Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.
Kandehar Vilayeti (Peştuca: کندھار veya قندهار) Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Bamyan Vilayeti (Farsça: ولایت بامیان), Afganistan'ın 34 ilinden biridir.
Ahmed Şah Mesud, "Penşir Aslanı" lakaplı Tacik kökenli Afgan askerî lider. Kabil'in kuzeyindeki Pençşir Vilayeti'nde bulunan Cangalak’ta Tacik kökenli bir ailede dünyaya geldi. Asker olan babası, Kral Zahir Şah’ın ordusunda albay olarak görev yapıyordu. Çocukluğunun büyük bölümü Kabil’de geçti. Ardından bir Fransız Lisesi olan İstiklal’e kaydoldu. Sonra Kabil Politeknik Okulu’nda mimarlık okudu. Ancak okulu bitirme şansı bulamadı. 1970'li yıllarda İslami harekete katıldı. Kabil Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Burhaneddin Rabbani’den etkilendi. 1973 yılında İslami hareketin ileri gelenleri arasına katıldı. 1974 yılında diğer liderler gibi Kral Davud rejiminin baskıları sonucu Pakistan’a gitti. 1975 yılında Davud yönetimini devirmek için yeniden ülkesine döndü. Kendisinden istendiği gibi Penşir Vadisi’ndeki Roka Bölgesini ele geçirdi. Ancak ordunun müdahalesi sonucu yeniden Pakistan’a kaçtı. 1978 yılında Konar bölgesinde halkı komünistlere karşı silahlandırdı. 1979 yılında Penşir’e döndüğünde Sovyet işgaline karşı başlatılan cihadın ünlü komutanlarından biri oldu. Mesud, Sovyetlere karşı askeri başarıları ile ülke çapında ün salmaya başladı. Batılı gözlemciler Mesud’u “Yetenekli Stratejist” ve “Hindikuş’un Napolyon’u” diye tanımlıyorlardı. Sovyetler 10 yıl süren işgalleri sırasında 80 km uzunluğundaki Penşir Vadisi’ne girmeye çalıştılarsa da bunda başarılı olamadılar ve Şubat 1989'da Afganistan’dan geri çekildiler.
Afganistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan İslam Emirliği'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir.
Parvan Vilayeti (Farsça/Peştuca: ولایت پروان, Parvān), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Vardak Vilayeti veya Meydan-ı Vardak Vilayeti (Peştuca: میدان وردګ, Farsça: میدان وردک), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Daykundi Vilayeti (Farsça: دایکندی, Dāykondī), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Gazne Vilayeti, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.
Kandehar, Afganistan'ın Kandehar Vilayeti'nin yönetim merkezi olan şehir.
Berberice, Cezayir'in üçüncü resmi dilidir. Berber ve Latin abecesiyle yazılır.
Kâbil, Afganistan'ın başkenti ve en büyük şehri.
Gazne, Afganistan'ın kuzeyinde, Gazni Vilayeti'nin merkezi olan şehir.
Celalabad, Afganistan'ın doğusunda, Nangarhar Vilayeti'nin merkezi olan şehir.
Burhaneddin Rabbani, Taliban'ın 1996'da iktidara gelmesiyle fiilen devrilen; ama bu tarihten itibaren Taliban'ın 2001 yılında devrilmesine kadar geçen süreç boyunca Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası alanda hukuken Afganistan'ın devlet başkanı olarak tanınan Tacik asıllı Afganistan eski devlet başkanı.
Kâbil ilçesi (Peştuca: ولسوالی کابل), Afganistan'ın Kabil Vilayeti'ne bağlı olan 13 ilçeden birisidir.
Pagman ilçesi (Peştuca:د پغمان ولسوالۍ), Afganistan'ın Kabil Vilayeti'ne bağlı olan 13 ilçeden birisidir.
Bagrami, Afganistan'ın Kabil Vilayeti'nde şehir.
Pagman, Afganistan'ın Kabil Vilayeti'nde şehir.
Kabil Üniversitesi, Afganistan'ın başkenti Kabil'de 1931 yılında açılmış ve 1932 yılında eğitime başlamıştır.