İçeriğe atla

Kaçak kimya

Kaçak kimya, gizlice ve özellikle yasa dışı uyuşturucu laboratuvarlarında yürütülen kimyadır. Daha büyük laboratuvarlar genellikle karaborsada dağıtılmak üzere üretim yapmak isteyen çeteler veya organize suçlar tarafından yönetilir.

Kaçak laboratuvar terimi, kullanılan tesislerin gerçek bir laboratuvar olup olmadığına bakılmaksızın, genellikle yasa dışı bileşiklerin üretimini içeren herhangi bir durumda kullanılır.

Tarihi

Kaçak kimyanın eski biçimleri arasında patlayıcı üretimi de vardı.

Kaçak içki yapan adam Joseph Alanen (1916)

Kaçak kimyanın bir başka eski biçimi de, alkolün yasa dışı mayalanması ve damıtılmasıdır. Bu, alkollü içkiler üzerindeki vergilendirmeyi önlemek için sıklıkla yapılır.

1919'dan 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceklerin satışını, üretimini veya taşınmasını yasakladı. Bu, bira üreticilerinin kendi kasabalarına alkol tedarik etmeleri için bir kapı açtı. Tıpkı günümüzün uyuşturucu laboratuvarları gibi, onlar da kırsal alanlara yerleşti.

Psikoaktif maddelerin üretimi

Patlayıcıların üretimi

Kaçak kimya uyuşturucularla sınırlı değildir; ayrıca patlayıcılar ve diğer yasa dışı kimyasallarla da ilişkilidir. Yasadışı olarak üretilen patlayıcılardan, nitrogliserin ve aseton peroksit, öncü maddelerin kolaylıkla elde edilebilmesi nedeniyle üretilmesi en kolay olanlardır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rakı</span> anason aromalı alkollü içki

Rakı; damıtma yoluyla elde edilen suma kullanılan ve genellikle anason tohumu ile aromalandırılan, alkollü bir geleneksel Türk içkisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bira</span> arpanın mayalandırılmasıyla yapılan alkollü içki

Bira, dünyadaki en eski ve en yaygın alkollü içeceklerden biridir. Su ve çaydan sonra en popüler üçüncü içecek‘tir. Bira tahıldan üretilirː Yaygın olarak malt arpa kullanılır ama buğday, mısır ve pirinç de kullanılan ürünler arasındadır. Şıradaki(malt-su karışımı), nişasta şekerlerinin fermantasyonu birada etanol ve karbondioksiti açığa çıkarır ve köpüklü bira oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Fermantasyon</span> kimyasal çürüme

Fermantasyon, hücre içinde oksijen yokluğunda meydana gelen metabolik bir faaliyet olarak ‘NAD+'yi yeniden oluşturmak için glikozun glikoliz yoluyla kısmi oksidasyonunu takip eden metabolik adımlar’ şeklinde tanımlanmaktadır. Fermantasyon anaerobik şartlarda, yani oksidatif fosforilasyon olamadığı durumlarda, glikoliz yoluyla ATP üretimini sağlayan önemli bir biyokimyasal süreçtir. Biyokimyanın fermantasyonla ilgilenen dalı zimolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Viski</span> Fermente tahıl püresinden yapılma damıtılmış alkollü meşrubat türü

Viski, arpa, buğday, çavdar veya mısırdan damıtılarak yapılan ve meşe fıçılarda dinlendirilerek olgunlaştırılan bir tür damıtılmış alkollü içecektir. İsmi İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Viski yapmak için mısır, arpa, çavdar ve hatta karabuğday gibi çeşitli tahıllar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuşturucu</span> Zevk veya tıbbi amaçlı kullanılan madde

Uyuşturucu, kişisel zevk veya tıbbi amaçlı kullanılan psikoaktif maddelere verilen ortak isim.

<span class="mw-page-title-main">İçki</span> Etanol içeren içecek

İçki ya da alkollü içecek, etanol içeren bir içecektir. Likör, viski, cin, votka, rom, tekila, şarap, bira, vermut; dünyada yaygın olarak tüketilen içkilerdendir. Alkollü içeceklerin tarihi'nin Neolitik dönemli erken bir tarihe kadar uzanması düşünülmektedir. Alkollü içeceklerin tüketimi, birçok kültürde önemli bir sosyal rol oynar. Çoğu ülkede alkollü içeceklerin üretimini, satışını ve tüketimini düzenleyen yasalar vardır. Düzenlemeler, yüzde alkol içeriğinin etiketlenmesini ve bir uyarı etiketinin kullanılmasını gerektirebilir. Yasal içki içme yaşı dünya genelinde 15 ile 21 yaş arasında değişir. Bazı ülkeler bu tür faaliyetleri tamamen yasaklıyor, ancak alkollü içecekler dünyanın birçok yerinde yasaldır. Alkolün sağlık üzerindeki olumsuz etkileri birçok ülkelerde önemli sorun hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Organik kimya</span> karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalı

Organik kimya, organik bileşiklerin ve organik maddelerin yani karbon atomlarını içeren çeşitli formlardaki maddelerin yapısını, özelliklerini ve reaksiyonların bilimsel çalışmasını içeren, kimyanın bir alt dalıdır. Yapının incelenmesi yapısal formüllerini belirler. Özelliklerin incelenmesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve davranışlarını anlamak için kimyasal reaktivitenin değerlendirilmesidir. Organik reaksiyonların incelenmesi doğal ürünlerin, ilaçların ve polimerlerin kimyasal sentezini ve bireysel organik moleküllerin laboratuvarda ve teorik çalışma yoluyla incelenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Votka</span> Rusların millî içkisi

Votka veya orijinal ismiyle Vodka, Polonya ve Rusya menşeli, farklı çeşitlere sahip, şeffaf bir distile alkollü içkidir. Temelde su ve rektifiye etanolden oluşur, bazı diğer maddeler ve aroma izleri bulunabilir. Geleneksel olarak, fermente edilmiş tahıl tanelerinden veya patateslerden elde edilen sıvının damıtılmasıyla yapılır, ancak bazı modern markalar temel olarak meyve veya şeker kullanır. Özel bir tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. İsminin Slavca su anlamına gelen "voda" 'dan geldiği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rom (içki)</span> Alkollü içeçek

Rom veya Rum, şeker kamışı, şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak oluşturulan damıtılmış içkidir. Kuru üzüm de kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %37,5 olduğu için yüksek alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Joseph Gay-Lussac</span> Fransız fizikçi ve kimyager (1778 – 1850)

Louis Joseph Gay-Lussac, Fransız kimyager ve fizikçidir. Genellikle gaz yasalarıyla ilgili çalışmalarıyla anılır. Bunun dışında, alkol-su karışımlarıyla yaptığı çalışmalarının ardından bir takım alkollü içkilerin alkol oranlarını ölçmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Aquavit</span>

Aquavit, İskandinavya'nın milli içkisi sayılan ve patatesten damıtılıp çeşitli otlarla tatlandırılan alkollü bir içkidir.

<span class="mw-page-title-main">Konyak</span> alkollü içki

Konyak veya kanyak, Fransa'nın batısında, adını üretildiği "Cognac" kasabasından alan alkollü içki. Konyak, beyaz şarabın damıtılmasıyla elde edilen, yüksek derecede alkol içeren sarımtırak renkli bir içkidir. Şarapçılık bölgesi Charente ve Charente-Maritime departmanlarında üretilmektedir. Brendi bakır imbiklerde iki kez damıtılmalı ve Limousin veya Tronçais ormanı'ndan olan meşe fıçılarda en az iki yıl bekletilmelidir.

<span class="mw-page-title-main">Astrokimya</span>

Astrokimya, dünya dışında bulunan kimyasal elementleri, kimyasal maddeleri ve bu maddelerin birbirine etkisini tahribatını genellikle Güneş Sistemi'nden daha geniş alanlarda özellikle moleküler gaz bulutlarında inceleyen bir bilim. Bu nedenle astrokimya, astronomi ve kimya bilimlerinin birleşmesidir. Güneş sistemi genişliğindeki incelemelere "kozmokimya" denmektedir.

<i>Breaking Bad</i> (1. sezon) dizi sezonu

Breaking Bad'in 1. sezonu, 20 Ocak 2008'de başlayıp, 9 Mart 2008'de sona ermiştir. Pilot bölümü 57 dakika, diğer bölümleri 47 dakika süren toplamda 7 bölümden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk sezon pazar akşamları saat 22:00'de AMC kanalı tarafından yayınlanmıştır. İlk başta 9 bölümden oluşması planlanırken, Amerika Yazarlar Birliği grevinden dolayı 7 bölüme düşürülmüştür. İlk sezonun DVD yayını 24 Şubat 2009'da 1. bölgede, Blu-ray yayını ise 16 Mart 2010'da A bölgesinde yapılmıştır.

Votka 1967, üretimine ilk defa 1967 yılında İnhisarlar Kurumu, TEKEL, tarafından başlanan, daha sonrasında TEKEL'in özelleşmesi ile birlikte Mey İçki grubuna geçen 40 derece votkadır. 2011 yılında rekabet kurumunun kararıyla marka ve tüm değerleri Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye satılmıştır. 2011 yılında itibaren üretimi Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretimi devam etmekte olan Votka 1967, bugün yerli votka pazarında %37,5'lik alkol oranıyla tüketicilerin beğenisine sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Düşük alkollü bira</span> standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biralar

Düşük alkollü bira, standart biralara göre oldukça düşük oranlarda alkol içeren biraları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Light bira ya da alkolsüz bira olarak da bilinirler. Düşük alkollü biralar genelde lager tipi olarak üretilmesine karşın, ale tipi olarak üretilenleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçak içki</span>

Kaçak içki, yasadışı yollarla, genellikle damıtılarak üretilen herhangi bir alkollü içecektir. Fermente edilecek materyalleri şeker şurubu, tahıllar, patates, pancar, meyve, sofra şekeri ve nişasta bazlı şekerler oluşturabilir. Daha sonra fermantasyon sonucu elde edilen mayşe, kaçak içki üretimi için damıtılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ev yapımı bira</span>

Ev yapımı bira, ticari olmayan, kişisel amaçlarla bira, bal şarabı ve elma şarabının küçük ölçekte mayalanmasıdır. Alkol, yasallığı yerel düzenlemelere göre değişiklik gösterse de, ticari üretiminden binlerce yıl önce, ortaya çıkışından bu yana yerel düzeyde üretilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, şarapçılık ve kaçak içki gibi alkollü içkilerin damıtılması için izin alınması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alkol hukuku</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Alkol hukuku ya da alkol yasaları, alkolün veya etanol içeren alkollü içeceklerin üretimi, kullanımı, etkisi altında olma ve satışı ile ilgili yasalardır. Yaygın alkollü içecekler arasında bira, şarap, elma şarabı ve damıtılmış alkollü içecekler bulunur. Amerika Birleşik Devletleri alkollü içeceği "hacimce yüzde birin yarısından az olmayan alkol içeren sıvı formdaki herhangi bir içecek" olarak tanımlar ancak bu tanım uluslararası olarak değişir. Bu yasalar, alkol üretebilenleri, satın alabilenleri, bir kişinin ne zaman satın alabileceğini, etiketleme ve reklamı, satılabilecek alkollü içecek türlerini, nerede tüketilebileceği, sarhoşken hangi faaliyetlerin yasak olduğu ve nereden satın alınabileceği ile yasalardır. Bazı durumlarda bu yasalar, 1920'den 1933'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasakta olduğu gibi, alkol kullanımını ve satışını tamamen yasaklamıştır.

Amatör kimya veya ev kimyası, kimyanın özel bir hobi olarak yapılması. Amatör kimya genellikle kişinin evinde bulunabilen kimyasallarla yapılır. Kontrollü maddelerin ve uyuşturucuların yasa dışı üretimini içeren Kaçak kimya ile karıştırılmamalıdır.