İçeriğe atla

Kaçak avlanma

Kontrol Edilmiş

Kaçak avlanma, avcılık, hasat toplama, balıkçılık veya tuzak yoluyla yabani bitkilerin ve hayvanların yasa dışı biçimde ele geçirilmesidir. İlgili yasal zemin, bir mülkiyet yasası veya yaban hayatı koruma ve yönetme amaçlı yerel veya uluslararası hukuki düzenleme olabilir. Avcılık yasaları ve yönetmeliklerinin ihlali normalde kanunlara göre cezalandırılabilir; toplu halde bu tür ihlaller ise kaçak avlanma olarak bilinir. Buna karşılık, evcil hayvanları ve bitkileri çalmak veya öldürmek hırsızlık olarak kabul edilir.

Ayrıca bakınız

  • Fildişi ticareti
  • İstiridye korsanı
  • Yaban hayatı kaçakçılığı
  • Balina avcılığı tartışması

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kar leoparı</span> Büyük kedi türü

Kar leoparı, kar parsı olarak da bilinir, kedigiller (Felidae) familyasının Panthera cinsinin bir üyesi olan büyük kedi türü.

<span class="mw-page-title-main">Avcılık</span> Vahşi hayvanları aramak, takip etmek ve öldürmek

Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı vaşak</span> Avrupa ve Asyaya özgü orta büyüklükteki kedi türü

Bayağı vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Avrasya'da yaygın olan bir vaşak türüdür. Orta büyüklükteki yabani kedi cinsi Lynx'in günümüze ulaşan dört türünden biridir. Kuzey, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya ve Sibirya'ya, Tibet Platosu ve Himalayalar'a kadar geniş bir alana yayılmıştır. Ilıman ve boreal ormanlarda 5.500 m (18.000 ft) yüksekliğe kadar yaşar. Geniş dağılımına rağmen, habitat kaybı ve parçalanması, kaçak avlanma ve avının tükenmesi nedeniyle tehdit altındadır.

Hayvanlara uygulanılan şiddet veya hayvan istismarı; kabul edilemez şiddete sebep olan veya hayvanlara zarar veren davranışların bir bütünüdür. Kabul edilemez acı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazıları kabul edilemez şiddeti sadist eğilimlerle hayvanlara eziyet etmek olarak tanımlarken, bazıları kürk avcılığını, tıbbi, bilimsel veya kozmetik sanayide yapılan testleri bu istismarın içerisine alır.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi</span>

Fildişi fil, su aygırı, mamut ve gergedan gibi hayvanların dişlerinden oyularak yapılan sert, beyaz, opak maddelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hint parsı</span>

Hint parsı, kedigiller (Felidae) familyasından Hindistan'da dini bir sembolü olan bir pars alt türü. Ayağa kalkarsa 230 cm olabilir. Yerdeyken omuz yüksekliği 75 cm civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaban TV</span>

Yaban TV, kendisi de bir doğa sporcusu olan Gazeteci Ufuk Güldemir öncülüğünde 27 Aralık 2006 yılında kurulan "Türkiye'nin ilk ve tek yaban yaşamı ve doğa sporları kanalı"dır.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi ticareti</span>

Fildişi ticareti, su aygırı, mors, deniz gergedanı, mamut ve en çok da Asya ve Afrika fillerinin dişlerinin ticari ve yaygın olarak yasa dışı ticaretidir.

<span class="mw-page-title-main">Kobuk Vadisi Ulusal Parkı</span>

Kobuk Vadisi Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde Northwest Arctic Borough ilçesinde 7.084,9 km² alan kaplayan millî park.

Hatıra amaçlı avcılık, av hayvanlarının spor amaçlı olarak avlanmasıdır. Öldürülen hayvanın genellikle başı, derisi ya da boynuzları hatıra amaçlı olarak saklanır. Eti ise bazen besin olarak da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Vahşi yaşam</span> İnsan tarafından yetiştirilmeksizin bir sahada büyüyen veya yaşayan evcil olmayan organizmalar

Vahşi yaşam veya yaban hayatı evcilleştirilmemiş hayvan türlerini ifade eder; insanlar tarafından tanınmadan yetişen veya vahşi bölgelerde yaşayan tüm bitkiler, mantarlar ve diğer organizmalar da buna dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Himalaya Millî Parkı</span>

Hindistan'ın millî parklarından birisi olan Büyük Himalaya Millî Parkı (GHNP), Himaçhal Pradeş eyaletindeki Kullu bölgesinde yer almaktadır. Park 1984 yılında kurulmuş olup 1,500 ile 6,000 m arasında bir yükseklikte 1,171 km2'lik bir alana yayılmıştır. Büyük Himalaya Millî Parkı, yaklaşık 31 memeli, 181 kuş, 3 sürüngen, 9 amfibi, 11 halkalı solucan, 17 yumuşakça ve 127 böcek türünü içeren sayısız flora ve 375'ten fazla fauna türü için bir yaşam alanıdır. Bölge 1972 Yaban Hayatı Koruma Yasası'nın katı kuralları uyarınca korunmaktadır; dolayısıyla avcılık yasaktır.

Yaban hayatı koruma, türlerin soyunun tükenmesini önlemek için yabani türlerin ve habitatlarının korunması uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre sorunları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, insan faaliyetlerinin, biyofiziksel çevre üzerindeki zararlı etkilere sebep olan çevre sorunlarının bir listesidir. Genel anlamda; sorunlar, etkileri ve hafifletici unsurlar olarak sınıflandırılırlarsa da, etkilerin birbirine bağlı olduğu ve yeni etkilere neden olabilecekleri gözden uzak tutulmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Av sahası</span>

Bir av sahası vahşi hayvanların güvenli bir şekilde yaşadığı veya spor için kontrollü bir şekilde avlandığı geniş bir arazi alanıdır. Avcılık yasaklanmışsa bir av sahası doğa koruma alanı olarak kabul edilebilir; bununla birlikte, bir av sahasının odağı özellikle hayvanlar (fauna) iken, bir doğa koruma alanı bölgenin doğal biyotasının tüm yönleriyle ilgilidir.

<i>Amazona guildingii</i> kuş türü

Amazona guildingii, sarımsı beyaz, mavi ve yeşil başlı, yeşilimsi bronz üst kısım tüyleri ve menekşe mavisi yeşili olan büyük kanatlı, yaklaşık 40 cm uzunluğunda, çok renkli amazon papağanıdır.

Türkiye'deki yaban hayatı geliştirme sahaları, Türkiye'de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarının derlendiği listedir.

Antalya Sarıkaya YHGS 40.397 hektarlık alan 16.10.2005 tarihinde Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilen bölge.

Bartın-Ulus-Sökü YHGS, Bartın'ın Ulus ilçesinde bulunan 6.374 hektarlık bu alan 5.10.2006 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş bölge. Bartın ve Karabük illeri arasında bulunur.

Eskişehir Sivrihisar Balıkdamı YHGS, Balıkdamı Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesi sınırları içinde yer alan bölge. Bölge doğal güzelliklerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da oldukça zengin bir yerdir. Balıkdamı bölgesi, yaban hayatının korunması ve sürdürebilmesi amacıyla “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olarak ilan edilmiştir.