İçeriğe atla

Kablosuz ağ

Wi-Fi

Kablosuz yerel ağ, kablolu iletişime alternatif olarak uygulanan, RF (Radyo Frekansı) teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapan esnek bir iletişim sistemidir.[1]

Özellikle arazi koşullarının zor olduğu, telekom altyapısının olmadığı veya yeterli kablo mesafesinin olmadığı durumlarda, binalar arasında kablosuz cihazlarla (Wireless Bridge) ve ekipmanlarla oluşturulan bağlantı şeklidir.

Kablosuz yerel alan ağı

Aynı bölgedeki bilgisayar sistemlerinin kablosuz olarak bir ağ oluşturmasıdır. Bina içi veya kampüs alanında, mobil kullanıcılar için geliştirilmiş bir teknolojidir. "LAN to LAN" bağlantıda mesafe birkaç kilometreye kadar çıkabilir.

Kablolu ağ ile kablosuz ağ birbirine entegre edilebilir. Kablolu ağlarda kullanıcıların yeri sabittir ve hareket edemezler. Kablosuz ağlarda ise kaplama alanı içinde kullanıcılar istedikleri gibi yer değiştirebilirler. Kablolu ağdaki bütün kaynaklara erişebilirler.[2]

  • Basic Service Area (BSA), access point tarafından sağlanan RF kaplama alanıdır. RF kaplama alanını artırmak için sisteme bir access point daha eklemek yeterlidir. Böylece var olan kablolu LAN'a erişim mesafesi artırılmış olur.
  • Access Point (AP), ethernet omurgasına bağlanır ve kaplama alanı (Cell) içindeki bütün kablosuz client'larla iletişim kurar. AP, cell içinde yöneticidir ve network içindeki trafik akışını kontrol eder. Uzaktaki kablosuz client'lar birbirleriyle direkt değil, AP aracılığı ile haberleşirler.
  • Extended Service Area Eğer tek bir cell, yeterli kaplama alanını sağlamazsa, ek cell'ler eklenerek kaplama alanı genişletilebilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2023. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kişisel alan ağı</span>

Kişisel alan ağı bir bilgisayar ağı sistemidir. Günümüzde bir endüstri standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Sanal özel ağ</span> Uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan internet teknolojisi

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz erişim noktası</span>

Kablosuz erişim noktası (KEN), dizüstü bilgisayar ve akıllı telefon gibi telsiz cihazları wi-fi ve benzeri telsiz erişim standartları kullanarak kablolu ağa bağlayan aygıtlardır.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Wireless LAN</span>

Wireless LAN veya WLAN, kablosuz yerel alan ağıdır.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Metropol alan ağı</span>

Metropol alan ağı genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli omurga teknolojisini kullanarak LAN'lar arasında bağlantı kurar, İnternet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz iletişim</span>

Kablosuz iletişim herhangi bir kablolu iletken olmadan iki veya daha fazla nokta arasındaki bilgi aktarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">IEEE 802.1X</span>

IEEE 802.1x, bağlantı noktası tabanlı ağ erişim kontrolü için kullanılan bir standarttır ve 802.1 protokol grubunun bir parçasıdır. Bir kablolu (LAN) veya kablosuz (WLAN) ağa dahil olmak isteyen istemci cihazlara kimlik doğrulama mekanizması sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Muni-Fi</span>

Bölgesel kablosuz ağlar, bir bölge veya bir kentte yaşayan tüm insanların kablosuz bir şekilde internete ulaşması amacıyla tüm bir bölge veya kenti kablosuz erişim bölgesine dönüştürme kavramıdır. Bu ağlar, kablosuz iletişim ağlarının geliştirilmesi ya da WI-FI yardımıyla bölgesel genişletici ile yapılır. Tipik dağıtım cihazı, genellikle direklerde olan ve interneti dışarıya dağıtan yüzlerce yönlendirici kullanır. Bu ağın operatörü kablosuz internet sağlayıcı olarak davranır.

Ad Hoc Ağı veya Ad Hoc Network, herhangi bir kablosuz erişim noktası veya yönlendirici kullanmadan 2 veya daha fazla bilgisayar arasında ağ bağlantısı kurma işlemine verilen addır.

Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.

<span class="mw-page-title-main">TP-Link</span> Çinli bilgisayar malzemeleri şirketi

TP-LINK Technologies Co., Ltd., Çin merkezli bir ağ donanımı ve bilgisayar donanımı şirketidir. Şirket, 1996 yılında Zhao Jianjun ve Zhao Jiaxing tarafından kurulmuş olup bilgisayarlar için ağ donanımı üretmektedir. Ürünlerine modem, mobil geniş bant modem, kablosuz enerji, ethernet hub, yönlendirici, kablosuz yönlendirici, konut ağ geçidi, ağ anahtarı, kablosuz erişim noktası cihazları, ağa bağlı depolama ve storage area network cihazları, IP kamera'lar, kablolu modem, kablosuz ağ, Muni-Fi, ADSL, tekrarlayıcı, güç hattı iletişimi, yazdırma sunucusu, şarj aleti, ev otomasyonu cihazları dahildir. Ayrıca Google OnHub modemi de üretir. Şirketin merkezi Shenzhen'de yer almaktadır. Şirketin adı, Alexander Graham Bell tarafından icat edilen "bükümlü çift bağlantı" kavramına dayanıyordu. Ana rekabeti Netgear, Melco, Belkin, Linksys, D-Link ve Asus gibi şirketleri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kanal erişim yöntemi</span>

Kanal erişim yöntemi veya çoklu erişim yöntemi telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında, verinin aynı iletim ortamına bağlı ikiden fazla terminalin üzerinde iletilmesini ve terminallerin kapasitesini paylaşmasını sağlar. Paylaşılan fiziksel ortam örnekleri, kablosuz ağlar, veri yolu ağları, halka ağlar ve yarı çift yönlü kipte çalışan noktadan noktaya bağlantılardır.

<span class="mw-page-title-main">Kablosuz yönlendirici</span>

kablosuz yönlendirici, kablosuz erişim noktasının işlevlerini içeren bir yönlendirici. İnternete veya özel ağ'a erişim sağlamak için kullanılır. Üreticiye ve modele bağlı olarak kablolu yerel alan ağında, Wireless LAN'da, kablolu ve kablosuz karışık ağda çalışabilir.

QualNet Scalable Network Technologies, Inc. tarafından sahip olunan ve sağlanan bir test ve simülasyon aracıdır. Ağ simülasyon yazılımı olarak, fiziksel bir iletişim ağının davranışını taklit eden bir planlama, test ve eğitim aracı olarak işlev görür.