İçeriğe atla

Kablosuz klavye

Kompakt bir kablosuz klavyenin görsel tasviri

Bir kablosuz klavye, radyo frekansı (RF), kızılötesi (IR) veya Bluetooth teknolojisinin yardımı ile kullanıcının bilgisayarlar, tabletler veya dizüstü bilgisayarlar ile iletişime geçmesini sağlayan bir bilgisayar klavyesidir. Günümüzde kablosuz klavyeler, sıklıkla kablosuz fareler ile beraber satılmaktadır.

Kızılötesi teknolojisini kullanan kablosuz klavyeler diğer kızılötesi algılayan cihazlara sinyal iletmek için ışık dalgalarını kullanırlar. Ancak, söz konusu radyo frekansı teknolojisi olunca, kablosuz bir klavye 27 MHz'den 2.4 GHz'e kadar olan sinyaller kullanarak iletişim kurar. Çoğu kablosuz klavye bugün işe 2.4 GHz radyo frekansında çalışmaktadır. Bluetooth ise kablosuz klavyeler tarafından yaygın kullanılan bir başka teknolojidir. Bu cihazlar ana cihaza Bluetooth protokolü kullanarak bağlanır ve iletişime geçerler.

Kablosuz bir klavye bir alıcı ve bir verici olmak üzere iki parçanın yardımı ile RF (radyo frekansı) teknolojisini kullanarak bağlanabilir. Radyo vericisi kablosuz klavyenin içinde bulunur. Radyo alıcısı bir klavye ya da USB bağlantı noktasına takılır. Alıcı ve vericiler takıldıktan sonra, bilgisayar klavye ve fareyi sanki kabloyla bağlanmışlar gibi görür.

Türleri

Bir kablosuz fare ve klavye takımı
  • Standart boyut kablosuz klavye: Bu klavyeler standart boyutta kablosuz klavyelerdir.
  • Katlanabilir - menteşeler klavyenin katlanabilmesini sağlar.[1]
  • Dokunmatik yüzeyli taşınabilir klavye: Klavye dokunmatik yüzeyle entegre olarak gelir.[2]
  • Ayaklıklı taşınabilir - tablet/akıllı telefon ayaklıklarıyla birlikte gelir.[3]
  • Sarılabilir kablosuz klavye: kullanılmadığı zaman sarılabilen kablosuz klavye.[4]
  • Mini Kablosuz Klavye: Dokunmatik yüzey entegre edilmiş avuç içi boyutunda klavye, başparmak yazımı kullanır.[5]
  • İnce klavye
  • Dokunmatik yüzeyli - klavye ile entegre dokunmatik yüzey[6]

Bluetooth klavye

Bluetooth klavye

Bir Bluetooth klavye Bluetooth protokolü kullanarak ana cihazına bağlanan ve ana cihazıyla iletişim kuran bir kablosuz klavyedir. Bu cihazlar dizüstü bilgisayarlar, ultrabooklar ve yaygın olarak akıllı telefon ve tabletler gibi taşınabilir cihazlarla kullanmaktadırlar. Tesadüfi olarak taşınabilir cihazlarla beraber, Bluetooth klavyeler 2011'de popüler olmuştur.[7][8] Bluetooth klavyelerinin çoğunluğu standart Q klavye düzenine sahip olsa da, bazı mini bluetooth klavyeler farklı bir düzene sahip olabilir. Bluetooth klavyeler Android, iOS, Linux, macOS ve Windows gibi bütün önde gelen işletim sistemleri ile uyumludur.[9] Genellikle taşınabilir cihazlar için kullanıldıkları için, Bluetooth klavyeler Android ve iOS işletim sistemleri için özel fonksiyon tuşları bulunmaktadır. Android ve iOS arasında farklılık gösteren özel fonksiyon tuşlarından dolayı, birkaçı hariç, çoğu Bluetooth klavye her işletim sisteminde çalışmaz. Bu yüzden satın alınacak klavyenin uyumluluğu öncesinde kontrol edilmelidir.[10][11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Li, Anita (18 Eylül 2012). "Foldable Bluetooth Keyboard". Mashable.com. 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  2. ^ Castro, Demetrius (14 Ocak 2011). "Amkette-wi-key touch turns that home tv into a large screen pc". www.techshout.com. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2014. 
  3. ^ "Smart Bluetooth Keyboard Compatible with Android, Windows & iOS". Amkette. 22 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2013. 
  4. ^ Ridden, Paul (1 Mayıs 2011). "Scorcher free Key roll-up wireless keyboard". www.gizmag.com. Erişim tarihi: 22 Şubat 2014. 
  5. ^ "Bluetooth Keyboard" (PDF). Motorola. Erişim tarihi: 3 Nisan 2013. 
  6. ^ Kessler, Derek (29 Haziran 2011). "Review: HP TouchPad Bluetooth Keyboard". webOSNation.com. 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  7. ^ Ferrill, Tim. "Death Match: Mobile Bluetooth Keyboards". Gizmodo.com. 22 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011. 
  8. ^ Ravenscraft, Erica (11 Kasım 2013). "How to Make Your Android Tablet Work More Like a PC". Lifehacker. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  9. ^ "5 Best Bluetooth Keyboard". WindowAble. 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2016. 
  10. ^ Monroe, Juli Monroe (25 Ocak 2013). "Review: Amazon Basics Bluetooth Keyboard". Teleread. 1 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2013. 
  11. ^ "iOS: Apple Wireless Keyboard compatibility". Apple. 28 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2013. 

Dış bağlantılar

Dizüstü Klavye

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">Fare (bilgisayar)</span> bilgisayar ekranında bir işaretçiyi hareket ettirmek için kullanılan elde tutulan cihaz

Fare,, genellikle avuç içinde tutulan, hareketleri bilgisayar ekranındaki imlecin hareketlerini kontrol eden, bilgi giriş aygıtıdır. Fare modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir. İlk bilgisayar faresi 1964 yılında Douglas Engelbart tarafından yapıldı. Fare el hareketlerini mekanik, LED'li optik, lazerli optik yöntemle algılayabilir. Fare elde ettiği bilgileri bilgisayara kablo, kızılötesi, radyo dalgalar veya Bluetooth ile aktarabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dizüstü bilgisayar</span>

Dizüstü bilgisayar ya da laptop, taşınabilir türden, genellikle ekran ve klavye olmak üzere iki parçadan oluşan kişisel bilgisayarlardır. Bir dizüstü bilgisayar bir masaüstü bilgisayarın klavye, fare ve ekran gibi bileşenlerini tek bir parçada toplar. Dizüstü bilgisayarlar bir AC bağdaştırıcıdan gücünü alır ve şarj edilebilir bir batarya ile güç kaynağından uzakta da kullanılabilir. Dizüstü bilgisayarlar küçük ve taşınabilir olmaları açısından avantajlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil cihaz</span> bilgisayar türü

Mobil cihaz, elinde tutabilmek ve kullanabilmek için yeterince küçük olan bir bilgisayardır. Genel olarak, herhangi bir el tipi bilgisayar cihazında dijital düğmeler ve klavye ile fiziksel bir klavye ile birlikte fiziksel düğmeler ile bir dokunmatik ekran arayüzü sağlayan bir LCD veya OLED düz ekran arayüzü bulunur. Bu tür cihazların çoğu internete bağlanabilir ve araç eğlence sistemleri veya kulaklık gibi diğer cihazlarla Wi-Fi, Bluetooth, hücresel ağlar ve NFC aracılığıyla birbirine bağlanabilir. Entegre kameralar, sesli ve görüntülü telefon görüşmeleri yapma ve alma yeteneği, video oyunları ve GPS özellikleri yaygındır. Güç genellikle lityum pil ile sağlanır. Mobil cihazlar, söz konusu yetenekler için uzmanlaşmış üçüncü taraf uygulamaların yüklenmesine ve çalıştırılmasına izin veren mobil işletim sistemleri çalıştırabilmektedir.

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tablet bilgisayar</span>

Tablet bilgisayar veya sadece tablet, tek bir ünitede ekran devresi ve batarya bulunan bir mobil bilgisayardır. Tabletler parmak-kalem hareketlerini algılayabilen, fare ve klavye ile kombine edilebilen, kamera ve ivmeölçer gibi sensörlerle donatılan cihazlardır. Temel özellikleri kontrol edebilmek amacıyla ekstra fiziksel tuşlar içerebilir. İçerdiği sanal klavye eklentisi ile kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

iPad (1.nesil)

iPad (1.nesil) Apple tarafından iPad hattında ilk olarak tasarlanan ve pazarlanan bir tablet bilgisayardır. Cihaz bir Apple A4 işlemci, 9.7 inç dokunmatik ekran ve belirli varyantlarda hücresel şebekelere erişme olanağı sunuyor. iOS işletim sistemini kullanan iPad, müzik çalabilir, e-posta gönderip alabilir ve web'de dolaşabilir. Oyun oynamak ve referanslara erişmek, GPS navigasyon yazılımı ve sosyal ağ hizmetleri gibi diğer işlevler uygulamaları indirerek etkinleştirilebilir. Cihaz 27 Ocak 2010'da bir medya konferansında ilan edildi ve açıldı.

<span class="mw-page-title-main">MessagePad</span>

MessagePad 1993 yılında Apple Newton platformu için Apple Computer tarafından geliştirilen kişisel dijital yardımcı cihazların ilk serisidir. Bazı elektronik mühendislik ve Apple'ın MessagePad cihazlarının imalatı Sharp Corporation tarafından Japonya'da yapılmıştır. Cihazlar, ARM 610 RISC işlemcisine ve tüm özellikli el yazısı tanıma yazılımına dayanıyordu. Bu, Apple tarafından geliştirildi ve pazarlandı. Cihazlar Newton OS işletim sistemini yönetti. MessagePad 1998 yılından sonra üretilmedi. Bir de Apple 2010 yılında iPad cihazlarını tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 7 (2012)</span> Tablet Bilgisayar

Birinci nesil Nexus 7, Android işletim sistemini çalıştıran, Google ve Asus tarafından ortak geliştirilen Nexus ailesine ait 1.nesil bir mini tablet bilgisayardır. Google tarafından pazarlanan ve orijinal bir ekipman üreticisi ortak tarafından inşa edilen Google Nexus serisi Android tüketici cihazlarındaki ilk tablettir. Nexus 7'de 7 inç (180 mm) ekran, Nvidia Tegra 3 çekirdekli çekirdek, 1 GB bellek, Wi-Fi ve yakın alan iletişim bağlantısı (NFC) ve 8, 16 veya 32 GB'lık depolama alanı bulunuyor. Tablet, Android'in "Jelly Bean" lakaplı 4.1 versiyonuyla birlikte gönderilen ilk cihaz oldu. Google Play multimedya mağazasının Android Jelly Bean ile entegrasyonunu vurgulayarak Google, Nexus 7'yi bir eğlence cihazı ve e-kitap, televizyon şovu, film, oyun ve müzik kullanan bir platform olarak pazarlamayı amaçladı.

<span class="mw-page-title-main">Lenovo Yoga</span> Lenovonun sunduğu dizüstü bilgisayar ve tablet bilgisayar ürünü

Lenovo Yoga menteşeli bir ekran nedeniyle birden fazla form faktörünü üstlenebilme özelliğiyle Lenovo'nun sunduğu dizüstü bilgisayar ve tablet bilgisayar ürünlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Bilgisayar Klavyesi</span>

Apple Bilgisayar Klavyesi Apple tarafından önce Apple dizisi için, daha sonra Macintosh bilgisayar dizisi için tasarlanan bir klavyedir. Apple Genişletilmiş Klavye de dahil olmak üzere onlarca model serbest bırakıldı. Şu anda Apple tarafından sunulan iki klavye var: USB ile tam boyutlu bir sürüm ve Bluetooth ile bağlanan ve tam boyutlu modelin sayısal tuş takımını çıkartan Apple Magic Keyboard.

<span class="mw-page-title-main">Apple Magic Trackpad</span>

Apple Magic Trackpad Apple tarafından üretilen multi-touch dokunmatik yüzey'dir. 27 Temmuz 2010'da açıklanan bu, mevcut MacBook ailesi dizüstü bilgisayarlarda bulunan ve 80% daha fazla olsa da trackpad'e benzer. Dokunmatik yüzey, Boot Camp'deki ek bir aygıt sürücüsüyle Windows 7, Windows XP ve Windows Vista'nın yanı sıra Mac OS X Snow Leopard sürüm 10.6.4 ve üstü bir yazılım güncellemesi bulunan Macintosh bilgisayarlarla da tamamen uyumludur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kablosuz Fare</span>

Apple Kablosuz Fare Macintosh bilgisayarlar için yapılmış tek düğmeli bir fare. Eylül 2003'te piyasaya sürüldü, ancak 2005 yılına kadar Apple'ın birincil kablosuz fare olduğu yaygın şekilde bilinmiyor. Bluetooth 1.1 kablosuz teknolojisiyle etkileşime giriyor. 2 AA lityum şarj edilebilir pil içermekteydi ve fare kullanılmadığı zaman da optik algılayıcıyı koruyan bir güç düğmesi vardı. Apple Wireless Mouse'un Endüstriyel tasarımı tamamen Apple'ın ev tasarımcıları tarafından ele alınırken, bazı donanımlar Sparkfactor Design tarafından tasarlandı. Apple model numaraları A1015'i içerir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Magic Mouse</span>

Apple Magic Mouse 2015 yılında durduruluncaya kadar Apple tarafından üretilen ve satılan multi-touch bir faredir. İlk önce 20 Ekim 2009'da satıldı. Magic Mouse, çoklu dokunmatik özelliklere sahip ilk tüketici faredir. Apple Mighty Mouse'un yerine geldi. iPhone, iPad, iPod Touch ve çoklu dokunmatik trackpad'leri takiben Magic Mouse, masa üstü bilgisayarlarla etkileşim kurmak için farenin üst yüzeyinde kaydırma gibi hareketlerin kullanılmasını sağlıyor. Bluetooth ile bağlanır ve iki AA pil ile çalışır. Apple kutusunda iki tane şarj edilemeyen pil içerir. Selefi Mighty Mouse gibi Magic Mouse da sağ tıklama yeteneğine sahiptir. 15 Ekim 2015 yılında Apple Magic Mouse 2 yerine geldi.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Fare</span>

Microsoft Fare 1983'te Microsoft tarafından piyasaya sürülen bir bilgisayar Faresidir. Şirket tarafından piyasaya sürülen ilk fare ve ilk satışı 195 $ olan Microsoft Word, Microsoft Notepad ve ekranda bir öğretim öğreticisi ile birlikte verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kablosuz Klavye</span>

Apple Kablosuz Klavye Macintosh bilgisayarlar için geliştirilmiş ve iOS cihazlarıyla uyumlu kablosuz bir klavyedir. Bluetooth kablosuz iletişim teknolojisiyle etkileşime giriyor ve kablolu sürümünden farklı olarak hiçbir USB konektörü veya bağlantı noktası yoktur. Her nesil, kullanılmadığında düşük güç özelliklerine sahiptir. 13 Ekim 2015'te kullanımdan kaldırıldı ve yeni Apple Magic Keyboard'u başarıyla tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Apple Magic Keyboard</span>

Apple Magic Keyboard Apple Kablosuz Klavye'nin halefi olarak Apple tarafından üretilen geçerli klavye. Magic Keyboard, Apple Magic Mouse 2 ve Apple Magic Trackpad 2'nin yanında Ekim 2015'te piyasaya çıktı. Yeni çevre birimleri ile ana tema, setin gömülü şarj edilebilir lityum iyon pil kullanması idi.

<span class="mw-page-title-main">El bilgisayarı</span>

El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Smartbook</span>

Bir smartbook, 2009 ve 2010 yılları arasında üretilen bir akıllı telefon ve netbook bilgisayarın bazı özelliklerini birleştiren bir mobil cihaz sınıfıydı. Smartbooklar, her gün açık, gün boyu pil ömrü, 3G, Wi-Fi bağlantısı ve GPS, 5 ila 10 inç ekran boyutuna sahip bir dizüstü bilgisayar veya tablet bilgisayar tarzı gövdede gibi özelliklerle tanıtıldı. Fiziksel veya yumuşak bir dokunmatik ekran klavyesi var. Lenovo Skylight, Toshiba AC100, Chromebook gibi modeller var.