaprağı, ebegümeci yaprağı, asma yaprağı, soğan, dolma kabağı, patlıcan, dolma biber, domates, sumak, maydanoz, salçadır. Şımşıpe 22.12.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Patlıcan dolması</span>

Patlıcan dolması, patlıcan içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı patlıcan dolması ya da kıymalı patlıcan dolma sı şeklinde farklı çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Acem pilavı</span>

Acem pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Koyun eti veya dana eti ile hazırlanır. Çam fıstığı, üzüm, tarçın, karanfil ve kakule eklenerek hazırlanır.

Pehli bir çeşit et yemeğidir.

Pencegoşt pilavı, bir çeşit ciğer sarmadır.

<span class="mw-page-title-main">Erik dolması (yemek)</span>

Erik dolması, bir çeşit dolmadır. Osmanlı mutfağında yapılan dolmalardan biridir. Malzemeleri; kuru erik, pirinç, kıyma, tuz, tereyağı, su ve şekerdir

Duvaklı pilav, bir çeşit pirinç pilavıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şalgam dolması</span>

Şalgam dolması, şalgam içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">İç pilav</span>

İç pilav pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. İç pilav sade yenildiği gibi dolma içerisine konularak da yenilebilir.