İçeriğe atla

Kabalar, Çal

Kabalar
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Koordinatlar: 38°07′00″N 29°17′00″E / 38.1167°K 29.2833°D / 38.1167; 29.2833
Ülke Türkiye
İlDenizli
İlçeÇal
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu(+90) 258
İl plaka kodu20
Posta kodu20700

Kabalar, Denizli'nin Çal ilçesine 12 km uzaklıkta olan bir mahalledir. Kabalar insanı genellikle tarımla uğraşır en belirgin tarım ürünleri üzüm ve kekiktir. Yurt dışına birçok gurbetçi göndermiştir. Mahallede okuma yazma oranı yüksektir. Üniversiteye giden gençlerin %90 eğitim fakültesini tercih etmektedir ki bu da mahallenin adını "öğretmen mahallesi" olarak anılmasını sağlamıştır.

Kabalar isminin nereden nasıl geldiği rivayetten öte bir şey değildir. Ayrıca köy halkı yaşlısı genci çoluğu çocuğu ve çalışkanlığıyla bu ismi hak etmemektedir. Okuma yazma oranının yüksekliğinin yanında mahallede yaklaşık yirmi ye yakın insanın bağlama çalması sanata yatkınlığınında göstergesidir. Yine son yıllarda ev yapımı şarapçılığın hijyenik ve tüm besleyici değerlerini koruyarak yapıldığı yer olan mahallede mevcut hükûmetlerin şarapçılığa farklı bakışı yüzünden ev yapımı şarapçılık bitirilmiştir.

Kabalar Köyü Çal / Denizli

Kabalar mahallesi çevre köylere nazaran daha merkezi ve Denizli'yi Manisa üzerinden İzmir'e bağlayan yolun geçmesi münasebetiyle daha gözle ve hareketli bir yapıya sahiptir. Mahallenin insanı çok çalışkandır. Bir dönem "Küp Şarapları" dediğimiz evde vatandaşın kendi imkân ve kabiliyetleriyle yaptığı şarapları ünlü ise de zamanla köy halkı üretimi durdurmuştur. Kabalar mahallesinde erkek nüfus oranı kız nüfus oranına göre daha fazladır. Bundan dolayı mahallenin genç delikanlıları evlenmek amacıyla çevre köylere gitmektedirler. Mahallede başta Almanya olmak üzere İsviçre, Fransa, Avusturya, Hollanda olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine çalışmak üzere gidenlerin sayısı oldukça fazladır. Mahallede son yıllarda eğitime verilen önem gittikçe artmaktadır. Kabalar mahallesinde başta öğretmenlik olmak üzere sağlıkçı mühendis ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne katılmış vatandaşlar da bulunmaktadır. Üniversiteyi kazanmış öğrencilerin sayısında da artış olmuştur. Mahallenin sosyo-kültürel durumu da her geçen gün yükselmektedir.

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Buldan</span> Denizlinin ilçesi

Buldan, Denizli ilinin bir ilçesidir. 2020 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu 27.223'tür. Dokumacılık (tekstil) konusunda tüm Türkiye'de meşhur bir ilçedir. İlçeye has olan Buldan bezi dünyaca ünlü bir dokuma türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy, Muş</span> Muşun ilçesi

Hasköy, Muş ilinin bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Köprübaşı, Trabzon</span> Trabzonun ilçesi

Köprübaşı, Trabzon'un bir ilçesidir. Sürmene, Araklı, Çaykara, Of ve Dernekpazarı ilçeleri arasında kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çal</span> Denizlinin ilçesi

Çal, Denizli'nin yüzölçümü açısından 4. büyük ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Nebiköy, Yatağan</span>

Nebiköy, Yatağan ilçesine 7 km mesafede, Yatağan ile Aydın Çine ilçesi arasında bulunan bir mahalledir.

Okuryazarlık; bir dilin yazınlarını okuyabilme, okunan ögeleri algılama ve kavrama yetisine sahip olunmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karamağara, Elbistan</span>

Karamağara, Kahramanmaraş ilinin Elbistan ilçesine bağlı bir mahalledir. 1563 yılındaki Elbistan Sancağı haritasına göre, bölge Sarsab denilen yere bağlıydı. 19. yüzyılda köye boylar halinde göç edildiği tahmin edilmektedir. Bölgeyi oluşturan köyler Sultankorusu olarak nitelendirilmiştir. Mahallede ve bölgede, kömbe ve ıspanaklı börek en çok yapılan yiyeceklerin başında gelir. Mahallenin içerisinde bulunduğu bölge orman alanları bakımından zengindir. Mahallenin yüzölçümü 30 km², rakımı 1734 m ve 2013 yılı nüfusu 346 kişidir. Mahallede eskiden Ermenice ve Kürtçe konuşulurken, zamanla Türkçe daha çok konuşulmaya başlanmıştır. Nüfus olarak ise 1563 yılında, Sarsab ve civarında 640 hane vardı. 25 tane de köy olduğu varsayılırsa, ortalama 20-30 civarında ev vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kızılcadağ, Korkuteli</span>

Kızılcadağ, Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Asmalıdere, Susurluk</span>

Asmalıdere, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gökköy, Altıeylül</span>

Gökköy, Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir mahalledir. Balıkesir'den Gökköy'e Savaştepe Yolu üzerinden 12 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Nişancı, Erciş</span>

Nişancı, Van ilinin Erciş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kaban, Olur</span>

Kaban, Erzurum ilinin Olur ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy, Malkara</span> Tekirdağın Malkara ilçesinde bulunan bir köy

Hasköy, Eski adı ile "Levkásion", Tekirdağ ilinin Malkara ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yenikaş, Aydıncık</span>

Yenikaş, Akdeniz Bölgesi, Mersin ili Aydıncık ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yeniyenice, Bandırma</span>

Yeniyenice, eski adı Yenice, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı kırsal bir mahalledir. Bir zamanlar "Türkiye'nin Pırasa Ambarı" olarak da bilinirdi. Bandırma'nın en kalabalık 5. kırsal mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yenikent, Karatay</span>

Yenikent Köyü, Karakaya Barajı'nın yapımı dolayısıyla Malatya'ya bağlı 11 köyden taşınarak Konya'nın Karatay ilçesine bağlı Obruk yaylası mevkiinde bugünkü bulundukları alana yerleştirilmiş, Malatya halkının yoğunluğunu teşkil ettiği bir köydür. Köy 1985-1986 yıllarında kurulmuş yaklaşık 20 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yenikent Köyü'nün konumu: Kuzeyinde Altınekin ilçesi, güneydoğusunda Karapınar ilçesi, batısında Konya ve doğusunda Aksaray ili bulunmaktadır. Ayrıca ; yakın çevresinde irili ufaklı yaylalar ve ova köyleri bulunmaktadır. Konya ilinden köye ulaşmak için Karatay köy otogarından kalkan köy dolmuşuna binilmelidir. Köye Konya-Aksaray karayolunun 60.km'sinden sağa dönülüp yaklaşık 30 km daha yol alınarak varılabilir. Yenikent Köyü'nün nüfusu 2012 yılında yapılan nüfus sayımında 688 kişi olarak tespit edilmiştir. Bu toplam nüfusun ise 356'sı erkek, 332'i ise kadındır. Köydeki genç nüfus oranı yaşlı nüfus oranından fazladır. Köyde 142 hane mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu, İnegöl</span>

Kurşunlu. Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir. Nüfusu 5000 kişi dolayında olan Kurşunlu Mahallesi İnegöl'e yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Mahallenin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık'dır. Ayrıca Kurşunlu Mahallesi sınırları içinde Çilek Genç Odası, Çilek Mobilya, Freşa Maden Suyu Fabrikaları ve Uludağ Mermer Fabrikası bulunmaktadır. Yine Kınık Maden Suyu ve CP Piliç Fabrikalarına yakın bir mesafede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çaltıbozkır, Silifke</span>

Çaltıbozkır, Mersin İli Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzçullu, Menemen</span>

Tuzçullu, İzmir ilinin Menemen ilçesine bağlı bir mahalledir. Menemen ilçe merkezine 24 km uzaklıkta İzmir Kuş Cenneti'ne 7 km uzaklıktadır. 2014 öncesinde köy statüsündeydi. Köy halkı çoğunlukla geçimini çifçilik ve hayvancılıkla sağlar. Tarıma elverişli topraklarında genellikle başta pamuk olmak üzere buğday, mısır, ıspanak yetiştirilmektedir. Toprakların su ihtiyacı Gediz Nehri'nden sağlanır. Köyde okul ve sağlık ocağı mevcut değildir. Köyde evler genellikle betonarme ve kiremit çatılıdır. Köy halkı kışın avcılık ile vakit geçirir. yazları ise şehirde oturan köy halkı köye gelerek çifçilik yapmaya devam eder. Bu göç Nisan ayında başlayarak okulların yaz tatiline girmesiyle tamamlanır. Köyde okuma-yazma oranı yüksektir. Köydeki öğrenciler 11 km uzaklıktaki Seyrek beldesinde eğitim görmektedir. Köydeki turistik alanlar; İzmir Kuş Cenneti, Homa Dalyanı ve Gediz Nehri'nin denize döküldüğü yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dai halkı</span>

Dai halkı, Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biri. Çin'in Yünnan Eyaleti'ne bağlı Xishuangbanna Dai Özerk İli ile Dehong Dai ve Jingpo Özerk İli'nde yaşayan ve Tay dillerini konuşan farklı etnolinguistik grupları kapsar.