İçeriğe atla

Kaşkarlı Büyük İbrahim

Kaşkarlı Büyük İbrahim
Doğu Süryani Kilise Doktoru
Doğum492
Kaşkar
Ölüm586
İran
Kutsayanlarsüryaniler
İhtilafKristoloji

Kaşkarlı Büyük İbrahim (d. 492, Kaşkar – ö. 586, İran) Nestoryan Başrahip, manastır kurucusu ve Nestoryan Kilisesi'nin gelişmesinde etkili olmuş bir isimdir. Kilise Doktoru ve Doğu Süryani Kilisesi’nin azizi olarak kabul görür ve yortusu Epifani bayramından sonraki altıncı cumadır.[1]

Hayatı

İbrahim Nusaybin Teoloji Okulu'nun öğrencilerindendir ve İran’daki hristiyan manastırlarında, Mısır tarzında bir manastırcılığın reformunu başlatması ile hatırlanır.[1]

Diğer pek çok şeyin yanında, İbrahim keşişlerde bekarlığı yeniden getirmeyi amaçlamaktaydı, ki Nestoryan Kilisesi’nde Beth Lapat Sinodu'ndan sonra yasaklanmış bir uygulamaydı. Bahsi geçen sinodda Nestoryan Kilisesi tüm keşiş ve rahibelerin evlenmeleri gerektiğinde karar kılmıştı. Bu karar, aile hayatını kutsal kabul eden Zerdüşt yöneticilere yaranmak için verilmişti. Sinodun kararı 553’te geri tersine çevirilmiştir. 571 yılında Mardin yakınlarındaki İzla Dağı'nda kurduğu ve yönettiği manastır ünlenmiş ve ‘Ulu Manastır’ olarak anılmıştır. Bu manastırın üçüncü başrahibi ise öğrencisi Yüce Babayi'dir (551-628).

Kaynakça

  1. ^ a b Encyclopedia of early Christianity. David Bundy ve Frederick W. Norris. Second edition. Everett Ferguson, Michael P. McHugh, Frederick W. Norris. New York. 1999. s. 9. ISBN 978-1-136-61158-2. OCLC 890137175. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Anselmus</span> Filozof, ilahiyatçı

Canterbury'li Anselmus, Tanrı'nın varlığına ilişkin ontolojik kanıtıyla tanınan Benedikten keşişi, filozof ve ilahiyatçı. Felsefe tarihçilerine göre Anselmus Skolastiğin babasıdır ve "İkinci Augustinus". Öldükten sonra hemen Katolik Kilisesi tarafından Aziz olarak ilan edilmiştir. 1720'de Papa XI. Clemens tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 21 Nisandır.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekümenik konsil</span>

Ekümenik konsil ya da genel konsil, Hristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkim etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hristiyanlık ahlak ve disiplininin esaslarını teyit ve tahkim etmek üzere bütün dünyadan (ekümene) kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin toplandığı ve katılımcıların kabullerinin bütün dünyadaki Hristiyan kiliselerinin kabulü anlamına geldiği toplantılardır.

<span class="mw-page-title-main">Assisi</span> Perugia iline bağlı komün (Umbria, İtalya)

Assisi, merkezi İtalya'nın Umbriya bölgesinde Perugia iline bağlı bir beldedir. Assisi komünün alanı 186,84 km², nüfusu 27.889 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Manastır</span> din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapı

Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar. Bunun amacı, inzivaya çekilen kişilerin beşerî sorunlardan olabilecek en az düzeyde etkilenmesi ve şehirlere yapılacak olası askerî saldırıları en az zararla atlatmaktır.

İman Savunucusu Theofanis, Vakanüvis ve keşiş olmuş bir Bizans asilzadesidir. Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Mart yortusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Benedikten Tarikatı</span> Katolik Hıristiyanlığa bağlı bir tarikat.

Benedikten Tarikatı (Latince: Ordo Sancti Benedicti) Aziz Benediktus'un Düzeni'ni takip eden Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir manastır tarikatıdır. Tarikat içindeki her bir manastır bağımsızdır ancak Benedikten Konfederasyonu altında amaçları doğrultusunda ortak hareket ederler.

Filotheos Kokkinos Eylül 1353'ten 1354'e ve daha sonra 8 Ekim 1364'ten 1376 tarihine kadar Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Patrik Philotheos Kokkinos aynı zamanda vaaz ve tarihi bilgiler içeren eserlerin yazarı ve Palamizm teolojisinin (İsihazm) önemli savunucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gıduts Manastırı</span> Ermeni Apostolik manastır

Gıduts Manastırı, 9. yüzyılında inşa edilmiş ve Van ilinin Tuşba ilçesine bağlı bugünkü Çitören köyünün ve Van Gölü'nün Çarpanak adasında bulunmakta olan tarihî Ermeni Apostolik manastır. Ktuts Manastırı olarak kayıtlara geçen manastır, adanın kuzey bölümünde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros (aziz)</span> Bizanslı Hristiyan aziz

Theodoros, Bizans Rumu Hristiyan aziz, kilise babası, keşiş ve teolog. Studios Manastırı igumenosu olarak görev yaptığı sırada yazdığı manastır kuralları kölelik karşıtı ilk yazılı kayıt olarak kabul edilmektedir. Bizans manastırcılığının ve Bizans'ta klasik edebi türlerin canlanmasında büyük rol oynamış, ikonoklazma karşı sert görüşleri nedeniyle imparator I. Nikiforos ve V. Leon ile ve dönemin patrikleriyle karşı karşıya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bingenli Hildegard</span> Alman rahibe, yazar, besteci, filozof, alfabe mucidi ve hezarfen

Azize Bingenli Hildegard, Benedikten tarikatına mensup Alman rahibe, yazar, besteci, alfabe mucidi, filozof, hezârfen.

<span class="mw-page-title-main">Mısırlı Macarius</span>

Mısırlı Macarius bir Kıpti Hristiyan ve münzevi bir keşişti. Yaşlı Macarius veya Büyük Macarius olarak da bilinir. Sıklıkla karıştırıldığı adaşı ve çağdaşı İskenderiye'li Macarius'tan ayırt edilmesi gerekir. Manastır yaşamının babalarından biri olarak kabul edilir. 19 Ocak'ta Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından anılır.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.

Nusaybinli Ebedjesu ya da Ebedjesu bar Berika Nusaybin Episkoposu (1290-1291) Süryani alim ve bibliyograf.

Yüce Babayi Nestoryan Kilise Babası, manastır kurucusu, başrahip ve teolog.

<span class="mw-page-title-main">Nineveli İshak</span>

Nineveli İshak veya Süryani İsaak 7. yüzyılda yaşamış Süryani episkopos, teolog ve keşiş. En çok Hristiyan çileciliği üzerine yazılı eserleriyle anılırdı. Doğu Kilisesi, Doğu Katolik, Ortodoks ve Süryani geleneklerinde aziz ve kilise babası olarak kabul edilir.

Whitby Sinodu, MS 664 yılında Northumbria'da düzenlenen bir Hristiyan idari toplantısıydı. Kral Oswiu tarafından krallığının Paskalya'yı hesaplayacağına ve manastır başlarını Iona'da ve onun uydu kurumlarında İrlandalı keşişlerin uyguladığı geleneklerden ziyade Roma geleneklerine göre uygulayacağına karar verildi.